Wednesday, January 26, 2011

Muffin Labu Kukus


Assalamualaikum...

Muffin labu kukus ni saya dapat resepi dari Wendy yang postkan entry muffin ni semalam. Kebetulan masa tu saya baru je kukuskan labu. Sangat sesuaikan timing tu. Dan muffin ni sangat sangat sangat softttt, gebu, moist dan wangiiii. Sangat saya syorkan kalau ada labu, jangan lupa untuk try resepi ini. Tak banyak pun penggunaan labu untuk satu adunan, jadi bolehlah tinggalkan sepotong labu untuk menikmati kelazatan muffin ni. 


5 stars muffin for me sebab, anak anak saya suka sangat makan muffin ni. Berebut-rebut dari kebiasaan. Haha..Manis yang sederhana itu yang saya suka. Saya buat dalam cup mini, jadi anak-anak senang nak makan. Thank Wendy! Petang ni saya nak buat lagi, nak memulangkan mangkuk jiran. Sapa nak jadi jiran sila angkat laptop.. ;-)




Steamed Pumpkin Muffins
Source: Wendy
Adapted from Aunty Yochana
Yields12 steamed muffins (I used egg tart pans)

125gm steamed pumpkin flesh
1 egg
120gm sugar
100gm evaporated milk or coconut milk *saya guna santan
30gm corn oil

180gm cake flour *saya guna tepung gandum
20gm rice flour
1.5tsp baking powder

1. Prepare your steamer and bring the water to a boil
2. Put steamed pumpkin flesh, egg, sugar, milk and oil in blender and whizz for 30 seconds.
3. Sift cake flour, rice flour and baking powder into a mixing bowl.
4. Make a well in the center of the flour mixture and pour the blended ingredients into the well. Mix until well combined.
5. Spoon into lined steaming cups and steam on high heat for 15 minutes. It will bloom by itself, no need to make a cross with oil.




Nila rupa orang tak saborr.. Padahal dah siap siap sedia dalam mangkuk 5 biji sorang. Uii nak tambah sebiji lagi.


Ni ler orangnya. Style kunyah pakai gigi depan. Model muffin labu!! Haha..

55 comments:

Mas said...[Reply to comment]

perhhh..makcik...muffin stye kukus yer....
nmpk lembut dan gebu jer tu...
nnti ada labu aku try tau....
ni dah bawa pinggan...kasi la penuh ngan muffin kau tu..he..he...

izahdaut said...[Reply to comment]

mas..aku memang syorkan kalau ada labu try resepi ni..kalau nak makan banyak leh doublekan adunan..labu pun tak mahal mana kan..aku beli hari tu, sebiji 70 posen je.sedap tau mas..aku mmg sukee..wangii je bau labu tu

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

sedappp tu kalu bab labu2 nie... suka sesgt... terliur dah nie... :D

izahdaut said...[Reply to comment]

diana...simple je bebahan tu..kejp je dah siap .pulak pulak buat dlam bekas mini..jangan lupa try..makan suam suam..tak terkira sodapnya

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

salam izah...
akak jiran selang sebuah rumah izah ni.. jangan buat2 lupa pulak pulangkan pinggan akak yang 2 minggu lepas tu ye... heheheeee....

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

a'aa diana tgk bhn2 pun senang jer kan.. mesti try punya nnt... :)

izahdaut said...[Reply to comment]

Kak madihaa... Tu la pasai dah beerminggu baru ingt nak pulang.. Caam nk buat harta sendrik ye.. Hehe.. Tunggu nanti tepi pagar ye kak

aLoY said...[Reply to comment]

cantik jer muffin tuh terseyum ye.. mesti sedap coz labu tuh mmg sedap kan kak.. nk skit..

anymz said...[Reply to comment]

mau..mau..akak mau...dah siap angkat laptop..tangan kiri pegang pinggan tangan kanan pegang laptop...mau 20 biji.tak cukup gi buat lagi. akak tunggu ni sambil main2 dgn budak botak,ibu buat muffin lagi 4 adunan tau..jap lagi dak jepung tu pulak sampai.mesti tak cukup...wakaka..

Mr. Mama said...[Reply to comment]

kuning nya mak ngah...hehehe...
nak 3 biji...

Ayu said...[Reply to comment]

salam izah,
bukan main tersengih muffin labu ni..
cantik pulak susun gitu..comelnya model yang makan pakai gigi depan aje tu..hehe

hana said...[Reply to comment]

pewwittttt baru smlm bookmark kat dapur wendy.... model tuh mcm darwish kunyah gigi depan! sbb depan jerk yg ader gigi! hahahahaha

Sue @ Nenie said...[Reply to comment]

Salam Kak..Muffin labu ni nampak lemak dan wangiiii jeeeee

Suzi said...[Reply to comment]

alahai comeynya muffin. dahlah warna kuningnya menarik.sedap tu...

Ezadlieza said...[Reply to comment]

izahhhh...

menarik betul muffin labu..akak ada 2 biji labu besar MIL bawakan masa akak balik KL ari tu..dah dekat sebulan masih tak terusik..tgh dok pk nak buat apa...selain pengat dan bingka...tup tup kuar muffin labu...uishhh thanks izahhh...

wendyywy @ Table for 2..... or more said...[Reply to comment]

Glad u and ur sons liked the muffins.
Stim dalam cup kecik memang cantik, tapi, bila nak basuh, pening kepala, banyak tu!

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

ni jiran depan umah dtg nih...kak madihaa selang serumah ok lagik..ni btl2 sblh umah nih. dari tadi lg dok terbau2 bau mufin ni dari blakang dapo..tgg2 smpai pingsan xsmpai2 lagi...pe kesss????? bais ckp nk anto 10 ketui tapi xsmpai2 lagik nih... bile nk anto nih?????

fara dean said...[Reply to comment]

izah..kretip la hang ni..
kemekarannya menggodas betul!!
meh 2 ketuls

Siti @ nurie said...[Reply to comment]

wah...ni yg nak cilok labu anak ni ( beli labu sbb nak buat puri utk dia).hik hik...bolh test ni..tp, kene fhmkn dulu ayt omputh tu..hik hik

suri solehah said...[Reply to comment]

sedapnya izah..nanti akak nak belajar buat,,simpan resipi dulu ni

Kak Sam said...[Reply to comment]

Assalamualaikum...
Huish nampaknya kena beli penimbang cepat2 ni. Saya ni suka makan benda2 yang berasaskan labu ni. Izah copy resepi ye.

Yatie said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Comelnya muffin labu kukus ni...mcm apam pun ada gak...kecurnya akak...nak buat tapi takde stok labu..keledek tu adalah....keledek pun keledeklah....ye ye oorrr je akak ni....

azira said...[Reply to comment]

kak, kek nya comel...gebusss, pensel2 pun comel jugek..kreatip la kak..

zarin said...[Reply to comment]

ishh jeles tul ngan izah ni, asyik wat muffin yg kembang semangkuk je...ishh tangan saper tuh? geram tengok :D

Nieza said...[Reply to comment]

wah lawanya muffin labu ni izah..colour pun cun...nk 2 ketoi nk breakfast ni...hehe

K.Nor said...[Reply to comment]

cantiknyer mapin labu dia.. crack dan kaler yg cukup menyerlah..

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...[Reply to comment]

Best nya muffin labu ni..
mesti tak cukup satu adunan hehehe

Ida Ddapur said...[Reply to comment]

uhuhuuu...sib baik dpt gak ke sini....line tenet buat hal lg, slow yg amat...2 3 kali asyik dpt lampu merah ja, entah apa benda buat hal pun tak tau, ...wahhh cute miut ler muffin izah ni...bak ler 2 ketui nak rasa...jd la...

izahdaut said...[Reply to comment]

Aloy.. Mmg la,wangii je bau dia. Rasa pun sedap je lemak2 labu lawan ngan lemak santan tu. Uisshh rugi klu tak cube

izahdaut said...[Reply to comment]

Kak anim... Mlampau tau 4 adunan. Huhh menderaa. Klu gitu tuko ngn masak lomak 4 mngkuk ahh. Tapikan kak klu penggemar kuih labu cam ni mmg kna double triplekan adunan ni. Budak2 suka sangt

izahdaut said...[Reply to comment]

Mr mama...tu kuning asli labu tu. Kbetuln labu saya beli tu cantik warnanya n manis betul..

izahdaut said...[Reply to comment]

Kak ayu.. Hihi model tu dah pandai kak, klu sebut je sapa nak jadi model umi, aik tetibe pandai posing nk gigit kuih. Hihi.. Akak try kak kuih ni. Mesti mnjadi pujaan yang kecil n yg tua sebab lembuutt

izahdaut said...[Reply to comment]

Kak ayu.. Hihi model tu dah pandai kak, klu sebut je sapa nak jadi model umi, aik tetibe pandai posing nk gigit kuih. Hihi.. Akak try kak kuih ni. Mesti mnjadi pujaan yang kecil n yg tua sebab lembuutt

izahdaut said...[Reply to comment]

Kak hana.. Tu la pasal, dah kebiasaan pakai gigi depan. Bila main2 nk adjust mknan tu suke la guna gigi tu kan. Hihi..kak hana.. Mantop kuih ni. Giler suke aku

izahdaut said...[Reply to comment]

Sue@ nennie mmg lemak n harum. Byng jela kan gabungan santan n labu yg le
Ak tu. Hihi

izahdaut said...[Reply to comment]

Kak suzi.. Saya buat dlm bekas kecik kecik tu nampak cute kot. Budak2 tengok lagila geram. Hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

Kak ezadlieza ... Akak mmg saya rekemenkan buat mapin ni. Sanagt2 best. Dapat labu elok lemaknya .. Fuhh kompom. Akak satu lagi kek labu pun ada. Boleh try

izahdaut said...[Reply to comment]

Wendy... Terima kasih datang ke blog saya. I like this muffins vry much! Hehe.. Mmg la pening kpLa nak basuh bekas kecik. Tapi tu la my sons suke keck2. Kalau besar mereka main2 kan aje kuih tu. Makin pening kpala. Hehss

izahdaut said...[Reply to comment]

Mie.. 10 ketui yang suh kasi tu, bais makan tengah jalan rupanya... Haha...'tak reti2 nak buat sendrik.. Hehehe . Dah buat jngan lupa kasik akak sikitnye

izahdaut said...[Reply to comment]

Faradean. Huii mau tak menggoda, tengok kat umah wendy tu mekar setaman tu la yang menggoda nak buat tu. Heheh

izahdaut said...[Reply to comment]

Siti@ nurie, hehehe lupa lak nk translate. Mana tak paham tanya ye. Ha ah.. Ingat masa baby dulu pun rajin buat puree labu. Cilok jgn tak cilok

izahdaut said...[Reply to comment]

Kak suri... Mmg saya syorkan sangat muffin ni. Simple pun simple kan...

izahdaut said...[Reply to comment]

Waalaikumussalam. Kak sam penimbang tu mmg wajib ada tu. Hehe... Kalau suka kuih labu, ni mmg wajib kena try ni

izahdaut said...[Reply to comment]

Kak yatie... Hehe.. Ye ye or tu org johor cakap kan. Ikiki... Akak ha ah mcm apam lani. Lembut gebuu je. Masa buat kuih ni teringat jugak kat akak. Musti akak suke kuih kukus mcm ni. Hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

Azira.. Maceeehh maceehh.. Tu bagi tambah seri je tu, nak lawan warne kuning tu kan. Hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

Kak zarin.. Saya tringt hasya yg suke apam tu. Hehe.. Bila tengok ank2 saya mkn musti budak hasya tu pun suka.. Tu tngan model labu tu la. Tak sesabar. Hihi

izahdaut said...[Reply to comment]

Nieza.. Aku pung suke colour dia. Original kaler labu. Cantikkan kuning nye tu

izahdaut said...[Reply to comment]

Kak nor.. Last kukusan mapin ni dia tak mau crack. Haha.. Ntah la kot air dah sikit ke. Tapi gebu lmbut tu mmg kompkm. Warne labu asli tu. Lawo kan

izahdaut said...[Reply to comment]

Nazrah bakery.. Ha ah kak. Ni pun cukup2 je ank beranak. Lain kli buat kene gandakan adunan

izahdaut said...[Reply to comment]

Kak ida.. Slalu sangt ye tiap2 org pun ada masalh line intenet ni. Hihi.. Akk lmbt la kak. Dah jadi baja organik dah. Hihihi

~ Mummy Gee ~ said...[Reply to comment]

nak tanya ni, x perlu letak yis ke?

izahdaut said...[Reply to comment]

mummy gee..
yang mapin labu ni bukan mcm apam ber yis tu. tak erlu letak yis. tapi resepi yang saya letak link ni kena letak yis.

http://izahdaut.blogspot.com/2011/02/apam-labu.html

Sally Rashid said...[Reply to comment]

malam tadi cuba buat mafin nih..alhamdulillah menjadi..cantik, gebu dan lembut.
http://sally-rashid.blogspot.com/2011/11/muffin-labu-kukus.html

nurul huda said...[Reply to comment]

salam kak izah..

huda dah try buat dah muffin labu nie.. memang terbaik wokk.. hehe.. dah jadi favaourite dah.. huhu

http://hoodacakura.blogspot.com/2012/04/muffin-labu-kukus.html

ummu khdeeja said...[Reply to comment]

teruja nye tengok muffin ni..i likee..nak buatutk ank2..tq for nice recipe:)