Tuesday, December 28, 2010

Kueh Talam Suji


Assalamualaikum...

Ni la talam untuk minum petang semalam yang disembangkan dengan kak Yatie. Ceh bunyik cam nyembang petang2 atas pangkin, bawah pokok sambil ngunyah2 buah mangga muda kan. Hehee.. jauh imaginasi ku. Nila talam sujee yang Cik Mat kata pingsann kalau makan satu talam. Memang sedaapp. Resepi ni dah setengah adunan pun masih banyak jugak dapat nya. Pagi ni dak kecik tu sarapan kuih ni lagi. Gemar betul dia...Hubby pun cakap kuih talam ni sedap, lembut dan manis yang sederhana.

Resepi asal dari kelas talam Chef Asma dari blog Bdaria. Cik Mat amik dari blog AlongRoz. Mekasih untuk semua. Copy from: Cik Mat


KUIH TALAM SUJI

BAHAN LAPISAN BAWAH :-)
90 gram sugee @ semolina*

225 ml air*(*disatukan dan rendam 30 minit)

110 gram gula halus (mat letak 100 gram)
1 biji telur
100 ml santan pekat
125 ml air
Beberapa titik pewarna kuning
1/2 camca teh esen vanilla (resipi asal tak letak)


BAHAN LAPISAN ATAS :-)
150 gram gula melaka, potong kecil**saya guna gula merah
25 gram gula pasir**saya letak 1 sudu makan rata
250 ml air*
1 helai daun pandan*(*disatukan dan masak hingga gula larut, sejukkan)
75 gram tepung gandum
1 1/2 biji telur (mat letak 1 biji + 1 kuning telur)*saya letak sebiji je
125 ml pati santan
Secubit garam

CARA MEMBUATNYA :-)


  1. Panaskan kukusan. Alas tin berukuran 8 inci x 8 inci x 2 1/2 inci dengan plastik bersih. Ketepikan

  1. UNTUK LAPISAN BAWAH :- Satukan semua bahan2 lapisan bawah kecuali sugee, kacau hingga gula larut dan tapis adunan tadi. Masukkan sugee, kacau rata dan tuang dalam periuk, masak atas api kecil sambil dikacau tanpa henti hingga bancuhan kental. Tuang ke dalam tin tadi, ratakan dan kukus 25 minit pada api sederhana, tutup permukaan tin dengan aluminium foil atau tudung periuk masa mengukus.


  1. UNTUK LAPISAN ATAS :- Satukan semua bahan2 untuk lapisan bawah, kacau rata dengan whisk hingga gula larut. Tapis dan masukkan ke dalam periuk, masak dengan api kecil sambil dikacau tanpa henti hingga bancuhan kelihatan sedikit pekat. Matikan api. Berhati2 tuang atas lapisan sugee tadi (gunakan kaedah menuang bancuhan ke dalam senduk yang di letak atas lapisan sugee, ini bertujuan mengelakkan lapisan bawah tercedera), tutup kembali permukaan tin dan kukus 30 minit pada api sederhana. Bila masak biar betul2 sejuk sebelum dipotong....Selamat mencuba..

22 comments:

hana said...[Reply to comment]

first!! copppppppppp!! setalammmm.... gue xde tepong suji.. gue ngences ajo lah! huhuhuuuuu.. salji tuh leh jd sujie tak??! huH!

izahdaut said...[Reply to comment]

kak hana.
gataiiiiiiiiiiiii.. ha try la buat kot jadi sujii akan ku bagitau surat kabor metro..nanti muka kak na terpampang kat muka depan surat kabor..bulih aku bagitau orang kampung..ni la kawan aku yg mencipta sejarah..hahaha...nanti balik mesia kak na cari tepung salji ye..eh silap sujiiii.baling pale kak na ngan tudung salji!!huhu

Rima said...[Reply to comment]

Alamak every where got kuih.. tu kuih cara modern nampak sedap bangat.. kuih talam suji is my mother fav.. nanti akan ku cuba buat dehhh

izahdaut said...[Reply to comment]

kak rima..
sila..sila..boleh cuba..kuih cara moden tu, my anak2 suka sangat makan..yang kuih talam ni yang sikecik tu pun suka jugak..org tua pun suka jugak..eh semua suka la pendek kata.. akak, bagi ayam bertelur banyak2 dulu, berenti dulu baking cake, akak buat kuih kurang telur pulak..hahhaa

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

salam izah..
sedap ehh? akak pernah wt talam suji resepi kakliza.. sedap gak.. nampak lapisan atas talam tu betul2 gelap tu.... mengancam! hehehe...

pesal pe entry hari ni takde tajuk?

lina said...[Reply to comment]

ala izan- dah buat dah...bagi la sini sepotong dua...bila nak buat ni...ituuuuuu kuih kegemaran ku..

Mas said...[Reply to comment]

perhh makcik...menjadi tepung talam kau.....sugee tu tepung suji ke...aku dh compius ni..nape kena rendam lak....baik kau jawab soalan aku ni....he..he..

izahdaut said...[Reply to comment]

kak madiha..
gelap tul agaknya saya guna gula merah kot..gula melaka tu lain sikit kot kehitamannya..sebab tengok yg cikmat tu tak gelap sangat kan..tapi memangs edap.lembut n licin je masuk mulut

mekasih kak..hahah mcm mana leh terlupa letak tajuk..hehee

lina.
ye ka..saya pulak 1st time buat n 1st time merasa kuih talam suji ni.slalu tu tengok tepung suji tapi tak tahu apa org buat dengan tepugn tu..rupanya org buat kuih..jakun aii.huhu

mas..
makcik..ko buat soalan jugak ye.hahhaa..gatai tau.. ha ah..sama la tu mokcik..suji.sujee sugee..sama la tu..yang tak sama nyee SALJI ye akak akak..hahhaa

Mas said...[Reply to comment]

makcik,jawab tak abiss lagi tu, nape kena rendammm....he..he..tu la..kau lowyer buruk kt sini...jawab tak abisss lgi....jawab cepat makcik....

izahdaut said...[Reply to comment]

ee makcik ni marah tau... jangan marah nanti panjang bulu tiak..erkk..ada kaitan ke?bhhahaahaha.. rendam tu sebab nak bagi kembang kot...haku pun tak tahu.tapi tepung suji tu kan mcm beras hancur.so direndam tu nak bagi lembut dan kembang sikit..ha cam tu la kekdahnya kalau aku yang jawab.kalau chef jawab mesti berseni sikit jawapannya..kalau saintis jawab kekdahnya lain pulak..kahkahkah..gasak

Anie said...[Reply to comment]

Salam Izah,

Jeles betul arh tgk org2 buat kuih talam...kat umah ni tak laku :( kalau nak buat kena tunggu ada acara mkn2 dgn kwn2 dkt sini....hehehez Kalau tak terkulat2 lah mkn sendiri huhuhu

desperate mama said...[Reply to comment]

sedapnyeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!

Mas said...[Reply to comment]

ok..cikgu..anak murid dah paham, aku mana pernah tengok tepung suji, tu yg tanya..mcm beras hancur yer...ingt mcm tepung biasa..maceh beri penerangan tentang tepung suji...he..he..

izahdaut said...[Reply to comment]

anie..
hehe..klu camtu kan..memang la susah nk buat kan..time ada keramaian je la merasa kan..saya pun terkena jugak time kuih talam yg tak mendapat sambutan..aduhh terpaksa la biar busuk je.. tapi, buat masa ni..budak2 mmg suka kuih cam ni..hubby pun suka.klu tak, tak menjengah jugak kuih mcm ni

izahdaut said...[Reply to comment]

desperate mama..
memang beesssstttt.. 1st time kau merasa kuih cam ni..huhh!!dasat...

izahdaut said...[Reply to comment]

mas..
dah ku rasa..hahhaa...aku pernah tengok kat kedai runcit tepung ni..belek2 dalam hati buat apa agak nyer tepung ni.karang buat motto beli dulu nak buat apa kendian mcm kak TTM kang..haha..tapi bila tengok orng buat kek la..talam la..tu yang teringin tu..tapikan mas, aku rasa yang layer atas tu kalau tak letak telur buat cam bancuhan kuih lapis pun mesti sedap jugak kan..tuu aku rasa la..hehehe..

Yatie said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Sorry akak dtng lambat...mesti dah abeskan sbb dah petang ni..rugilah akak dtng lambat...kuih kegemaran akak ni...arini busy sikit...pergi beli buku sklh dan segala macam peralatan sklh....termasuk kasut dan pakaian sklh anak2...lega dah beres semuanya.....
mee hoon kat atas tu pun kegemaran anak2 akak...diorang suka akak masak mcm ni...pastu suka masuk plastik...pastu bocorkan kat penjuru...pastu ngaplah...hah3..

Cikmin said...[Reply to comment]

ai..peberet sangat ni kuih talam suji..nak buek malas betul...makan 3 ketui pun tak cukup...

Nieza said...[Reply to comment]

lama dah tak buat kuih ni...nampak kuih izah ni atas dan bawah cun jer...nieza dah pernah try dah buat dulu..memang sedap tepung suji tu..

izahdaut said...[Reply to comment]

kak yatie..
wah kreatif betul makan mihun mcm tu..ha ah kan.kaalau jamuan selalu mihun letak dlm plastik..agak2 kalau makan mcmtu mesti seronok...eh mcm best je dengar..jhahhaa... kak yatie..sedap la talam ni kan...wngi gituu


cikmin..
makan kuih talam ni ulang2 baru sedap...memang tak puas kalau sekali hadapje..sekejap karang nak lagi..jap nak lagi..baru best..hehe

nieza..
sedapkan...kalau ada tepung suji musti kena try buatmaka ulang2 baru best kuih cam ni...warna pun cantik..kalau kenduri kendara boleh try buat kuih mcm ni kan..

yasminsidik said...[Reply to comment]

salam kak izzahh..

baru jumpa resepi nie..hehehe
nk tnya,, sugee masak ats api sekali dgn air rendam sekali ke?

=)

izahdaut said...[Reply to comment]

@yasminsidik
trima kasih sudi jenguk blog akak. sugee tu kalau dah rendam 30 minit dia akan kembang. sugee akn serap air. jadi masa masak tu masuk kan semua la. sebab air pun dah serap. boleh paham kan?hehe... akak pun gitu gak memula. pastu tengok oo rupanya dia serap. tq bertanya ye.. dan selamat mencuba