Monday, April 9, 2012

Super Moist Caremeled Banana Cake


Assalamualaikum..

Morning. Jom makan muffin sedap bangat nih.
Tak tipu.. kompom sedap dan extra wangi sebab dikaremelkan dulu pisang n gula tu.
Sesapa ada stok pisang sila la buat untuk tekak memasing merasanya ;-)
Anak saya si Muaz yang tak gemar pisang pun suke.
Dia bukan saja saja tak gemar, tapi dia alergik dengan pisang.
Habis muntah2 dan gegata keluar kalau makan pisang.
So, bila dibuat muffin atau kek pun dia jarang2 sentuh.
Tapi kek ni suke la pulak dia makan.



Saya buat  kek ni kepada kek cawan mcm fnf.
Dan saya ikut cara FnF jugak.
Terima kasih ye, sebab tunjuk gambor dak kecit tu menggigit kek. Terliur betui.
Kalau nak buat cara kk Fida yang senang tu, boleh rujuk ke myR.
Saya ikut cara beat dulu telur ngan ovelet seperti olahan fnf. 
Dan hasilnya mmg mengagum kan.
Tq to kak Fida, FnF dan Mas juge.
Ada yang belum kenal FnF sila la jenguk blog nyer DI SINI.
Saya pun baru2 jek berkenalan ;-)
Tak rugi kenal ngan orang yg suke share ilmu ni kan.




SUPER MOIST CARAMEL BANANA CAKE
versi kukus: masduniaku
olahan sumber: FnF Simple Life




Bahan2

Bahan A

1 cawan pisang lecek (240 g)
1 cawan gula halus (200 g) - FnF kurangkan 150g shj - pisang dah manis
125 g mentega
1 sk bicarbonate soda
2 sb susu segar


2 biji telur saiz A - FnF guna 3 biji telur medium size
1 1/2 cawan tepung naik sendiri (200 g) diayak - FnF guna 190g tepung kek Jepun + 1 sk baking powder
1sk ovalet (resepi asal tiada)


Cara2

Masak bahan A atas api hingga berkaramel. Sejukkan .
*nota izah* 'hingga berkaremel' maksudnya bahan A tu dimasak hingga la menjadi perang berkaremel. Adunan tu akan berbuih tinggi dan kacau sentiasa hingga la adunan tu mendap dan bertukar warne perang.

Pukul telur dan ovalet hingga gebu.

Masukkan banana caramel tadi. Gaul sebati.

Masukan tepung sambil dikaup balik hingga adunan sebati.

Tuang adunan ke dalam loyang yg beralas dan gris. FnF masukkan dalam acuan cupcakes.

Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dulu pada suhu 160C selama 45 min atau hingga masak - FnF bakar 20 minit @ 180degree C.

Sejukkan kek sebelum dipotong dan dihidangkan.

Adunan boleh juga dikukus...





43 comments:

ijayuji said...[Reply to comment]

Salam kak! kita 1st ke??? ahahaha... nak 3 ketul sbb kita suke kek pisang :D pssst>> gmbr tu kan, skrg piknik kan dah nak tutup jdnyer yg sblm ni premium utk effect sume dah boleh guna sampailah dia tutup secara PERCUMA!! eheheh...

K.Nor said...[Reply to comment]

tajuk kek, camna lak sebut mapin.. kapkek la kut :)

FnF Simple Life said...[Reply to comment]

Alahaiii... sedapnye...naik menggunung dah macam muffin...tengok gambar je terbau2 karamel pisang yang wangi tu...

Mas said...[Reply to comment]

makcikkkkkkk...
cantikkk la mapinn ko tu..
terasa rasa lagi kesedapannya kat tekak nie...

izahdaut said...[Reply to comment]

ijah.. 2 kali baca, tak paham gak ni. tepuk jap kepala sendrik. akakaka.. nah amik sikit bagi cicip cicp..

kak nor.. hahahaha... aci la, bentuk muffin kan kan.. bebudak panggil muffin. samo la tuh. huh.. perasan aje dia

izahdaut said...[Reply to comment]

fnf..
hehehe.. tu la. sampai tersasul sebut muffin. sbb bila bakar guna cup muffin ni, dah ke bentuk muffin n garing2 tu pun cam muffin . tq ye.. mmg suke :-)

izahdaut said...[Reply to comment]

mas..
mmg best la. versi bakar ni garin2 gitu. kalau versi kukus lagi la moist ek. try la buat pukul lak telur tu. mmg best sesangat pada aku la

Watierman said...[Reply to comment]

Assalam Dik Izah...wah bau semerbak harumnya Caramel pisang tu....mesti dah nak habis ni..datang terkedek-kedek...lambat pulak bas lalu depan rumah pagi ni...!!Ada lagi tak ni??

ijayuji said...[Reply to comment]

kak!!! apa yg tak phmmnyer??? mmg sajerrr dia tadah kepala nak kena sekeh ahahaha... eh? kek ni kita dah buat lerr dulu2, tp sbb byk sgt dah buat kek pisang dah lupa dah resepi mana yg sedap ahahaha...

quinnie said...[Reply to comment]

gemok tul mapinnya...:)

tun_telani said...[Reply to comment]

kakak ijah cayang..... tgh kuciwa sbb ada org baik hati gi clearkan sdcard kamera, abih semua gambo! uh uh...
nway, tun mmg hantu kek yg ada pisang2, tp x manis sgt ke tu kak? ratio gula dia mcm byk compared to kek pisang biasa.

~~zana@pb~~ said...[Reply to comment]

Izah, cuti sabtu ahad tak meround shopping komplek ke? asyik memafin je....bawak2 la cuti masak..

Anak Izah tu allergi ke? abis tu mkn kek ni boleh pulak? tu tandanya...maknya kena buat selalu mapin mcm nii.

Gee® said...[Reply to comment]

montoknya mapinnnya...

Sari Yusa Ibrahim said...[Reply to comment]

memang kagum akak tengok kemoistetan muffin pisang ni... betullah izah ni muffin lover

Mama Ann said...[Reply to comment]

Mama pun suka kek pisang ni tanbah2 di jadikan cup cake..tp paling mama suka ialah pingan Izah yg pokodot dot dot tu..Mama suka....

kasihredha said...[Reply to comment]

kalau izah cakap sedap....kena try juga buat ni..
kalau x nak kasi dua ketul muffin tu kat akak...kasi piring dot2 tu kak akak pun x pe...hihi

Chah said...[Reply to comment]

konflik identiti nih..mapin ke kek dlm cawan? taulah dh tukar posisi ke kaswi lover, donut lover plak dua tiga ari nih..

haa bak sikit, ai lum pnah rasa kek pisang cara moden ni..biasa ai guna cara kampungs jek...:P

rahel said...[Reply to comment]

Pepagi dah nampak kek kecik...tergiurlah...semestinya sedap pekena hot tea or hot coffee..

Nieza said...[Reply to comment]

Assalam Izah,sedapnya tgk..kena cari pisang dulu la baru boleh merasa ni:)

Rohah said...[Reply to comment]

Salam Izah,
minta muffin ye, nk rasa..boleh ke?

~~DAPUR KECIL KU~~ said...[Reply to comment]

pantang betul tengok yg jenis ada unsur2 pisang ni mesti sure sedap kan?asal tak panggil kit ablh tadah mangkuk ..he..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

kepantangan (tiru word izah.. hehehh) akak kalau nampak kuih2 dari pisang ni mesti menitik air liur... tp stok pisang takde ler pulak dlm minggu ni... takper simpan le dulu resepi ni yek disebabkan pujian2 mu yg melebih2 tu.. kikiki....

haii.. mkn pisang leh naik gegata gak ye izah? anak akak si haziq tu takleh mkn udang.. tp kalau udang betul2 segar ok la jugak.. kdg kesian kan bila dah naik gegata..

Wani said...[Reply to comment]

suka betul tengok dapur kak izah ni macam2 kuih ,macam2 cupcake , mcm2 muffin ada .. nasib baik la dapur maya ni tak jadi mcm 3D macam tengok wayang tu .. lagi lah real .. rasa nak makan terus ... :D... wah sungguh comel lote CC la kot .. hihi

Melly Octaviana said...[Reply to comment]

Kak Izah.. mau dong cona kek banana nya, something with banana fav nya keluarga nya melly, mau buat juga ahh, kebetulan ada pisang di rumah..thanks for sharing yah kak.. ;)

Ucu Faridah said...[Reply to comment]

tiup2kan sikit kat telinga ucu ni izah...bukan apa kot2 lah petang ni terajin nk memafin...

HaSue said...[Reply to comment]

Cantekkkk!! montok giteww

Kamalia said...[Reply to comment]

nak jugak mapin yang montok itu..ai is takut nak buat caramel ni,takut tak jadi..

Mas said...[Reply to comment]

betul2... tak rugi kenal dgn org yg suka kongsi ilmu

cantik muffin izah...lg cantik kalau izah suap ke mulut mas hehehehe

Amie said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah,
memang nampak cantik warna muffin tu... rupanya dikaramelkan dulu, rupanya pun gebu menggoda!

Qasey Honey said...[Reply to comment]

wah comeiiinye cake @ muffin ni?? hehe...konpius...sedap bangat yerk...bleh la cuba yg pula...pisang mmg ade stok xtau nk buat ape...tq resepi...

Sue @ Nenie said...[Reply to comment]

Salam Izah...bila baca jeeee cara penyediaannya. terus rasa teruja utk mencubanya juga...

ummiaisyah said...[Reply to comment]

aku slalu sampei lmbt dapo ko jah...tp ada lg kot seketui dua..better late than never!

CT Delima said...[Reply to comment]

As'salam Izah

k.ct lagi lambat sampai, ampang hujan lebatkan Jah tu yang jammed kan..kannn..hehehe. Pagi tadi dah datang, nak komen tapi tak boleh, tensionnn! dah taip2 blogger rosak hilang dah idea nak taip balik..haru betul..

Ni dah sampai petang baru ada kesempatan nak singgah, Jahhhh..nak mapin bolehhhh!hihihi

mimie said...[Reply to comment]

Jahh.....kek ni mmg marbeles...kalo pisang melambak2 kt umah ni...kek ni ler menjadi rujukan akk...huhuuhuh..
keke pisang resepi lain akk lom cuba lg...coz resepi ni ler menjadi pooojaaan hatikuuuuuuuuu.....

Ezadlieza said...[Reply to comment]

salam izah....kalu akak ler... taunya buat jemput pisang jer izah... maleh punya hal...

Yatie said...[Reply to comment]

mcm biasalah akak sampai petang/malam sbb masa tu baru preeee...he3..ni nak mintak seketoi sure dah abeskan...nak wat skrng takde stok pisanglah pulak...lenkalilah ya...labu adalah ni...takde sape sudi kopekan labu kat dapor tu..cian tergolek sana..tergolek sini...ngeeee...

zila 4ever said...[Reply to comment]

salam izah
dah malam baru sampai sini..siang2 bz malam2 baru sempat jengah sini..tertunggu2 jgk masakan apa yg akan muncul..h ehehee memapin pulak yer.gebusss..ada lg x nie :)

Rima said...[Reply to comment]

memang niat nak bake cake guna banana but kan banana ku yg kecut cuma ade 2 biji ajer.. huhu mana cukup nak buat kek ni.. nampak sedap banana cake mu

Anna Qawina said...[Reply to comment]

Jah ooo jah..kek ni..eh kapkek ya...mmg sodap ni..mokcik pun dahpernah kekkan banana tu dgn karamel ni..eh..rusak tatabahasa..kot dia la, tp kn rsp ni mmg sedap kan..
Psstt: aku lewat sampai..maklom..naik beca, kayuh sdri jer..

ZURINA said...[Reply to comment]

follow cni..nak bljar buat muffin...;)

ogyep yummy mellow said...[Reply to comment]

gebu dan cute muffinnya...

dapurCikWan said...[Reply to comment]

kak izah..sedap sangat! cikwan dah cuba =)

Azie said...[Reply to comment]

As salam Izah, nak tanya satu adunan ni dpt berapa biji cupcake ya