CSS

Tuesday, January 4, 2011

Kek Alunan Kasih


Assalamualaikum...

Tengok tengok... Aduyaii tak tahan godaan panahan mata bila tengok kek yang shanteeek dari kak Nor tu. Tadi yang menginspired kan lagi bila tengok kek kat umah kak Ayu. Semuanya lawooo belaka. Kek ni buat untuk minum petang. Gebu, tak terlalu berminyak, tak moist tapi tak dry. Sedang sedang ajee. Sedap lah. Bebudak bertepuk tangan bila tengok kek warna warni cantik ni.


Panahan mata bermula di blog kak Am. Kemudian Anna Qawina lagi dasat, mengalunan kasihkan dengan kek puding. Kemudian terbuntang lagi mata bila tengok umah kak Nor. Kemudian merayap ke rumah Mas yang agak frustrated dengan kejadian kek nya. Tak pe Mas. Kena buat lagi lah tu baru jadi cantik. Aku pun buat setengah adunan dari resepi ni. Tu pun dapat banyak untuk family kecil cam kami. Dan the latest kat umah kak Ayu.Ada juga kat umah kak Hazila, kak Madihaa dan Noorsha.



KEK ALUNAN KASIH
Sumber : Kak NorKak Am Flora 

Bahan :
  • 5 Biji Telur
  • 1 ½ cawan Planta atau (250g) - Kak Nor dan Mas  letak 250g butter
  • 2 ½ cawan tepung gandum (ayak sekali dgn baking powder)
  • 2 cawan gula halus (boleh kurangkan..sy guna 1 ½ cwn je)
  • 1 sudu kecil baking powder
  • ½ cwn susu cair** 
  • 1 sudu kecil esen vanilla (bole guna perasa lain juga)
  • Sebuk koko (secukupnya)
  • Pewarna ( ikut citarasa masing2..)
  • sediakan tapis teh yg halus..untuk ayak serbuk koko.

Cara :
  1. Pukul planta@butter dan gula sampai kembang...
  2. Masukan telur satu persatu..pukul lagi sampai kembang
  3. Masukan esen vanilla dan susu cair…gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit..
  4. Bahagikan dua bahagian..campurkan pewarna pink dan satu bhgn pwrna hijau…
  5. Griskan loyang dan tabur sikit tepung..masukan adunan pink..ratakan dlm loyang dan ayak *serbuk koko menutupi lapisan pertama…ayak nipis2 jer..
  6. Then masukan lapisan kedua..warna hijau..ratakan perlahan2.. (jgn smpai serbuk koko di lapisan pertama td terangkat)…ayak serbuk koko di atas lapisan kedua..

    1. Mcm tu lah seterusnya..smpai adunan abis…

    1. Bakar lebih kurang 45min..160 Degree ikut oven masing2…


Pengalaman akak sendiri :


Utk membuat lapisan kaler2 tu biar tebal sbb bila kita melapis & meratkan adunan tersebut

serbuk koko tak akan terikut sama. Tapi bila adunan yg nak kita lapiskan itu agak nipis/sikit

bila nak meratakan lapisan tu, serbuk koko akak tertarik sama - nanti corak tak akan jadi 




39 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

umah kak MaDiHaA pun ada gak tau.. kikikiki....

izahdaut said...[Reply to comment]

madihaa.
ikikiki..ada ye..waduh kena edit la ni..haha

Mas said...[Reply to comment]

makcikkkk...jelesss tahap gaban tengok kek kau beralunn...mesti angin kuat masa tu..he..he...
aku malas dah nk buat lgi...dah merasa kek tu dah cukupp....
nak tapau 1/2 loyang boleh...geram betoi tengok kek kau yg cantikkk ni....

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

peewwwiiitttt...alunan kasih sayang dh smpai ampang la..bilela nak smpai pasir mas ni pun tarak tau la..tggla angin monsun timur laut berlalu pergi, baru leh angin alunan kasih ni smpai,wahahahahh.... setengah loyang ye,jgn lupa...lalalalla

* mnjawab pertanyaan, xilang tapi abah still cuti smpai rini, so tokey kedai yg masak,wahahahha...

ilahjy said...[Reply to comment]

wah semua tengah beralunan nampak..jgn sampai yg mabuk dah la hehe.. cantek2 belaka depa dok buat ..kak ilah ni tah bila nak try.. tgok umah ayu pun sama naik mabuk kak tgok dah beralunan semuanya hikhik.. minta sebijikk leh keee?? marjerin dah habis niii...tolonggg

Ribbon Clown said...[Reply to comment]

cantik!!!!! okay bookmark trus resepi nih.. hehe

chikadakbiru said...[Reply to comment]

wow cantik nyer...beralun jgn tak beralun...hihihi

Ayu said...[Reply to comment]

salam izah,
wow begitu pantasnya kamu mengalun!..
siap begitu cepat sekali...tabik toin toin kat izah..memang pantas buat kerja....
kak ilah, jangan tunggu lama2 heheh..

Anamarza said...[Reply to comment]

Pae, sama tapi tak serupa warna..hihihi kek aok lagi chantek la..jeles!!! huhuhu bila la bleh jadi cantik cam kek aok nih..

Yatie said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Mmng sedapkan kek ni...akak pun dah pernah buat..tapi tak secantik Izah punyer...mmng cun abeslah you punyer...mek Jepang dah wat lum?...mesti Cung jugak...kejap lagi dtnglah tuh....ekekkekekee..

hana said...[Reply to comment]

perghhh cantik beratur tunggu jd mangsa mulut dinosor aku nih! hahaha... zah! lemak td blom abes meeting lah! haha

hana said...[Reply to comment]

opocot!! kakyatie rupernyer.... mujur tak benjol terhantuk paler! kekeke... besok kak besokk.... muekekeke

kasihredha said...[Reply to comment]

suka tengok kek ni ada line inbetween satu colour ke satu colur...menawan sungguh apatah lagi namanya "kasih"...hihi

Aqil said...[Reply to comment]

akak tergoda tgk alunan kasih mu itew...ni yg buat kite nk try gk nih..hu3

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...[Reply to comment]

Makan Roti dan kek cawan
Sambil sambil naik buaian
Kek Alunan Kasih mu memang menawan
Membuat Hati ku jadi meroyan

ha haha..bole ker pantun ni...

Nieza said...[Reply to comment]

salam....saya dtng lagi!...nengok kek lak..hehe cantik ler colour kek ni...cun tu...btw saya dah buat dah...tapi colour tak se cun mcm izah buat ni...memang cantik dan sedap dimkn..:)

::Azura Rahman:: said...[Reply to comment]

semua org dh berkasih2.. biler laa zura pulak nk berkasih nie.. huhu..

K.Nor said...[Reply to comment]

cantik la tu alunan nya!! tahniah puan izah, dah berjaya pun :)

aidah said...[Reply to comment]

wah sana sini akak tengok new year ni disambut ngan kek alunan kasih ni. Mesti rasanya sedapkan. Kena try buat jugak lah

Sofea said...[Reply to comment]

sana sini asyik beralun kasih..hai bila la pula time akak..cantik kek izah!

Rima said...[Reply to comment]

lahhh baru nampak kat rumah Ayu hehhe.. woooaahh i like the colour lah Izahhh.. sweet looking hehhe.. if gigi tak buat kerenah lagi boleh lah kita on mixer besok hehhe

Naz said...[Reply to comment]

Salam Izah..

Kak alunan kasih..emmm..nama yang sedap..tentu rasanya pun sedap..sesedap mata yang memandang..
Nak sikit!!! Rajin lah ko ni baking membaking..

lina said...[Reply to comment]

izan - cantik nyer.......

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Izah cantik n nampak gebu... memang terserlah alunan kasih nyer.. kalu erma wat jadi ombak thunami agak nyer he he eh

mokwonik said...[Reply to comment]

alaaah mokwo nak buatlah jugak..tapi dah macm muak lak makan kek....shantiq nyeerr 'ombak ' tuh!amek resepi dulu lah utk di peram !!

NiezaMan said...[Reply to comment]

Waduh..waduh..

cantik la keke awak tu..nak oder leh ke? hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

mas..
ala mokcik..nanti buat aa lagi...buat buah tangan tuk mak mertua ke kan..kek ni kan cedapkan..texture dia aku suka.manis pun secukup rasa untuk kek..suke la bila beralun.senyum sepanjang hari weh..haha

mimiey..
oo abah tokey kedai ke..patut la anak dia terror memasak gak ek..mie cukup ke setngah loyang?hakak pun tak cukup satu loyang niha..haha..dasarrr kan

ilahjiya..
haha..kemaruk betul bila tengok org lain duk tayang kek la kak..ni memprojek jugak nak buat..apa lagi gi kedai cepat kak cari butter.rasanya kalau butter lagi sedap laa kek ni..

ribbon clown..
pasti..musti tak tahan tengok alunan nya tu kan..sama la i pun.bila tengok kek simple but sweet looking cepat je bookmark..hehe

chikadakbiru..
haha..time jadi mesti nak buat show.kalau tak beralun, beralun dalam tekak je la ..

kak ayu..
ha dengar tu kak ilah..dont wait wait ma...
mana leh tahan kak tengok alunan yang mengamit kalbu kat rumah akak tu.terus zass ke dapur la awabnya.tapi nak buatnya pun tak susah mana kan.tapi hasilnya..amboiii..cute gituu

anamarza..
haha..sama la tuh.tapi satu kat KL satu Pahang kan..tu la suzana, time jadi suka amat..ce time tak jadi..senyap aje la kan..hehe

kak yatie..
oo kak yatie dah buat jugak ye...nak kena terjah la tengok hasil kak yatie lak ni..tu la kak.ada time jadi..kite buat show la..entah..mek japan berkubang dulu cari semngat kot..haha..oppss..dah dtg..dah datang..

kak hana..
haha..mulut dinosur..mengerikan weh..ala pandai la lemak tu bermesyuarat..kita teruskan menyumbang ahli je..hahhaa...aku pun tak tahan panahan asmara kek ni kat umah geng.huhh...

kasihredha..
ha ah..kena buat ni sebab nama dah ada kasih tu..haha..memang cantik kan sebab ada jalur coklat tu..itu yg menaikkan seri n kelainnan pada kek ni

aqil..
tu la pasal..the sweet looking kek ni la yang buat tak tahan tu.tapi rasa dia pun sedap jugak..gebu dan bila gigit tu, kunyah2 ada rasa pahit coklat manja2 tu memang sedap

nazrah bakery..
kalau hati dah naik meroyan,
tak guna dikunyah roti dan kek cawan,
apa lagi cik kak dan kawan kawan,
ayuh kita membaking kek yg menawan...

hahaha..pantun masuk longkang..tah hapa hapa

nieza..
dah buat jugak ye..aisshh cam ner tak pasan nih..nanti nak terjah ni

azura rahman..
haha..apa lagi meh kita berkasih meh..hehe..kerna alunan kasih ni, kekasih saya pun dah balik tau..haha..yo yo ajee

kak nor..
wah kak nor.mekasih ya..elehh senym meleret tu...haha

aidah..
bukan aje sedap tapi yang 1st keunikan tu pada pandangan pertamanya tu..sweet looking gituu..

sofea..
terima kasih kak..tu la..nak jugak kan beralun kasih..hehe..apa lagi kak..ku seru ku seru semangat kek sampai ke kak sofea..haha

rima..
kikiki.. ini bila tengok hasil kek yg cantik dari kak rima tu, gigi pun boleh rasa tak sakit kak..haha

naz..
aloo idok le rajin mana, tapi bila tengok kek cantik2 n bebahan yg simple ni ..ringan jugak la vontot ni nak ke dapur.hehe'

lina..
terima kasih...cuba dah ke?

erma..
weh kalau jadi ombak tsunami lawooo la tu..hahaha..haisshh ko ni erma ada ada je lah..hehe

mokwo..
haha..mokwo, saya guna buttercup je yg murah2 gitu..kira bau kelembuan tu kurang la sikit kan..hahha

niezaman..
terimakasih.nak order? berehh saje..hehe

yati said...[Reply to comment]

salam perkenalan izah,
Cantik sungguh kek tu. Warnanya menarik. Akak terpegun tengok alunan kek tu. Kalau tak keberatan boleh cerita tak macamana nak buat kek tu beralun macam tu. Akak bayangkan kalau kita letak selapis2 bila bakar dia jadi rata.TQ

izahdaut said...[Reply to comment]

akak..slaam pekenalan jugak dari saya..aduyaii malu saya kak bila tengok kat fp akak,lagi cecantik kek nyer tu..saya ni amatur sungguh ni..tapi boleh la dari pengalaman saya buat kek ni, just letak je layer dan sikit serbuk koko tu, dan layer kan lagi dan ratakan...memang hasilnya akan beralun cantik kak..kita hanya perlu ratakan elok elok je.insyaAllah akan beralun..

Suzi said...[Reply to comment]

salam thn baru izah.
waduh...waduh...akak tergoda dgn alunan kasih kek itu...warna pun romantik je...

Arizakiah said...[Reply to comment]

Kak simple tapi sangat cantik...
Rasa nak try buat hujung minggu nanti...
Kalau boleh akak nak resepi kek coklat yang sangat moist....selalu buat kek coklat tapi tak berapa moist.

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

salam izah...cun seh kek ni...rasa cam kek marble ker?

MeknaBlog said...[Reply to comment]

huhuhu...cantik menawannya kek akak....kite ada buat juga tp secun ni...huhuhu..tergoda lagik

cikmanggis said...[Reply to comment]

cantiknya..bila lah agaknya nak sampai ke dapur akak ni izah...belum ada seru nak masak kek ni

garlutti said...[Reply to comment]

Hi, this is my first visit to your blog I love learning different recipes and share mine, greetings from Spain ...MARIMI

Ida Ddapur said...[Reply to comment]

izah....akak pun terguda tgk kek ni...tambah2 izah punya ni...cun melecun la dik...cantik tersusun berderet tu...ni nak kena cuba gak ni...

izahdaut said...[Reply to comment]

suzi..
salm tahun baru jugak buat akk sekeluarga...romantik ye, tu yg dikatakan alun kasih tu kot..wah mmg sesuai kek ni menmbt hati n perut suami kan..hihi

arizakiah..
kalau kek coklat yg moist, akak leh tengok kt label kek.yg baru2 ni saya buat eggless cake tu mmg moist.recomended..tapi syarat letak ganache mmg kek coklat akan sangaaaat sedap...satu lagi kek moist pada saya kek orange coklat..try la tengok..

deliah deli...
ha ah..betul rasa cam kek marble..tapi yg ni agak lagii gebu n ringan..mmg kejap je habis dibuat makan..

mekna blog.
oh dah buat jugak ye..nk kena terah tengok balik la ni..tak pe practise make perfect..buat lagi ye, sesuai ugak tuk buah tangan kan..

cikmanggis..
mekasih kak..hihi..saya bab kek ni, kalau renyah nk buat, mmg lmbt jugak masuk ke dapur saya..tapi yg ni dek terguda dengn sweet looking nyer tu bikin hati tak tenteram la kak..hihi

garlutti..
thank you for visiting my blog.i love trying new recipe too.hope my blog will give u different kind of dishes.. will visit ur blog later.ty.

ida ddapur..
akak..musti try..nanti akak pun suke je tengok hasilnya.mmg surprise tau.yg penting gandingan warna yg menarik akn mghasilkan kek yg cantik

yati said...[Reply to comment]

Terima kasih Izah atas penerangan tu. Akak admire sangat ngan blog izah ni, banyak resepi menarik.Izinkan akak ambik resepi dari blog Izah ya. Akak ni masih belajar lagi dan masih banyak lagi ilmu baking yang perlu diterokai.

izahdaut said...[Reply to comment]

kak yati..
silalah tengok mana resepi akak berkenan..saya pun memang nak share dan saya pun ceduk ilmu dari yang lain...seronok kan belajar mcm ni...boleh improve..tapi akak gi class tu lagi best kan..pulak2 class memang yg kita minta..bukan mcm class time sekolah2 dulu kan..haha..mekasih kak dtg jenguk blog saya ni..