CSS

Monday, April 2, 2012

Apam Gula Hangus lagi..


Assalamualaikum..

Jom menjamu selera ngan apam simple, mudah disediakan, cepat dan sedap.
Memang suke je buat apam gini yang sedap dimakan tanpa kelapa.
Dibuat untuk minum petang anak2 dan bekalan untuk Bais ke sekolah.
Bekalan buat syarat je pun.
Apam ni dah pernah buat dulu DI SINI.
Terim kasih tuan punya resepi ;-)



APAM GULA HANGUS
sumber: Sue@nenie


BAHAN-BAHAN
* 1 cawan gula pasir
* 1 cawan air (*untuk gula hangus) ~ Sue
2 biji telur
1/2 cawan minyak masak
2 sudu besar marjerin
2 sudu susu pekat
1 sudu teh soda bikarbonat.
1 1/2 cawan tepung gandum.

PENYEDIAANNYA
1. Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air.kemudian sejukkan.
2. Didalam blender masukkan telur,susu,minyak dan marjerin kisarkan anggaran 3 minit
3. Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama-sama soda bikarbonat dan dikisarkan lagi.
4. Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati.
5. Kukus adunan tadi di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit.
6. Boleh juga menggunakan acuan mangkuk plastik.

*Sekiranya adunan nampak cair bolehlah ditambah sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah dibahagian bawahnya





22 comments:

Acik Erna said...[Reply to comment]

izah..cantiknya apam izah..tak hangus pun gula dia..cantik je kuningnya

Mas said...[Reply to comment]

makcikkk...
macam berjanji kak kita kan..he3
aku pun buat apam gula hangus gak tadi..
nie tngh mengunyahhh...he3

izahdaut said...[Reply to comment]

acik erna.. hehe... kalau gelap sikit lagi cun kan ;-)

mas..
tu la... sehati sejiwa.. tak menkelan sangat tekak aku bila tengok apam gula hangus ko nanti. hehee

Mas Sani said...[Reply to comment]

silalah hulurkan sepinggan apam gula hangus izah yg sgt gebu dan comel tu sbb sy sgt lapar skrg... hihihi

Unknown said...[Reply to comment]

wahh sedapnya apam..lama tak mkn apam ni.nampak gebus sungguh..rasa nak ngap masuk mulut terus jer...hehe

Nadz Nazharzan said...[Reply to comment]

Aik??? Apam gula hangus??? Nasi goreng tadi dah abis ke?? Sbb tak anto pun sepinggan, jadi apam ni bagi semua sekali. Pas tu buat yg lain yer..heheh

Rohah said...[Reply to comment]

3 minggu yg lepas dah berangan nk buat apam nie,tp asyik KIV je..sedapnyeerr

zila norazila said...[Reply to comment]

izah
cumil2 senang nak ngaappp masuk mulut..rajinya..

ummiaisyah said...[Reply to comment]

kegebuanmu terserlah izah...jangan mareee!

FnF Simple Life said...[Reply to comment]

teringin lak tengok... ;)

Norzie said...[Reply to comment]

Sedapnya apam gula hangus.Nanti bolehlah cuba resepi ni.

Nazrah said...[Reply to comment]

banyak nye tu...antar mai sikit

Amie said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah,
apam gula hangus memang sedap, makanlah berapa ketul pun... mesti nak lagi & lagi he he hehehh

dapurCikWan said...[Reply to comment]

wah2 kak..menggunung apam tu..bak sini seketu 2...hihihi

ogyep yummy mellow said...[Reply to comment]

cantik kalernya... mesti control gilasss masa menghanguskan gula... cantikkk...

Lela Ibrahim said...[Reply to comment]

izah..pos sini sikit...

mama sara nur @ Cik Nor said...[Reply to comment]

assalam izah
dari semalam akak duk berkira-kira nk wat apam he he sb dah lama x makan apam ni
tgk izah dah wat alamk he he kena paksa jadi rajin wat jg...
izah wat dlm bekas kecik2 nk wat lompang tu ye, comel2 senang nk ngap ke mulut kan

Anonymous said...[Reply to comment]

sedap mkn cicah kelapa parut...hee

Anonymous said...[Reply to comment]

sedapnya apam gula hangus, tapi saya selalu fail bab cairkan gula ni, jadi tak pernah lah buat

Kek Kawin said...[Reply to comment]

Salam kenal Izah...cantik apam tu,nampak gebussss... je.Mai singgah dapur iza pulak.Follow ye...

Sheery Dream Cakes said...[Reply to comment]

apam gula hangus tu comel sgt ler izah... macam terasa plak kat tekak akak nie keenakannya tgk apam yg izah buat tu.... geram akak tgk tau

aimi said...[Reply to comment]

Assalamualaikum,
salam kenal kak izah,
alhamdulillah resepi yg dikongsi ni sgt2 sedap untuk kami yg belajar di perantauan ni, tapi sy tak kukus..
saya bakar..still guna resepi yg sama. dua kali dah buat..mcm kek gula hangus dah...
thanks for sharing..byk resepi yg sy dah cuba2... =)