CSS

Tuesday, January 18, 2011

Muffin Pisang Coklat (kukus)


Assalamualaikum..

Buat muffin a.k.a apam pisang coklat ni untuk minum petang. Lembut gebu dan tak padat. Moist gitu kalau guna pisang masak ranum. Makan panas-panas habis jugak la berketul ketul. Saya buat dalam papercup mini senang anak anak nak makan. Walaupun dah semalaman masih lembut lagi.

Resepi ni dari Chef Hanieliza, memang dah pernah saya buat dulu. Dan ni second time buat. Resepi ni saya buat setengah je dari resepi asal. Jadi saya letakkan sukatan yang biasa saya buat. Senang untuk rujukan diri sendiri. Mekasih cheff!!




APAM aka MUFFIN PISANG COKLAT
sumber: chef Hanieliza
Bahan A [Ayakkan]
1 cawan tepung gandum
 1 s/b serbuk koko
1/2 s/k soda bikarbonat
1/2 s/k baking powder
Sedikir garam

Bahan B
1/2 cawan pisang emas/berangan lecek
1/2 cawan minyak
3/4 cawan gula perang
1 biji telur [pukul sedikit ngan garfu]


Cara
1. Ayakkan bahan A dan masukkan dalam mangkuk.
2. Masukkan bahan B dan kacau rata.
3. Masukkan dalam acuan kecil atau loyang.
4. Kukuskan selama 30 minit atau sehingga masak. 



pss..tersenyum bace komentar kat entry main kotak tu. Macam macam hal ngan bebudak ni kan. Kenangan masa kecik pun ada ye. Hehee...

24 comments:

Mas said...[Reply to comment]

makcikk.....hulur muffin pisang sepinggan...he..he..
pisang dah beli...entah bila lak nak memuffin....
bebudak ngan bapak budak asyik nk mkn roti jer....

♥LOVE2COOK♥ said...[Reply to comment]

I want some too ;)

Looks super soft dear ...yumm!

LinRosLy said...[Reply to comment]

Salam Izah...

Muffin pisang ni Kak Lin belum pernah buat...satu hari nanti nak cuba gak...mesti sedap...

anymz said...[Reply to comment]

salam zah,apo kocik bona tulisan kau nih..korut2 akak baco..apam tu pun kocik yo..kau tgh berjimat ko zah.?..
bak akak 5 kotul..akak tak peduli cukup ko tak cukup,akak nak jugak..hahaha

Ummi said...[Reply to comment]

salam Izah...uiissh tayang apam pulak...akak mmg pantang tgk apam..ala2 ratu apam gak nih..hehe

Jun said...[Reply to comment]

salam izah..hehe...ade apam kat sini..pasal breakfast bun kat umah akak tu...texture dia ringan sket dr muffin..lebih kearah kek gitu..x rasa manis sgt..tu sbb kna ade topping jam kt atas tu...any kind boleh...stoberi..blueberry...sume2 pon sodap! bila nk buat? nak ngecek barang 3 ketui..ngeh3

KakAsma said...[Reply to comment]

waaa...sedap nie..ado laie tak..kot ado meh anto sikit..akak pantang kuih ada pisang...

Kak Sam said...[Reply to comment]

Assalamualaikum...
Seronoknya masuk dapur orang. Meriah sungguh. Ari tu dah try buat Marble Chocolate Cheesecake yang ada kat dapur izah ni tapi takdan nak post lagi. Nanti kalu berkesempatan saya tayang ye. (Sempat ke???)

lina said...[Reply to comment]

salam izan -wah apam mmg pernah buat...ni boleh dicuba ni

izahdaut said...[Reply to comment]

mas..
hmm kalau dah dimakan mmg la tak sompat nak buek kuih pun pisang tu..hehe..ni dah brapa kali beli pisang jugak dah.baru ni merasa buat kuih

Love2cook..
tu la, dari mata pun dapat bayangkan ke super soft nyer ye love..hehe

kak linrosly..
ye la kak.banyak sangat nak dicuba kan.hehe..kalau ada lebihan pisang meranum boleh la dicuba ye kak

kak anymz..
hahahhaa..gelak saya bace komen akak ni.uiss mokcik ni betui betui mengomen tau.tak kose..kiki..mana leh makan dah, kata dah makan oat.cukup la tu..kiki

ummi..
hehe..kak ummi ratu apam ye..haha..cam cam ratu kan.uishh kalau ratu sah sah dah try resepi ni kot.

kak jun..
mekasih kak jun.tu la, nak try jugak tu.bila tengok bebahannya mcm sangat la sodap.tapi tu la..creamcheesenya tu..wallaaaa.. 'naik lemak' lemak saya kak..haha

kakasma..
uii dah habis pun kakasma.buat sikit je.ada lebih, bebudak buat brekfes pulak..suke kuih pisang ye kak.saya pun sama la

kak sam..
dah try ye.cam ne?suke tak?kalau cheese ni jgn dikata, mmg sangat suka biasanya..hhe..laa busy bebnornya ..tak pe ada masa leh updatekan blog tu

lina..
yess..musti try nyerr

fara dean said...[Reply to comment]

izah..
nak 10 bijonss..
merekah dia tu menggoda youu!

izahdaut said...[Reply to comment]

fara dean..
tu la, tapi apam mapin ni musti merekah nyer..try lerr

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...[Reply to comment]

Senyum cantik ya Izah.!!!Nak cubala,

hana said...[Reply to comment]

adehhhh balik2 terus nmpk apam senyum lebor..aritu penah try gak resepi nih tp tak mekar... tuh yg duk senyap2... hahahahahaa

zarin said...[Reply to comment]

cantik mekar apam ni...macam boleh try gak utk hasya...ish anak akak tu suka mkn apam yg tersenyum lebar mcm ni la..tp dia nk kaler pink jugak :D

Nieza said...[Reply to comment]

cantik apam ni...mekar setaman izah...sedapnya..:)

IrFaN CoMeL said...[Reply to comment]

sedap nampaknya...
sy suka sgt ngn mufin dlm blog ni.
the other day sy try yogurt choc chips mufin...sedapnya...lembut gebu sgt..
thanks akak share resipi...

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...[Reply to comment]

Pisang campur coklat..memang sedap..saya pun nak sikit..

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

salam izah...sgt kreatif..nmpak sedap plak tu..ada lg?

kak aidah said...[Reply to comment]

sedapnya muffin pisang tu. tapi kalau akak buat tak le secomel yg izzah buat. takde kesabaran nak buat comel2 tu. bercakap pasal main kotak tu, anak akak yg kecik tu kalau waktu tahun baru cina sibuk mencari kotak untuk dibuat naga, kehulu kehilir dia angkat kotak2 tu, konon2 kepala naga. ekor naga tu dia tampal kertas surat khabar yg digunting panjang2, hehehe

Naz said...[Reply to comment]

Wah izah... Kita pun suka apam pisang ni..tersengih2 apam2 tu ye..

izahdaut said...[Reply to comment]

PAty's kitchen..
yep, boleh cube..senyumananya berjangkit kat kita jugak bile tengokkan nyer..hehe

kak hana..
ahahhaa..kena guna papercup kot.baru nak tersenyum..cube lagikk

kak zarin..
hehe...cam ner nak mempinkkan kaler coklat tu..hah nak kena kreatif tu kak...hehe

nieza..
tu la..memang merekah cam senyuman kita la jugak bila melihat nyer kan

irfan comel..
mekasih ye try muffin tu.akak pun suka la guna yogurt sekarang ni.mmg gebuuu jee kan

izahdaut said...[Reply to comment]

nazrah..
ha kalau peminat pisang n coklat..sesuai la tu.kalau nak rasa coklat tu lebih sikit rasanya campur sikit emalco choc baru bertambah kick

del..
lambat del..habisss dah..ikiki..

kak aidah..
haha kreatifnya anak akak..pandai pulak dia nak menari singa ngan kotak ye..siap buat ekor lagi..kalau budak2 kecik cam ni memecahkan kotak je ada lahh..hehe

naz..
tu lah..sengih cm kerang busuk dah tu..kiki

Tengku Nini said...[Reply to comment]

Dh try buat td...mmg marvellous...lembut gebu..sdpp sgt..tq 4 sharing awak : )