CSS

Friday, December 10, 2010

Ayam Goreng Perap


Assalamualaikum..

Hari ni dah Jumaat. Sekejap je masa berlalu. Sedar tak sedar nak masuk minggu yang baru semula. Alhamdulillah...
Menu semalam, simple , wangi dan sedap. Kak Hana yang promote sedap, so tu yang  try untuk lauk anak anak. Memang siok buat ayam goreng cam ni, tapi bahana nya kuali cap ayam ku itu. Huhuhu..


Terima kasih daun keladi buat kak Hana dan tuan punya resepi Kak Anis. Oh ye..tuan tanah mahu gantung piyuk kuali belanga seminggu bermula hari esok. Esok makcik nak balik kampunggg.. Yabedabedu..nak balik Lepih..  Lalala... Wah nanti ku merindui la menu menu kalian, guwau senda, celoteh di chatbox dan komen komen membina semua.  Hehe.. 


RESEPI AYAM GORENG PERAP

Bahan-bahan
  • 1/2 ekor ayam (size kecil) - potong2
  • *3 biji bawang merah - tumbuk/blend
  • *5 biji bawang putih - tumbuk/blend
  • *1 batang serai - resepi asal xde - tumbuk/blend
  • 3 sudu makan kicap pekat
  • 2 sudu makan sos tiram
  • garam - jika perlu
Cara-cara
Gaul semua bahan dan perap sekurang2nya 2-3jam. lagi lama lagi sedap.. kemudian goreng dengan minyak panas hingga ayam masak.



Ini pula antara hasil 2 hari memapin. Mapin pisang dan Orange. Semoga Syikin berpuas hati untuk semua mapinnya ye. Dan selamat bertunang!!



19 comments:

eliyaezlinalias said...[Reply to comment]

huish! pepagi da tayang ayam goreng! xleh jadik...lapa da neh! gi bekfes la kejap..

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

semekom...meh kita tuko makanan nak???/ ayam goreng sekor, kek batik 2 ketui... ok kan???kan????

CERITAKUASN said...[Reply to comment]

wow.. sedapnya ayam goreng.. my peberet.. banyak muffin tuh.. kencang biz pae ;-) heheeheh

lina said...[Reply to comment]

izan - wow byk nyer muffin..bagus izan semoga sentiasa berjaya....lina pun ada dpt tempahan drp member office....tak sangka kan hobi2 suke....boleh tambah extra inccome kan :)

Anawahid said...[Reply to comment]

kemain sodap ayam tu izah... lg sodap kalo gnko pasing2 sket kat akak nih...

kemain laju tempahan mapin tu yer... nak2 kalo time cuti2 skool ni izah, rezeki!... :)

Yani said...[Reply to comment]

uih nampak ngancam ayam tu..
mapin pun nampak sodap.. utk bawa balik kg ke tu

K.Nor said...[Reply to comment]

wahhh betul2 dh jd tokey mapin!! hehehe.. elok2 balik kg ya.. kalau singgah kat kilang tu, jgn lupa rembat2 utk k.nor gak ya.. hihi

semoga slmt dlm perjalanan, jgn lupa balik sini tau.. miss izah gak nanti :)

izahdaut said...[Reply to comment]

eliya..
hehhee.. gi bekfes..penting untuk kesihatan perut tuh..

mimeiy..
kek batik dua ketoi besooo punye ye..nah tuko ngan kepak seketui kecik nih..hehehhee

ceritakuasn..
tak de la kencang pun ana wehh.. main main suke suke je.. ada yang nak tempah, alhamdulillah..hehee.. weh ana, try ayam goreng ni.besstt..lagi lama perap lagi sedap

lina..
insyaAllah dan alhamdulillah.. memang suke suke je pun.ada rezeki kita mana tahu kan.. semuanya kerja Allah..oo banyak ke dapat order tuuu..hihi

ana wahid..ala kak..tu la time org kawin tunang blaka ni, kite tumpang2 la sikit kan..nah seketol ayam, tuko ngan mapin vanila tu ek..hehe

kak yani..
akak..tak larat dah buat mapin, bau mapin pun tak lalu..hehe..mapin untuk balik kampong tak de.buat menda lain la nampaknya untuk buah tangan..

izahdaut said...[Reply to comment]

kak nor..
haha...rezeki alhamdulillah... sikit sikit je kak..suke suke..

eh kak nor..bukan balik utara, ni balik kampung lipis kampung ku..yang kilang tu kat kampung hubby..nanti balik utara saya bagitau ye...cakap je nak corak cemana..cewwaahh..hehe

hana said...[Reply to comment]

Makcikkkkkk....tunggu aku nk ikut g lepehh! Waaaaaa manyak rindu sama taik burung lepeh! wakakakaaaa bluerkkk! kekeke,... jln2 lek lok mekk... kim salam lecturer aku klu jumpa..kikikkiki

izahdaut said...[Reply to comment]

ye la sangat aku nak kem salam...huhh kem salam kat burung je la ek..hahhaa.. ok kak hana.. maceehhh..

Ayu Safieza said...[Reply to comment]

Izah...mapin ader lagi ko? :)...sodap itu ayam izah.....weeeeeeeeeeeeee....silap2...sedap itu ayam ekoo masak izah....:)

TopsyTurvyMum said...[Reply to comment]

Izah..kalau ko balik kg barang sampai cenggana?

Lalu raub singgah umah mak jah lerr hehehe..bawak ayam sekali:)

fara dean said...[Reply to comment]

izah..
selamat balik kg..
nak ayam 2 ketui ye

Ida Ddapur said...[Reply to comment]

slm izzah...k'da baru dpt jejalan dapur kekawan ni..nak ayam seketui..
laratnyer izzah buat muffin banyak2..kalau k'ida satu adunan dah penat..bukan penat apa...penat nak tunggu sbb microvave oven akak kat sini kecik jer

Nuridah said...[Reply to comment]

Salam Izah,

wah mmg nampak sedap dan terguder nengok ayam perap tu...nanti knur masuk dlm waiting list...boleh cuba..hehe tq for sharing izah.

LinRosLy said...[Reply to comment]

Salam Izah....

Sedap Makan Dengan Nasi Ayam....Lama Dah Tak Buat Nasi Ayam...

moklong said...[Reply to comment]

sukenya dpt blk kg. nk ituk bley...hehehe...

Wattie said...[Reply to comment]

salam Izah,
wahhh sedapnya ayam goreng tu, klu nampak kat anak anak mau berebut jadinya ni........muffin pun nampak cute......