CSS

Saturday, December 25, 2010

Eggless Chocolate Cake


Assalamualaikum..

Bersiaran dihujung minggu. Nak tunjuk kek coklat tanpa telur  yang sudah pun habis pagi tadi. Hahahaa.. Dah habis baru nak post ye. Cepat habis sebab tinggal 3, 4 ketul je untuk makhluk di rumah. Yang lain buat buah tangan untuk kanak kanak riang kat utara nun. Ni adalah lantaran terguda dengan kek dak Mimi Nasyieen tu la.


Ikhlas, kek coklat yang ini adalah antara kek yang terbaik dan tersedap untuk citarasa family kat rumah ni. Sedap dengan topping coklat tu sekali ye. Memang sungguh moist dan kecoklatan kek ini bila dikunyah. Rasanya, resepi ini memang keeper dan diulang. Rasa cam nak buat lagi, tapi yogurt pulak habis stok. Oh ya, saya pun kukus mcm versi kak Hana. 



RESEPI EGGLESS CHOCOLATE CAKE
Copy from: Hanamemories
Source : suma and homekreation

Bahan-bahan
  • 60ml air susu panas - hana guna air panas *sy guna susu segar
  • 50g susu tepung
  • 1 tbs Nescafe / Instant Coffee
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 100g gula
  • 1 tsp esen vanila
  • 1 cawan yogurt - resepi asal xde
  • 125g tepung gandum*
  • 80g serbuk koko* - hana cume buh 40g je..sedang elok kecoklatannya*saya letak 50gm
  • 1 tsp baking powder*
  • 1/2 tsp baking soda
  • secubit garam* (* campurkan dan ayak)

Cara-cara
  • Campurkan susu suam, susu tepung & nescafe.
  • Masukkan minyak masak, gula & esen vanila. Kacau hingga gula larut.
  • Masukkan yogurt dan kacau sebati.
  • Masukkan tepung dan gaul hingga semua sebati.
  • Bakar lebih kurang 35-40 min suhu 170-180 - hana kukus 40min*saya kukus sejam



24 comments:

anymz said...[Reply to comment]

izah,selera kita sama hari ni..akak baru je copy resepi kek nih..lom sempat buat, tgk izah dah masak..
sedap ya zah.akak ambik 2 ketul kat sini dulu lah ya..buat bekal makan lam keta..sok pepagi nak ke jb..tata

izahdaut said...[Reply to comment]

kak anym..
amvoiii kak anim tak habis lagi cuti cuti ye.jelesss maaa.... buat kak jgn tak buat.memang best. kalau nak kurang kepahitan tu, boleh kurangkan serbuk coklat tu.rasanya banyak sangat 80gm tu...

hana said...[Reply to comment]

aduh makkkkk... aku pong gler taw skrg nih mkn kek cekelat xde telur! kadang aku buat diam2 jerk tak bgtau ko... sajer je nanti ko mintak banyak! kang susah aku dbuatnyer sbb makan sket... *dasar kedekut! kahkahkahkahkah

fara dean said...[Reply to comment]

izah..
nakkkk..
mesti panazzz lagi ni!

Ayu Safieza said...[Reply to comment]

Wa izah, selera kita saamer la......naaaak!!

♥LOVE2COOK♥ said...[Reply to comment]

Wahhh meleleh air liur tengok coklat tuh!!! Blm try lagi kek ni, dah lama bookmark...hehehe! :D

Anie said...[Reply to comment]

Amboooiii Izah, meleleh2 cokelet dkt tepi kek tu...mmg tersangatlah tergoda...hehehez ;)

kasihredha said...[Reply to comment]

aduh..terliuqnya..sgt2 tak tahan melihatnya

Nieza said...[Reply to comment]

wah menarik ,tertarik dan mengoda betul la...jamu mata jer lah dulu....:)

hani said...[Reply to comment]

wahhhhhhhhhhh....bikin panas laaa...hihihiii

Mas said...[Reply to comment]

makcikkkk..lambat sikit datang, baru balik dari menghabiskan duit kat carefour...he..he....
betul tu makcik...mas pun setuju 100%, kek ni memang sedapppp...rasa macam nak buat lagi lak bila tengok kek makcik ni...sedappnya...dah abiss ke makcikk..

DG said...[Reply to comment]

Woah ... looks yum yum ... It's been on my waiting list, but haven't baked yet. You really tempt me to bake this asap :)

Yatie said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Fulamak sedapnya tngk kek coklat ni...akak klau buat mesti 2 adunan...takut tak cukup..maklumlah anak2 dah besar...mmng buat lebih...list akak dah panjang ni...poning tak tau nak mula dari mana...uwaaaa..semua nak di buatnya....

DJ Dayang said...[Reply to comment]

yuhuu, izah!...nak kek seketui, eh, seloyang!...ade ke??...hehe. tgoda akak... ;)

K.Nor said...[Reply to comment]

akak pun suka eggless choc cake.. dah la sedap, jimat belanja hihi

izahdaut said...[Reply to comment]

kak hana..
weehh anak sapoo la ni...hahaa.. tu la, sok sok aku nak buat jugak lagi..nak ikut kak hana jugak tak mau tunjuk..nanti ada yg kerumun nak mintak..ekekee

fara dean..
ha ah..panaz dalam perut dah..wakaka...hehe

ayu safieza..
ye ke..gimme 5!!memang best kan

love2cook.
dont wait wait ma..best giless la.tapi i kukus tau..

anie..
saja nak membuat teergoda..bagi leleh leleh coklat tu, sebab nak bagi leleh jugak airliur nak rasa kek ni..hehehee..buat aa..telur tak de pun boleh jadi

kasihredha..
apa lagi..godek jap je dah jadi.tak yah mixer bagai..ekonomi kek.ish tak jugakkan..yogurt mahal seh

nieza..
jamu mata pun boleh..dari mata jatuh ke hati..pastu baru ke mulut kan..hehe

hani..
huiiiiiiiii.. berpeluh ye.hehee

mas..
yo la makcik pun dah buat kek ni..camno terlupa plak.. best betulll kan..banyak memborong ko? dah jumpo acuan lompang nye..

izahdaut said...[Reply to comment]

DG..
sure.u kena cubain asap this cake..sangat delicious..sukar dilepaskan..hehe

Yatie kak..
ha ah..kena buat adunan untuk family besar..kalau tak cepat je licin..kek moist mcm ni memang elok letak dlm peti ais kan untuk simpan nya..

kak DJ..
akak..mana gambo aum cak tu..suke gambo tu..amvoii amvoii seloyang tau..buat sendrik..

kak nor.
jimat belanja kat telur je..kat yogurt tu leh tahan gak kan price dia..tapi yg ni memang sesessedappp..kan kan kan

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

nak nyanyi jap....
ohhhh..aku terguda..aku terguda..terpesona...
dari kerana mata yang mempunyai kuasa..
aku terguda terpesona...
wakakakka...tu baru goda sikit,dah kuar kek nih...agaknye kalau kenyit mata,mau pagi esok smpai cheesy chickenroni kt umah nih,lalallala....

cek chun said...[Reply to comment]

boleh try nih

Rima said...[Reply to comment]

Sedap eh Izah.. nanti one fine day akan ku cuba.. but kan rumah ni jarang tak de telur.. ayam kita subur lah hahaha

izahdaut said...[Reply to comment]

mimiey..
sadap u!! hahahaa... teruk tul dak mie neh..

chek chun..
try jgn tak try,..kek sihat without egg..hehe

rima..
hahhaa.. subur gitu.. alah kak, skali skala without egg, ok jugak.. kek ni ada keistimewaannya tersendiri..tak banyak beza ada egg or not..

mamawana said...[Reply to comment]

sedaapppp and sadappp sekali kan kan kan...nak try lah

sitiezahim said...[Reply to comment]

mmg bes kek ni..saya pon dah buat 2 kali hehe..

mama4A's said...[Reply to comment]

salam izah..
ganache nya tu cmne nk buat? :)