CSS

Wednesday, February 9, 2011

I.G.D.S.D.L.P


Assalamualaikum..

Dia buat dah..dia buat dah... haha..tak pe ikut sifu tuan punye resepi guna shortform ek.. Nama penuh Ikan Goreng Dalam Sos Daun Limau Purut a.k.a IGDSDLP masakan thai. Ooo Noorsha kata entry kuih bako pisang kat bawah ni cam iklan yeee...huh..jadinyer yang lauk ni, sapa nak rasa cam ner kena try sendrik ye..hehe.. Yang pasti saya dah 2, 3 kali dah buat lauk ni. Hubby pun suka. Kali ni tak de cili merah, kurang bersewwri sikit ikan ni. Owhh..macam saya pun kurang sewri la 2,3 hari ni. Ececeh..hubby outstation..mendung dihati. Ceehh... Apapun mekasih buat kak Nor yang jelita itu kerna berkongsi resepi kegemaran famly dengan kita semua.



IKAN GORENG DALAM SOS DAUN LIMAU PURUT

Bahan:
2 ekor ikan bawal/talapia -saya guna bawal beso
1/4 cawan tepung serbaguna
2 helai daun limau purut ~ hiris halus dan digoreng garing, toskan
minyak utk menggoreng

Bersihkan ikan dan keringkan.
Salut dgn tepung(kering) dan goreng hingga keemasan.
Hidang atas pinggan dan tuangkan sos daun limau purut keatasnya.
Taburkan daun limau purut yg dah digoreng atas ikan.

Utk Sos :
5 ulas bawang putih ~ dicincang
3 ulas bawang merah ~ dicincang
5 bj cili padi hijau ~ diicincang
5 bj cili padi merah ~ dicincang
3 helai daun limau purut ~ dihiris halus
3 sudu besar sos tiram
1/4 cawan cuka
3 sudu besar sos ikan
2 - 3 sudu besar gula
garam secukup rasa
1/2 cawan stok ayam ~ k.nor guna air biasa dan 1/2 kiub stok ayam
1 sudu kecil tepung jagung ~ bancuh dgn sedikit air
minyak


contoh gambo yang ikan bersewwri2. Angkut ngan gambo skali nih.Haha..

Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan cili hingga wangi.
Masukkan kesemua bahan2 lain kecuali bancuhan tepung jagung.
Masak hingga mendidih.
Masukkan bancuhan tepung jagung dan biarkan sehingga sos menjadi sedikit pekat.
Tuangkan atas ikan dan tabur dgn daun limau purut yg dah digoreng.




22 comments:

Ida Ddapur said...[Reply to comment]

laa...ingat kn apa la yg izah n3 masuk ni...short form rupanyer..apa2 pun ikan ni sungguh memikat selera...nak mkn nasi sepinggan boleh jd 2 pinggan ni..

HaSue said...[Reply to comment]

haha..bagus2,jimat tenaga menaip perkataan bila guna shorform.
kang kalo kuar A.K.K.I?jgn pelik lak..tu maksudnya,apa kabo ko izah?hakhak..
wehh,semalam aku masak ikan siakap sweet n sour ko.sedap nak mampus ok!tapi tak nyempat amik gamba sbb semua org dlm kebuluran..hihihi
eh,cam xde kena ngena lak komen ngan entri ko kan..haha..

aa..pernah nengok gak kak nor masak ikan nih..aaa,tu ko angkut gambo beliau tuh..antara menu ikan yg aku kempunan x dpt mkn kat umah kak nor..sobb sobb..
aku ceduk nasik sendirik ye kat dapo ko ni zah..senduk,mana senduk?

ain (sweet thots) said...[Reply to comment]

wah2... folo sifu eh ... nk suh kita main teka2 lak. haha.. memang sedap sgt2 ni. hubby n anak2 akak pon suka.

Mas said...[Reply to comment]

kau ni buat aku compius jer ngan shotform ni...
ikan rupanya.....
yg ni aku tak try lagi..nnti nk cuba la..
masuk list dulu..

Kak Rose said...[Reply to comment]

sangat sedapkan... dah banyak kali buat x kira dengan ikan apa pun ttp sedap! len kali nak guna shortform gak la!

K.Nor said...[Reply to comment]

wehhhh.. dah la shortform dia tiru, gambar pun dia angkut sekali.. bak royalti!!! hihihihii..

duk kata akak yg mendung, rupanya dia lagi mendung ya... bila mendung nak berarak lalu tu? mlm jumaat ni kut :P

inaku79 said...[Reply to comment]

ingtkn kod rahsia jebon ke apa la tadi, kekekeke... nampak sdap tp ikan xde dlm peti s. ayam boleh ayam? hehehe... memandai jer aku ni...

cikmin said...[Reply to comment]

b4 dtg sini..dok pikir...pe benda le tajuk entri dak IMLTBWL ni...dah sampai baru tau...ikan dalam taman la lebih kurang.. :P

zarin said...[Reply to comment]

laaa ingat apa benda la tadi...tapikan akak rasa ikan tu sungguh menggiurkan walopun yg tkde seri tu...sedapnyaaa terliur pulak akak rasa

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

kunun2 nak try otak nih leh tranlate x shortfoam tuh... puas pk..(smbil makan roti)...xdpt2 gak...las2 kena baca n3 gak nak tau...sedap ehhh...tunggu kemunculannya d Alkisahku...wakakkakakaka

cikmanggis said...[Reply to comment]

panjangnya shotpom hehe..sedap..mmg sedap cm dah buat ari tu:)

hana said...[Reply to comment]

wehhh mana aci tiru2... klu pekse dah kene kuor dewan! wakakakakaaa.... aku nk paler ikan jerk.. badan tk mo... hahahaa

kak Erna said...[Reply to comment]

bila tengok tajuk macam tu aje..tau dah..belajar dari nor la tu..
tak pe.sifu pandai..anak murid pun sama..sedap2 semua..

mokwonik said...[Reply to comment]

kot ye pun panjang betui nama ikan tuh, patut lah bagi shortform. tapi shortform dia pun panjang jugak sib baik boleh kopi pes ajek...moga mendung2 segera berlalu yek! amek masa keemasan nih menyerikan diri buat laling hubby...ahaks

somuffins said...[Reply to comment]

Chef Izah dah jadi perisik rahsia ... guna abjad dot dot aje.

Nieza said...[Reply to comment]

izah, terguda tau nengok ikan tu dok posing2 ...macam2 jenis posing dok ada tu...haha btw nampak sedap yer...harus dicuba ni:)

LinRosly said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah...Sedap3 Terliur Tgk Ikan Tu...Satu Hari Nanti Kak Lin Pun Nak Mencuba...

Yatie said...[Reply to comment]

Assalammualaikum Izah,
Cantik ikan tu berpossing...tngk pun dah tau mmng sedap, bau daun limau tu yg membangkitkan selerakan...

TopsyTurvyMum said...[Reply to comment]

Izah,
aku kena try la ikan ni kalau ada ikan nanti..blom gi pasor!
aku ada pokok limau purut, sayang lak kalau tak guna daun dia, kann?

izahdaut said...[Reply to comment]

KAK IDA..HEHE..ikut sifu suke guna shorform..tu la..memang pun, pasal tambah nasi tu dah memang memang dah..hehe

hasue..
wakakakakka..ko slalu wat lawak...gegor kepala otak aku ni gelak tau dak..huiiii..weh resepi mana ko masak siakap sweet sour tu...ko memang tak nak kongsi makan sedap sengsorang tau...cisss

kak ain..
akak pun dah try kan...sedapkan..ha ah namanya panjang sangat la kak..haha

mas..
hahaha...puas pikir ke mas..kikiki... ha ah mas, biasanya ko yang enjit jet turbonya...cepat la try ye

kak nor..
hahahaa... kak nor nak royalti..mati saya...kikiki .. tu la kak nor..mendung tak berarak lagi ni...malam jumaat?haiss..cuti lah..hahaha

inaku79..
hahaa..jebon pulak dah kak ina neh..sabo jela.. ayammmm.hmmm tak pasti la..rasa cam tak berapa syokk je..ntah la kak ina try dulu nanti bagitau ek..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

cikmin..hahaha saya lak yang terpikir apa menda lak IMLTBWL tu..saja je cik min ni tau...hehehee..ha ah..gitu la lebih kurang kot..

kak zarin..
tu la, kira seri tu lagi tak sabau nak ngap kan..hehe..kak cube la, sedap bagi kami sefamily ni..ikut je betul2 sukatan tu kompom terasa elok je masam manisnya tu..

mimiey.
hahahaa..tu la, motifnya jangan pikir sambil makan roti sorang2..pikir sambbil bagi sikit roti tu kat akak ok..kiki

cik manggis..
ha tu la kan cm, sform pun panjang inikan pula lah tajuk penuh dia..hehe

kak hana..
aiss makcik sorang ni makan kepala ikan, nasib baik jadi cikgu jugak..haha..eh kena kuor dewan ye...alamak..memang sah sorang guru ni..haha

mokwo..
wah..tu la..menyeri dan mewangikan diri ye mokwo..hahaha... tibe2 teringat spa Q..kiki

somuffin..
hahaha... jebon jebon 007 gitu.. sabar je la

izahdaut said...[Reply to comment]

nieza..
nieza memang sedap pun pada kami anak beranak ni..makin pedas makin rasa ke thailand nye tu..hehe

linrosly..
waalaikumusslama kak lin..lama tak nampak kat sini kak..sihat ke? ye ..masuk kan je kat list ikan kak, nanti2 boleh try

kak yatie..
akak tak try lagi ke?try la, bila gigit sekali dengan daun limau purut yang garing tu memang sedap harumnya

TTM..
betul2 penanam herbs yang berjaya tau kak tim ni.. oo daun limau pun ok ye duk kat sana..memang kena try test la lauk ni..pedas2 pun sedap..lite lite pedas pun sedap..dua dua rasa pun aku dah try