CSS

Wednesday, December 1, 2010

Sponge Pancakes


Assalamualaikum...

Lewat sikit ke udara hari ni. Si Bais demam semula. Owwhh.. Sangat kesian bila budak tu demam balik. Tapi dah nampak segar lepas makan pancake seperti gambar di atas. Hehe. Sarapan ala ala omputih kau. Sedap la.. Sesuatu yang baru dan harus dicuba..


Resepi ni jumpa masa BW kat blog DG. Tapi versi DG, telah di coklatkan jadi  chocolate sponge pancakes. Nampak sangat menarik untuk dibuat sarapan yang ringan dan simple. So saya jejak resepi asal dari Wendy Table for two. Sedap makan dengan sos coklat, blueberry , apa-apa  jem atau pun buah-buahan segar mcm pisang etc. Versi saya makan dengan blueberry filling. Sedap!!



SPONGE PANCAKES
Source: Wendy

2 eggs
2 tbsp sugar
2 Tbsp all purpose flour
A bit of butter for frying
*sikit vanilla essence-i add



1. Separate the eggs and beat egg whites until frothy and add in sugar and beat until medium stiff peaks (egg whites has a very droopy hook and doesn't slide off the bowl).
2. Put in egg yolks and mix.
3. Sift in flour (just use a coffee strainer) and fold into the eggs.
4. Heat a 9 inch pan on medium and put in 1/2 tsp butter. Swirl it around to coat and pour the excess into batter. 
5. Lightly fold the batter to incorporate.
6. Turn heat to medium low (very small fire on outer ring or just use low) and pour in all the batter. Put fruit toppings as desired.
7.Cover with lid and cook until sides look golden, and center of pancake is cooked (doesn't stick to fingers)
8. Flip into half or just flip onto plate.

12 comments:

sekamar rindu said...[Reply to comment]

salam..

SPONGE PANCAKES yang best...:)

♥LOVE2COOK♥ said...[Reply to comment]

Wahhh they r so spongy ya!!! Yummy yummy ;)

Anawahid said...[Reply to comment]

saja je tau tayang pankek..nyampah tau... huhuhu.. nak la jugak!..

fara dean said...[Reply to comment]

laparrlah..meh sikit pankek tu..

Mas said...[Reply to comment]

amboi2 makcik....tekak omputih nampak....he....he...
tengok bahan2 simple jer...nnti mas nk try wat gak la....
ala cian bais demam...makan ubat dan minum air masak banyak2 yer bais...

hana said...[Reply to comment]

waaa versi baru pankek nih banyak gune telur less tepung... kalori macamana mek?? muekekekekekee

K.Nor said...[Reply to comment]

penkek skpg .. :) akak kopipes ya.. tq :)

Yatie said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Lama akak tak wat pancakes...asyik wat lempeng jek...selera tekak melayu akak nih.....hah3....dat

TintaCyber/DapurkuBerasap said...[Reply to comment]

sedappnya,,, nanti nak cuba....

izahdaut said...[Reply to comment]

sekamar rindu..
hi..yg best dan ringan gituuu

love..
yep..gebu dan ringan..sesuatu yg baru for me

anna wahid..
lalala...hehe

fara dean..
tak mo tak mo..nak, gi beli telur dulu..ngeee

mas..
makcik..simple n boleh dpt dlm 4 keping sedang2.. bais tak mo minum la antie..waduhh fening bangat sehh

kak hana..
kalori maklori dah duduk dlm lori masa haku mkn ni pankek..wakaka... pas mkn lari pusing padang 40x..huh!!

kak nor..
wah ratu penkek nih..tak sanggup nk tengok pankek kak nor buat..ternganga saya nanti..hikhik

kak yatie..
elok la tu kak...duduk negara omputih lama2 tapi tekak tetap tak berubah kan..hehe

tinta cyber..
silakan..nanti dah buat pos 2 keping..cukai ek..hihi

DG said...[Reply to comment]

Elok banget deh tuh pancake, pake jurus apa ya? Sampe semua hasil gorengan pancakenya bagus2x.
Aku juga suka pancake versinya Izah pake blueberry filling, sudah pasti enak rasanya :)

wendyywy @ Table for 2..... or more said...[Reply to comment]

Mana ado kalori ni, skit jer guler and tepung, kekekekeke.
Tak yah lari padang.

your pancakes looks very nicely done. Love how fluffy it still looked and the golden surface it has. Very pretty.