CSS

Saturday, December 25, 2010

Ayam Beriani


Assalamualaikum..

Hasil mengskodeng blog Mas, kejadiannya ayam beriani yang agak kering. Asalnya patut ada kuah kan. Hubby kata ok rasa ayam ni. Sedap n ada rasa berianinya..tapi..sayang agak kering. Kalau ada kuah baru best kan lauk dinner kami. Lain kali nak buat lagi ni. Bagi kuah sikit, sebab bagi saya sedap ayam masak cam ni. Dan warna pun pekat coklat. Tengok kat rumah Mas, warna tak ler pekat sangat. Hehhee.. Mekasih kak Dayang n Mas.

Dilihat di dapur: 
Mas 


AYAM BERIANI
Sumber: Kak Dayang

Bahan-bahan :

  • 1 ekor ayam (dipotong ikut suka, digaul bersama sedikit kunyit dan garam. Kemudian digoreng hingga 3/4 masak)
  • 70 gm rempah beriyani (dibancuh dgn sedikit air)
  • 5 sb minyak masak (utk menumis)
  • 3 sb minyak sapi
  • garam secukupnya
  • sedikit gula
  • 1/3 tin susu cair
  • 2 sb puri tomato
  • 2 sb madu
Bahan2 kisar :
  • 10 biji bawang merah
  • 6 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • 5 biji cili hijau
Bahan2 dimayang :
  • daun bawang
  • daun sup
  • daun ketumbar
  • daun pudina
  • 1 biji bawang besar
Bahan hiasan : kismis, gajus goreng dan bawang goreng

Cara-cara :
  1. Panaskan minyak dan minyak sapi di dlm kuali besar. Tumiskan bahan2 yang dikisar sehingga wangi. Masukkan pes rempah beriyani dan tumis lg hingga pecah minyak.
  2. Masukkan 5 cawan air @ secukupnya. Biarkan ia mendidih dan menjadi pekat.
  3. Masukkan susu cair, puri tomato, dan madu. Kacau rata.
  4. Masukkan bahan2 yg dimayang, garam serta sedikit gula.
  5. Masukkan ayam dan gaulkan.
  6. Masukkan bahan2 selebihnya dan masak hingga sebati.


9 comments:

hani said...[Reply to comment]

yummmmmm...ngidam la plakkk...seb baik tak peknen...ngeee

♥LOVE2COOK♥ said...[Reply to comment]

Ayam briyani satu!!! Love suka pekat pekat cam ni...yummmmm!

Mas said...[Reply to comment]

makcik...kering pun sedapp gak, mas kena berkuah sebab bebudak tu makan nasi nak berkuah....nnti nk try buat kering mcm makcik la...sedapp kan makcikk..

DJ Dayang said...[Reply to comment]

akak pun suke beriani pekat. kalo cair sgt, x rasa ler berianinya...lg satu ade dalca sbg pengganti kuah beriani. kalo izah dpt gabungkan kedua2 tu..wallaa!..skrg gak akak ke rmh izah...dok meratah beriani n dalca jek...eh, jgn lupe acarnya ya bukk...hihik.

akak bz lately sb ade besday Danial n kenduri kawin. Ari ni baru lah mengadap laptop..nk jenguk izah jap...pas ni x tau lg plan ape...maybe nk ronda2 KL kot.

Anyway dear, tq very much 4 trying...jgn serik tauk...lebiuuu!

DJ Dayang said...[Reply to comment]

eh lupe lak...cakkk! hehe...dh tukar dah...suke yer

Seri said...[Reply to comment]
This comment has been removed by the author.
izahdaut said...[Reply to comment]

hani..
hehe ingat ngidam tul tul tadi...

love2cook..
oo yela..ada yang suke agak pekat ada yg suka berkuah..kalau makan nasi beriani kat restoren tu diorg buat agak berkuah sikit..sedap jugak..kering cam ni sedap jugak kan.

mas..
tu la pasal makcik..hajat buat lauk ni untuk berkuah sikit.tapi terverangan di dapur agak nya, bila tengok dah terkering sikit..tapi stil kesedapan.

kak dayang.
aii..ayat last tu.ronda ronda KL tu, mental je org yg duk rumah ni dengar..huhu..hubby tak de, jadi saya terkurung kat rumah je la..

mekasih ye kak dayang.betul tu, pekat sedap tapi kena ada kuah dalca..tapi hajat buat ni mmg untuk berkuah.last2 tak berkuah.tu yang terkilan, tapi tetap sedaaaappp.. nanti pasti akan dibuat lagi.

i like yang aum cak ni.hahhahaa

hana said...[Reply to comment]

makcikkkkkkkk... mau mauuuuu... aku pong suker pekat2 gak! geget2 sampai ke tulang! bior setan xde makanan.. kikikiki.....

izahdaut said...[Reply to comment]

kak hana..
kahkahkah..weh statement..tu kebulur namanya..jin nak makan apa? jin kan makan tulang..aduiii sabo jela