CSS

Saturday, December 4, 2010

Bahasa apa untuk si Tuuttt...

Assalamualaikum..

Pagi pagi ni buka blog, tengok ramai sifu-sifu mengamuk.. Macam-macam bahasa telah diayatkan pada si mangsa amuk tersebut. Apakah agaknya yang di amukan itu?

Dah lama isu ni berlegar dikalangan geng masak masak (GMM). Ramai sifu sifu dan separa sifu dan tak sifu lagi berkeluh kesah dengan isu ini. Iaitu isu COPY PASTE GAMBAR masak masak yang dimiliki oleh GMM. Kok iye pun nak copy, mintak la izin.Kan ke dah disediakan chat box dan ruang untuk komen kan.

Nak kata tak pandai berblog..tuuu pandai copy paste gambo tu..kira pandai la tu kan. Kalau ikutkan saya dolu2 mula2 berblog tak pandai nak copy paste gambo orang, hatta nak copy resepi kat blog orang pun takut. Gi type sendrik senyap senyap resepi tu. Pastu dah pandai sikit ni dan dah mula bertegur sapa dan belajar tentag dunia blog baru la pandai copying ni semua. Itu pun copy resepi je dan setelah tuannya pun tahu.

Dah di tegur..dah di nasihati secara berhemah, dah di hamun..dan dah di leteri menggunakan bahasa kebangsaan..pun macam tak de apa apa berlaku. Buat dekkk gi copy lagi dan lagi dan lagi.. Buat buat bodoh aje..ke betul betul bodoh?

Eh hakak teremosi pulak, walaupun saya bukan mangsa tapi ramai akak akak GMM terkena dan ikut sama kesian dengan isu ini. Jadi bagi sapa sapa yang jenguk blog ni, di alu alukan untuk copy resepi dan berkongsi kongsi. Tapi kalau nak copy gambar..pun tak kisah dengan SYARAT.. bagitahu la dulu..link kan..dan tujuan gambar tu nak ambik. Mungkin ada yang nak amik tu sebab nak bandingkan dengan hasil masakan dia ke..ok no prob sis...tapi kalau dah buat gambar tu mcm ala ala hasil masakan dia aje..apekejadahnya kan.

Dah dah..panjang dah ni. Karang hakak keluar akta akta, kaedah mahkamah tinggi semua karang, keluar lak case law, law on burden of proof semua karang..ada yang baling tulang lak. Rasanya cukup bahasa kebangsaan tak perlu guna bahasa undang2 nak tegur kan. 

Related article:






Jom report abuse HERE.


11 comments:

Anna Qawina said...[Reply to comment]

org macam tu kena ckp dlm bahasa lain kot...mmg tak reti bahase.huhu...

Izah: aku baling ngan ciskek nih nak?..kihkih

Cikmin said...[Reply to comment]

fuhh ada title GMM ye sekarang? ketinggalan betul cikmin ni izah oiii..pe2 hal cikmin dah report abuse walaupun resepi dan gambar sendiri tak dicilok..tanda sokongan kepada GMM!

hana said...[Reply to comment]

ko try ber bahse uganda! maybe dier bleh paham... hahahaaaa.... eh! jom kite kuor akta..bab bape zah? nanti aku selak..

HaSue said...[Reply to comment]

salam izah..aku pun bukak blog tadi dgn tenet cap siput khinzir nih hangin gak tgk ada gak lagi yg buat gini..sibbaik duk berpantang lagik,kalo x mau keluar gak bahasa2 meroyan kang.hahaha

aidah said...[Reply to comment]

Salam Izzah,
ingatkan blog akak yg tak glamour tu dia tak ambik. dia ambik jugak, setakat resepi ngan gambar tu akak tak le marah sangat pun tapi yg bengang siap ngan ayat2 pun habis di copy nya. kita ni buat ayat siap pening2 nak buat karangan, main sedap je di C & P.

izahdaut said...[Reply to comment]

anna qawinna..
weii baling ciskek..cepatt...dah tadah ngan baldi nih..bagi sampai penuh baldi ekkk..ekekkeke

chik mi..

hahhaa..tu saya je sebut.GMM senang sikit..sapa pun dah

kak hana..
ekeke..jap kalau nak selak, aku kena selak sarang labah labah dulu..wakakakaa...eh ce ko try ber bahse jepun lak kak hana..mana tau..

hasue..
kahkahkah... lawak tul ko sue..gelak guling2 aku wehh.. sabor sabor..ko duk diam diam je dulu..hadehhh sakit perut

aidah..
tula pasal kak... gambo satu hal..siap karangan pun sama..dah tentu karangan akak dapat A pekse dulu nih..ikiki..akak report abuse lom?

K.Nor said...[Reply to comment]

terima kasih puan atas sokongan tak berbelah bagi dr pihak puan.. sila2kan la standby apa2 yg berkaitan dgn undang2 cetak rompak ya puan.. nanti pihak GMM (erkkk ingatkan geng bas skolah jer ada haha) akan mengupah puah sebagai wakil kami dlm perbicaraan dimahkamah nanti ya puan.. terima kasih sekali lg.. hehehe

akak letak link kat n3 akak ya.. tq :)

izahdaut said...[Reply to comment]

kak nor..
hahahhaa... kak nor..teruk aa saya kalau jadi wakil..habis kena stady balik 40 hari tak tido malam..hahaa..

haa ah salah la..cikmin.adusss.ampoon

kepada cikmin..
bukan chikmi.maaf..

Anonymous said...[Reply to comment]

salam puan. kalau ubuntu & GNU (open to general network user)o/s based platform macam blogspot ni, ada locus standi ke? saja nak tengok input legal puan. untuk pengetahuan, saya pun tak setuju cara ciplak ni. tak hormat intellectual property orang lain. tapi the real issue here is: ada ke locus standi to even begin? rumit dan makin rumit hal cyber theft macam ni. baliknya pada nilai diri seseorang, dan satu dunia boleh menilai harga diri secara percuma kaki ciplak macam ni. tk. wassalam.

Mr. Mama said...[Reply to comment]

salam kak nor....

nak tanya soalan yang keluar tajuk sikit, boleh kan?

macamana akak buat 'widgeo counter' boleh keluar list untuk setiap negeri? boleh beri tunjuk ajar untuk saya
terima kasih
nie blog sy
http://resepihidupku.blogspot.com

fufu said...[Reply to comment]

udah-udah le tu marahkan psl resipin gmbr kena compile kt blog orang. to be fair, dia ada juga kredit pd blog asal (tak curi tu namanye). cuma kalau nk kasi fair lagi, mungkin lg bagus bg link ke blog asal dan memuliakan lg si pemunya resipi dan gmbr.

napa la nk mrh sgt, sbb orang tak ramai pegi blog awak ye? tujuan asal disiarkan resipi kalian di blog pon mmg untuk org ramai baca, kan? bkn kira dah tercapai maksud ke? anggap jelah berkongsi-kongsi ilmu. amal jariah tu :)