Wednesday, April 25, 2012

Blueberry Cream Muffin dan "so sad"...

Assalamualaikum..

Selamat pagi semua. "so sad" tak habis  habis ek.
Memula komen masuk spam, ingat dah ok..rupanya title cik Spam masih tak kebah lagi. 
Semalam "so sad" ler pulak.
Kes apa lagi la ek.. kes amik gambor without permission ler
Bior le teman rahsiekan page FB mana yang amik. Eh tersebut pulak Page kat FB ye.
Page ni katanya koleksi resepi keturunannya dan resepi si admin ni ler.
Tapi ada masalah sikit ler ngan resepi2 yang dikongsi tu sebab kebanyakan gambar dan resepinya adalah dari blogger2.
Tanpa izin, tanpa link dn gambar2 semua di blurkan watermark dan di crop. 

Teguran sudah dibuat dan sudah didelete oleh admin page.
Dan admin page itu telah mengeluarkan satu stement yang sangat dikesali oleh kami.

Sudah ler perkataan maaf tidak ada.
Komen kami didelete.
Kekhilafannya  jugak tak diakui.
malah, Kami yang menegur diibaratkan "tetamu" yang tidak memberi manfaat kepadanya.
Dan kenytaannya menunjukkan rendahnya moral dan tanggapannya pada harta peribadi. .. so sad.

Dan kak Nor secubitgaram mengumpamakan kenyataannya seperti:
 *jiran sebelah boleh masuk kebun tepi rumah kita, ambik 3 batang serai, 2 tangkai daun limau purut, 2 tngkai daun kari, setangkai jantung pisang.. dengan alasan ... ini harta pinjaman yang boleh dikongsi. Takkan lah kedekut nak kongsi ngan jiran sebelah" *lebih kurang la ye. Sebab saya dah tak boleh nak access komen2 yang telah dibuat dilink yang di share dari page ni sebb page ni sendrik tak boleh dibuka.

Dan peminat2 page tersebut tlah menyokong prbuatan nya tanpa usul periksa.
*ada juga yang liked page ni sedar dan mesage saya di fb tq kak Naz, Fiza, Tina dan terutamanya kak MIMI yang memberitahu hal ini* 
Itu tak menjadi hal buat kami sebab mereka adalah pak angguk tanpa tahu kes sebenar.
Tapi kami *blogger2 gambar yang diambil tanpa kebenaran sngat terkilan bila "serai, daun kunyit, daun limau purut" kebun kami diambil tanpa kebenaran. 
BUKAN TAK BAGI.. tapi mintak kebenaran la dulu. 
Nanti kalau tetamu rumah anda makan gulai lemak daun kunyit dengan tomyam berlimau purut berterim kasih dengan anda, terima kasihnya lebih bermakna sebab anda mintak kebenaran dulu. 
Saya no hal, melihat hasil gambar dan masakan saya di situ DENGAN IZIN.
Saya no hal kalau awal2 saya bagitau jiran sebelah, kalau nak serai amik jela.
Kalau nak daun kunyit amik jela bila2 masa.
Dan kalau nak sayur kacang panjang petik jela bila2.


Huh letih baca "rencana so sad" saya pagi ni?
Korang renung dan korang pikir ler.
Sebenarnya tak elok buat gitu.
Itu berkaitan dengan hak. Kalau betul niat nak share, share lah secara baik.
Tak salah link kan..even tanpa kebenaran.
Tak salah minta kebenaran, even tidak dilink kan. 
Aaaa paham ke tu? Jgn buat muke blur ye.. tak paham rendam kepala dalam cuka. hehe
Dan saya harap admin page tersebut diberi hidayah dan diberi kesedaran dengan hal2 berkenaan hak.
*pagi ni page tersebut disable. Maybe admin dah menerima kesalahannya.Tq 

dah letih membebel jom makan muffin best ni.


Muffin rupa kureng, rasa ganteng..hehe
Sedap tau.. tapi tah napa lak kali ni tak brapa nak comel muffin ni.
Tu la kan duk pikir "stetment panas" makcik admin.
Dari ikan nak masak special jadi ikan goreng kunyit bodo.
Dari nak lipat kain sebakul, dah jadi 2 bakul.
Dari nak mop lantai, dah menyapu pun lupa.
Ikiki...
Kka yatie.. tq kongsi resepi muffin sodap niha,
Saya share kat sini pulak ye kak.



BLUEBERRY CREAM MUFFIN
diambil dari: bigoven 
sumber: kak Yatie 


Ingredients
2 cups all-purpose flour
1/2 teaspoon baking soda
1 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon salt
1 cups granulated sugar
1/2 cup vegetable oil
2 large eggs
1/2 teaspoon vanilla extract
1 cup (8 oz) sour cream ( I used plain yogurt)
1 1/2 cups fresh blueberries (or frozen thawed and drained)


Preparation
Place oven rack in lower-middle position of oven and heat to 375 degrees F.
In a medium bowl sift together flour, baking soda, baking powder, and salt. Sprinkle 1 tablespoon of flour mixture over blueberries and toss to coat; set aside.
In a large bowl, whisk eggs and sugar together until mixture is pale yellow. While whisking, slowly pour in oil; add vanilla and sour cream, and mix well. Fold in remaining flour mixture until just incorporated. Do not over mix. (Batter should be mixed just until it comes together. It's OK for some small sprays of flour to be visible in the raw dough.)
Gently fold in 1 cup of the blueberries.
Spray a twelve-cup muffin tin with vegetable cooking spray or coat lightly with butter (or use paper liners). Distribute muffin dough equally among cups. Sprinkle remaining 1/2 cup of berries on top of muffins and press down lightly. Place in oven and increase temperature to 400 degrees F.
Bake until muffins are golden brown and a toothpick inserted into the center comes out clean, about 20 to 25 minutes, rotating pan halfway through. Remove from oven and turn out, upside down on tea towel to cool completely. Serve immediately or store in airtight container for 2 to 3 days.





59 comments:

ogyep yummy mellow said...[Reply to comment]

sib baik ada muffin nak sedapkan perut... Sana sini blogger melepaskan marah mengenai isu yg sama... dilemalah pulak... Sabar ya Izah ya... Sabar..

noradzlina.kamdani said...[Reply to comment]

slm,
mmg sdh klu hak kite org nafikan mcm tu jek...gunalah budi bahsa..jgn men ceroboh jek...

Mama Hawa/Mama Nani said...[Reply to comment]

Salam Izah...
gambar2 mama pun kena kebas jgk..ada lah dlm 3 g2 walaupun gmbr lama2... sedih jgk tgk bila watermark kite dicrop haish sedih jgk baca komen2 yg menyokong hasil kerja beliau yg konon2 nyer ingin berkongsi resipi...
So sad!! aah lah sib baik ada muffin nk sedap kan mata hehehe

Chik Mimi said...[Reply to comment]

Yeee pagenya dah disable,jom kita blogger2 masakan bersatu buat statement ni dan semua orang share kat wall masing2 untuk mempertahankan hak kita,sedih jika jadi kes macam DJ kena ,gambar sendiri dikatakan diciplak
eh lupa komen pasai muffin
nampak lawo ,moist dak izah

Sari Yusa Ibrahim said...[Reply to comment]

Salam, Izah.. so sad juga akak membacanya..

Nasib baiklah ada bluberry muffin sebagai penghibur..

Sabar ya, Izah..

Fiza Nordin said...[Reply to comment]

Dah singgah page tu...ye,mungkin niatnye baik utk berkongsi resipi tapi bile tidak diback link atau sekurang2nye watermark itu tidak diblur/crop dan sebagainya,mungkin tuan punye tak melenting,kan....tak apelah,nak buek camno,sabau yolah.semoga dia diberi hidayah,dibukakan mata hati atas kesilapannya itu.
Begitu juga dgn ratusan mereka2 yang begitu senangnya menjadi lalang... "saya setuju!!!" sakit betul mate bila ada komen begitu biar dlm ape jua isu yang diperkatakan..

ijayuji said...[Reply to comment]

Salam kak izah! ss dah nak komen pasal ni, sbb yg pencuri tu pun buat mcm tak bersalah jerr, bukanlah kerana gmbr kena curik nak meroyan ke apa, tp masalahnyer dia ambik gmbr org tanpa kebenaran, nawaitu mmg dah menyempang, tak bgtahu sapa punyer gmbr, dan makin teserlah kejahatannya bila tak minta maaf n suka2 padam watermark, kalau tak ditegur kita2 ni mcm menipu jugak ler ibaratnyer, resepi dgn gmbr yg lain, tp bila tegur ada pulak org lain yg mcm menyokong, ya mmg betul kena ikhlaskan, tp mcm mana nak ikhlas kalau pencuri tu sendirik tak minta kebenaran, huh! biarlah dia jwb kat sana nanti.. Nak mapin! hihihi... nasib baik akak sebut pasal komen spam tuu, td baru cek komen akak ada kat spam inbox :D

tun_telani said...[Reply to comment]

morning kak izah!!! cool down dgn mapin ye.. :) dh remove page tu, hopefully admin dh insaf la.

Nuridah said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah cayang!!

hehehe...sorry kak Nur tk dpt nak buat kunjungan balas dgn cepat sekali...hari ini kak Nur dtg pagi2 nk tau apa yg sedih tu...

dh penat cakap dh penat sindir pun gitu...sebab itu kdg mcm malas nk berblog..hari itu kak Nur baru letak n3 bunga eh tup2 dah ada yg copy image...eh tak tau apa dia nk buat...nk makan bunga gaknya.Mmg sedih la Izah...kdg mcm nk nangis tapi apa nk buat...mentality dorang ini lain dari yg lain..mungkin pd dorang tk jadi salah apa...yg kedekut kita blogger masakan ini...kdg bila kita dh hilang pertimbangan harus kata2 kesat yg terkeluar...cara tk langsung kita pun turut berdosa juga.Yg sedih sekali bila gambar kita dh jadi hak orang siap kena crop watermark.

Eh panjang pulak kak Nur punya komen pepagi buta ni...Izah, sabar dik...mungkin kita rugi didunia tapi dia kena balas disana nanti...siapa yg untung nanti...kita juga...redha aja lah.

MeknaBlog said...[Reply to comment]

Manusia skrg ni macam2 kan kak Izah..sabo ekk..makn mapin bg cool sket,,,,semoga admin page tu diberi hidayah...

Ezadlieza said...[Reply to comment]

Byk2 bersabar yer izahhh...jgn sad sad lgi yer... tak cute nanti... tpkan ishhhh mmg kurengggg ajar betul... sakit hati juga akak baca cite izah ni...takper izah... sabar yer...

HaSue said...[Reply to comment]

yeke dah remove betul2 page tu?atau nanti kuar lg statement baru 'bila dfikir balik,apa salah saya?sy cuma bkongsi..pastu cuma curik gmbr org je.'.huehuehue...hrp admin tu jelas maksud kite..bukan kite marah dier bkongsi ilmu...mencuri gmbr tu je jd psoalan..

Bab lupa mop n nyapu lantai tu aku mcm..hahaha.
Mintak mapin!

Yatie said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah,
akak pun kena gak gambar kuih cara berlauk, akak kenal sangat pinggan yg akak guna..dia ambil dan di buang watermarknya...mmng tak beretika langsunglah orng mcm ni...

btw muffin ni sedapkan..masa kat US dulu rajin buat, skrng ni malasnya menebal pulak nak buat muffin berinti bagai...tapi bila tngk muffin Izah ni jadi teringin semula..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

agaknya orang tu memang jenis jiran yg pakai 'cantas' jer 'daun pandan' jiran rumah sebelah tanpa mintak kebenaran kot.... pastu bila buat kuih serimuka tak sedap nak salahkan tepong kastardnya yg dah nak hampir expired tu pulak... dia tak tau yg 'daun pandan' yg dia ambik tu.. rupa2nya jirannya baru je spray dengan racun serangga... nasib tak mati sebab 'daun pandan' tu dia dah 'basuh' dulu... haiii.. pandai pula dia 'basuh' ye... takut pulak pada kekotoran... tapi dosa mencuri tadi tak rasa takut pulak...

hisshh..penat jugak membebel.. bak muffin tu 2 ketul jah... nampak sedap pulak..

K.Nor said...[Reply to comment]

salam jah.. sedih jer dr smlm kan..

ishh mcm lari jer komen yg akak kata kat fb smlm tu jah.. nak korek dah tak boleh sbb dah unpren hehe

keikhlasan yg dia pertikaikan, apakah dia benar2 ikhlas? amik hak org tanpa izin, kununnya utk berkongsi dgn org lain.. ikhlaskah kalau gambar dicantas watermark yg tertera pd gambar? ikhlaskan berkongsi resipi kalau resipi yg dikatakan milik turun temurun tp yg dipaparkan adalah gambar dr resipi yg lain? ikhlaskah dia dlm melakukan kerja2 kebaikan yg kununnya utk berkongsi ilmu kalau dah buat silap tak pandai nak mintak maaf? payah sangat ke nak menyebut sepatah perkataan maaf kalau dah mengambil hak org lain? ikhlaskan dia dlm hal ni bila semua komen2 yg tak sekufu dgn dia semuanya didelete dan semua pengomen diblock? gitu ke tahap keikhlasan dia?

kalau la semua benda boleh diambil tanpa izin atas dasar milik umum, atau milik Allah yg dipinjam, nanti kalau ada yg masuk mencuri dlm rumah dia, tak perlu la gi report kan.. cakap jer, semua harta dlm rumah dia tu milik Allah, bukan milik mutlak dia.. buat apa dia nak kecoh2...

kita sesama melayu, seagama Islam yg khususnya, tidak boleh bolehkan diamalkan adat dan budaya yg lebih mulia dan berhemah? masuk rumah org tak boleh ke bg salam dan mintak izin kalau nak masuk atau amik sesuatu? kalau dah pandai mengcopy dan mengepaste gambar dan resipi, takkan tak pandai nak letak link dan sumber sekali? jatuh ke maruah kalau kita cakap sumber gambar yg diambil?

kita tak kedekut kan.. tu kalau kena dgn cara yg sepatutnya.. lagi kita suka kalau dpt berkongsi ilmu yg boleh memberi manafaat pd org lain.. tp kalau dah nak menegak benang yg lencun, menghambur balik kata2 yg tak sepatutnya dia kata tu, tunggu jer la masa yg pastinya akan tiba ... semuanya dlm pengetahuan Allah.. walau apa yg terlintas dlm hati sekalipun Allah maha mengetahui..

ishhh.. panjang kali ni komen akak kan.. meh mapin seketul.. tak bekpes lg ni, fenat balik briskwalking.. :)

K.Nor said...[Reply to comment]

best komen ratna :)

Mama Ann said...[Reply to comment]

So sad....sabar aja Izah..Manusia ni bkn sama..kadang2 tu yang tahu hukum lg dasyat perangai nya..Ada satu lg mahkamah..nun jauh di sinun..tk akan terlepas..sabar ya..

quinnie said...[Reply to comment]

betul cakap kak nor..rata2 kita ni bloger tak kedekut...klau kita ni kedekut kita tak letak pun resepi2 sekali kat gambar2 tu kan utk dikongsi..dah org buat baik tu jgn la ambik kesempatan pulak...wahhhh...membebel lak kita...hehehe....memang kesian pada teman2 yg gambar nya di ciplak ni...never ending story gitew..bawak bersabar je la...:)

izah....komen awak masih di spam lagi..tak pe la izah..kita boleh unspam kan komen tu...hehhehe....

akhir kata...sedap nampak muffinnya...:)

Zaliedana said...[Reply to comment]

Kak IZAH,byk kali msk sini baru dpt tembus,adehhh,mmg panas sungguh nih..Kak izah,sy ngan jiran sebelah dah pesan dah dia leh amik dun pandan,kari n pepe jer kat dpn umh sy nih bila2 dia suka,walaupon sy xda umh,dia pon camtu gak,sy selalu amk dun limau umh dia bila2 jer,mmg dah pesan awai2 kan,so xperlah kan,ermmm agaknyer dia tuh igt akak nak wakaf kut pic2 tuh,so dia leh amk jer walaupon tanpa kebenaran,Hehe pic pon leh wakaf ke,hikhik..Sob2 kak izah jgn marah2,nanti pahala pon xdpt kak,pastu lak muka kedut2,camner nak jadi Cik Ta..OPsss minta mapin dulu n blk dulu b4 kna hempuk ngan piyuk belanga..

KakAsma said...[Reply to comment]

untung jadi akak zah sebab mmg tak de org nak curi atau kebak gambar kat blog akak,gambar hp mana sama dengan dslr kan...lagi pun blog popular selalu jadi mangsakan..
akak rasa diarang geram kot tengok pic cantik..

yang penting kita ikhlas bagi resipi dan cuba resipi..

~~zana@pb~~ said...[Reply to comment]

akk xtau citer pun sb jarang kt fb skrg, cuma ping blog je kt sana. Izah....entry lps perasaan ni, hrp2 mereka2 tu baca.

Anonymous said...[Reply to comment]

salam kak izah...

sabar yer GMM ...memang takde hati perut....kuih muih malaysia rite?

saya dh baca..agak angkuh komen dr empunya page...sangat2 ego...yerla memang la dunia it tanpa sempadan..tp hang korek benda tuh dr blog...walhal empunya blog dah bgtau..sebarang kopi mengkopi gambar perlu keizinan terlebih dahulu...tuan blog tak marah pun nak amik gambar....atleast bg la link atau credit atas usaha tuan punyer blog...Lembu punya susu sapi dapat nama...sungguh tidak bermoral..sabar yer kak izah..
hari nih terpaksa guna name anon...sbb ade masalah nak access blog...

anon suam2 kuku...

~~DAPUR KECIL KU~~ said...[Reply to comment]

salam..
mcm best aje muffin ni tp kita memang tak pandai wat muffin ni slalu tak jd aje

hana said...[Reply to comment]

nak terkentut biler dier kata 'saya tak bersalah..' ko ada bau? wakakakakakaka...

Watierman said...[Reply to comment]

Assalam Dik Izah...wah panas ni...Akak lost memanjang sebab tak ber FB....apa2 pun perjuangkanlah apa yg menjadi hak kita sepatutnya...bukan senang nak foto shoot satu2 gambor tu!!...dlm sibuk ni ...nak juga tahu kesedihanmu Dik...nak mapin gak lah!!Dah banyakkan zikir...minum air sejuk bagi cool sikit!!

Rima said...[Reply to comment]

Why lah this ppl like never ending story.. ape salah nye pi tanam pokok sendiri.. tak de duit aganye nak beli baje.. buat baje ade lah.. haishh.. sabar ok.. i know the feeling and i no like it.. ni dah lama jugak ku tak spot check.. tak tahu lah daun mana yg kena curi .. sigh

nOOrsha said...[Reply to comment]

Mudah mudahan dye bacslah ape yg ko tules ni..n komen k nor tu ko hapdetkn skali kt n3 no..haha..adeh..aku x larat nk menhomen pasal ni sbb smlm da lpas grram membebel cam mentua si kasin selamat..jd hari ni aku nk bersenang lenang dok atas kosi nalas menikmati pandangan laut yg tenang umpama sijeton kekasihnye sudin yg berguling2 atas pasir pantai sbb hepi terime lanaran si sudin pg td sambil mkn mupin bluberi neh..haa panjang aku mendescribekan keadaan yg berlaku..bak mai tige ketul mapin..nk mkn sambol golek2 atas sampan plak..muahaha

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Habis maffin 5 ketui makan ngan perasan geram.. membaca story tu.. maaf Zah erma takde FB.. aperpun tak elok wat cam tu.. ntah apa2 lah diaorang ni tak hormat hak orang.. ayat mudahnyer.. itu dikira mencuri tu... ha... kan dah bagi ayat power.. harap bersabar.. erma yakin dia akan dapat balasan.. hu hu hu.. aperpun SEDAP MUFFIN IZAH TU hihihihi

fiza damia said...[Reply to comment]

sabar je la kak iah oi...memang dah jenis suka masuk rumah orang tanpa bagi salam..main terjah je dapor orng amik makan minum..tak beradat org ni.bila dah salah unfren kita ni.biat la kan klu nak sangat amik.amik la seberapa banyan yg dia nak.semoga usaha dan keiklasan kita sebagai blogger dan niat yg baik diredhai allah...

fiza damia said...[Reply to comment]

sabar je la kak iah oi...memang dah jenis suka masuk rumah orang tanpa bagi salam..main terjah je dapor orng amik makan minum..tak beradat org ni.bila dah salah unfren kita ni.biat la kan klu nak sangat amik.amik la seberapa banyan yg dia nak.semoga usaha dan keiklasan kita sebagai blogger dan niat yg baik diredhai allah...

Cendana Kasih said...[Reply to comment]

Salam Izah...sabo jer... bukan serai, daun kunyit, daun kari yang cantik dan segar bugar jer kena, ikan busuk kat kolam akak pun kena sauk...tp kat page lain laaaa.... geram kan !!!

Bicara Kak Noor said...[Reply to comment]

salam Izah, dah cool ke belum ni,nampaknya kita serupa lah,pernah kena ambik bukan sekeping dua keping tapi puluhan keping tanpa izin,kita ni bukan jenis kedekut sngt kalau orang minta akan bagi dengan rela nya bermakna diaorang suka tapi kalau main curi2 ni tulah yg paling tk gemo,akak pun dah malas jugak nk ke keturunan tu hahaa menci lah...

AbbotCottage said...[Reply to comment]

Haduh Zah....tka sudah2 kes mcm ni. Sian awak. tak per, setiap perbuatan, ada balasan.

Melly Octaviana said...[Reply to comment]

Siang Kak Izah..jangan sedih lebih baik makan muffin yang sedap ini..hehe
Melly tau perasaan nya akak, melly pun baru mengalami nya, sabar yah kak, semoga perbuatan nya akan di balas di kemudian hari.. yukk kita makan muffin lagi..hehe

HomeKreation said...[Reply to comment]

Along terlambat... tatau apa2 pun... selalu camtu lah, dah sampai kat penamat baru nak dengar. Link kat mana lah pulak ni... kesian kat orang2 macamni... memang tak reti nak pikir atau pun buat2 takpaham.

dapurCikWan said...[Reply to comment]

Salam, kak Izah..tak nak sedih2...CW tak tau apa pun pasal ni.. cuma ada terbaca kat fb CMG. kenapa la ada manusia macam tu.. :( mintak jauh la....

Dulu K.Izah ada buat post pasal nak credit2 resepi kan? masa tu CW jadi silent reader je.lagi pun masa tu aktif kat personal blog je...bila ada kes2 macam ni, tibe2 teringat balik..CW ada cari2 kat blog Kak Izah..tapi tak jumpa.. kalau tak menyusahkan akak..boleh akak bagi link post tu? CW nak baca balik.

satu lagi..kak, comment akak kat blog CW masih lagi masuk spam box..something wrong ke kak?

umi's cup cake said...[Reply to comment]

Salam Izah,
maaf baru berkesempatan nak komen, umi dah tengok masa mula2 CMG tulis dalam fb, dan gambar izah watermark dia ada nampak sikit...banyakkan bersabar ya sebab Allah sentiasa bersama orang2 yang sabar...Allah sentiasa beri petunjuk jika ada yang 'buat macam tu' kat izah dan blogger2 lain..walaupun bukan kita jumpa tapi ada jua orang lain yang jumpa sebab banyak kat fb dan akhirnya kantoi jua...izah doakan agar 'dia' dibukakan hati dan sedar salah dia..amin

Nina Mirza said...[Reply to comment]

As'salam Izah ....

Kita doakan ajer si dia tuuu diberi petunjuk dan hidayah hendaknya.
Rasa-rasanyer macam dah dapat kutt petunjuk dan hidayah sebab tuu dia dah delete account kat FB tuu.

Errmm .... sedappnya nampak muffin tuu.. dah masuk dlm list nina ;)

Asmara said...[Reply to comment]

alamk ketinggalan keretapinya. hikhik.. kes apa pulak ni ye? moga terbuka la pintu hati admin tu mengakui kesilapan. tak syok kan benda2 mcm ni. anyway Izah dan muffin mmg tak boleh dipisahkan, hehe... nmpk sungguh sedap muffin tu! ;D

Shahriah Abdullah Novelis said...[Reply to comment]

Salam Izah akak dah baca dari pagi tadi dan dah kongsikan pun di blogs akak.. sabar yaa.....

Ayu said...[Reply to comment]

Assalam Izah,
akak pun baru tahu tentang ni..ingat Ct delima aje..rupanya ramai juga yang kena ya...

Faham benar perasaan izah dan yang lain2 tu juga..yang akak punya 100%(1000+ entries, 3 years of blogging) semuanya diambil setiap titik nothtah..setiap koma semuanya dicopy bulat2 yang gambar anak2 & hubby akak juga diambil ..lagilah perasaan akak tuhan saja yang tahu..

As we speak ni pun masih ada lagi kegiatan mencopy dari blog akak, so far dah 200 keluar dah..tak tahu kemana..akak sedang memantau juga ni itu yang sebab lambat sikit nak berupdate..

Harap izah sabar ya..(memang senang cakap dari membuatnya kan..) tapi insyaallah ..allah akan makbul kan doa2 orang yang teraniayai...

Sue @ Nenie said...[Reply to comment]

Salam..emmm saya turut simpati ngan apa yang terjadi ngan sesetengah dari kita...Itulah walau berpuluh2 keluhan dan teguran yang diluahkan ia ibarat mencurah air ke daun keladi..tiada apa-apa kesan terhadap jiwa mereka yang berhati kering itu...

ummiaisyah said...[Reply to comment]

salam zah...page mn tu...tringin plak ai nk tengok..x abih2 nk keje senang depa ni...x tau aku penat tertonggeng-tonggeng ambik gambo..kekadang sambil dukung anank lg taww..fifi tak sukerrr...

zila 4ever said...[Reply to comment]

salam izah
sabar yer..aritu kak ct pun kena jgk kan..semakin melampau2 diorg nie..moga2 diorg baca la kan..nasib ada mupin pengubat duka tue..:)

Chah said...[Reply to comment]

Semalam lagi Cik Embun seru manalah si Daut Pitt ni tak tulun tenteramkan hati mini dia ni..isk...

*Ini sirius, sampaikan saya kunci pipi sbb tk nak bagi tersenyum sikitpun sbb betapa seriusnya saya*

Ini bukan setakat isu sentap daun pandan jiran 2 lai lepas tu buat kuih seri muka tak sedap langsung sebab bukan awak yang godek semua benda tu n u have no idea at all how to make that serimuka. Ini isu awak sentap daun pandan Si A sampai tercabut sekali dengan akar. Lepas tu siap tanam lagi kat kebun awak dan tiba-tiba ada kawan awak si B ni tanya, eh si A tu ambik benih pandan tu kat sini ke n tanam kat laman dia? Tak pasal2 pulak si A yang ambik dari kebun awak. Tak paham? Sebab tu kalau nk bodoh jgn bodoh sampai ke tua, macam tu la jadinya.

Ini isu hak orang lain yang mana bukannya susah sangatpun nak mintak kebenaran dan kalau kena caranya bukan setakat gambar saya awak boleh ambil tapi kuih seri muka sepinggan saya bagi sebab sayapun kagum dengan keikhlasan awak dan sikap berterus terang awak tu buat saya nak follow jugak blog awak dan tekan like bermelia-melia kali kt fan page awak. Reti?

Awak jangan nak kurang hajar ngan saya nk jawab dalam hati 'ada aku kesah' sebab sebenarnya awak mmg kesah sangat kat saya dan gambar2 saya kalau tidak takkan awak buat semua ni macamlah saya baru ambil awak jd adik angkat kesayangan yang mana semua benda boleh share termasuk share laki, Faham?

Dik, share lakipun orang sanggup kalau kena caranya. Inikan pula sekeping gambar. Jangan ingat gambar tu its just a bloody pics. How dare u can simply evaluate dat way just because of u can simply assume, c'mon it's just a stupis pics la kakak!. No ok! If it is just a stupid pics, y r u so terhegeh2 to do all those stupid things lady?

Dah, bak mapin dua ketui..air teh hangat sekali, letih ni letih!

Qasey Honey said...[Reply to comment]

asslm Izah...wah pjg hrni kamu bleter ekkk...jarang2 skali entri di blog ni pjg berjela...
QH tau jugak pasal hal amik2 gambo di FB skrg ni...QH tgk dr status Kak CT hrtu...QH nk mjengah FB tu...tp xtau yg mne lak...

harap byk2 bersabo yer Izah...QH faham n tau mcmne perasaan awak skrg...diorg yg celok tu langsung xfikir psl kepayahan dan susah senang blogger masakan ni...

setakat ni kegiatan mencurik dr blog QH blum ade lagi atau mgkn xjmpa lg kot...kalau ade jugak siap la QH kerjakan...hihi

Naz / Nadz COSK said...[Reply to comment]

Assallamualaikum Adik Izah sayangggg...

Duduk bersila dululah makan mapin..hehehe.. Teh O ais satu yer..eh..eh..tukau.. air suam jer.. Nak kurangkan kalori..hihihi..Minta izin ye Zah nak makan 2,3 ketul mapin ni..(*kena minta izin..kalau org tak izinkan nanti jadi haram..tak berkat tu di dunia dan akhirat)...

Burppp..dah kenyang.. Alhamdulillah.. Sedap mapin halal ni.. Makan sikit pun dah kenyang..

Izah, tak sempat akak nak mengentry pasat tu, awak dah sebut dulu.. Ok lah tu..

Tak tau dah nak cakap apa. So kesal dgn sikap segelintir manusia ni.. Akak pula mujurlah tak sempat entry brownies tu lagi tanpa usul periksa. Kang org salah faham lak ingat akak yg tak reti nak letak link empunya resepi tu..huhuhu..Nasib baik smlm tetiba jer jadi CSI tak bertauliah..hahahaha..

Apa yg akak harapkan, minta kita diberi hidayah agar tidak terleka, lantas melakukan perkara yang sedemikian rupa (**ha..kan dah kuar ayat2 sastera beta)..hihihihi..

Ok Izah, ceria2 selalu.

Gee® said...[Reply to comment]

Izah, maaf la yer...k.gee pon tatau nape blog k.gee mcm ada problem jer tang komen tu... k.gee tak spam sape2 pon...huuuuu sedey... tolonggggg!!!

FnF Simple Life said...[Reply to comment]

fuh..dah mcm forum pulak ye Izah... hangat betul isu ni... btw... moga2 org tu insaf... hmmm... sy jalan2 carik resepi muffin sedap kat cni...

Ilhamkreatif said...[Reply to comment]

Salam Izah..Muffin oh muffin.sedih dengar cite2 macam tu,harap insan yg buat macam tu bertaubat.....dari makan hasil tanaman org tanpa minta izin.

Mas said...[Reply to comment]

Salam makcik..
so sad juga aku membacanya....
isu ni memang tak habis2 kan....
setuju ngan kata2 kak MaDiHaA a.k.a Ratna sambil mulut menguyah2 mapin ko...he3

Mardihah Adam said...[Reply to comment]

Eeeeee ...teruknya. Kredit pun tidak! Penculikan betul! lma tak masuk blog akak.huhu.dah rinduan memapin tetiba...

mama sara nur said...[Reply to comment]

assalam Izah

memang sad dgr citer ni, org kalu wat salah mana nk ngaku izah..tp x leh lari pun dari kesalahan tu kan.akak ni org baru, baru belajar blogger pun sedey kalu kena camtu.
pelik kan sesetengah manusia ni, tak belajar agama ke hapa.. sama cam serai yg senang2 je jiran dpn umah ambik hu hu pelikkan manusia ni leh selamba je makan dan bg makan anak2 hasil curik( curi le kalu tak mintak kan)ye tak..terang2 tau bukan kita punya ishhhh sungguh herannn

jgn sedey2 lg ye he he cantik muffin izah ni

sabar dubai said...[Reply to comment]

jgn sedey2 yeee kak izah..kite pon didelete komen uwaa kejam....even kite p like page tuh...dlm xsedar pic2 akak kene rembat...tp kdg2 pernah tertny psl pic kak ct delime..tp malas nk amik port takot kite sebar fitnah ke hape...maka kite diam ajela...sekali bile tuan pages ltk statement ....sebelom blog setkan minda...pastu jgn kedekut tuh...hangin satu badan kite rs bc smlm...xpe....arini ari die..kalo lps ni die kene tau laa mcne...kan..sabo byk2 yer..

Nieza said...[Reply to comment]

Izah o Izahh..org jauh mai ni. mai nk bagi sokongan moral juga. Memang terasa juga tempias kecewa dgn sikap org yang tak bertanggungjawab gitu. Semoga mereka sedar dan insaf dgn kesalahan mengambil hak org tanpa izin tu. saya tak ada like page tu kat fb, sebab tak tau sgt.Bagus n3 izah ni dapat jadikan pengajaran buat semua juga nanti.

lapar lak tgk maffin memalam buta kat sini..hehe

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

hari tu akak ada gak terbaca kat fb... tapi akak x pasti apa kah cerita sebenarnya... nie ler jika jarang online pasti banyak yg ketinggalan ngan berita terkini... huhu.. smpi skg pun masih lg x habis2 kan kes mcm nie.. mmg mengecewakan.. :(.. ermm.. apa link page fb tu... akak dah terlambat nampaknya.. haih!

n muffin tu nampak comel2... inti blueberry lg... mmg minat sgt.. sedapnya tu..

Syawana Aida said...[Reply to comment]

saya juga mngalami yang sama tp saya mmng xkisah,sbb d blog saya awl2 saya dh tulis "anda boleh copy n share mna2 foto n info dlm blog tanpa perlu mnta izin dari tuan empunya" n mmudahkn lg sapa2 yang berkunjung nk shre or copy mmng saya tak kisah umpama kita tanam pokok2 n wakafkan,jadi sapa2 nk makan buah2 amik le......walau org xtahu itu hak kita tp ALLAH tahu n lg besar pahala & kita jga lebih tenang or rasa nk marah2.juga xkisah klu dorang nk kata tu hak dorang ke apa sbb saya tahu ALLAH lebih tahu....walau brapa bnyak org copy n share n mndapat mnfaat pda org yg gna slagi tu pahala ttp utk kita.biar rendah disisi manusia tp tinggi di sisi ALLAH.
*maaf ni hanya pndapat saya sja sbb bg saya xda hak kita,smua hak ALLAH.ilmu kita juga ctusan ilham yg dtg dr ALLAH.

Anonymous said...[Reply to comment]

My spouse and I stumbled over here different web page and thought
I may as well check things out. I like what I see so now i'm following you. Look forward to going over your web page for a second time.

My homepage :: historiayvarios.blogspot.se

Anonymous said...[Reply to comment]

This is my first time go to see at here and i am in fact
pleassant to read all at alone place.

My site ... http://www.absencethemovie.com