Friday, April 20, 2012

Eggless Chocolate Cake


Assalamualaikum..

Kek ni dah kali ke-3 saya buat. Ada penggunaan yogurt dan kesukaan saya.
Bila nak menghabiskan yogurt biasanya saya akan terlintas akan kek ni.
Suke rasanya yang lemak2 dan texture kek nya yang sama ngan kek bertelur.
 Dah ramaaii yang buat kek ni, tapi saya share lagi resepinya di sini.

Untuk yang nak tengok entry saya yang lalu boleh refer di link gambar di bawah.








Terima kasih tuan punya resepi dan olahan dari Along dan sumber dari kak Hana.



 RESEPI EGGLESS CHOCOLATE CAKE
Copy from: Hanamemories
Source : suma and homekreation

Bahan-bahan
60ml air susu panas - hana guna air panas *sy guna susu segar
50g susu tepung
1 tbs Nescafe / Instant Coffee
1/2 cawan minyak masak
100g gula
1 tsp esen vanila
1 cawan yogurt 
125g tepung gandum*
80g serbuk koko* - hana cume buh 40g je..sedang elok kecoklatannya*izah letak 50gm
1 tsp baking powder*
1/2 tsp baking soda
secubit garam* (* campurkan dan ayak)

Cara-cara
Campurkan susu suam, susu tepung & nescafe.
Masukkan minyak masak, gula & esen vanila. Kacau hingga gula larut.
Masukkan yogurt dan kacau sebati.
Masukkan tepung dan gaul hingga semua sebati.
Bakar lebih kurang 35-40 min suhu 170-180 - hana kukus 40min*saya kukus sejam

NOTA: KEK INI BOLEH DIKUKUS ATAU DI BAKAR. TAPI UNTUK KELEMBAPAN MAXSIMUM DICADANGKAN UNTUK DIKUKUS. 






24 comments:

Sheila Shafeareen said...[Reply to comment]

Salam sdp tu kalau dpt 6 ketul kan best..mcm terasa rasa aje ke coklatannya itu masuk ketekak :-) nak gelak bunyi ayat...

dan lagi best kalau dpt yg sbeiji besau leleh2 tu :-)

ieta said...[Reply to comment]

ermm, sound awesome..

harus mencube ni..nyumnyum

HaSue said...[Reply to comment]

Tiba2 aku dgn pantasnya bjaya menyelinap masuk ke blog ko melalui tingkap org lain..

Tiba2.. insap aku tengok ko buat menu eggless lagi.. mcm nak boikot je penjual telur selama sebulan.hehe..

oo..ni la yg sedap tu ekk..apsal aku lom tercuba2 lagi agaknya.. aku rasa sebab yogurt aku beli selalu abis dmakan begitu sahaja.. jawabku sndiri. lenkali insyaAllah aku cuba.. ni ada lagi tak nih??

Sidratul Muntaha said...[Reply to comment]

dah lah ngences tgk poach pear akak semalam.
le ni tgk eggless cake.
Ya Allah..
droolingnya.
nampak gaya kenalah buat mlm ni kot since tak buat lagi birthday cake tuk ara.

Shahriah Abdullah Novelis said...[Reply to comment]

Salam Izah comey..:))) wahh pagi2 dah terbau2 kek coklat izah yang nampak begitu.. melelehkan airmataku ini di pagi hari... sebab pagi ni makan biskut kering aje.. dengan harapan badan yang dah gedemP ni kering macam biskot tu jugak hehe...

Sari Yusa Ibrahim said...[Reply to comment]

Salam, Izah.. wahhhh!! Tahulah malam tadi malam Jumaat, pagi2 dah tayang kek coklat pulak.. hehe

ady said...[Reply to comment]

as-salam Izah
wow!!npk sgt gebu muffin tu..geram tgk muffin2 tu..

tun_telani said...[Reply to comment]

kak izah. texture cake ni mmg nmpk sgt marbeles! tun mmg xpenah wat kek or apam or roti yg ada yogurt. nape ntah x pernah nk beli natural yogurt tu. kdg2 dh round2 kt rak yogurt tu, last2 gi capai yg ada buah2.. n semestinya satu dh hbs mkn dlm kereta, yg lain pun kejap je licin. hehe

CT Delima said...[Reply to comment]

As'alam Izah

Ku tergoda lagi tadi di FB ni kat blog pulak..adoii tak tahan dengan lelehan ganache tu Jah oiii...banyak lagi kan, bak ler yang muffin tu 3 ketul Jah..hihi

Nor said...[Reply to comment]

nampak itam berkilat tu..mmm hitam itu menawan!

Ilhamkreatif said...[Reply to comment]

Salam izah...adoiiiai,sedapnye memang meruntun jiwa nengok kek izah.Selalu iza buat kek cekelat yg biasa je,ni..ada yogurt..marbeless...

Mas said...[Reply to comment]

hitam itu memang menawan....
serius aku tergoda nengoknya...

kakna said...[Reply to comment]

waduh.. lapar tengok eggless izah ni.siap leleh lagi ganachenya..

Bicara Kak Noor said...[Reply to comment]

salam Izah mengancam betul tengok kek yg tkde telur ni save telur akak jugak macam nk try je ni tapi tengok mood dulu kalau dah mari heee

Gee® said...[Reply to comment]

Izah, pos 5 ketoi mapin ke KUantan yer... menggoda betol lah...

FnF Simple Life said...[Reply to comment]

elok je resepi ni guna muffin cup kan izah...

AbbotCottage said...[Reply to comment]

Aku suka, aku suka, tapi kalo ko masakkan utk aku, lagiii aku suka...

Yana Shaiful said...[Reply to comment]

salam Kak Izah..pagi2 dh tayang kek mapin ceklet..tergoda nafsu mkn ku hihiik..

quinnie said...[Reply to comment]

uiii meleleh colatnya..tang tu la paling sedap...kekekek

izah memang betul la komen awak masuk spam..hahaha...kita baru sat tadi perasan...kekeke..nasib dah buat cucur tu ye...hehehhe

mala said...[Reply to comment]

resepi pun sesuai utk lunch box anak2 ...

Tina Othman said...[Reply to comment]

kan, eggless lagi, bagus ni, selalu guna resepi kak dayang tu je lepas kak nor rekemen haritu

nanti2 boleh lah try yg ni pulak, naknya kalau ada ganache kan, walah tak sedar timbang laju je ke kanan =)

mamawana said...[Reply to comment]

walaweyyyy mabeles...sedapnyerrr

Anna Qawina said...[Reply to comment]

Aku pernah wat x eh rsp ni..mcm.pernh..ke x..huhu..nk bt ni, ada yogurt sblm masuk tong..hiii

IdA *SetulusKASIHummi* said...[Reply to comment]

teringin nak try yg nie plak..tp xde stok yogurt ler plak...hehe...