CSS

Tuesday, December 7, 2010

Nasi Goreng Daging


Assalamualaikum..

Salam Maal Hijrah buat semua kawan kawan. Semoga masuknya tahun baru ni, diberikan Allah hati hati yang sentiasa bersih dan terang...

Jom aa makan nasi goreng daging neh. Simple je tapi layann. Memula nampak kat rumah AlongRoz pastu berjangkit rumah besannya Kak Hana. Hehehee... Saya buat ni mengikut bahan apa yang ada dlm esbox je la. Meh check resepi ye non.


NASI GORENG DAGING

Bahan-bahan
  • 4-6 mangkuk nasi putih
  • 1 senduk kecil minyak
  • 10 biji bawang merah*
  • 4 ulas bawang putih* (*separuh hiris dan separuh tumbuk)
  • 2 cili merah - tumbuk
  • 100-200g daging - hiris nipis - hana buh daging cincang jer
  • Segenggam mix vege - hana ganti carrot dadu kecil dan kobis
  • 2 sm sos tiram
  • 1 kiub ayam maggi (4 g)
  • 2 sm kicap masin
  • 2 sm kicap manis
  • Saleri & Bawang besar - hana tak letak
  • Garam dan lada sulah

Cara-cara
  1. Campurkan nasi dengan garam dan juga serbuk lada sulah.
  2. Panaskan minyak dan tumis bawang hiris hingga keemasan. Angkat dan ketepikan.
  3. Tumis pula bahan tumbuk hingga naik bau. Masukkan daging dan kacau sampai daging masak.
  4. Masukkan sos tiram, kicap masin dan manis. kacau sekejap dan masukkan mix vege.
  5. Last skali masukkan nasi dan gaul rata.
  6. Angkat dan hidangkan dengan bawang goreng tadi, hirisan saleri dan bawang, keropok ikan dan salad kegemaran.



10 comments:

K.Nor said...[Reply to comment]

bak sket, nak bg budak 2 org ni lunch.. males ler rasa nak masak tghari ni..

ops.. slmt tahun baru buat izah sekeluarga

lina_pg said...[Reply to comment]

wah sungguh 'anggun' nasi goreng mu berposing..meh tuko ngan bihun s'pore

Yatie said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Sedap tu nasi goreng....akak pun tngh mkn nasi goreng kampung kaw2 pedasnya nih.....waduh berasap telinga...tapi malas nak ambek gambor, dah lapar sngt..terus ngapp jek...jom kita mkn sama2....hi3..

fara dean said...[Reply to comment]

assalammualaikum..
nak singgah makan kat sini je..
ermm..sedapnya bau!

cplud miera said...[Reply to comment]

Salam kak izah, wah sedapnya nasi goreng daging nih.

Actually sy tag akk tuk segmen bloglarian
http://pludcorner.blogspot.com/2010/12/bloglarian.html

Anawahid said...[Reply to comment]

dik non, nasik goreng ada lg x???... nk oder sepinggan... hehe

Ayu said...[Reply to comment]

salam maal hijrah buat izah & family ya..nasi goreng daging macam sedap lah..boleh masuk list ni..sebab hb akak suka daging..

hani said...[Reply to comment]

hi izah....sungguh menggoda nasi tu...cantik dipandang, cantik ditekak...ehmmmm alahaiii

LinRosLy said...[Reply to comment]

SELAMAT MENYAMBUT MAAL HIJRAH.....

NASI GORENG DAGING.....SEDAP3...ADA TINGGALKAN UTK KAK LIN TAK??

izahdaut said...[Reply to comment]

kak nor..
salam maal hijrah juga... uiss babab kak nor..mlas2 pulak.hihi

kak lina..
tak sept lagi nk tuko bihun spore...busy sikit semlm n today..nnti saya tengok yee

kak yatie..
jom..tula caam saya la..klu dah memasing lapo tak de dah nk gambo2..hihi

faradean..
waalaikumussalam..
jom!!

cplud miera..
wah hakak kna tag..nnti akk amik ye..tpi ni busy sikit..

kak ana..
alo kak udah jadi baja dooohh

kak ayu..
salm maal hijrah juga buat akk..hubby kita sama suke daging

hani..
cantik blaka...hihihi.tuan yg masak pun sama cantik tak?ikiki

kak lin..
salm maal hijrah jugak buat akk sekeluarga... dah abess maaaaa..ikiki