Wednesday, December 29, 2010

Apam Pisang Sihat



Assalamualaikum...

Tu diaaa... apam lagi. Hehehe... Bila budak-budak suka makan apam, maka rajin lah mak budak buat apam. Apam pisang sihat ni resepi AlongRoz. Mekasih Along. Sihat sebab tak menggunakan minyak pun. Gebuuu gituu. Buat separuh adunan dapat 20 biji bekas lompang lebih kurang. Dah tinggal dalam 5 biji je. 


Masih menggunakan bekas  kuih lompang, tapi saya tak lenserkan dengan minyak. Tak de la senget2 naik apam tu. Comel gitu la, cuma tak banyak yang nak merekah. Boleh cube lagi dan lagi kan. Ok..sapa yang nak makan apam sihat ni, boleh cuba yeee..



APAM PISANG

sumber: AlongRoz

Bahan-bahan ( 8" bulat )

  • 4 biji Telur

  • 1 cwn Gula

  • 2 cwn Tepung Gandum*

  • 1 tsp Bic Soda*

  • 1 tsp Baking Powder* (* ayak sekali)

  • 6 biji Pisang - di lenyek

  • Secubit Garam

essence vanilla *saya tambah


  1. Caranya:

  1. Pukul Telur dan Gula sehingga kembang dan pekat. Masukkan campuran tepung dan gaul sehingga sebati. Masukkan pisang dan garam dan gaul sebati.

    1. Lapik bekas tin dgn daun pisang dan minyakkan. Tuang adunan ke dlm tin dan kukus 45 minit.

23 comments:

Anna Qawina said...[Reply to comment]

yg 5 bijik tinggal tu ai ambik dh...t.kasih...hehe

CERITAKUASN said...[Reply to comment]

uish.... tampak lembut dan sihat gitu.. semoga sihat-sihat selalu

lina said...[Reply to comment]

wah ni boleh masuk list ni..pisang ada lagi tu...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

bagus anak2 izah... senang nk buat sarapan utk dorang kan? anak2 akak.. walaupun ada kuih2 gini utk bf... still dia nak jugak jenis2 nasi/mee/bihun/cekodok.. hehehe.. pokoknya.. nk yg masin2 jugak.. bukan anak je... bapaknya pun sama pesen.. kekekeke...

Anie said...[Reply to comment]

Izah,

Tadi I blog walking carik2 idea gak nak buat aper dgn pisang yg 4 ketul dah tergolek2 takde org nak mkn. Carik2 punya carik last tak buat apa2, masuk esbok jer pisang tu semua....hehehez

InysAllah kalau tak malas...besok boleh try lah buat apam pisang sihat ni....:D

Yatie said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Sedapnya apam pisang tu...kalau akak mmng berketul2 makan..mana leh wat separuh adunan...mesti 1 atu 2 adunan....anak2 dah besor...biar cukup makan diorng....kih3..mmng sedap apam pisang ni..kegemaran Hamka ni..

Hann said...[Reply to comment]

Salam Izah

Pisang ni antara faveret anak-anak dan mak anak-anak. Probably kalau buat apam pisang ni, laju gak depa makan.

kena try nih..

hana said...[Reply to comment]

aku nak dua bijik jerk! lebey tak mo... nanti cacat mat cakap! wakakakakakakakaaaa...

DJ Dayang said...[Reply to comment]

akak xde pisang langsung...huhu..telan liuk je lerr...

kasihredha said...[Reply to comment]

Akak tak pernah buat apam pisang..kena try ni sbab kat rumah selalu ada pisang...good idea.

Mas said...[Reply to comment]

makcikk...tukar ngan apam gula melaka nak tak...aku pun tinggal 2 biji jer tu....he..he...nape tak letak dlm papercup makcik...baru apam ada senyummm..kan kau yg cakap kan...kan...

hani said...[Reply to comment]

wahhhhhhh...apam pisang lakkkkkk....tapi tak gelak besor pon..!!! ngeeeeeeeeeeee

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

kak izah,apam sihat 5... nak makan smbl main ujan,wahahhaha....

Nieza said...[Reply to comment]

ada lagi tak apam sihat ni izah, nk juga lah 2 ketoi...hehe

Ayu Safieza said...[Reply to comment]

mmm apam sihat ni izah sbb xdak minyak ek.....best3.....

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...[Reply to comment]

hu huh hu..kat umah dah habis stok pisang..kempunan le nak buat..minta sikit Izah..comel plak tu..

fara dean said...[Reply to comment]

salam..
wah meng apam lagi ye..
tp yg ni mesti lagi bestt ..ada pisang..

HomeKreation said...[Reply to comment]

Wah, sama lak menu kita - dua2 pisang. Along pun masih byk pisang ingat nak buat apam nanti.... lagi pun respi ni rendah kalori.

izahdaut said...[Reply to comment]

anna qawina..
sama sama kasih ye..huhu

ceritakuasn..
insyaAllah...gebu dan gebas

lina..
masuk jgn tak masuk..ehe...kalau teringat boleh try kukus

madiha..
akak...hihi.kadang2 tenok selera jugak.kalau my hubby memang tak leh manis aje, memang ada masak menda lain pun.ni sampingan aje.ada nasi lemak menu beratnyatapi budak budak kurang makan lagi nasi lemak.tu yang depa balun makan apam tu.dah besor nanti lain pulak ceriyanya kan kak

anie..
haah bagos la tuh.kalau nak apam sihat boleh try la.tapi dia tak moist sangat.atau mungkin juga boleh banyakkan pisang...boleh adjust sikit kasi trasa kepisangan...

kak yatie..
ooo hamka suka ye kak.kena letak green color tak? hehe kan hamka suka hijau..mana tak kena buat double sebab sambil kukus sambil makan..kan kan..boleh gitu kan..hahaa

hann..
kak han, kalau nak manyak rasa pisang saya rasa cam kena banyakkan lagi la pisang nyer tu.atau pun agaknya kena guna pisang masak ranum.kompom lagi meletuppss dlm mulut.hehe

hana..
wakakakkaaaaa... ayat itu memang agak berbaur xxx...kahkahkah

kak DJ
nanti2 kalau ada pisang terlebih tak makan boleh ler kak membuatnya...tapi kalau tak de pisang jugak..sila telan air liur lagi ye..hehee

izahdaut said...[Reply to comment]

kasihreda..
boleh la tu...saya ni pisang boleh la dikatakan ada juga, tapi suka makan mcm tu aje..yang lebih2 boleh la buat kuih

mas..
hahaha...aku tak masukkan dlm papercup sebab virus M..huhuhu..

izahdaut said...[Reply to comment]

hani..
huhuhu.. nak wat cemana..kesilapan teknik yang sengaja diulang...hahaa..saje tau.cessss

mimiey..
kalau nak sihat makan seketul je ye.hahahaa...ujan ye.kat sini pung

nieza..
habiss dan kholas...hahaa.. besor betui tekak ye.cepat je habis..

ayu..
ha ah..tak de minyak atau butter.kalau nak sihat lagi, kurang kan gula..sesudu sudah cukup..hehe

nazrah bakery..
loo..nanti ada pisang buat pulak ye..jangan kempunan nanti batu belah batu betakup sukaa...hahaha

fara dean..
hmmm..kalau ikutkan kemoistannya rasanya yang apam tepug beras teh bestt la..yang ini sihat okkk.sihaatt..haha

homekreation..
betul... tu la..bila tengok brownies along tu.teringin pulak rasanya..tapi stok pisang tak banyak dah

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Izah... tertinggal komuter ha ha ha.. sedap n comel2 nyer.. tu sekali ngap jek tu... wangi bau sampai bangi Zah...

izahdaut said...[Reply to comment]

erma..
wah sampai bangi ye...kira dekat sangt la..boleh la tuntut nasi ayam..haha