CSS

Thursday, December 2, 2010

Bingka Roti Oren


Assalamualaikum..

Makan lagi..lai lai lai..jemput jemput..  Panas lagi neh. Gara-gara terliur tengok bingka ni kat rumah Mokwo. Pokwo yang buat kan untuk mokwo kan..kan.. Dah merayap ke rumah saya pulak. Tapi buat dalam muffin pan. Bagi kerak tu banyak sikit.


Sebab tak berapa manis, jadi makan dengan eskrim vanilla memang gojess okey. Hmmm..kalori? Letak dlm lori jap..muekekee... Sapa nak geng menambah kalori? Lai..lai.. Saya buat setengah je adunan yg makwo bagi ni. Mekasih mokwo ye, kem salam kat chef Pokwo na.. ngeee



BINGKA ROTI OREN
sumber: Mok Wo
bahan2:
1 buku roti gardenia yg pendek punya-siat kecil-kecil dengan kerak2 skali
4 telur A-pukul skit
4 sudu makan gula (kalau kurang manis boleh tambah sendiri)
4 sudu makan susu pekat
120ml jus oren ( pokwo guna oren twister) *saya guna oren fresh
600 ml susu segar

cara2:
  1. panaskan oven at 180 C..griskan loyang 9' dgn marjerin
  2. dalam mangkuk dgn menggunakan hand whisk satukan rata semua bahan kecuali roti
  3. pukul sedikit mixture until gula hancur
  4. masukkan roti yg dah di siat tadi kacau rata dan biarkan cecair meresap dlm roti for 15 min
  5. tuang dlm loyang pembakar dan bakar dalam 40 minit
  6. sejukkan sebelum di potong..tak muak tau bingka nih!




12 comments:

desperate mama said...[Reply to comment]

izaaaaahhhhh..... sedapnyeeeee..... selalu taw..... saje taw.....

Suzi said...[Reply to comment]

wah izah...tergodalah dgn bingka roti tu. akak dah masukkan kalori dalam lori, so lehlah join sekali ye...hehehe.

mamawana said...[Reply to comment]

aslkum....resipi gojes tuuu

Anna Qawina said...[Reply to comment]

izah..pelik jek aku tengok bentuk dia tuh..hahaaaaa..balas dendam nih..kuikui...

Kak Rose said...[Reply to comment]

nak try jugak yang letak oren ni, mesti sedapkan.... kolesterol? x pe nnti makan oat pulak kan!

Ayu said...[Reply to comment]

salam izah,
waduh lelehan sos tu sungguh menggoda..

anymz said...[Reply to comment]

izaaaaaahhhh,sos putih2 tu buat akak terliurrrr...isshhh..ada lagi ke tuuu?nak sos,nak makan dgn puding jagung..

K.Nor said...[Reply to comment]

yg ni pokwo mokwo ke dtg buat izah? hehehe

♥LOVE2COOK♥ said...[Reply to comment]

Bingka roti oren dah sampai sini ek!!! Sedapnyeee makan ngan eskrem! Tapi sakit tekak pulak right now, so makan ala carte je la! :D

lina said...[Reply to comment]

wah sedap nyer izan...ni tgh lapar la pulak

lina said...[Reply to comment]

izan - lina ada tag izan sila ambil ye....Thanks

Yani said...[Reply to comment]

cam best je ni.. bulih masuk list.. ishh byk benor dah ada dlm list ni.. bilalah nak terbuatnya.. emm minta ler yg izah punya dulu sket!