Wednesday, February 23, 2011

Daging Merah Bersos Plum


Assalamualaikum..

Semalam tak berapa BW sangat gara2 memantau anak kecik si Muaz yang sakit telinga. Dah ke klinik, doktor kata mungkin termasuk air dlm telinga. Ada jugak sikit bengkak kat bawah telinga nyer tu. Kalau tersentuh memang meraung la dia kesakitan. So hubungan dia ngan abg nya tu dingin la sikit. Sebab tak leh main golek2 gusti2 macm biasa. Heeehee..

Citer pasal lauk ni pulak, saja selingan ngan lauk pulak. Karang letak menu pisang lagi, cam sah sah ada lori pisang terbalik depan rumah lak. Takpun mcm tokey kebun pisang. Dah sampai kena panggil makcik banana dah. Sabooo jela..haha. Lauk ni best, pepulak ada elemen sos plum tu. Sedap. Kak Dayang mekasih ye. Resepi dari kak Dayang dan tergoda goda bila kak Nor dah buat. Kak Nor dan k. Dayang..i love u laju laju..ngee



DAGING MERAH BERSOS PLUM
resipi: Dayang Jack

bahan-bahan: (3-4 orang makan)
250-300 g daging (direbus dan dihiris nipis)
1 labu bawang besar (dihiris)
3 biji bawang merah (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 sudu makan cili giling
1 sudu makan sos plum
2-3 sudu makan sos cili
1 sudu makan sos tiram
1 biji cili merah (dihiris)
2-3 biji cili padi (diketuk)
sedikit kicap manis jika suka
garam dan gula secukup rasa
1-2 helai daun limau purut jika suka

Cara-cara :
Panaskan minyak secukupnya di dlm kuali. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi. Kemudian, masukkan cili giling dan tumis lagi hingga pecah minyak. 
Masukkan sos tiram, sos plum, sos cili, kicap, cili padi, cili merah, dan daun limau purut. Masukkan sedikit air dan kacau hingga mendidih.
Masukkan daging, bawang besar, garam dan gula (jika perlu). Kacau sebati hingga kuahnya pekat. 
Setelah masak, hidangkan dgn nasi panas. 
*** masukkan sedikit pewarna merah semasa merebus daging supaya kelihatan lebih menarik.


** 1/2 dr bawang besar K.Nor tumiskan sekali bersama dgn bawang merah dan bawang putih. Anak2 ni kurang sket makan bawang yg nampak jelas dlm lauk, kalau dah sebati sket dlm kuah tu tak per jer.* sama saya buat cam ni gak. Hubby pun tak suka tengok bawang tu banyak bertenggek atas daging. Heh..




21 comments:

Bee said...[Reply to comment]

assalamualaikum,

izah, cam ner rasa sos plum tu ya? hmm nak kena masuk dlm list shopping weekend nih..SOS PLUM!!!..:)

eina said...[Reply to comment]

lahai..sian nye.masuk air dlm telinge ek..ank eina pun baru lps sakit telinga..tapi sbb taik telinga kering..ekekeke..tapi meraung gak laaa...hmm mcm2 budak2 ni kan....

buat bee: sos plum tu byk terdapat kat supermarket...rasa die masam2 sikit...

nanti nak cube gaklah resepi nih...

K.Nor said...[Reply to comment]

lajuuuu... buai ku laju... camna la sayang laju2 tu ya.. hehe.. bak daging nak ratah :)

Yatie said...[Reply to comment]

Assalam Izah,
Pagi2 dah nmpk daging sos plum ni....nasib baik akak dah masak..kalau tak maunya keluarkan daging frozen kat esbok tu....huaaa mkn masa nak masaknya..takpe lenkali leh cuba resepi yg mengoda jiwa ragaku ini...

Mas said...[Reply to comment]

ni resepi daging ni aku tak buat lagi kan....compius lak aku..
rasanya tak buat lagi.....
boleh try nanti...he..he..
sedapp ke makcik...wakakaka..
aku tengok jer daging tu dah rasa macam nak cari nasi putih panas2....
compom aku tak try lagi...
masuk list dulu..
lepas tu cari lembu nak sembelih...wakakaka...
kau jngn pening ngan aku makcik..ni sakit kaki ni...terseliuh semalam...terus bengkak...
ari ni laki aku ambik alih kerja aku....
kalau terseliuh, sapu minyak panas jer ok ke makcik....cian kat aku ni...

JaSSNaNi said...[Reply to comment]

haaa... aku pun tengok resepi ni kira POWER la ni.. kalau makan nasi sure tak nampak mak mertua lalu kat belakang.... ahahahaha..


boleh try wat nanti2.. kalau rajin, kalau tak rajin aku cuma wat daging goreng kunyit je.. ehehe

HaSue said...[Reply to comment]

ahaaa..yang ni boleh jer kalo ko nak bagi aku zah..haha..
sian anak ko dingin sesama mereka gara2 xleh bergusti ek..apa kate ko je amik alih tempat muaz tuh..eh,xleh2..kang sapa nak bergusti ngan laki ko plak kan..kakaka

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

kak izah, lori pisang terbalik depan umah ehhh???pehal ehh xterbalik kt sini...klu x leh buat pelancaran banana bread hari nih..
ehhh sedapnye daging nih!!! mintak banyak...kat umah ni jarangla leh mkn daging, ada penghuni umah ni kena jaga kolstrol...huhuhuhu...
sian muaz sakit tinge...muaz, nanti jgn main gusti2 tau ngan abg...

bye kak izah...nak g melawat kak mas jap..

Fiza Amran said...[Reply to comment]

salam siannya muaz.. get well soon ok dr aunty fiza..
sos plum tue apa2 brand pun boleh kan.. nyumm nyumm

Ayu Safieza said...[Reply to comment]

adeh..Izah...sedapnye......stock daging cipuuuut je kat freezer,, erk..time2 ni hang masak lauk daging yang mengguda ni...mmmm weekend kene gak menapak kat market ni...:)

Sheila Shafea said...[Reply to comment]

Assalammualaikum zah harap ank cepat sembuh...buat lauk dgg ye sdp tu...jum tukar ..

DJ Dayang said...[Reply to comment]

akak cayang izah laju2 mcm roller coster...hehe. thanks 4 trying dear. tp kan nape x msk byk2.. ramai nk ngendeng nih... :P :D

tuai padi antara masak,
esok jgn rindu rinduan;
intai kami antara nampak,
apa lagi, cepatlah hidangkan.

hehe. akak dh blur sgt ari ni...huhu

izahdaut said...[Reply to comment]

kak bee..
rasa sos plum tu masam masam manis..warne dia kaler peach oren gitu...haa memang kena masukkan dlm list la tu.saya beli jenama 'life'..

eina..
tu la..maybe depa main air kat bilik mandi tu la..musim panas2 ni asik nak mintak mandii je...hehe..
boleh try masuk dlm list ni..sedap

izahdaut said...[Reply to comment]

kak nor..
ala sayang laju2..hmm belasah je la mcm naik buai laju2..hahaha.. nak ratah ke..haishh makan ngan nasi gak..jimat..kiki

kak yatie..
waalaikumussalam warahmatullah..
hehe.. nanti leh cuba kak..nak tak pedas boleh la..tapi saya letak gak cili..pedas baru best

mas..
mokcik..ko meronngeng shopping sampai terpeleot ye..
hahaa..
eh gelak kat org sakit lak..ampoon..
ko pernah buat tak?>aku pun tak prasan la weh..tapi sedap ni mas..

izahdaut said...[Reply to comment]

jassnani..
kak nani..power tuu..hehhee..
ha ah..sedap neh..pekena lauk sampingan ngan tomyam ke..fuh..dah cukup meletop..kak disarankan makan ngan mak mertua supaya mak mertua tak lalu lalang kat blakang..hahaha

hasue..
susah nak kata ngan otak masuk air cam budak hasue neh..muekekeee..
eh boleh amik daging ke?tak bleh tak bleh..gi main jauh2..diet weh diet..

mimiey..
looo..ye ke..tak makan daging..try la beli skali skala boleh tu.makan je kat blakng org yg menjaga kolestrol tu..nanti sian iye terliur lak..sedap woo...ha ah..elok la melawat org sakit tu..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

fiza amran..
sos plum ni yg biasa jumpa nya brand life..brand tesco pun ada..boleh je janji halal kan..mekasih doakan..sian gak dak tu..

ayu..
ko memang ayu..gi jela jalan slow slow..tengok kiri kanan..soping soping skit..minyak atar ke..kurma ke..ahaha..ada ke ayu?kiki

sheila..
kak shiel.waalaikumussalamwarahmatullah..
mekasih kak..oo nak tuko..jap kena gi umah akak ni..tak sempat nak BW lagi neh

Kak DJ.
.akakkk..wah siap berpantun neh..haha..sayang laju2 kan ..kiki..

best la pantun akak.otak saya lagi blur dari tadi tak terlkeluar pantun pun neh..hehee

Naz said...[Reply to comment]

Izah...izah ni full time housewife ker? Pas tu anak Izah umur dah berapa? Laju jer bab masak2..Banyak masa Izah yer..Hai den jugak yg terkedek-kedek..Macam2 benda lain nk kena buat...
Nak sikit daging tu..

Zaliedana said...[Reply to comment]

Kak izah rini sya pun postkan n3 yg gunakan sos plum gak,tapi ketam sos plum,hehe..

izahdaut said...[Reply to comment]

kak naz..
ha ah, dah 3 tahun full time housewife..dulu kerja.anak ada dua.sorang masuk 3 sorang nak masuk 2 tahun..ye la, duk rumah banyak masa..tapi banyak gak menda lain nak buat..hehee

zalieda..
ha ah..akak dah tengok ketam tu..wooww ketam uu..hehe

Jonesrhrm said...[Reply to comment]

Assalam Izah, Pagi2 dah nmpk daging sos plum ni....nasib baik akak dah masak..kalau tak maunya keluarkan daging frozen kat esbok tu....huaaa mkn masa nak masaknya..takpe lenkali leh cuba resepi yg mengoda jiwa ragaku ini...

Joneswmfe said...[Reply to comment]

akak cayang izah laju2 mcm roller coster...hehe. thanks 4 trying dear. tp kan nape x msk byk2.. ramai nk ngendeng nih... :P :D tuai padi antara masak, esok jgn rindu rinduan; intai kami antara nampak, apa lagi, cepatlah hidangkan. hehe. akak dh blur sgt ari ni...huhu