CSS

Monday, December 20, 2010

Pesta Jagung Bakar di kebun

Assalamualaikum..

Entry kat kampung lagi. Maklum, balik kampung makan jagung..ada la satu acara makan makan di kebun jagung untuk medapat feel yang lebih. Ehee.. Alhamdulillah rezeki dari Allah untuk menikmati kurnianNya dan keindahanNya. Juga untuk tatapan adinda yang tak dapat pulang ke desa bersama sama. Jangan risau, tahun depan aok balik, jagung ada lagi dan lagi dan lagi..


Makcik nak interprem di kebun jagung

Gambar atas tu, abang ipar buat persediaan, cover pondok bagi teduh sikit
Gambar bawah, budak2 berat vontot... nyembang jeee

Kalau tau berat vontot, kecik2 dulu kasi pok kpale sorang2

Gandingan mantap ala2 pelakon sinetron..kikiki.. Antara yg berfeluh tiak fetang itu

Tuan tanah.. sila tunduk hormat semua..hehe

Jagung yg dah kena bakar

Yang disiat kulit dan bakar sekali lagi, pastu sapu ngan butter untuk di ngap

Yang berat vontot..tengokkk.. ngap ngap ngap

Anak dara malu2 nk ngap, sambil Bais beraksi mengap jagung panas. Andak..ko bior anak aku ngap jagung panas! Oh tidak, Andak sedang meniup jagung tersebut..dimana kejadian selepas itu, Bais mengamuk menangis nk makan jagung..tapi panass sangat!




Erk..tak pasti..kekenyangan atauu menunjukkan perut 3 ke 4 bulan pregnant yang tak beranak ranak..hahaha. lalala




17 comments:

lemongrass said...[Reply to comment]

bestnya best nya tengok pokok jagung seluas mata memandang. Pastu siap boleh buat pesta jagung lagi tu.
Pokok jagung I, buat makan sorang, kenyanglah. kalau nak buat pest jagung, kena makan sebuti sorang lah, hehehe

Chik Mimi said...[Reply to comment]

wah bestnya siap boleh berpesta lagi ,musti maniskan jgg fresh frm tha farm hehehe

lina said...[Reply to comment]

wah best nyer - teringat zaman kecil dulu ayah ada kebun dan kami pun bakar jagung kat kebun sedap...tul makan panas kan izan.

hana said...[Reply to comment]

teringat aku zaman budak2 dulu... cenggini ler aku..tp aku tak berat funggung...sbb aku mmg rajen! wakakakaaa

Anna Qawina said...[Reply to comment]

bestnya..kebun sapo tu Izah? kebun ko ke bapak ko? hehe...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

salam izah..
n3 ni betul2 menggamit kenangan akak masa arwah ayah masih ada dulu... seronok tiap kali blk kg dpt pegi kebun.. mcm2 yg ditanam.. jagung salah satu yg pernah arwah tanam.. selain tembikai, cili merah & sayur2 lain.. skrg ni semua tu tinggal kenangan.. kenangan yg sangat manis walaupun masa berkebun tu sgt penat berjemur di tengah panas buat kerja.. hehehe... kebun tu pun skrg hanya ada kelapa sawit je.. mujur juga arwah beringat nak tanam sawit sebelum dia pergi buat selamanya.. skrg ni.. mak akak tinggal kutip hasil & tak perlu lg ke kebun tiap2 hari mcm dulu sebab kerja2 di kebun semua upah indon yg buat..

Mas said...[Reply to comment]

izah, teringat kenangan masa dengan arwah tokwan mas, macam tu la keadaannya....bestt betull...mas pun rajinn tau..

Yatie said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Seronoknya bercuti kat kampong kan..ada pesta jagung lagi...terasa2 kemanisan jagung fresh tu...sedapnya..

TopsyTurvyMum said...[Reply to comment]

Aku pun teringat zaman budak2 dulu..dekat skeolah agama ada kebun jagung:)

jagung bakar tradisional cenggitu lah terbaekkk!!

izahdaut said...[Reply to comment]

kak LG..
hehehe.. ye la, kat kampung boleh la berpesta makan jagung mcm ni..balik bandar..kalau beli jagung lebih kurang kak jugak lah.gigit sebutir sorang..haha

chik mimi..
gitu la..fresh manis harum..fuhh dasat menjagung betul.tapi jagung manis buat kuih2 tak berapa sedap kan..

lina.
betul tu lina..alhamdulillah masih dapat anak2 merasa apa yang kita rasa dulu.makan kat kebun tu feeling dia ..ishh susah nak dapat kan.

kak hana..
ceehh.aku rajin gak (perasan)..budak2 sekarang ni je..hehee.. dak aihh, bebudak tu pun boleh disuruh, tapi kena suruh la, nak volunteer tu susah la, bagai dlm mimpi..hehe..tu la, aku pun termengamit kenangan jugak nih

anna qawinna..
kebun belakang rumah den..hehe..bapak aku dah arwah dah, ni kebun mak aku tanam ngan akak aku yg kat kampung tu, akak aku yg pakai tudung putih tu..

kak madiha..
betul..susah nak dapat dah momen mcm ni kan..alhamdulillah, mak buat untuk cucu cucu dia..merasa la makan time cuti sekolah ni.. tu la, kebun belakang rumah ni pun memang plan nak tanam getah.so before tu org dulu2 kan suka main tanam2 jagung dulu...kacang tanah..so ini lah hasilnya kak..

mas..
ciss ni sorang lagi, masuk bakul tauuu.ye ye.tau mas rajin..hehhee.. tu la, dah lama tak dapat rasa mcm ni..syukur dapat berkumpul adikberadik walaupun tak semua ada

kak yatie..
tu la, skali skala dapat mcm ni kak, mmg siok.jagung manis kak..mmg fuhhh...nikmat Allahhh

TTM..
aikk lain mcm je statement ko tu kak tim..ko 'mengepau' jagung kat situ ke..hahahhaaa

Kak Rose said...[Reply to comment]

sedapnya jagung bakar fresh frm the farm... luasnya tanam jagung, pasti puas makan kan!

Lizahanum said...[Reply to comment]

izzah,kat mana kebun jagung tu...ingat nak serbu la.nak makan jagung bakar jugak...hehehe.fresh lagi tu...

Aqil said...[Reply to comment]

k.izzah...beshnyerrrrr jagung...yg plg seronok mkn kt kebun trus...best2

izahdaut said...[Reply to comment]

kak rose.
alhamdulillah.. dah macam2 pesen jagung dah masak tapi belum jemu lagi.tapi org kat kampung dah jemu dah.buat jual jual sikit

lizahanum.
hahaa..dekat kampung belakang rumah je.nak serbu kena gi pahang la pulak..memang best fresh dari ladang..

aqil.
betul betul.. feel nyer tu lain kan...hehe

Nieza said...[Reply to comment]

Salam Izah,
wah bestnyer tgk org blk kg.....kita rindu sgt nk blk kg...huhu...btw sedap tgk jagung bakar tu....kg kat mana tu izah?

izahdaut said...[Reply to comment]

ye la nieza skali skala blik kg mau tak seronok...lagi2 jauh diperantauan tu kan..kmpung kt kuala lipis pahang..masih hijau kg tu..hii

MysDear said...[Reply to comment]

Assalamualikum

bestnyee...teringat mase kecik dlu2...
haiih teringin tgk jagung tu.buat bubur jagung pn sedap tu.