Friday, April 20, 2012

Puding Kek Dan KOMEN KU YANG SPAM!!


Assalamualaikum..

Macam tragik jek tajuk berhuruf besar tu kan.
Jadinya mana2 merasakan saya ni "pengomen tegar" *pinjam ayat Hasue* di blog anda, tapi tetibe tak de pulak saya dtg komen dan gosip2 diruang komen, bukanlah bermakna saya melupakan blog anda, tetapi komen saya dah dispam. So sad... so sad..
Ni gara2 terrr dengn tak sengaja dapat tahu masa komen di belog Hasue pagi tadi.
Rupanya bukan di blog Sue je, kat blog kak Nor, Kak Yatie dn kak Q pun komen saya spam.
Bebaru tadi blog Tun Telani pun komen saya tak keluar.
Sungguh sedih saya nak check kat blog orang lain.. saspen gitu kan.


Sebab tunjuk kek pagi2, leleh leleh lagi sehingga tobat pun tak jadi *refer pada kak Sari Yusa. kikiki.... ini la kekdahnya. Puding kek yang sodap niha. Dah lama duk simpan resepi kak Dayang ni. Tak silap ternampak kak Q pernah buat puding kek. Bila saya google balik, keluar resepi kak Dayang. So bila ada lebih kek yang dah 2 hari tak diusik, saya pun laju jela buat puding ni. Sedap la weh.. kunyah puding ada rasa kek coklat. Buatnye pun simple yang penting anak2 suke. Terima kasih kak Dayang yang sooosoomel.. :-)


PUDING KEK


Bahan-bahan :
3 cawan air
1 sudu besar serbuk agar-agar (dyg guna Cap Bunga Ros)
3 sudu besar tepung kastard (dibancuh dgn 3 sb air)
1/2 cawan gula pasir ( boleh lebihkan sedikit jika nak lebih manis - bergantung pd kemanisan kek)
3/4 cawan susu cair
1 sk esen vanilla
hirisan kek secukupnya (dipotong kiub @ ikut suka)


Cara-cara :
Didihkan air bersama serbuk agar-agar di dalam periuk. Setelah larut masukkan gula dan susu cair. Setelah gula larut, biarkan ia merendidih.
Masukkan bancuhan tepung kastard tadi serta esen vanilla. Kacau hingga pekat.
Sediakan loyang yang sudah dibasahkan dgn air. Tuangkan adunan tadi ke dalamnya. Masukkan/susunkan atau gaulkan perlahan-lahan kek yg sudah dipotong tadi.
Sejukkan sebelum hidang.



***adunan agar2 ini juga sesuai utk puding koktel tetapi sukatan gula perlu ditambah sedikit.







33 comments:

Sheila Shafeareen said...[Reply to comment]

salam sdp ni lama x buat pencuci mulut....beminat pulak nak rasanya...

Bicara Kak Noor said...[Reply to comment]

salam Izah,kombinasi warna yg cantik tentu sedap,akak belum pernah buat kek dan agar2 dicampur jd satu gini teruja jugak nak buat ni..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

uishhh!! nampak sedap betul tu... mcm dah leh imejin jer puding tu sedapp.. akak baru je buat puding roti marbel yg izah share resepi hana tu.... sedap kemain! yg ni kompom lagi sedap.. kalau TERRRRbuat kek coklat.. leh la try ekkk...

lorr.. komen kena spam ke? patutlah dah lama tak nampak komen izah kat blog hakakkk.. hehehe...

Shahriah Abdullah Novelis said...[Reply to comment]

SAlam izah... kena spam.. kekadang tu.. komen tu secara auto termasuk kat bahagian spam... kekadang kawan punya komen pun ada kat bahagian spam... tapi ksha ternampak terus keluarkan.... dan published.. tak pe sabar yaa.. apa pun.. tu puding kek tu bukan sedap tau.. TERLALU SEDAP! muahh

HaSue said...[Reply to comment]

Zah..harus sentiasa diupdate kat komen spam2 tu kan..Aku x perasan lak ko jd spammer lately..ingatkan ko bizi kalo xde mengomen tu..rupanya kena jail komen ko tu ye..hehe..

Puding kek ni yg ko kate aritu ye... kek mana laa yg x berusik tu kan..cam x kena layan je bunyinya... :D

kasihredha said...[Reply to comment]

aikk kenapa jadi mcm tu ye?
puding tu nampak sedappp sebab colour pun menarik

Chah said...[Reply to comment]

Erkk dr blog kamoo kah anak antu kenit yg menyeringai kt saya di blog tun? Patutla kak aguilera nmpak komen ko jemah kt email tp di persada blog x pula kelihatan... Ingatkan marahkan kak aguilera sbb x dtg mkn kapkek tuh.. heeee

a'in fajar said...[Reply to comment]

hhhmmm nampak sedap je..tak penah tefikir pun kek jd permata dlm puding nie..bgs jg idea tu..klu ada kek yg x abis leh buat mcm nie..

Tina Othman said...[Reply to comment]

hai dtg sini ada puding lah pulak, sedap ni makan sejuk2 kan

yelah, takde bazir leftover kek kalau buat mcm ni

Gee® said...[Reply to comment]

hisyy...k.gee tak spam puding kek tu taw...dpt sepiring pon jadi lah... hehehe

Anonymous said...[Reply to comment]

Izah, komen akak pun kene spam gak? how can that be? puas akak anta komen tp x kuar2....huhu
anyway so yummy la puding yg izah buat tu...rindu lah plak nk buat lagi....hehe

thanks dear 4 trying...mmmuahhhh!

INI KAK DAYANGJACK TAU....HUHU.

Sue @ Nenie said...[Reply to comment]

salam Izah..elak pembaziran..gitu lerrr kekdahnya puding ni kan....bestnyaaaaaa

rahel said...[Reply to comment]

Adoiii...nyamannya terasa lalu kat tekak..hehe..slruppp..

Zaliedana said...[Reply to comment]

Wow kak izah,kalo dah jadi gini tentulah bertambah sedap kan,dessert yg best nih,kek ceklat pon dah best,add puding lak,pergh lagilah best,eh bais ngan si muaz tu dah jemu mkn kek ceklat ke kak..

Asmara said...[Reply to comment]

haah la Izah, komen izah kat blog sy pun kat bhgian spam. tp sy mmg check kat bhgian spam tu, agak senang bila kita moderate komen, kdg2 ada yg komen entri lepas2 kita tak perasan. act. ada beberapa org jugak yg bila komen masuk kat spam. nape jadi gitu ek?

sitiezahim said...[Reply to comment]

huhuhu sadis betul di ari jumaat ni kan..takpe kak izah yg penting dlm belog saya, komen kak izah masih terpahat kukuh ekekeke :P

Mas said...[Reply to comment]

kompom akan ku buat puding kek nie...
sedappnya tengokkk jahhhh....

~~zana@pb~~ said...[Reply to comment]

Akak tak paham la Izah spam mepam ni....agaknya belum terkena kot? hehe...jgn la.
Ni yg akak jeles ni, dah la disenang, disedap, dimudah...iklan la pulak...huhu....kek takdak dlm simpanan.

Watierman said...[Reply to comment]

Assalam Dik Izah...siannya dia...dengar macam terrorist jer kan...SPAM tu...nanti2 okaylah tu...Akak dah pernah try puding DJ yang mabeless tu...sedap kan!Dah...jgn sedih2..tu si DJ pun dah jadi anonymous kat atas tu!

mala said...[Reply to comment]

aduh iza, puding kek pulak dah ...

dZana said...[Reply to comment]

puding permata tak sempat2 lagi akk nk kejekan dah kuar puding kek pulak.. mmg selalu no corot.. huuu

kakna said...[Reply to comment]

salam izah..
puding yang menarik berkek lagi.tentu budak2 suka.

Yana Shaiful said...[Reply to comment]

Salam K.Izah..komen akak kat blog yana pun kna spam gak..yana xprasan semua kna jail hihii..pe2pun kek+puding ni mmg best..nnt nk try jgk lah :-)

Naz / Nadz COSK said...[Reply to comment]

Assallamualaikum Izah..

Laaaa..awat sampai kena spam tu? Cam ner boleh terjadi cam tu Izah..??? Tak pe2x..jgn sedeh2..makan puding kek tu bnyk2...

FnF Simple Life said...[Reply to comment]

Oh... nanti kalau sy ada lebihan2 kek dah jemu nk mkn, sy nak buat puding kek ni...

Cheq Sue said...[Reply to comment]

aritu ada jugak lebih2 buat kek, xdan nak buat puding ni, kek dah berkulat dulu... he he he...

* jah, kadang2 memang ada pun komen yang kena spam bila check kat stats tu :)

nOOrsha said...[Reply to comment]

Jah..nmpak sedap puding kek ni..aku dok imejin adekah kek tu jd lmbut atau masih berfizikal kek..klo nk wat ni terpaksala pure2 teringin nk mkn kek dl kqn..pehru terpakse wat2 x abih ...hehehe...cun aih..blh wat utk jamuan gak ni ek...kiv resepi ni..tq

Liza said...[Reply to comment]

salam izah, ada lagi tak kek puding tu, bak mai akk rasa sikit...cm ngidam la pulak...hihihii

ijayuji said...[Reply to comment]

Salam kak izah :D dah tido ka?? awaiiiiii nyerrr!!! kikiki... kita tgk tgn yg pegang roti kat bwh tuu, tgn sapa ya??? kikiki... alamakkkk! tak terkejor ler dgn n3 akak, berderet deret lepas tu sume kaler cekelat wakakaka.... nasib baik mata putih kita tak jadik kaler itam jugak :D akak sihat ka???

liemaopurut a.k.a ana said...[Reply to comment]

salam izah,
menggoda betul la puding ni. meleleh air liur he he he

mama sara nur said...[Reply to comment]

assalam
nak puding kek he he
sedpnya dpt makan puding yg lawa camni izah, lama akak tak wat puding2 ni

Anna Qawina said...[Reply to comment]

Aku nk terai gokla ada sorok kek sikit ni..haha..kna sorok baru blh jadi projek ni..

quinnie said...[Reply to comment]

memang letih kalau komen kena spam nih..letih2 je kita komen panjang2 ye izah...hehehhe...

kita buat puding karamel guna kek ni izah....ni agar2 kek...teringin jugak nak buat yg ni..tapi kena ada kek dulu..heheheh