CSS

Saturday, December 4, 2010

Plain Yogurt Pancake


Assalamualaikum..

Ni ha sambil melayan isu amok pagi tadi, sambil ngunyah pancake gebusss ni. Fuhh memang sodap la dan ada kelainan rupanya letak yogurt ni. Mekasih Ros@Jintanmanis yang berkongsi resepi. Betul bagai dikata Ros. Gebu n sedap n lembuttt..


Bebudak ni suke makan ngan butter n gula gitu. Syook tengok bebudak suke makan sarapan simple nak masak ni. Hehehe..maknya memang suke masak mudah n sedap gini kan.


PLAIN YOGURT PANCAKE

Homemade Pancake Mix

Bahan-Bahanya
100 gram tepung gandum
2 sudu makan gula
2 sudu kecil baking powder
1 biji telur
125ml susu segar
1 sudu makan butter yang telah dicairkan  dan disejukkan sebentar ( tadi guna marjerin je)
*tambah 2 sudu besar plain yogurt

Caranya-
1. Satukan tepung, baking powder dan gula, kemudian masukkan susu sedikit demi sedikit, kemudian masukkan telur dan kacau rata, akhir sekali masukkan marjerin yg telah dicairkan tadi. 
2.Panaskan kuali non-stick , sapukan sedikit majerin dan curahkan satu senduk adunan tadi, apabila dah naik gelembung sikit baru terbalikkan, bila keperangan angkat dan hidangkan. Selamat Mencuba.

Ros..nanti  dah boleh masuk blog, akak copy elok2 balik resepinya ye.akak try banyak kali dah tak mau masuk jugak.

Nota Ros: Kalau nak pancake naik lagi cantik apabila di goreng, letak 2 sudu besar plain yogurt, lepas tu perap dalam 30 minit baru di masak, Pancake akan cantik naik seperti gambar pancake di atas, Ros kalau buat pancake ni, makan sikit je, yang lebih kakak damia dan adik anas yang makan, diaorang suke letak sos coklat tu banyak-banyak : )

10 comments:

hana said...[Reply to comment]

jom kita tuko! tp aku ader stoberiii.. wakakakakakaka.... blog ros tuh manjang tak leh masuk.. pesal ntah..

K.Nor said...[Reply to comment]

k.nor pun cuba masuk blog ros tak leh gak sebelum ni, tp smlm ok jer

izah.. cantik pancake!!

Yat Maria said...[Reply to comment]

Zah...

terlambat tak??? ada ke lagi yg gebus2 nih??? ke akak nak kena jilat ni screen..wahakhakahkah

izahdaut said...[Reply to comment]

hana..
kak hana, kalau bagi stoberi je pun lagi aku suke..kiki..entah ler, tak mau masuk la beloh cik puan sorang ni

kak nor..
wahh..terima kasih.sifu pankek puji kombang vontot..hehhee..sama la tak leh masuk..ngapa tah

kak yat..
hahhaa..haa ah jilat screen jela nampak nye..ikiki

Anawahid said...[Reply to comment]

pankek sana sini.... hehehe...

lina said...[Reply to comment]

izan - kalau kita berjiran boleh tukar2 kan...antar kat izan roti blueberry....dua tiga ketul :) best kan

Anna Qawina said...[Reply to comment]

Duhai Izah pancake..hihi...shedapnya nyum nyum tatkala mendung ni kan..heeee

izahdaut said...[Reply to comment]

kak ana wahid..
ter sama plak..moh le kite berpankek

lina..
wah meroti ke..nak nak..musti lembut gebu kan

anna qawina..
weh tu izah pankek ke..izah buat pankek..ikiki..hmmm semua pun best time sejuk2 ni kan..hahhaa

kak Erna said...[Reply to comment]

salam izah..aduh..menggoda betul izah dengan pancake ni..
tapi serius akak bagitau..belum pernah cuba pancake..takut tak jadi..kalau kuih macam apam ke kek ke..berani jugak cuba..tapi..tiap kali tengok izah cerita pancake..dah terliur..ish2..he he..

izahdaut said...[Reply to comment]

kak erna..
ala kak, belum cube belum tahu.saya dulu pun tak pernah brani nak cube, tapi bila tengok kak nor n sifu2 buat pankek ni rasa terguda betul nak buat.saya try buat siikit dulu, bila anak2 suka, terus la slalu buat. memang syok skali skala layan pankek. yg penting ada non stick pan. lagiii menjadi cantik.try tau kak erna.