CSS

Monday, December 20, 2010

Buttermilk Pancake


Assalamualaikum..

Buttermilk pancake untuk brekfast bebudak berdua tu. Resepi dari kak Hana. Gebu gebas. Sesapa tak dapat cari buttermilk leh buat sendiri. Sonang gitu. Bila bebudak suka pancake, ummi sangat gumbire. Kan ke senang nak buat pancake ni.Hehe. Kali ni makan ngan madu pun bebudak suka jugak.



BUTTERMILK PANCAKE
sumber: Hanamemories

Bahan-bahan

  • 150g tepung hot pancake - jika tiada ganti dgn tpg SRF atau tpg kek + 1sk baking powder dan soda dan secubit garam
  • 100ml buttermilk
  • 1 biji telur size M
  • 1 sudu makan gula
  • 1 sudu makan butter cair - optional
Cara-cara
  • Jika menggunakan tepung hot pancake, bancuh semua sebati menggunakan whisk@spatula dan masak seperti biasa.
  • Jika menggunakan tepung SRF@tpg kek, blend semua sebati dan biarkan sebentar 10-15min baru masak atas kuali seperti biasa.

Buttermilk Homemade:

1 cawan susu segar + 1 sudu besar cuka 
@
1 cawan susu segar + 1 sudu besar lemon jus
1 cawan susu segar + cream tartar

Satukan susu dan bahan pemasam, dan peram 15 minit dalam bekas yang bertutup. Boleh digunakan.



12 comments:

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

huh,meleleh air l**r tengok pancake tuh!!!! macam nak bekpas skali lagi...kak izah, bakla 3 keping...nak g makan smbl tgk tv,ngeh3...

desperate mama said...[Reply to comment]

sedapnyeeeeee....... sungguh memberi inspirasi...

lina said...[Reply to comment]

wah izan terima kasih byk lina mmg nak buat pancake guna buttermilk. Terima kasih byk2 nnt lina nk kongsikan ngan kawan2 blog yg lain.

Yatie said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Mmng cantik,gebu gebasss pancake tu...sedapnya klau dpt sekeping yg Izah masak ni....lama akak tak wat pancake...akak wat lempeng pekak jek...hah3...

eliyaezlinalias said...[Reply to comment]

isk!
isk!
tatahan da neh...
mana nak carik pan nak meng'cake' kt opis neh...?
isk! fenin neh...

hana said...[Reply to comment]

mintakkkkkkkkkkkkk!!! klu tak bagi aku takmo kasik stoberi! wakakakakakakaka

Mas said...[Reply to comment]

amboi2...gebunya pancake izahhh...gerammm mas tengok....nak 4 kepingg...

kakchik said...[Reply to comment]

salam izah. tergoda habis! kakchik kalau pancake tak pernah tolak. mengancam selera sungguh tengok gambar izah ni.

LinRosLy said...[Reply to comment]

Salam Izah....Sedapnya Kalau Buat Minum Petang Yer....

nor64 said...[Reply to comment]

salam izah,

menarik tul pancake izah ni..tambah dgn madu tu nmpak menggiurkan..

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...[Reply to comment]

WALA, memang gebus, montel dan yummy, pasti akan cuba. Rasanya memang lemak kan. Thanks for the recipe.

izahdaut said...[Reply to comment]

mimiey..
gebu mie..baik ko buat sendrik..tapi kalu tak jadi gebu ketuk pale sendiri 3 kali.hahaa

desperate mama..
fidza..memberi inspirasi aje ke..hahhaa

lina..
tu la, boleh try la nanti kan.rasanya kalau letak mayo extra gebu kot kan..

kak yatie.
hahhaa..lempeng pekak la best, ada nostalgia..yang ni brekpes ala ala omputih kan..hehe

eliya.
hehee..tunggu balik umah.pagi ni boleh wat untuk brekfest..buat nyer mudah dan cepat.sesuai hidangan before masuk opis

kak hana..
kan dah lempar penkek kan semalam..mana stoberi aku tunggu dari smalam tak do sampai laie..stroberi..stroberi..

mas..
makcikk..4 keping samadengan satu adunan resepi tu.jadi gi godeh sendrik ye makcik..hehe

kakchik.
oo kakchik gemar penkek yeee.. boleh try mcm ni pulak, gebuu.. kakchik suka makan ngan apa? saya suka cicah gulahehee

linrosly.
pun bolehh...tapi ni buat untuk brekfest anak anak

kaknor64..
tu la.kalau madu asli lagi best kot no..

paty kitchen..
hmm budak budak suka..lemak tu..hmm boleh la manja manja lemak gitu..hehee