CSS

Sunday, January 2, 2011

Kek Batik Coklat


Assalamualaikum...

Selamat berhujung minggu. Waahhh... busannyaaa.. Ni projek time bosan gini. Layan kek batik pepagi ni pun lazaaat. Buat semalam, pagi ni leh la fotong makan. Tapi tengok la, sememeh betul potongannya tu. Naik nyamfah pulak nak potong. Kembang kembang idung bagi adjust tangan bagi potongan jadi cantik. Punnn tak cantik jugak. Bila tengok orang lain potong jadi cantiikkk je. Eee geram tul.

Resepi ni saya amik kat rumah Asmara. Sebenarnya biskut mery ni beli tuk budak budak makan, tapi kekdahnya kalau beli tuk depa makan, depa makan main-main. Kalau time kita  memang beli nak buat kek batik, depa terhegeh2 mintak nak makan. Jadi round2 , dapat resepi tuk 200gm je biskut mery. Sedap!! Mekasih As.



KEK BATIK COKLAT
sumber: Asmara

Bahan2:

1 paket biskut merie (200g)
1/2 cawan milo
2 sudu serbuk koko
1/2 cawan susu pekat
2 susu marjerin
1 biji telor
1/2 cawan fresh milk/susu cair
1/2 cawan nestum 

Cara-cara
  • - Pecah2kan biskut merie tu
  • - Cairkan marjerin atas api
  • - Masukkan semua bahan2 lain gaul sebati hingga pekat
  • - Masukkan biskut merie
  • - Tutup api letak adunan dalam loyang tekankan hingga mampat
  • - Masuk esbok sampai keras baru potong.


27 comments:

*∽ IZAN ∽* said...[Reply to comment]

salam tahun baru...!! tu laahhh.... soryy lama 'tenggelam' he he he.

Wahhh..!! dah byk perkembangan kat sini.. makin meriah & dah mula amek order rupanyaa... bagusnyerr bagussnyerrr...!!

desperate mama said...[Reply to comment]

dah lama tak buat kek batik... tengok izah buat, rasa macam semangat nak buat... hehehehe... semangat sokmo kaaaan...

zarin said...[Reply to comment]

sedap kek ni..lama tk mkn..cantik dah tu izah potong, akak potong laaagi sememeh ;-)

izahdaut said...[Reply to comment]

izan..
meriah mcm tu je lah..hehe..masakan biasa2 untuk anak n family.cube resepi2 yg sedap..tu la, ada rezeki insyaAllah..

desperate mama..
fidza..tak pe..semangat tahun baru..haha...

kak zarin..
tu la..tangan tak pandai nak bagi potong elok2.ye ke...akak nyer kek cantik2 je saya tengok tau.huh...

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

kek batik...yummy... mau ngendeng ini kek batik stgh loyang... agk2 tgh hari smpai x kalau pos pagi tadi????ngeh3...

Yatie said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Samalah anak2 akak, kalau kita beli biskut nak wat kek batik....masa tulah diaorng nak makan...sedap katanya....kalau akak beli 2 paket, satu utk diorng...maunya tak di sentuh....adoyai anak2...dah cantiklah tu..nak cantik mcmana lagi dik oiiii...(ptng masa dah keras...guna pisau yg tajam..tu je..)

Anna Qawina said...[Reply to comment]

mesti manis kan Izah/ sedapnya tp tak rajin nak buat, kalau beli sekut habis budak2 ni cicah air jer..takdan nak kek batikkan..hihi

Mas said...[Reply to comment]

makcik.....aku kan dah banyak kali beli biskut marie, hajat ati nk buat kek batik ni la....masa biskut tu ada, asyik bertangguh2...bila ada mood nk buat, biskut lak dah licin...sebab tu aku tak buat2....he..heee..baik aku makan biskut kau....nak 10 ketoi makcik...jngn kata abiss...aku nmpk ada lagi tu..he..he..

aidah said...[Reply to comment]

Salam Izzah,
tak kisahlah rupa kek tu cantik ke tak yg penting hasil tangan kita sendiri. anak2 akak pun suka makan kek tu. By the way happy new year, moga bertambah2 lah rezeki tahun ni dan ceria serta sihat selalu hendaknya.

leen hussain said...[Reply to comment]

izah...sememeh potong takpe, jgn makan mulut pun sememeh..ekekeke...gurau jek... akak punya peberet nii... tapi x sempat lagi nak godek2... bak ler sikit...

fara dean said...[Reply to comment]

Salam izah..
selamat taun baru..
huhu..lama tak singgh mcm2 ada..tp yg ni confirm ada lg kan..bg skitt

Nur Ede said...[Reply to comment]

Salam Izah...
Singgah jap nie.. terliur tengok kek batik Izah... doulu2 masa duk kat sarawak akak slalu gak buat.. mmg sodap.. haiissh... nak kena buat ler nampak nyer... terasa kesedapan nyer...hehehe..

Chik Mimi said...[Reply to comment]

salam izah selamat menyambut tahun baru ,tula kan citer pasal org meninggal smpi lupa ke ubi nasib baik tak rentung heehehe.

Nieza said...[Reply to comment]

sedapnyer! lama x buat ni....nanti leh cuba resepi ni pula..:)

kzai said...[Reply to comment]

slmt tahun baru gak wat iza & family..ape azam thn baru..ade nk tmbh2 family lagi?..ihikss..sodap nye kek batik..anak2 yg berebut kalu tgk kek mcmni kan..

kzai said...[Reply to comment]

slmt tahun baru gak wat iza & family..ape azam thn baru..ade nk tmbh2 family lagi?..ihikss..sodap nye kek batik..anak2 yg berebut kalu tgk kek mcmni kan..

Ayu Safieza said...[Reply to comment]

Izah..happy 2011.....mmmm rajin nye ko meng coklat kan biskut merrie....:) cantik gambar...cam raser nyer kan?

Agak2 ada lagi ke kat dlm esbok tu...muehehheheh!!!! Kantoi3!!

izahdaut said...[Reply to comment]

mimiey..
jawapannya....kalau gi kedai runcit gi beli sekut mery pagi tadi, belum sampai petang sah dah bleh makan mie..hahhaha..ngepos bagai ii pulak..hiss bebudak zaman sekarang neh..huh

kak yatie..
ha ah kak yatie.betul lah tu. tadi kuarkan masa sejuk terus potong..lohh cantik [pulak.itu rupaya rahsia dia..hehe..mekasih kak

anna qawinna/.
tak berapa manis ana sebab sekut mery tu tak manis kan.kira manis sekata la..sedap..banayk variasi resepi ni.hari tu buat ikut resepi kat rumah kak hana.pun sedap n lembuttt je

mas..
hahhaa..ko sama kes ngan aku jugak..tapi bebudak ni dah naik bosan makan sekut mery.tu yang terbiar je.sebelum lemau baik buat kek ni..memang la sedap kan, tengok aje la bebahannya tu..kompom sedap n kecoklatan rasanya..

izahdaut said...[Reply to comment]

kak aidah..
terima kasih kak dan insyaAllah...amiinn.. tu la, dah masuk mulut tak berapa ingat dah hasil tak berapa cantik tu kan..hehe

kak leen..
uii kak leen kencang bisness mana nak sempat godek..hehe.. kak leen makan pun sememh jugak la..cemana tu?satu rumah pulak tu berterabur kalau bebudak ni makan..huuhu

fara dean..
wah pandai pandai..nah amik nah nah... dah kenyang sangat dah ni.kalau berjiran sah sah dapat setengah loyang ni..hehe

nur ede..
kak ede, ni resepi org sarawak la jugak ni.. baru ni buat untuk buah tangan org kampung, ni buat untuk amakn sendiri pulak..sedap

izahdaut said...[Reply to comment]

chikmi..
hahaha.. tu la, dah gi tengok balik, rupanya dah sambung cerita ubi pulak..haha..boleh main sambung2 yeee..mekasih kak

kzai..
tambah family? insyaAllah...kalau ada rezeki dari Allah maha Besar akan Kurnianya...doa doakanlah ye..eceehh.. tu la kak.bebudak ni suka jugak.tapi tak leh makan ulang...nak menda lain pulak.ee mcm mcm bebudak ni

ayu safieza..
uii ada lagi ni.tinggal 3 potong lagi..duk pandang je...tak de sapa nak amik ni..nah amik la amik la..hehee.rasa dia sedap ..rasa coklat dan manis yg sederhana ..kira ok la.tapi time buat tu boleh ejas ejas sikit ikut citarasakan

ros@JMC said...[Reply to comment]

salam kak izah, nak nak kek batik milo ni, lama ros tak makan, ros tak sihat sgt ni, demam, kak manual dslr dah qatam lom? nnt kena amik gambar hari2 tau, baru buleh asah skill heheee

Rima said...[Reply to comment]

Izah dah ok lah potongan nye tu.. seni halus gitew hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

ros..
loo tak sihat ke? rehat n makan ubat jangan lupa ye..hehe itu la, akak pun duk terhegeh2 membaca manual pun tak habis lagi..sesambil bace sesambil main kamere..huh tu yang kdg2 give up tu...nak nak time bebudak ngacau..uisss kena suasana tenang deh..hehe

rima..
ye la tu kak rima..seni halus tu tak de pada saya kak..haha

Wattie said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Selamat Tahun Baru 2011. Wahhh sambut tahun baru dengan kek batik yer, memang sedap kek ni, anak2 klu buat mesti nak suruh buat lagi dan lagi

izahdaut said...[Reply to comment]

kak wattie...
selamat tahun baru jugak buta akak.. tu la.kek mcm ni simple tapi bebudak memang suka sangat kan..bukan anak2 je, dengan mak bapak pun layan.

Asmara said...[Reply to comment]

Izah! isk2 malu i, terima kasih sudi mencuba resepi nih. hihi.. kite pun agak2 jugak ikut resepi mak sedara kat s'wak nun. Tapi izah punya nampak lagi sedap dan menarik la. hehe.. maklumla air tangan orang yang dah tahap profesional mcm Izah. hehe.. good job Izah. budak2 mmg suka kek batik nih. *eh mak budak apatah lagikan! hihi..

izahdaut said...[Reply to comment]

haisshh mana ada pro nyer as...main taram jugak la kalau buat masak2 ni..semua refer pada resepi..kalau jadi haa kita tayang la kat blog.kalau tak jadi senyap2 jela.hehe..mekasih as ye.sedap letak nestum neh