CSS

Tuesday, January 11, 2011

Yogurt Muffin Coklat Chip


Assalamualaikum..

Layan menu muffin petang ni. Lepas banyak kali membaking muffin menggunakan yogurt, rasanya jatuh cinta pula dengan muffin yang ada bahan yogurt ni. Sebab yogurt tu membantu melembutkan lagi muffin. Sure memang lembut sampai 3 hari. Texture muffin ni sangat fluffy, moist dan lembu. Lembu? Hehe..boleh tak gabungan lembut ngan gebu jadi Lembu.. Hancur bahasa..


Muffin macam ni, memang kegemaran dak Bais sebab coklat chip yang membangkitkan rasa. Nak bagi umpp lagi muffin ni, guna kan coklat chip milk yang sedap. Resepi yang saya olah dari pelbagai sumber, dan terhasillah muffin simple ni.


YOGURT MUFFIN COKLAT CHIP
sumber: izahdaut

bahan:
1 cawan tepung 
1/3 cawan gula
1/2 sk soda bikarbonat
3/4 sk baking powder
1/4 sk garam
1 biji telur
1/2 cawan yogurt natural low fat *boleh guna jenis apapun
1/3 cawan susu segar
1/2 sk vanilla essence
2 sb butter cair
*1/2 cawan coklat chip

caranya:
Satukan tepung, baking powder, soda dan garam. Ayakkan ke dalam mangkuk yang besar. Satukan gula.Ketepikan.
Sebatikan yogurt bersama telur sehingga licin dan sebati. Kemudian masukkan susu, butter cair dan vanilla. Gaul sebati dan masukkan ke dalam adunan tepung tadi.
Gaul sekadar tepung bersatu dan sendukkan terus ke dalam muffin tin. 
Bakar pada suhu 180 C selama 25 minit.




23 comments:

Umiey said...[Reply to comment]

mmg nampak gebuss la...nyum nyum

lina said...[Reply to comment]

izah - comel jer chocolate chip nyer tu :)lama tak buat muffin rindu gak

Mas said...[Reply to comment]

makcik..kau memufin lakkk...
aku tngok sebelah mata jer, nnti aku tergoda....sambil2 tu tangan aku ambik muffin kau sebiji..he..he...
tu...model muffin tu...boleh dipertengahkan lagi....nnti dah sain contract bagi tau aunty mas tau, boleh aunty mas jadi managernya....
ummi kau sibuk memufin nnti...he..he..

hana said...[Reply to comment]

wajah mamat nih jugak yg mahal! aku nak yg dier geget! yg lain tak mo.. hahahahhahaa

mrs plain-june said...[Reply to comment]

uiii.. dapnya nampak!!! bleh buat nih.. memandangkan yogurt masih berbaki. tengkiu izah!

desperate mama said...[Reply to comment]

haiyya... puan izah ni.... takde kerja laiin ke?????.... asyik bizi buat projek kat dapur je ke?.... ko memang tak follow pape sinetron ke, telenovela ke... drama swasta kee....

papepon... tabik spring la izah....

kena sorok blog izah muffin lover dari pengetahuan ibuku... kalau ibuku tengok blog ni, mesti dia bebel kat anak dia ni... dan suruh contohi ko, izah...

Myra Jay said...[Reply to comment]

Sedapnyer muffin tu.. Petang2 cam gini lapo la pulak.. huhuu

anymz said...[Reply to comment]

iisshhh..dak botak mamam muffin sampai nak terkena hidung..kekeke
akak ambik resepi masuk list lah ya..nak suh anak dara akak buat..nampak sukatan tu pun cam mudah nya nak buat..

mokaseh yo..guno lah bahaso apo pun zah..dapur ni awak yg punyo..boto tak?..kahkah

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

salam izah...cun betul muffin izah nih...tu ada seketui coklat cip nk cicir..amik eyh :))

Nieza said...[Reply to comment]

wah terliur nengok coklat chip muffin ni...nak ler try nanti..tapi bila lak nk merajinkan diri memuffin ni...btw ambik seketoila rasa dulu..hehehe

cikmanggis said...[Reply to comment]

hehe comeynya model ..mahal bayaran tu:)dah lama tak buat muffin ni.Nak tunggu seru..

♥LOVE2COOK♥ said...[Reply to comment]

OMG...those muffins are simply tempting dear!!! Cun pics...

Dah bookmark straightaway!!! Will try soon...thanks for sharing ;)

Naz said...[Reply to comment]

Salam cik Izah oiiii..

Muffin tu nampak montok gilerrr...Bak sini beberapa ketui..

izahdaut said...[Reply to comment]

umiey..
ha ah...bila duk buat guna yogurt ni rasa suke pulk hasil muffin yg gebu gitu...cuba lah try

lina..
ooo lma dah tk bermuffin ye...hehe..tu la, ni gian nk bermapin la ni

mas..
hahhaa..makcik banyak la ko.nak jadi model ke benda.tengok kepala botak je terus reject..ekekee.. alamak tak terguda ke?ahh tektik menggoda tak menjadi la ni..

hana.
huhh..sabo je la.dia ni memang, kalau time aku pegang camere je, mula la sibuk nak bergambar..pening kepala aku

izahdaut said...[Reply to comment]

mrs plain june..
sama sama..boleh la try kalau ada yogurt.lagi satu boleh divariasikan juga muffin ni.kalau tak mo letak cekelat cip leh letak kismis, blueberry or strawberry.atau kekacang ppun boleh

desperate mama..
hahhaaa...klako la ko fidza...eh ada gak aku ikut sinatron weh.mm..apa ek..masalah ni kalau ikut belaka ni sampai lupa tajuk dah..haha.. oo boikot blog aku kat ibu dia...tak aci tak aci...

myra jay..
tu la myra.leh try baking sendiri.simple sangat.kalau beli seketul muffin besor ni agak2 makan la jugak rm2 gitu.terkejut tengok harga.tapi rasa...heemm kadang2 tak menepati citarasa pun kan

kak anymz..
iyo lah kak..den suko yo apo apo bahaso pun den layan..hahaa..mcmana leh dapat menantu org nogori tak? ekeke..ha ah..mudah je tu.tapi tak dapat banyak kalau family besar.akak leh gandakan la bebahan tu

deliah deli.
haha..tercicir ke tu, tak pe lah nah amik dengan mapin2 sekali ye...ikiki..dah dah..gi main jauh jauh ye..

nieza..
eh nak rasa kena secubit je.cam kita rasa lauk dalam koli tu kan..hehehee... ala buat ni dapat tak banyak pun nieza.leh simpan sampai 3 hari pun.try la

izahdaut said...[Reply to comment]

cik manggis..
ha ah tu cm, bayo ngan muffin je..hehe.. saya ni lak, kalau lama tak memapin cam gian je nak membaking..hisshh..hehe


love2cook..
hehee...cokcip tu yang menggoda kot..hehe..try la love, saya suka mapin yg ada letak yogurt ni..lembut gebu gitu

naz..
haha dah montok macam tuannya dah ni..aduii masalah masalah...huhu

Yatie said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Sama cun lah muffin tu dngn anak Izah...tambah cute je bila tngk dia makan muffin tu...bagilah Hamka seketoi Bais..pergi mintak Ummi ya..cepat,Hamka tunggu ni....

izahdaut said...[Reply to comment]

kak yatie..
akak.busy ye...jarang tengok BW dah sekarang..hehe..nah amik dua ketoi untuk hamka untie bagi neh...pss jangan bagi mama ek..ikikii

Ayu Safieza said...[Reply to comment]

err...muffin and mr junior tu sama comey ar......:) izah ni..berlumba ayu nak kejar entry u and hana.....tak dan nak kelip-kelip mata nih....

izahdaut said...[Reply to comment]

ayu..
hehe...kelip dulu mata tu..haaa dah sampai dah tu..ikiki...tu la, dah masak pun tiap2 hari tuk dak kecik dua org ni ayu..ada la bahan nak masuk dlm blog.kalau tak de, senyap2 je la..kan kan..nak jadi model saya?meh gigit mapin neh

adawiyah said...[Reply to comment]

salam.. kak izah saya dah cuba wat muffin ni tp versi kek...
n yogurt tu saya tukar dr yg palin pada yogurt mixed beri..
alhamdulillah sedap... n menjadi cuma manis sikit la...
tq for the simple recipe...

Zatil Hulwani said...[Reply to comment]

izah...macamane ek nak masukkan chocolate chip tu dalam muffin?

Zatil Hulwani said...[Reply to comment]

izah: hehehee...maksud zatil cm dlm gmbr tu..dlm muffin tu ade chocolate chip kan?...mcmane nk buat cmtu? huhuhu harap2 izah paham...>,<