Thursday, December 30, 2010

Mini No-Fail Banana Muffin


Assalamualaikum..

Muffin ni panas panas lagi ni. Masa duk cari paper cup untuk buat apam di bawah, terjumpa banyak la pulak papercup dalam simpanan. Jadinya kebetulan memang nak buat muffin untuk habiskan pisang, terdapat lah idea untuk meminikan muffin pisang ni. Muffin ni pada saya sangat sangat 20x sangat sedap. Maknanya memang sedaplah tu ye...


Bila muffin ni di minikan, rasanya lagi bertambah sedap sebab, atas tu garing dan dalamnya lembut dan moist. Mekasih buat kak Rima dan terjumpa juga di blog Anie. Memang tak gagal untuk buat muffin ni.Senang bangat dan sangat kaya dengan rasa pisang. Tidak padat tetapi ringan dan lembut moist.

Copy from: Me Te Aroha


NO FAIL BANANA MUFFIN

Source : Rima

Ingredients :

  • 1 1/4 cup all purpose flour
  • 1 tsp baking soda*saya letak 3/4 tsp soda & 1/2 tsp baking powder
  • A pinch of salt
  • 1 cup sugar (I only used 3/4 cup)*next time nak kurangkan lagi
  • 1/2 cup canola/corn oil (I used melted butter)
  • 2 eggs
  • 1 cup mashed banana
  • 1 tsp vanilla

Method :
  • Mix flour, baking soda and salt.
  • Whisk sugar, oil and eggs until smooth.  Add banana and vanilla, beating well.*saya guna mixer
  • Add flour mixture and beat until well combined.
  • Bake at 180 deg C for 25 mins. (I baked them at 160 deg C for 25 mins)
*saya buat dlm bekas papercup paling kecil,bakar pada suhu 180 C selama 15 minit.

Yields : 10 pcs for big cupcake casings or 18 pcs for smaller casings.  (I got 11 pieces)




Sedang menikmati...

17 comments:

Mas said...[Reply to comment]

amboi2 makcik..memuffin lak..ni yang geramm ni...geram tengok muffin yg comei2 tu, anto sini sikit...
nnti ada pisang mas pun nk try wat gak la..he.he..masuk list dulu...

zarin said...[Reply to comment]

izah dah buat ye! akak dah masuk dlm list tp tk buat2 lg :-)

Qira d' Dapur said...[Reply to comment]

Salam
Amboi izah comelnya muffin nie... bolehla kasi kat qira sikit... resipi nie boleh cuba tapi bukan masa terdekat nie.... maklum la kelam kabut dgn anak nak sek...

Nieza said...[Reply to comment]

ada muffin pulak...rajinnya izah.....tapi kalau ada org nk mkn kita nk msk pun semangat kan...:)

Anie said...[Reply to comment]

Izah,

Rajinnya pepagi dah buat apam. Petang2 buat muffin....hehehehez.

Bukan main hebat lagi kasi rating dkt muffin ni sampai 20x sedap ;) apa2 pun I mmg agree, mmg sedap dan senang nak buat and confirm jadi...:D :D

lina said...[Reply to comment]

izan - hulamak itu dua budak comel makan..syok nyer :)

hani said...[Reply to comment]

mapin dah kua dahhhhh....haaa ade ape lg yg belom kua kak..??? haaa tayang la semua...geram tau!!! *jeles sambil hentak2 kaki ni*

Noorma Ismail said...[Reply to comment]

weiii...anak Izah pun botak gak ker?? hehehe...anak akak sume botak..skali ngan bapaknya jugak..hehehe....

salin respi dulu yer...

CERITAKUASN said...[Reply to comment]

waaaaa sedapnyaaaaa...... kalau ana, ada lebih pisang kat dapur buat cekodok aje lah.. itu je kepakaran yang ada. huhuhuhuhu

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

kalu buat kecik2,mesti dpt byk kan???? okla tu, anto pasir mas 2/3..letak ampang 1/3...adil2...lalallalala

kak aidah said...[Reply to comment]

Salam Izzah,
bagus gak idea buat muffin pakai paper cup, comel2 je nampak.

kak Erna said...[Reply to comment]

izah..memang sedap sangat la tu..klau dah kata 20x lebih sedap tu..

♥LOVE2COOK♥ said...[Reply to comment]

First class photography dear!!! Loved it ;)

Muffins pls ;)

cikmanggis said...[Reply to comment]

ada orang tukang makan tu hehe.Dah lama tak buat muffin..buat saiz yg kecik kecik gini cepat masak dan cepat habis..ngap ngap sebiji sekali masuk mulut:) selamat tahun baru izzah.

Fiza Amran said...[Reply to comment]

happy new year

hana said...[Reply to comment]

aihhhhh dah duorg tuh tak jelin2 kite duk ngendeng tepi tingkap nih! dah spoloh kali mintak `dikk... mintak sket dik!` huh! tak dilayannyer.. sob sob sob... terjun longkang jap!

Rima said...[Reply to comment]

Woahhh Izah nak buat eh muffin ni... senang kan.. sure menjadi one.. budak yg tengah kopek kertas muffin tu bukan main lagi konsantrasi nye

Happy New Year to u and ur family eh Izah.. all the best!