Thursday, April 12, 2012

Agar-Agar Santan Pandan



Assalamualaikum..

Semalam petang kita dikejutkan dengan gempa bumi yang berskala tingga di Acheh sehingga gegarannya terasa ke Malaysia. Sama2 kita berdoa semoga mereka2 diuji Allah sentiasa sabar dan memberikan kesedaran, kesyukuran dan keinsafan atas kekuasaan ALLAH Yang Maha Hebat itu buat kita semua.

Sya sangat suke akan kejadian agar-agar ni. Cun je layer dia tu. Rasanya pun sedap la sangat. Bebudak memang suke agar-agar mcm ni. Taste diorang sama la ngan en suami. Agar2 lite2 jek, tak lemak sangat mcm puding. Makan time agar-agar sejuk gini, memang tak perasan habis sepinggan. Resepi yang dah lama simpan dari dapur kak Hana sejak di Jepun lagi. Terima kasih kak..



RESEPI AGAR-AGAR SANTAN PANDAN
source : hanamemories

Bahan-bahan
10g serbuk agar-agar
1 cawan gula
1100 ml air
170ml air campur 1 paket santan serbuk - hana guna santan pekat *izah jadikan 200ml
1 biji telur dipukul dengan santan tadi
secubit garam
1 helai daun pandan


Cara-cara
Masak air dengan gula dan daun pandan hingga gula larut.
Masukkan serbuk agar-agar dan kacau lagi hingga mendidih.
Kecilkan api.Tuangkan campuran santan dengan telur, garam dan kacau terus hingga adunan santan timbul dan berbintil2.
Tuang kedalam loyang atau acuan.
Sejukkan dalam peti sejuk sehingga mengeras baru potong.





37 comments:

ijayuji said...[Reply to comment]

Salam kak! pernah buat agar2 mcm ni, dan jugak pernah makan masa jiran bg dulu TAPIIII masa kita buat santan bercampurrr dgn adunan plain ahahaha... dah tak jadik cantekk lerr huhu...

Sheila Shafeareen said...[Reply to comment]

salam harap sihat ye dan ceria selalu...

hemm same le pernah juga buat mmg sdp agar2 santan pandan ni...bulan pose mmg x pernah miss kena jugak ada agar2....

Rohah said...[Reply to comment]

Salam...
Memang mabelesss nie..hantar sini..

Naz / Nadz COSK said...[Reply to comment]

Izah..ooooo..izah...

Akak dtg bawak bekas kosong ni.Tinggal kt dpn pintu rumah tau.. Kalau dh isi nanti, tolong le anto balik kt akak...hehehe..

Cantik nye kejadian agar2 ni..

quinnie said...[Reply to comment]

cantiknya agar2...kita pun nak buat agar2 hari ni...tapi versi laici..hehehhe

Ilhamkreatif said...[Reply to comment]

Salam izah...anak2 suka agar2 santan ni..dah lama x buat.Bila tengok akak tayang kat sini,teringin la pulak.

Tina Othman said...[Reply to comment]

sedapnya, teringat time budak2 dulu, ada makcik ni, kalau kenduri mesti dtg bwk agar2 ni, selalu kalau bulan puasa mesti nak beli, padahal bukan susah pun nak buat, nak try lah nanti

Nina Mirza said...[Reply to comment]

As'salam Izah....
nak cantik sekali. Dah lama tak buat... terasa sejuk kat tekak walaupun tengok gambar ajer ;)

Mama Ann said...[Reply to comment]

Ni satu lagi anak mama yang sangat rajin..dan penyabar..cantik sangat kejadian agar2 ni..terasa duduk kt tekak mama dah ..sedap..

Watierman said...[Reply to comment]

Assalam Dik Izah...waaaa nak nangis...dah lama tak makan agar2....nak juga!!!Cantik warna dan lapis agar2 tu!!!

Princess Diaries said...[Reply to comment]

salam kak izah..cantiknya kak izah buat..saya pun suka agar agar mcm ni..

mimie said...[Reply to comment]

vahhhhh...menu diet nampakkkk....no lemak2 gittewwww....

bak sini...mkn time coce paneh2 ni sodapppp.....

HaSue said...[Reply to comment]

Aku kompius sebenarnya agar2 santan jenis gini2 kan(tak semestinya resepi nih) sepatutnya dia berlapis ke..atau dier kena plain jer gabungan warna pandan dgn santan? atau ada resepi yg tertentu je baru berlapis dan ada resepi yg plain? masalahnya aritu aku try resepi yg kejadiannya plain tapi aku cuba jadi berlapis lak..cer ko jawab ala2 martha stewart sket..hahaha..

Chah said...[Reply to comment]

Ai skrol satu-satu bloglist kengkawan. Akhirnya membawa ke agar-agar yg emmm boleh la tahan, emmm memikat la jugak...hurmmm ada taste, mmm ada unsur2 kesegaran di situ..kekekeke. Ohh mokcik sungguh suka agar2 jenih gini...tp cara kita kampung sket, telur tu ramas dengan air daun pandan n kelapa....tapi ttp jitu rasanya....mueheheheeh

Zah, nak tanya dlm sehari baper jam aok dok kat dapur? heeeee

Melly Octaviana said...[Reply to comment]

siang kak.. hmm seger nya makan agar agar yg dingin, apalagi kalo cuaca lagi panas yah.. slurrp

Mas said...[Reply to comment]

bab agar mengagar nie mama akk rajin sgt buat, anak2 dia suka terutamanya agar2 milo+nescafe...sedap sangat makan sejuk2 tp anak2 dia tak sorang pun rajin nak membuatnya tahu oder je hihihihihi...

akk nak sepinggan boleh?

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...[Reply to comment]

Salam Izah,mak akak kat kampung suka buat agar2 ni.Nostalgia betul le.....

umi's cup cake said...[Reply to comment]

dah lama tak makan agar2 macam ni izah, nanti nak buat la jugak..makan petang dan agar2 sejuk..sedapnya...

Sue @ Nenie said...[Reply to comment]

Salam Izah..betul tu..time panas2 mcm ni sedappp klu dapat kunyah agar2 macam ni especially yang baru keluar freezer

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

segar mata tengok agar2 warna hijau tu... cantik jer...

takmo tgk donut paaaaaling sedap akak? semua gara2 si Bais... heheheehhh...

HomeKreation said...[Reply to comment]

Alahai Izah, buat Along tingin lak benda ni...

Yatie said...[Reply to comment]

kalau kaler ijau mcm ni mesti Hamka ngadap dngn loyang2nya sekali...pastu kira ada berapa potong lagi..kih3...mmng sedapkan agar2 santan pandan mcm ni..akak pernah buat gak..

mala said...[Reply to comment]

salam izah, sedapnya agar-agar ni.

Mama Hawa/Mama Nani said...[Reply to comment]

Salam Izah..
bak sini seketul dua biar mama rasa hehehe kat rumah mama nie kan alahai menci betul dieorang pandang sebelah mata jer... ati berkobar2 nk buat

Qasey Honey said...[Reply to comment]

sedapnye tgk agar2 ni...dh lama xmkn...amik resepi yer...nk suruh mak buatkan...hahaha...aci x...

tun_telani said...[Reply to comment]

owh.. agar2 santan mmg letak telur ke? ingatkan letak santan je. tun x pernah buat sendiri, biasa kalau tang2 kenduri tu biasa jugak jumpa agar2 santan ni, org masak ngan gula melaka.

Kak Am said...[Reply to comment]

salam izah yg mmg rajin di dapur. cntik nmpk kejadian agar2 tu ya sama rata aje atas/bwh.. mmg cun betul..! akak pernah juga buat tapi x berapa cunlah nak tanya agar brand apa ya izah guna..?

CT Delima said...[Reply to comment]

As'slam Izah

sejuknya kalau masuk dalam mulut Izah. k.ct pun lama dah tak buat agar2 kat rumah. semalam last buat kuih kaswi tu guna pewarna hijau jadinya dah habis kena beli lagi baru boleh cuba..hehehe

sori eh..lambat sikit naik tangga flat tu yang lewat sampai..hehehe maklumlah tenet kat rumah ni dah slow sampai 3 orang bukak apa tak lambatnya..hehehe

zila 4ever said...[Reply to comment]

salam izah
dah lama x buat agar2 mcm ginie..aishhh rindu pulak rasanya..colour ijau tu cantik la..tergoda pulak..:)

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Salam Izah.. penggemar agar2 santan dah datang.. sedap dimakan sejuk2.. erma memang suker tak kira versi pandan atau gula merah.. dua2 suker.. nyamannyer lalu kat tekak agar2 sejuk.. nyum2

ummiaisyah said...[Reply to comment]

fuh...best...best....aritu ai buat agor2 klasik..kaler merah..abih seloyang ai hadap...kalo kaler ijo cam ni ikut rekod boleh abih 2 loyang...hahaha

moklong said...[Reply to comment]

bln puasa msti beli nih...

Shahriah Abdullah Novelis said...[Reply to comment]

Salam, sha peminat no 1 agar2 pandan dan agar2 gula melaka.... cantiknya!

anymz said...[Reply to comment]

jah,kenapa akak tengok semacam je agar2 ni jah..adakah perasaan halus yg menjelma ni seolah2 dengki pada empunya diri gara2 agar2 versi jernih ni betul2 telah membuatkan jiwa hakak jadi kacau..huhu
huh!ayat tunggang langgang betul setelah sekian lama tidak mengarang..
balik ah..tido lagi baik..ngeeeee

FnF Simple Life said...[Reply to comment]

saya suka sgt agar2 ni...masa gi hanami (sakura viewing) ada adik kt sini buat...lelaki tau...tp agar2 dia sedapppp...

Anna Qawina said...[Reply to comment]

Jah..ni n3 basi ker..aku nak gak komen..aku nak wat gak ni sbb ank2 aku suka agar2 camni, tlh bg aku semangt semerah padi sket jah..

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

Agar2 santan pandan tu nmpknyaaa mengoda btl tau... Akakmmg dah lama x buat agar2 nie... Kalu dulu masa daughter masih kecil lg mmg akak suka sgt buat.. Teringin plak nk mkn tgk agar2 yg izah buat nie...