CSS

Wednesday, April 4, 2012

Kuih Lapis



Assalamualaikum..

Selamat pagi semua. 
Berpagi pagilah kamu kerana berpagi itu penuh keberkatan.
Aishh saja la tetibe nak kata gitu sebab cam tak de idea jek nak ngarang ;-)
Meh jamu mata ngan kuih lapis ni ye.
Ternampak mama saranur tayang kuih lapis ni terpanggil2 pulak nak membuat nya. Memula nak buat kuih lapis koko cam Mas tetibe uturn buat kuih lapis ni pulak.
Menambahkan lagi koleksi kuih lapis yang lazat.
Lembut dan manis yang sedang2 jek.
Sesuai tuk yang tak brapa suka manis.
Terima kasih kak dn resepinya berasal dari kak Ann.


KUIH LAPIS
resepi: kak Ann
olahan: mama saranur


bahan-bahannya

3 cawan tepung beras
6 cawan santan sederhana pekat
6 sudu besar tepung gandum
6 sudu besar tepung jagung
1 cawan gula pasir
1/4 sud teh garam
sedikit pewarna merah dan perisa ros

Cara membuatnya:

1. Panaskan pengukus dan sediakan loyang .
Masukkan santan ke dalam periuk. Panaskan sebentar biar jadi suam-suam kuku. Tutup api.
2. Masukkan tepung beras, tepung gandum, tepung jagung, gula dan garam ke dalam mangkuk. Masukkan santan. Gaul rata hingga tidak berbintil. (Daku tapiskan.)
3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
Warnakan satu bahagian dengan warna merah dan letakkan perisa ros.

4. Masukkan loyang ke dalam kukusan. Tuang sesenduk adunan tanpa warna ke dalam loyang. Kukus selama 5 minit dengan api kuat. setelah lapisan pertama masak, tuang sesendul lagi adunan merah. Kukus lagi. Ulang proses hingga habis 6 lapisan dengan diakhiri dengan lapisan merah.

5. Setelah siap, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.(mama buat sebelum tidur malam dan esoknya baru dipotong)







35 comments:

hana said...[Reply to comment]

makcikkkk... nk tumpang bersila!! yea yea aku org pertama... kekeke

Watierman said...[Reply to comment]

Asalam Dik Izah...wah langkah kanan nampaknya Akak hari ni.....nak seketol LOVE yag berlapis tu!!!I love you too!!

ijayuji said...[Reply to comment]

Salam kak! alaaaaaaaaa... menci betull lerrr dia kuarkan kuih lapis, kita tgh malas nak melapis ni kak, lagi pun dah lamaaaaa sgt tak melapis niii, minggu depan ler melapis kalau rajin, rasa kuih ni mcm mana kak? kenyak2 sikit atau lembik2 tp bukan benyek, ehehe...

Rohah said...[Reply to comment]

salam.,
Hari2 ada je kuih kat meja makan Izah,seb baik duk jauh..hehe

AimyAzeefAzfar said...[Reply to comment]

love mu berlapis lapis...cantek & menggiurkan..rajinnyeeeee

Yatie said...[Reply to comment]

pepagi tngk kuih lapis ni wat terliur je..nak seketoi..cantik mentuk love...

Mas said...[Reply to comment]

aku pun nak join bersila ngan kak hana gak..he3

makcik....akak ku cuba resepi nie pulak..
aku ngan anak2 klu kuih lapis...
gemarrrrr sesangat...

Mama Hawa/Mama Nani said...[Reply to comment]

Me three nk join ngan uols hehehe
tumpang mkn jadi lah kan Izah!!! mmg rajin Izah nie tau!!

KakAsma said...[Reply to comment]

Lapis lap lap ler..suka suka..sesekali buat lapis ada bau esen ros ..wangi...pernah buat gak dulu..suka!!!

CT Delima said...[Reply to comment]

As'salam Izah

melapis nampak, nasib baik tak tinggi sangat kuih lapis ni,jadi nak makan tu tak lah semput nak siat satu2 ya Jah..hehehe. k.ct pun suka buat kuih lapis gak, banyak dah koleksi kuih Izah ya, boleh skodeng nanti :)

Mama Ann said...[Reply to comment]

Izah ..cantik nya kueh lapis itiew..pagi2 ni buat mama telan air liur saja..mama berkenan senduk tu....

umi's cup cake said...[Reply to comment]

nampak sedap sangat zah cuma belum rajin melapis...nak 3 ketul..

Qasey Honey said...[Reply to comment]

asslm Izah...
awk kita nk satu kuih lapis yg cun2 tu...luv2 lg kita suka...comeiiii...rajin melapis kecik2 cmtu...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...[Reply to comment]

cutenyerrrrr
sayang nak makan la

Azie said...[Reply to comment]

Cantik. Acuan apa yang digunakan?

LinRosly said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah...

Wah! pagi ni menjamu selera dgn kuih lapis yer.... Hari ni Kak Lin tayang kat blog Kak Lin Isi Ayam Masak Tomato yg sedap rasa sardin tu...

rieda_ffya said...[Reply to comment]

wah...teruja tgk...color feberet pn ade kt situ..pink kolor lg..

Melly Octaviana said...[Reply to comment]

Pagi Kak Izah, cantik kue lapis nya, my dotter suka makan kuih lapis,tapi emaknya tak pandai buat..hehe

Mas said...[Reply to comment]

aduh izah... kenapa kita tak jadi jiran? kalau tidak tiap2 hari mas ketuk pintu bawak pinggan kosong hehehehe...

cantik sey kuih lapis izah tu, love lagi!

Chah said...[Reply to comment]

Anggun jah lapisan itu...segojes lapisan di perut ku lah! kuakuakua...
Mokcik melapis jugaa ari jemahat lepas, pekena 4 lapis, legaaa...:)

zila 4ever said...[Reply to comment]

mmg suka singgah ke dapur nie time2 tghry..sbb leh cuci2 mata..mesti dh habis kuih lapis tue..ciut miut mcm tuannya jgk..cumil2..:)

Nina Mirza said...[Reply to comment]

love love gituu ... i loike it!!
Colour pun romantik~~
Pasti bila makan perasaan bak dilamun cinta, berbunga-bungaaa.....
hehehe . . .

Nieza said...[Reply to comment]

lawanya kuih lapis mu Izah...warna dan lapisan memang cun..lap u lap me lagi..tapaula 2 ketoi .hehe

indahhouse said...[Reply to comment]

Salam izah,
Apa khabar izah sekeluarga?
Lapis-lapis ni memang tak jemu. Terpandang bentuknya. Sayang sangat nak makan :D

quinnie said...[Reply to comment]

weeee cantiknya kuih dia...kita ada acu love ni..tapi tak tau la bila nak dipecahkan daranya...hehhehe..sedapnya..paling suka kuih ni..:)

tun_telani said...[Reply to comment]

cantikk!!!!! bila laa tun pun nk rajin melapis nih.. kalau makan tu cepat aje.

Liza said...[Reply to comment]

salam izah...akk baru jer melapis td, nnt2 nk try resepi ni pulak...

mama sara nur said...[Reply to comment]

assalam izah
cantiknye kaler pink ngan kuning, gandingan yg menawan hati he he
rajin izah melapis bekas kecik2 ni, love lagi memang menawan hatiku sedapkan izah kuih lapis resepi kak Ann ni. akak dah tak guna resepi lain kalu wat kuih lapis ni
yg ni sukatan banyak kan mesti banyak izah dpt he he

ogyep yummy mellow said...[Reply to comment]

Cantik.. sedap... menawan kalernya.... apa lagi... kalau izah yang melapis, mesti terbaik..

a'in fajar said...[Reply to comment]

cantiknya kek lapis nie comel bentuk love..rajin izah buat kuih lapis saiz comel2 canggini..

Tina Othman said...[Reply to comment]

dah selalu sangat tgk kuih lapis, tapi kerajinan nak melapis tu takde

sedapkan, kuih lapis ni paling thrill makan selapis2, tapi susah dpt yg sedap kalau beli

hana said...[Reply to comment]

cumil macam aku! hihihihi

hana said...[Reply to comment]

eh aku dah komen ghupernyer! wakakakaka... xpe.. yg terakhir laks.. hahahahaha

Sue @ Nenie said...[Reply to comment]

Salam...rajinnya dia melapis satu2 dalam bekas kecil macam ni

Minsofea said...[Reply to comment]

dah 2x buat kuih lapis resepi izah ni... anak2 dan hubby kata sedap dan mtk buat selalu, tp sy rasa kurang manis sikit la.....mentang2 la x sakit lg, suka sgt manis2....