CSS

Monday, February 21, 2011

Marmer @ Marble Chiffon Cake


Assalamualaikum..

Panas...hangat lagi blog masak2 dengan perihal curi gambar dan resepi ni. Kes ni bukan calang calang yang buat ni. Dah melibatkan company besar. Tapi saya tak mau cakap banyak banyak hal ni, nanti ada orang kata sebab blog saya tak ramai yang jenguk. Apa kaitannya ye dengan hal curi gambar dengan blog saya tak ramai visitor? Entah le..tak tau tang mana..hehe

Hujung minggu baru ni buat kek ni. Sedap, saya memang suka kek cam ni makan tak jemu dan tak sedar dah habis separuh loyang. Geng yang gemar kek ni Bais je, ayahnya ngan si kecik Muaz tak berapa gemar. 


Mekasih kak Hana dan asalnya dari kak Rima ratu kek singapore itu. Jom check resepi yang simple ni. Saya buat cume separuh dari adunan resepinya.


RESEPI MARMER @ MARBLE CHIFFON CAKE
source : rima@biousatoi

Bahan-bahan

Bahan A
  • 7 biji telur putih
  • 1/2 tsp cream of tartar
  • 100g gula

Bahan B
  • 7 biji kuning telur
  • 100g gula
  • 175g tepung gandum
  • 1/2 tsp baking powder
  • 75ml minyak masak
  • 150ml susu segar
  • 1/2 tsp garam
  • 1 tsp serbuk koko
  • 1 tsb coklat emulco

Cara-cara
  • Panaskan oven suhu 170.
  • Pukul kuning telur dan gula menggunakan whisk . Masukkan susu segar dan juga minyak. Kemudian masukkan tepung dan juga baking powder yang telah di ayak. Kacau sebati. Ketepikan.
  • Mangkuk lain, pukul putih telur dan juga cream of tartar sehingga berbuih. Masukkan gula sedikit demi sedikit dan teruskan memutar sehingga soft peak (terbalikkan adunan tak jatuh)
  • Ambil 1/3 adunan putih telur dan masukkan ke dalam adunan kuning telur. Kacau sebati perlahan-lahan. Kemudian satukan semua dan kacau sebati lagi perlahan-lahan.
  • Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian campurkan dengan serbuk koko dan juga coklat emulco. Sebatikan.
  • Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. (Loyang tak perlu di gris minyak/butter).
  • Bakar selama 45min. Sejurus keluar dari oven terbalikkan loyang dan biarkan sejuk baru sisip kek.
  • Potong dan hidangkan.





34 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...[Reply to comment]

As salam Izah..sama lak menu kiter yer..hikhik

Mas said...[Reply to comment]

makcik..aku bertangguh nak buat kek ni....
esok2 la aku buat....nampak lembut dan gebu jer.....sedapp yer makcik....aku macam dah tergoda nengoknya....
ari tu dah sabar tengok kek kak hana...

K.Nor said...[Reply to comment]

mas.. sama la kita.. akak pun bertangguh gak.. bila la angin rajin nak datang balik ni :(

Sari Yusa Ibrahim said...[Reply to comment]

haha.. tadi baru mkn kek ni kat umah kak Azatie sayang

IrFaN CoMeL said...[Reply to comment]

nampak sedapnya...teringin nak buat sponge kek tp takut tak jadi..so slalu end up beli jer kat kedai..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...[Reply to comment]

Xdernya lawo izah!senget benget k.atie buat..hihi.dah potong elok ler ghupanya..hikhik

Ummi said...[Reply to comment]

salam Izah....weeeee cipon belang dah masuk dapur dah eh...bila pulak la akak nak mencipon lagi nih...mmg sedap cipon ni eh...lenyap jek masuk molot...

HaSue said...[Reply to comment]

lawa jek kek cipon ko zah..aku x sampai2 seru lagik nak mencipon nih..risau aku org kat umah ni x layan kang...x pasal2 aku jugak harus membedalnya..huhu..kalo aku tumpang mkn umah ko,ko kasi tak?

Wanieyra said...[Reply to comment]

izah, nak masuk geng juga boleh ke? kat rumah ira seorang je suka makan kek....yang lain kurang sikit

Anna Qawina said...[Reply to comment]

izah..aku geng ngan ko skali ek...aku kalau nk bt mamer2 gini kena tunggu coti sklh lama2 skt..bt hari tk coti maknanya aku sorang yg ngadap memamer segala tuh....

desperate mama said...[Reply to comment]

izaahhhhh,... bestnyeeee..... tengah lapar ni...

tun_telani said...[Reply to comment]

tidakkk~~~~ kak izah pon dh mengchiffon!! sy blom stat2 lg mengchiffon nih.
sabor2.. siap keje sekolah nih,bila blk kg akan ku mengchiffon.. tungguuu~~
ps: kak haSue jgn mengchiffon lagi tau. xsanggup nk menjeleskan diri lg. hihi

izahdaut said...[Reply to comment]

kak atie..
ha ah sama..dah post, bial kak tie cakap baru saya perasan..hehee.. tapi kak tie nyer lawo cam lapis lah..susah la kak nak buat lapis tu

mas..
makcik, kek ni memang la sedap pepulak chiffon.aku neh semua jenis cipon aku suka.jadi sah sah la aku cakap sedap..hehe..buat jangan tak buat.nak tengok corak marble ko lak

kak nor..
ala kak..insyaAllah sampai la angin nyer tuu..sabo ye kak..ce senyum ckit..

sari yusa..
ha ah..kak tie pun sama..tak sangka pulak..insticnt kuat tuh..

irfan comel..
hehe..boleh try.alhamdulillah akak try 1st time dah jadi.tak susah sangt, ikut je cara ngan betul dan loyang pun kena betul.nak try boleh wat sikit dulu.try dengan resepi telur yang tak berapa banyak.atau half kan sukatan.

izahdaut said...[Reply to comment]

kak tie..
susah la nak lawa cam lapis kek akak tu..saya try buat ..huh susah..last last masuk tuang je..hehe

kak ummi..
tak jemu makan.ngup ngap ngup ngap..tengok2 dah abis..kek cam ni memang sesuai buat banyak sekali gus kalau nak simpan kan..kalau tak hmm cepat je habis kan kak ummi..

hasue..
tak yah la mek..aku pas makan ni timbul penyesalan yg tak terhingga..hahhahahaa...grrr stress rasanya..

wanieyra.
hehe..kat rumah ni semua suka makan kek, cuma kek ciffon ni memang saya ngan bais je suka.yang lain tak berapa suka sebab katanya kek kering.nak telan pun susah..teruk tul!! hehehe

Ayu Safieza said...[Reply to comment]

adeh...penat nak ngejor entry izah ni.....laju n advance giler...errr..nak kene cari cream of tartar dlu kat sini......

DG said...[Reply to comment]

Beautiful marble chiffon, looks so soft & fluffy! Yummy ....

izahdaut said...[Reply to comment]

anna..
awat anak2 hang tak makan ke time tak cuti..ke depa duk asrama..hehe..jom la geng ngan aku..geg mengandungi lemak..haha..eh ko mana leh, ko geng preggy neh..

desperate mama..
fidza...ni kek biasa2 je, kalau kek blueberry ke memang menggoda jiwa ko tu.hahhaa..

tun telani..
hehe..tun..saboo nanti beli la satu sarang beso telur tu, mencipon la selagi daya..hahaha..
mmg best layan cipon neh..uii

izahdaut said...[Reply to comment]

ayu...
ala semalam mana ada entry..kira ok la tu nak kejo kan..hehee..
ada gak yang tak letak cream of tar2 tu.still menjadi lembut gebu keknya ayu..

DG..
yuo dg ..so sofftt n fluffy..bagai namanya kan...chiffonnn..hehe

Sizuka said...[Reply to comment]

izah,

blog izah kena spam la... kena clear cache, that will help to remove the spam :)

anyway, kek tu nampak sedap sgt. but, akak ni kan, memang tak penah buat kek chiffon. tak tau pesal. maybe sebab rasa kek chiffon tu mcm kapas kot. :)

ps : sapa yg kidnap gambar2 izah tu? melampau betul..

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

kak izah, meh sini 3 keping.... mie xpenah buat kek cipon nih...makan tu selalu la...kek cipon ni memang kena buat dlm loyang cincin tu ehhh.....huhuhuhu....

umi said...[Reply to comment]

emmnak jadi jiran izah lah camni, ada chance makan kek hari2..boleh ke?

TopsyTurvyMum said...[Reply to comment]

cantiklah Zah chiffon cake ko neh..
thanks eh pasal yis bagai tu haha..nanti aku nak wat apam!
yang ni pun nak wat gakkk..

psstt..aku pun nak kepoh..gambar sape pulak kena curik wehh?? sape pencurinya?? *kepo kan aku? haha*

Nieza said...[Reply to comment]

sedapnya! dh lama juga masuk list ni lum sampai seru nk buat lagi...nampak pun cun jer...rasa nk ngap jer ni..haha kalau buat sure mkn byk gak ni..hehe

~Norul Mas Hana ~ said...[Reply to comment]

wahh...saya pon dah masuk dlm list ni..ntah bila nak buat.. =)

Anie said...[Reply to comment]

Wah best Izah buat cipon :D I kalau dah ngap cipon ni mmg tak sedar diri ahakksss. Tanpa disedari dah abis dah kek tu.....

Rima said...[Reply to comment]

Izah
I heard the news.. glad dah settled dah.. semalam waktu I read Hanas email i was in IKEA.. macam nak tercekik meat ball yg ku sedang menyental hahahha.. i very angry tau part part photo theft ni..

anymz said...[Reply to comment]

izah,akak kan dah ompek kali buat cipon..tak pernahnya menjadi zah..huhu..pastu kan izah kan..kek tu kan jadi bantat..akak kan dah ikut semua tunjuk ajar cikgu hana tapi entah kat mana silapnya kan..akak pun tak tau lah..
esok lusa kan akak nak cuba gak buat..pastu kan akak nak frame kan gambo kek cipon akak tu nanti..huhu..

izahdaut said...[Reply to comment]

sixuka..
la kena lagi ye spam.napa acapkali sangat ek nak kena clear chache neh...maceeh kak..

yg gambr tu..dah settle dah dengr crite nye kak..

mimiey..
ha ah kot mie..ala beli la loyng tu.murah je akak beli neh..nk buat kek ni pun mudah sangt..try la mie

umi..
hihi..silakan..ceee mcm rajin sangt buat kek..tak de la. klu dtg mood tu nk rajin, ada la menda buat mknnya

izahdaut said...[Reply to comment]

ttm..
ala biasa la tu keyponye tu...hihihi..tu la antara gamb nya gambo kak nor..kak hana..tapi katanya company tu dah padam dah ruangan resepi tu..so dah tak de la dah.settle

nieza..
tu la...baru tau dah nyesal bila kek dah masuk perut..hahahaa..sangat sukar untuk katakan tidak pada kek cam ni....

norul mas hana..
bila tu...kena teruk on kan mixer je..terus je jadi..hihi

anie..
betul betul...pastu mula lah mood nyesal.letak tangn atas dahi sambil berbaring dan menyesal sebb makn banyak...hahahazz

izahdaut said...[Reply to comment]

kak rima..
tu la company besar lak tu..nasib dah settle..hmm mcm mcm manusia ni..eh nasib tak tercekik kak eh meatball nya..hahhaaa

kak anim..
kkak anim tak yah buat la kek ni..kek cheese kak nim tu lagi best...hakhak..
ala kak nim buat tak de ramuan kasih sayang kot..tu sebab bantat..ikikiki...saje guwauuu

Kak Sam said...[Reply to comment]

Assalamualaikum...
Alamak tak laratnya. Nak pitam ni.

izahdaut said...[Reply to comment]

KAK SAM..
waalaikumussalam warah matullah..
uii sihat ke tu kak?
bawak berehat yee..hehee

hana said...[Reply to comment]

ko gune loyang besaq ker tuh jah?? jadik dah tuh tak bantat kan kan kan.... aku wat dua kali dah kek nih! wat jamuan budak2 aritu skali... lg satu kalau nak elakkan `kebantatan` try campurkan tepung naik sendri dan jugak tpg gandum... klu tak jadi, jgn mara ar.. hahahaha...

eima said...[Reply to comment]

kak izah nak cuba la resepi ni cam best jer...gebu jer..harap tak bantat ler yer...hehehehe...