CSS

Wednesday, January 12, 2011

Donut Keledek


Assalamualaikum...

Pagi ni anak-anak makan donut keledek. Yang dah difrozenkan dan digorengkan semula. Sebab donut ni dah kelmarin buatnya. Dapat banyak satu adunan 500gm tepung tu. Super gebuuuu donut ni. Sedap sesangat la bagi penggemar donut macam saya ni.


Tapi donut saya tak secomel warnenya compare ngan donut umah Mas, k.sofea n kak Nor. ye sebab saya bukan guna keledek warne oren tu. Mekasih ye kak Nor yang telah tukarkan donut kentang Ros tu jadi donut Keledek. 



DONUT KELEDEK
ilham dari Ros Jintan Manis





  • 500 gram tepung gandum
  • 200 gram keledek yang telah direbus dan dilenyek
  • 4 sudu besar susu tepung 
  • 1 biji telur -  dipukul sedikit
  • 200 ml air suam -  k.nor lebihkan air sbb guna 1bj telur jer 
  • 3 sudu besar marjerin
  • 3 sudu besar gula
  • 3 sudu kecil yis - lain kali nak kurangkan sket

Caranya.
1. Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut, Uli selama 8 hingga 10 minit. Kalau guna BM, tekan ON dan tunggu je siap, kemudian boleh terus bentukkan.

2. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Masa perapan lebih kurang 40 minit atau 1jam.

3.Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada beberapa bahagian kecil dah lubangkan di tengah-tengahnye, seperti bentuk donut. Susun donut di atas dulang dan biarkan sehingga donut naik dua kali ganda.

4. Goreng di dalam minyak panas sehingga perang, dan salut donut kentang bersama serbuk gula ataupun coklat masakan. Sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba..




Masih menggunakan model yang tak berbayar itu. Hehe..

26 comments:

♥LOVE2COOK♥ said...[Reply to comment]

Ding dong bell!!! Mintak donut 5 bijik Izahhh ;)

Arizakiah said...[Reply to comment]

Pagi-pagi makan donut bersama air kopi memang best...cukup teralas....

Sari Yusa Ibrahim said...[Reply to comment]

Izah, akak tak pnah buat donut yg cenggini. Agak2nya kalu nak mkn ptg, tgahari dah kena prepare ya, kalu ptg baru prepare, msti mlm baru dpt mkn, hbis kalu nak mkn pagi, preparenya msti subuh2 butakan.. haisss! mintaklah 2 ketol..

Yatie said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Akak mmng busy sejak anak2 naik sklh ni..sklh pagi petang..akak yg ambek dan ngantor...nak masak, mengemas lagi...ngadap lappy pun kejap2 je...pastu nak semak keje sklh anak2 lagi..semuanya nak kena pantau..sbb anak2 akak bnyk tertinggal pelajaran masa dok oberC tu...poning2...
=terubat tngk donat keledek yg gebu ni...cantik je tersusun...

Kak Rosaliza said...[Reply to comment]

Salam izah..mmg nmpk gebusss donut tu..ank2 akk pun suka donut

Ayu Safieza said...[Reply to comment]

oergh...memang laju la entry izah ni....baru ayu tengok boy tu ngan muffin...ni lak ngan donut......gebus lak tu...bertuah badan...ehem ehem ehem...dpt isteri lajiiiiiiiiiiin!!!

hana said...[Reply to comment]

weiihhhhh apa tuh yg duk tenggek2 tembam2 tuhhhhhh.... eeeeee mencik tawwwww! huH! blah lahh...

K.Nor said...[Reply to comment]

mmg gebus!! hehe

Ayu said...[Reply to comment]

wah nampak lembut & very the gebulah donut ni..untung betul model tak berbayar tu dapat makan donut..hehe

azira said...[Reply to comment]

model itew sungguh chumeiii !

Suzi said...[Reply to comment]

izah...samalah kita. akak pun buat donat keledek ptg semlm. buat sarapan juga tadi hehehe...

TopsyTurvyMum said...[Reply to comment]

gebusss!!
anak aku pun kalau dapat donut ngadap tak hengatt!

anymz said...[Reply to comment]

akak lambat sampai..ketapi rosak separuh jln..ni mesti dah abis ni kan??..ko saje je kan zah,letak donut 6 ketui jek..cukup2 utk anak2 akak..mak pak dia pandang je..
dah lah akak kena naik tangga dtg sini..lif ni rosak pulak...kekeke..
hep..jgn senyum2..meh ambik resepi masuk list...

mokwonik said...[Reply to comment]

hohoho..mokwo nak jadi model gak lahh..dpt makan free jadik lerr..tapi model yg posing guna tangan udah lerr...ai nih pemaluuuu!
gebu betul donut tu izah..nice!

NADYA ANWAR said...[Reply to comment]

sy pun buat gak donut ni .. mmg gebus dan sedap... resepi ambik dr blog k.nor ... tp sy buat bulat2 kecik2 .. sekali ngap je heheheh.......

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

semekom...sy pun penggemar donut gak...jadi niat dhati nk mintak donut keledek barang stgh adunan...tapi sy xbwk pinggan kosong,adela hotcake 2 keping....hahhahahha.... formal sehhhh

Umiey said...[Reply to comment]

dh lama dok perati donut keledek nie..rasa dia cam kuih keria ke?

Anie said...[Reply to comment]

Amboi Izah, tingginya donut itew bertenggek dia atas satu sama lain. Dah mcm bangunan menara KL....wahahaz. Akak ada 2 ketul keledek dlm simpanan. Ingat nak buat pusaka, tapi buat donut keledek ni pon sodap...:pppp

izahdaut said...[Reply to comment]

love..
nah 5 ketoi,ada lagi ni difrozen kan dalam peti es

arizakiah..
betul tu.rasa kembang je perut nih..heh

kak sariyusa..
haha..memang la.tu la kalau donut ni rajin makan petang hari je.kalau makan pagi subuh2 la memngulinya.tapi yang frozen ok je kak boleh goreng pepagi hari

kak yatie..
faham kak..kesian akak ye, ye la bebudak tu lama kat us.bace blog si seri tu pun mcm mcm dibbelnya pasai sekolah n belajar ni..hehee..akak memang kena busy pun kan melayan bebudak sekolah ni..good job kak.. tak pe, yg penting akak n blog akak tu dekat dihati saya..ceewwaahh

izahdaut said...[Reply to comment]

kak rosaliza..
tu la, buat donut pun tak sesusah mana kan..tu suka layan donut tu.saya pun mmg feberet kak


ayu safieza..
ha ah la time rajiin ayu..kalau time M menyerang pakat makan luar je la..hehee

hana..
aik ada org makan hati lak tengok tenggek tu? ikiki..eh keledek dah habis ke kak hana.moh la mendonut neh..moh la moh la..

kak nor..
super duper gebu kak nor.maceeehh

izahdaut said...[Reply to comment]

kak ayu..
hehe..time suka makan, kalau dah boring, diorang dah tak pandang dah donut ni kak biarpun gebu mana

azira..
comel cam donut tak? ikiki


suzi..
akak frozenkan jugak ye..gebu kan?donut akak posing cantik je..

TTM..
bagus la, nanti kembang cam donut jugak tu..hehe

kak anymz..
haha camno tau den senyum ni kak anymz..nujum pak belalang tul lah..nah tambah lagi 2 bijik untuk makan gader2 ngan hubby ye...kiki

mokwonik..
hehehee..aip mana aci.nak jadi model kena tang gigit tu yang mahalnya..opss gigit donut tau mokwo..wakaka

izahdaut said...[Reply to comment]

nadya anwar..
ye la, memang dari blog kak nor jugak lah ni yg memberi inspirasi.ha ah dah tengok dah donut bulat ball tu.kadang2 suka jugak buat bulat gitu.senang nak ngap kan

mimiey..
mie, ko demam ke mie.formal je ni..risau gak ni..nah makan donut 5 ketoi kompom hilang sengal.hahaa

umiey..
mie, jauh la rasa dari keria mie.rasa cam donut mcm biasa kita makan tu, tapi rasa lemak keledek n kegebuan nyer tu yang bertahan lama ..memang sedap

anie..
hahaa..buat pusaka wat pe..ke nak bagi kamben makan?kiki..buat donut la.baru siok makan dipetang hari

Nieza said...[Reply to comment]

singgah tgk donut pula..sungguh gebus donat mu itew...lama juga x buat donut ni boleh dicuba ni..:)

Mas said...[Reply to comment]

makcik..dtg nk sarapan donut....tak mau goreng donat aku, nak goreng donat kau....tngok gebuuuuuu...aku suka..

izahdaut said...[Reply to comment]

nieza..
takrugi cuba.kalau nak buat tak banyak makannya,buat separuh dulu.boleh frozen.satu adunan nidapat banyak ni

mas.
sabo la makcik neh..hahaa...ada lagi tu donut lum goreng lagi kejung dlm peti ais tu..nah amik la amik amik

armouris said...[Reply to comment]

lagi info tentang keledek di SIHAT SELALU - Kentang dan Keledek