Sunday, December 26, 2010

Agar-agar Roti


Assalamualaikum...

Agar agar roti ni rasanya tak jauh beza ngan puding roti kak Hana tu. Cuma bezanya rasa roti dalam agar -agar ni  lagi wangi dan banyak. Halus dan gebu gitu. Banyak juga dapat untuk satu adunan ni. Jadi memang sesuai la kalau buat untuk hari keramaian kenduri kendara ke kan. Mas mekasih ye, promote agar-agar ni. Senang dibuat dan diingat. Eh biji2 tu, biji buah delima ye..hiasan semata-mata. Hehe..


AGAR-AGAR ROTI
Sumber : Mas Duniaku

Bahan :
  • 20gm agar bertali @ sepeket agar2 serbuk *saya guna agar2 bertali
  • 6 cawan air 
  • gula pasir - ikut manis @ 200gram
  • 1 tin susu cair
  • 6 keping roti - Mas guna kulit roti sekali
  • 1 biji telur
  • 3 jenis pewarna
  • 1 sudu teh esen vanila 

Cara membuatnya :
  1. Roti ,susu cair dan telur disatukan, apabila roti kembang, blender hingga halus.
  2. Agar - agar direndam sekejap kemudian toskan, satukan agar - agar dengan 6 cawan air dan masak hingga agar - agar hancur dan tapis. Masukkan semula kedalam periuk.
  3. Masukkan gula ikut manis sendiri, apabila gula sebati masukkan bahan - bahan yang diblender tadi. Kacau sekejap dengan api perlahan hingga mendidih sikit dan terus tutup api.
  4. Bahagikan ke-3 bahagian dengan tiap2 bahagian dibahagi sama banyak dan masukkan warna tiap2 bahagian tu dan kacau rata.
  5. Tuang 1 warna ditengah loyang hingga habis ( sekali tuang habis 1 warna ) dan diikuti dengan warna lain juga ditengah loyang, tak payah tunggu keras.
  6. Sejukkan didalam peti sebelum dipotong.


20 comments:

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...[Reply to comment]

Macam Pelangi yg ada di waktu salji sempena menyambut krismas gitu..kelazzz warnanya gitu..

hana said...[Reply to comment]

lawo giloz agar2 nih! apa kira sejok aku boleh abeskan seloyang! hahahaha.... eh klu agar2 serbuk 20g tuh tak byk sgt ker yang?

izahdaut said...[Reply to comment]

nazrah bakery..
ha ah la..mcm mery krismas pulak..ho ho ho la nampaknya..hehe

kak hana..
uikss aku dah edit dah.20gm tu untuk kenduri 3 hari 3 malam ye...hahhaa..dak aih..20gm agar stripe ler..aku pun tak pasan mas neh.kat myR lain skit versinya..kat post lama pun lain skit..napo ko mas...kekekee.weii sejuk2 pun bleh masuk ka..baguuss bagoooss

kasihredha said...[Reply to comment]

cantik le colour agar2 ni..
lebih menarik adalah biji delima buat hiasan tu

cikmanggis said...[Reply to comment]

cantiknya :)selalunya bila Cm buat gagal mendapat hasil yang comel begini....tak ada seni hehe

Mas said...[Reply to comment]

makcik..cantik betoiiii agar2 makcik tu.....suka mas tengok...
oiittt...aku post resepi lain sikit ka....nnti aku check balik....he..he,,

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

salam izah...suker tgk kaler puding tu..tmbh cantik bila si cantik jelita kaler merah tu posing...:))

p/s dah balik bercuti tp masih blm start main masak2..pg bercuti penat packing balik dr bercuti pun letih unpacking brg..:))

K.Nor said...[Reply to comment]

amboi cik adik... berderet tuh sekali hantar report kat myr.. hihihi bak puding seketul :)

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

meletopp vavavoom la kler die...cantik gilerrr!!! mana blajo tang buat lapis lawo2 neh...order 2 loyang leh??? rege kira masuk buku 555...bagi pree lagila suke.wakakkaak....

Anie said...[Reply to comment]

Wowww wweee!!!!! Cantiknya agar2 ni Izah....tersangatlah mengancam, terancam btul biler melihatnya...hehehez :D

izahdaut said...[Reply to comment]

kasih redha..
ha ah..bila dah fotong agar2 ni nampak cantik pulak kan..ngeh ngeh..tu la, biji delima merah yg menaikkan gambo ni..

cikmanggis..
is..tak de seni jugak, tapi kadang2 nak terjadi comel.eceehh..hehe.

mas..
ha ah la makcik..dah betoi kan dah ke?hehhee..mekasih makcik..ni tengah menelan agar2 lagi ni

deliah deli..
wawiiii udah balik ye..lama nyerr bercuti..gi negara bersalji ke? hehhee...kaler maler yang bercampur campur..buat warna lite lite je.lawa jugak kan

kak nor..
hahahaa... kaka nor..malu aii.. ala kak nor, masuk forum tak leh pun..semalam boring betul..tu yg duk merayau kat myr tu..hehe

mimiey..
amvoii amvoii...nak free ye...tunggu ko kawin mie..akak sponsor..kahkahkah.. ala lapis tu hendak lah dibuat dengn lemah lembut ye..dan sambil tersenyum manis ala2 prempuan mlayu terakhir..huhu

anie..
mekasihh.. wehh bleh try buat.sedap n comel gitu bila budak2 suka makan

kak Erna said...[Reply to comment]

salam iah..cantiknya..dah tergoda dah ni..tak mau tunggu dah..mau cari roti..sekarang jugak..he he..

Yatie said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Akak ada sebuku roti lagi ni..dah nak expired date...elok gak di buat agar2 roti ni....tapi bnyk sngt nak di buat dlm kepala ni...dah pegang kukus jee niiiii..kih3...takde keje lainlah tu,asyik nak mengukus jek....wakakkaa..

fara dean said...[Reply to comment]

mlm tadi nak komen pasal ayam beriani tu tp tak kuar..
meh la bg 2 potong (suka2 haku je)..haha..sedap2! n cantik hiasan tu

Cikmin said...[Reply to comment]

wah...buat terliur jek ni..nak meng'agar-agar malas la pulak..ngendeng izah punya je lah..boleh kot?

Wattie said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Ishhh tak dan nak hambat N3 Izah yang berderet deret nihhh, semua best best belaka, mana satu nak try ni, puding tu anggun jelita, ayam tu membukak selera, kek cekelat tu menepati citarasa......

Nieza said...[Reply to comment]

wah cun nya....memlm singgah dapur izah ni...ada ke tak lagi ni agar-agar ni...kenyang tgk gambar jer lah..hihi

izahdaut said...[Reply to comment]

kak erna..
menjadi tak agar agar nya? hehe,makan ramai2 mesti seronok..

kak yatie..
hahhaa.. kaka yatie memang ratu kuih kukus tau.. ala ni senang je, biar je sejuk dlm peti ais..yang saya nyer ada lagi dlm peti ais..makan sikit2 kan.tapi dlm pada masa yg sama boleh buat kuih lain jugak

cikmin..
heheh.boleh boleh cik min..ado lagi dlm peti sejuk tuuu..jom makn sama2..tak cukup cik min wat sendrik yoo

kak wattie..
wah..best ayat akak tu..agak agak berpuitis gitu..hehehe..ala kalau ada yg dimasak, saya masukkan entry la kakkalau tak senyap2 diam diam je..hehee

nieza..
wahhh kalau kenyang tengok gamba kan ke senang kan..hahaha.elok untuk org cam saya nak diet..tengok gambo je.hehehe.mam2 la akak ni..eh akak kan? kiki

CERITAKUASN said...[Reply to comment]

nak biji-biji tu.. merahnya....

Anonymous said...[Reply to comment]

@izahdaut I LOVE U