CSS

Tuesday, January 25, 2011

American Pancake



Assalamualaikum..

Selamat pagi semua. Pagi ni agak hangat sikit cuacanya. Jangat hati pun ada hot hot sudah. American la sangat makan pancake ni ye.. Rasanya  sama je ngan pancake2 lain tu, gebu dan lembut. Tapi bezanya kena lah makan ala ala omputih skit. Omputih la sangat bila tengok tangan menyuapnya ..legammm.. Hehe.. Enjoy ya..




AMERICAN PANCAKE
sumber: videojug.com

1 1/2 cwan tepung 
3 sk baking powder
1 sb gula
1 sk garam
1 1/4 cawan susu segar
1 biji telur dikocok
3 sb mentega cair

Caranya: Masukkan tepung, baking powder, gula dan garam ke dalam mangkuk yang besar dan gaul rata.
Kemudin masukkan bahan2 yang lain dan aduk mesra. Ambil sesenduk adunan dan goreng ke dalam kuali non stick hingga masak. Hidangkan bersama jem kegemaran anda.


37 comments:

anymz said...[Reply to comment]

waaah,jadik juga hana nganto stroberi ke tgkt ateh tu ya..hahaha...
meh sini pancake tu.akak nak cicah ngan sambal..isshh..org makan ala2 omputeh hakak makan ala2 melayu gitu..boleh kannnn?..

izahdaut said...[Reply to comment]

kak anim..hahahaha...baru sampai kak stroberinya..dah kecut punnnn...nak suh antor lagi yang press presshh punyaa... akak, samo lah den pun cicah sambal ayam, yang tu untuk anakando den..ikikiki

hana said...[Reply to comment]

hahahahaaa... stoberi tuh smpai mesia kompom jd kecut berdengung! hahaha... comey gambo... awat ko tk besor kan?

NiezaMan said...[Reply to comment]

bfast omputih la pulak ya Izah..

Anna Qawina said...[Reply to comment]

takyah g Amerika dahle..g umah Izah jer...

izahdaut said...[Reply to comment]

kak hana..kompom la kecut, tu pun strobwri cameroon je aku mampu beli, kok kalau aku beli korea nyer strawberi mau aku frame kan strawberi tu sebab mahal makbapak!!eh gambo comel yo..uiisshh ni yang kembng ontot yg sedia kembng ni..ikiki..lor aku buat original size ingatkan beso..

izahdaut said...[Reply to comment]

niezaman..ha ah..omputih yang tak putih..hahaa

izahdaut said...[Reply to comment]

anna qawinna..eh jap nak pakai contek lens biru..aww baru nampak omputih skiitt..kikiiki

Kak Sam said...[Reply to comment]

Assalamualaikum...
Tadi pi jepun jumpa lempeng melayu. Singgah sini nampak lempeng omputih plak. Musykil betul le. Minggu melempeng ke ni?

Mas said...[Reply to comment]

makcik...datang nk bekpes pancake yang mengancam tu....
alhamdudillah...dah sihat ni..boleh habis 4 keping pancake kau tu...he..he...
maceh makcik bertanya khabar...lapp u....

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

hello... i dtg nk breakfast ur american pancake..wahahahhaha...tergeliat lidah minah melayu nih... senang cite, kak izah..nak pancake 5 keping... yg dlm gambo tuh sume eh msk bekas...ngan stoberi2 cameron skali...wakakkakakak...

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

salam izah..nmpak kiut je pancake tu mmg bt kiut2 eyh..cm tuan dia :)

Ezadlieza said...[Reply to comment]

salam izah....sihat?

waduhhhh...seksinya posing pancake tu...terliurnya...rajin tul la izah ni...akak ni cam dah tak sempat nak buat apa2..hukhukhuk..

kakchik said...[Reply to comment]

assalamualaikum izah. kakchik suka sangat pancake ni. terliur la pulak sb dah lama tak buat.

Yatie said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Akak dtng pun nak makan American Pancake ni...teringat masa kat US,akak rajin buat pancake..bila dah balik Msia, malas tul nak buat...padahal senang je...nape ntah...hah3..agaknya dah mmng dasar pemalas..kui3..

TopsyTurvyMum said...[Reply to comment]

Apsal korang ni asal buat pancake senonoh jer rupa bentuknyer..
kalau aku buat..Sangat la tak senonoh rupanya..tu pasal tak pernah tayang pancake wakakaka!

HaSue said...[Reply to comment]

aku dtg nih xnak pancake..nak stoberi jer..ada lg kn dlm tuuu tuuu...(muncung mulut ke esbok)

izahdaut said...[Reply to comment]

kak sam..hehehee..lempeng ni tiap tiap minggu puan adoo...senang anak2 suke makan, nanti bila diorang tak memandang dah, baru stop..

izahdaut said...[Reply to comment]

mas..alhamdulillah..dah sihat boleh buat projek baru la ni..hehee.. sah sah tengah bersilat kat dapur bagai tuu...nah 5 keping bagi gomukss skittt

izahdaut said...[Reply to comment]

miee..ko gelakkan strawberi cameron hakak tuh?hampess jee...hahhaa... dah dah dah..tak de bantuan pemakanan kat sini..nak gi buat sendiri..hahaha

izahdaut said...[Reply to comment]

deliah deli..upssss teruja nya ayat yang last tu..cam mimpi disiang ari je del..haha

izahdaut said...[Reply to comment]

ezadlieza..akak kalau buat pankek cam ni musti sempat punya..acu cuba try..senang je..cam lempeng gakkan..tapi lembut gebu cam ni menarik perhatian bebudak tu la..kalau makbapak budak ni lempeng melayu tu je yang lagi suke..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

waalaikumusalam warahmatullah..kak chikkk.. ha ah..kak chik penggemar pancake kan..yang ni pancake plain tak manis n tak masin..mmg sesuai makan ngan jem ke coklat ke..boleh la kakchik try nanti

izahdaut said...[Reply to comment]

kak yatie..agaknya aura omputih tu tak sampai ke johor la tu kak..kat uk je nak berpancake bagai..kat mesia ni meriah kalau makan pagi nyer...kan kan..hehe..saya kat umah ni kenyang pancake kejap je..tak sampai tengahari bebudak ni nak mintak nasi dah..sabau je laaa

izahdaut said...[Reply to comment]

kak TTM...weh kalau tengok american buat pancake mana ada senonoh nyer...semua rupa kerak nasi je kak..eh aku tak kata kak tim nyer pancake cam kerak nasi weh..hahaa

izahdaut said...[Reply to comment]

hasue..ko mmg..hidung ngalahkan rimau..tau je kat esbox aku penuh ngan strawberi.ayat verangan mcm berada kat jepun yg banyak strawberi..wakakkakaa

Ida Ddapur said...[Reply to comment]

American Pancake pun ada jugak izah..buatnyer sonang dan sedapp ni...cantiknyer dia b'posing ...laa..dik mimiey dah tapau abiss dah...eh.eh.eh tak dpt akak nak merasa..cau dulu la

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

nak tumpang mkn penkek kat sinilah.. kalau buat kat rumah tak laku sangat.... huhuhu...

indahhouse said...[Reply to comment]

Salam kak izah,
Adeh... cun melecun penkek kak izah. Lama dah tak makan penkek. Sedapnya... honey pun ade tu.
psst... Kita nak beli stoberi sepaket pun hubby jeling semacam. itu yg letak balik kat pasaraya aritu. Apa jampi kak izah ek.. bole bagi petua? :D

izahdaut said...[Reply to comment]

kak ida..dak mimiey tu mmg gituu..nak tapau belaka..hahaa..senang kak, boleh je try..kalau akak buat sah sah sambil pejam mata je pun dah siap..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

kak madihaa..biasalah kak tekak melayu...saya pun buat tuk anak2 je ni..makbapaknya makan cara lain pulak..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

nurindah..hahhaa... tiup tiup skitt nurr.. ala akak skali skala je pun beli menda menda mcm ni...agak2 poket cik abang penuh sikit bulan ni, kita pun tulun tulun la kurangkan kan..hehe.. satu lagi alasan, anak suka makan..alasan je tuu..ikiki..tak pe 1 day nanti nur boleh buat alasan tu..insyaAllah..

Nieza said...[Reply to comment]

izah, pankek pun nampak sedap ni...bilala nk buat ni...nampak simple jer tapi lately konon2 nk kurangkan mkn...tapi tak taula berkesan ke tak..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

nieza...aku pun sama la nak kurangkan makan dan kurangkan lemak..tapiiii asik terbantuuutt je..agak2 kena tutup blog apa baru kurang makan..hahaha..cam tak caya je kaedah tu kan

Zaliedana said...[Reply to comment]

Salam kak izah,nak tya bgi pndapat akak,resepi pancake dlm blog akak yg mna 1 plg ok n sedap bgi tekak akak la..Nak amk resepi n wat utk bf hubby nnti..

izahdaut said...[Reply to comment]

zalieda... kalau pancake yang akak suke la kan..akak suke plai yogurt pencake dengan pancake by kak nor tu.yang tu best sebab agak moist gebu dan tak dry sangat...nanti kalau dah try bagitahu akak ek..lagi pun kena banyak kali jugak try buat mana satu baru tahu mana satu kena dengan selera kan

Zaliedana said...[Reply to comment]

Kak izah tq coz sharing info..Kak email kak baisku09@gmail.com kan.?Pa2 nnti leh la email..