Thursday, April 26, 2012

Macaroni Goreng Basah


Assalamualaikum..

Berjuta terima kasih ku kirim kan buat yang bersatu dan bersependapat dalam entry saya semalam. Etika ketika mengopy paste  gambar2 dan resepi2  terutamanya  blog masak2 ni tidak boleh dipandang enteng.
Semalam ada soalan dari newbie blogger masak2 akan etika copy paste resepi ni.
Buat blogger yang baru berjinak2 dengan dunia blog terutama berkaitan copy resepi  yang sudah kita cuba dan mahu di paste di blog memasing, mudah saja aturannya.
Nyatakan sumber resepi itu, nyatakan punca resepi maksudnya tuan punya resepi dan setiap nama yang dinyatakan harus dilinkkan di atas nama tersebut.
Cara untuk link?
Masa kita buat "new post" kat atas tu banyak icon kecik2 tu kan, ada perkataan "link" cube klik kat situ. Tapi sebelum tu highlight dulu atas perkataan yang kita nak link kan, dan klik link. Dan masukkan seterusnya html blog yang mahu dilinkkan.
Ini bukan sahaja satu kredit untuk pemilik resepi mahupun sumber mana yang kita tahu wujudnya resepi tersebut, tapi ianya juga adalah satu rujukan mudah buat kita dikemudian hari.


Ada yg berpendapat tak perlu la nak sebut dan linkkan semua blog yang dah cube sesuatu resepi tu. Ada betulnya sebab kita hanya perlu link sumber mana kita nampak resepi tu. Tapi bagi blogger masakan yang dah terjebak dalam ukhuwah alam blogger ni, perkara dan hal link melink sesama blog ni akan mudah  dibuat. Sebab ni lebih kepada kesenangan ukhuwah yang telah terbina. Pulak2 pada sesuatu resepi yang seakan2 merebak seperti virus. ^___^. Percayalah bila kita mudah berkawan di dunia blogger ni, dengan niat yang baik, bukn niat mahu cantas mencantas mahupun sebagai batu loncatan, insyaAllah blog kita juga mudah diterima ramai orang dan banyaak ilmu baru yang kita dapat terokai. Walahua'lam.
^___^


Maaf kunjung balas belum sempat dibuat sepenuh.
Semalam seharian suntuk penuh projek harus disiapkan.
Hari ni insyaAllah boleh berlari2 anak meninggalkan komen spam ku diblog kengkawan. Kiki..




Jom makan macaroni goreng basah ni.
Feberet en suami pasti yang basah2.
Sedappp dan resepi kali ni saya adjust dari bahan tumis dari nasi goreng impit mabeless resepi kak Anymz. Boleh juga refer DI SINI  versi nasi impit goreng saya. Atau terus rujuk ke blog kak Anymz DI SINI. Boleh ejas2 ikut selera memasing ye.. Macaroni ni bezanya saya campurkan sekali capsicum traffic light dan sedikit lada hitam. Ok slamat menjamu mata.. Daaaaa







  

34 comments:

Sheila Shafeareen said...[Reply to comment]

salam..hemm sdp nya npk makorani grg.... basah2 pulak tu....akk x ada sarapan pg ni...terus msk tegahari...alas gan milo o kosong aje hehehe

Mas said...[Reply to comment]

oiittt makcik...pepagi dah basah2 nie....muahahaha

serius telan air liur aku nengoknya...
menggoda betoiiiiiii....

hmmmm..memang padat dan tepat penerangan ko tu jah..
syabasss.....
jom laga2 montot...he3

Sari Yusa Ibrahim said...[Reply to comment]

Salam, Izah... akak pun suka buat macaroni goreng ni tapi selalu buat yang ala2 mee goreng mamak.. basah2 kering, sedap..

Tina Othman said...[Reply to comment]

ala terlepas entri semalam, karang nak baca, line semput susahnya nak bw

betul, sebaiknya dilink kan, tapi gambar tak boleh lah ambil ye tak, kesian pada owner, keluar modal nak beli bahan lagi, nak masak, dah tu nak fikir nak setting gambar macamana, dgn anak2 dok kacau lagi, nak edit etc, senang2 si penyamun nak curi gambar, tak boleh lah

macaroni, tak penah try lagi, selalu beli spagetti, angel hair atau linguini je, nanti nak try lah =)

HaSue said...[Reply to comment]

Ahahaha...komen mas x bole blah laa..malam sikit laa ye jah..hakhak..adeh

Kat umah ni x laku makaroni..kang aku sorg je layan..tp aku suka masak.heee..

Blogger baru kdg2 konfius kot..dia nak letak apa,bagaimana,siapa,mengapa..
Tapi part batu loncatan tu aku setuju gak laa..
Sememangnya kite blogger masakan ni kalau bersatu baru membina ukhwah berpanjangan dan meriahkan blog kite lagi kan.. kecuali kalau memang jenis tak suka berkawan tu lain laa..hee

♥MAMASYAZA♥ said...[Reply to comment]

sedapnye mkn makaroni goreng basah camni, kena cubalah

Bicara Kak Noor said...[Reply to comment]

slaam Izah,sedap nampak tu akak selalu buat yg basah2 ni pada mee kering tu je,boleh lah try makaroni lah biar banjir sekali hahaa kat rumah ni pun suka basah2..eheh

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...[Reply to comment]

Sedap tengok makaroni goreng basah ni boleh cuba..

La tahzan... sudah tiada, semoga ukhuwah terus bertaut..

nOOrsha said...[Reply to comment]

Ak ah nye ponnnn...pagi2 da lencun..kwang kwa.g kwang....eh nmpak sdp makaroni ko..ank2 aku pun suke makaroni..biasenya aku wat sup je utk deme xampo makaroni..laju nyuapnye...aku klo goreng gni kureng sket tp suka.yg dibako sbb ade cheese..haha..pasal menambah lemAK mmg no satu ..guhuhuhu

umi's cup cake said...[Reply to comment]

betul tu izah..what u give, u get back kan? so, bila nak bagi rasa makaroni basah ni?hehe

Liza said...[Reply to comment]

salam Izah...akk pun suka yg basah lencun cmni....eekkekekekeeke

Mama Ann said...[Reply to comment]

hrmmmm...nampak sedap....pembuka selera ni....mama kalau dapat makan ni tk makan nasi pun tk apa..Izah sabar ya...

ogyep yummy mellow said...[Reply to comment]

Salam izah.. Molar Baju dah basah dah nengok si macaroni bash tu... Ngencess sudah.. Banyak pulak ingredients ya.. Kenyang amat kalau memakannya..
BTW komen izah stil mask spam kan.. Came nak buat tu..

Amie said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah,
walaupun tertinggal keretapi, tapi Kak Amie sempat baca entri so sad tu....hmmmmm, inilah risikonya alam maya yang serba canggih, kesian kat blogger masakan tu,susah payah buat kerja nak kongsi dengan ikhlas tapi ada juga manusia yang tak tahu adab!
Terlupalah pula dengan makaroni goreng basah tu... jom jom kita makan dulu.

Gee® said...[Reply to comment]

Uik izah...bak sepiring makaroni sedap tuh...nak basahkn tekak ni... terlior tauuuu

zila 4ever said...[Reply to comment]

salam izah..sedappp ..sedappp dan sedappp..tue aja ayat yg kluar..basah2 lg..makk aiii mabless:)

mala said...[Reply to comment]

salam izah, basah-basah ... sedap tu makaroni mcm tu

Naz / Nadz COSK said...[Reply to comment]

Assallamualaikum Izah..

wah projek besar apakah itu.. Banyak tempahannya???

Tak tau nak kata apa dah. Nak sepinggan jer tp yang basah kerana masakan bukan basah kerana air mata atau air liur tukang masaknya yer..heheheh..

K.Nor said...[Reply to comment]

apa kes basah2 ni jah. hujan lebat ke smlm sampai tempias dan basah lencun nih.. ish.. ish...

masih lg jd cik anon ke jah..

faa.rosli said...[Reply to comment]

sedapnyerr...kene try ni..huhu

dZana said...[Reply to comment]

sedapnya.. tak pernah masak cengini.. mcm2 boleh dipelbagaikan.. lepas ni makaroni goreng mamak pulak yer izah..

Chah said...[Reply to comment]

Lambat cik embun ari ni nyinggah..dah tk basah lagi dh kot macaroni tu da petang 2 gini... air mata masih membasahi pipi? Cik embun lambat, gi kebun...alau kot2 adalagi makhluk yg nk curi daun pandan...hekhek.. Errr, air2 tkde ke nk membasahkan tekak sikit ni...sakit tekak dok mekik ke 'lotong' yg masuk kebun semlm curi daun pandan x ilang lagi ni...kwehkwehkweh...

Yana Shaiful said...[Reply to comment]

Salam Kak Izah..cedih lg ker..xmo cedih2 lg yer..meh yana suap macaroni goreng nii..yg basah2 cani lah best..xckp sepinggan nii :=)

Watierman said...[Reply to comment]

Assalam Dik Izah...sedapnya macaroni basah tu...semalam Akak buat pasta kering aje....nak yang basah pulak...!

Rohah said...[Reply to comment]

Slurrrp3..
ting tong!!
Assalamualaikum...
Nak intai dapur tgh2 malam nie..
Ada lg ke ni..kalau ada simpankan ye ..esok nk ambik..hheeehe

IdA *SetulusKASIHummi* said...[Reply to comment]

meyelerakan betul lah...harus di cuba nie..hehe..anak2 plak mmg hantu makaroni...

~~zana@pb~~ said...[Reply to comment]

Komen paling last mesti akak kan? Org dah jauh naik keretapi, akak baru terhegeh2 heret beg.
Pasal link tu, baik cikgu Izah!
Pasal macaroni tu, anak bujang ku suka sangat tp trafik light lada tu tak suka.
Pasal spam kat blog, takde pun nama Izah kat situ, cmne ni? Kat komen pun yilek....

sitiezahim said...[Reply to comment]

ekekekek komen spam tuh tak tahan :P
tp betul ckp akak, link me link ni perlu (bukan hanya resepi asal) sbb kengkadang ada blogger yg tunjuk detail, ada yg main paste aje cm saya hahahaha (dasar pemalas kan)

Nieza said...[Reply to comment]

bagus Izah share n3 pasal link tu yer la kekadang blogger baru tak tau kan. sedap tgk macaroni goreng tu..:)

anymz said...[Reply to comment]

salam mek jah,buek apo tu?..sorrylah hah,lambek bona hakak ko ni menyinggah kek sinia..sibuk bona melayan abg tapa ai tu sojak dio dok umah tanam anggur ni hah..kalau ckp dah pencen dio marah so akak ckp lah dio tanam anggur,konon2 dio raso mudo bona lah tu kan?..layan yo lah jah kan?..karang merajuk payah pulak akak nak pujuk2..tak koso den doh..
psstt..jgn koba an kek dio akak ngumpek hal dio kek sinia yo...hahaha..paham ke jah?..kalo paham akak bg hadiah gula2 hacks 20 sen...hehe..eh!kiro oraitlah gula hacks tu kan?..ko kan suka mkn potai..harus hilang bau potai..

dah..dah..jgn mengarut.hari ni saja akak nak komen pjg2.
eh!abg tapa ai tu tak suka makan macaroni,nnt boleh lah try resepi ni pulak..eh!resepi ai ko jah?..camno ai boleh tak terpikir pulak nak buek macaroni guno resepi ni yo..dasarrrrr boto lah akak ni kan?..
dah nak balik lah...nak layan HBO..ooppsss.sorry lah ada org takdo astro......haha

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

dah banyak sgt cerita yg akak dah ketinggalan... huhuu...

ermm.. akak tgk macaroni goreng basah tu sgt menyelerakan ler izah... dah lama x buat nie... terasa lapar plak pepagi nie.. tambah2 lg ngah hujan skg nie... :)

tun_telani said...[Reply to comment]

assalamualaikummmm!!!!!
kak izah ^^
resepi nih kisar udang kering ngan lada ye. tun xpernah try lagi. nnti nk try jugak la. stok udang kering tinggal sikit lagi. tun blh makan udang geragau kering je, kalau terkena udang kering yg biasa tu, 3-4hari la bersin x berenti2.

hmm.. setuju dgn link mengelink tu. bukan nyer nk glemer, tp mmg naluri manusia mcm tu.. bila ada link, terasa dihargai. bila rasa dihargai tu, maka bertambah la kemesraan..x gitu? hihi

Melly D. Molly said...[Reply to comment]

Mana resepinya...macaroni goreng basah...hmmm

nuyunbiz said...[Reply to comment]

Assalamualaikum kak,salam kenal.hari ni duk menggoogle makaroni goreng.tetiba sampai blog akak.teruja,dh buat pun.bestla.ptg baru sempat nk komen.tq ye. :-)