CSS

Friday, April 13, 2012

Brokoli Tumis Ayam - Menu Kanak-kanak


Assalamualaikum..

Siapa suka makan brokoli angkat dagu, turun dagu,  angkat lagi dagu. ;-)
Aaaa dah angguk kannn.. Sedapkan brokoli ni.
Lemak2 gitu.. makjemah masa duk kampung dulu memang haromm la nak jumpa sayur ni.
Kira bila dah merantau ke bandor baru ler jumpa sayur  gini.
Ingat lagi 1st time makan masa dinner besor2an kat PWTC.
Hidangan nya 7 pesalinan. Ada ke 7 pesalinan? kikiki
Ada la skali tu hidangan brokoli bodo gitu je. Sentap makjemah nak makan ke idak.
Tapi sebab nak menjaga maruah sendiri ;-P, ku kuatkan tekad tuk kunyah sayur tu.
Tapi skali kunyah..wahhh sedap rupanya. Lemak2 gitu.
Rasa nk tikam2 je ngan chopstik sapa yang duk amik kunyah amik kunyah sayur tu lagi.
So. skali skala kalau nampak sayur ni segar bugar, memang tak lepas peluang untuk beli.
Brokoli elok untuk sembelit dn gastrik dan pencernaan perut. ;-)


BROKOLI TUMIS AYAM DAN CENDAWAN
by: Izah

1-2 pokok brokoli
1 keping dada ayam di dadu
segenggam cendawan tiram
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar *sederhana size
sehiris halia
sedikit kicap
sedikit sos tiram
1/2 sk pati ayam
1/2 sb tepung jagung bancuh dengan sikit air

Caranya:

Pnaskan minyak untuk menumis bawang putih, bwg besar dan halia.
Tumis hingga naik bau kemudian masukkan ayam.
Biar ayam masak, masukkan pati ayam, sos tiram dan kicap.
Masukkan brokoli kemudian sedikit air.
Bila brokoli sudah masak, masukkan cendawan kacau sebentar.
Dan akhirnya masukkan bancuhan tepung jagung.
Kacau2 sehingga sedikit pekat pada kuahnya dan angkat untuk dihidang.









19 comments:

zila 4ever said...[Reply to comment]

salam izah
wahhh teman nie org pertama arinie..ada lg ke idokk brokoli tue..dh lenguh dagu nie angguk banyak kali..tp x jgk dapat merasa..he hehee..kita pun suka brokoli nie tp selalunya masak dgn tahu jepun..x pernah lg msk camginie..nk menerai jgk ler nnt..:)

Mama Hawa/Mama Nani said...[Reply to comment]

Salam izah...
Mmg sedap brokoli ni... kalau direbus siram ngan kuah yg pekat2 chinese style pun best..tapi ada lah kisah kanak2x yg buat anak mama tak nk langsung mkn syr yg suatu ketika dulu mmg menjadi pujaan ati kami hehehehe

menu kanak2 orang dewasa pun kdg2 suka hehehe

Sheila Shafeareen said...[Reply to comment]

Salam..dah angok byk kali ni bekali2 hahha mmg suka mkn dan beli kekadang rebus cam tu aje dan cicah sos....
suka mkn yg ragup2 dan x terlalu masak sangat nnt lembik pulak...

IeRA said...[Reply to comment]

Salam Izah...

pagi2 tayang sayu ye

quinnie said...[Reply to comment]

izah kita pun suka brokoli...masak dgn maggie pun syok je rasa...hehehhe

hazila said...[Reply to comment]

Akak sukaaaaa sangat dgn brokoli ni. Selalu masak dengan daging. Kalau makan kat muslim chinese restaurant mesti order ni.

ogyep yummy mellow said...[Reply to comment]

ogyep kalau masak ni... Nampaknya..mak ayah dapat makan brokoli aje lah... Anak2 pilih ayam aje... sedap ni kak, Chinese style..

mimie said...[Reply to comment]

Jahh...brokoli mmg peberet ahkak...bak sini..mmg seswai menu ni utk org yg nk kurus cam aii nii...

noradzlina.kamdani said...[Reply to comment]

lin pun dlu xmo mkn brokoli..sbb HIJAU..nmpk cam lumut..
tp sekali rasa...wah sedapnye...
resepi ni bole la dicuba...

Chah said...[Reply to comment]

hahaha, cm sama je pengalaman kita makan hat 7 persalinan tu...chinese stail ek? kekek..ai kan Jemah masa festaim nk bubuhke mulut tu eiii rasa tang bintil2 dia tu...rasa mkan mainan jek rasa...tapi rupanya...wuhhh kau! lepas tu baru lah terai intai2 kt kedai, wuhhh mahal patutlah sedap...

cuma yg bezanya kita, kt kampung ai memang byk mak ai tanam, masa tu ai buat baling2 itik jer...erkk! kekekeek...

Mas said...[Reply to comment]

Jangankan kanak2, mak kanak2 n bapak kanak2 pun suka gak hihihi
Gila ah sampai nak tikam guna chopstik? wakakaka masa tu sape yg dok sebelah izah mesti serem sejuk je hihihihi

izah
semalamkan kepala mas tintong tu yg tertukar bahasa, bila dah post baru perasan eh pesal kakak plak hahahaha nk delete rugi sbb deh bebel panjang2 kan hihihi...

lopeh tu anak den heroin lah hehehehe tp rupa mcm hero juga.

Nor said...[Reply to comment]

salam izah. lauk kegemaran anak2 ni, ratah macam tu je pun sedappp.
cuma kena rendam lama sikit brokoli ni sblm dimasak, buang segala daki2 dia hihi..

ana ayesha said...[Reply to comment]

brokoli, aym, cendawan ...... sedapnyer nak cuba

tq sudi kongsi resepi ni

Mamajenn said...[Reply to comment]

waaaa br je buat smlm..sama plak ciptaan (balingan?) kita smlm kak hehehe

Sari Yusa Ibrahim said...[Reply to comment]

akak dah angguk sepuluh kali ni, Izah.. hehe

a'in fajar said...[Reply to comment]

memang sedap sayur nie kak..msk tumis air pun sedap..k.izah sory yer slaha taip nm kat n3 ain..

HaSue said...[Reply to comment]

Memang peberet aku brokoli ni jah.. sedapp2!

Sue @ Nenie said...[Reply to comment]

Salam Izah..sedapnya brokoli..Sue suka brokoli dan selalu kering idea nak masak apa..bagusss gak idea resipi ni..CnP dulu...teringin nak cuba nanti senang siket nak gali2 resipi kat personal folder

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

Brokoli.... Fav akak.... Suka sgt mkn brokoli.... Akak bole mkn byk brokoli nie tnpa mkn nasi... Mmg best...