CSS

Thursday, January 13, 2011

Chicken Manchurian


Assalamualaikum..

Easy peasy recipe untuk lunch anak anak. Ayam ni kelainan dia sebab salutan sebelum menggoreng tu agak berbeza. Tu yang ada keistimewaannya tu. Resepi dari penggemar dan pakar memasak ayam iaitu Love. Hehe.. thank Love for ur lovely recipe.



CHICKEN MANCHURIAN by love2cook

Ingredients :~

(A)
700gm boneless & skinless chicken breasts ( sliced free form)
1 egg ~ beaten
2 tbsp cornstarch
2 tbsp all purpose flour
salt to taste
1/4 tsp coarse blackpepper
little water 


(B) for the sauce
4 garlic cloves ~ finely chopped
1 inch ginger ~ finely chopped
1 large onion ~ sliced
1 cup chicken broth
2 tbsp sweet soy sauce
2 tbsp soy sauce
2 tbsp tomato puree ( may sub with tomato ketchup)
2 tbsp chilli ketchup
1.5 tbsp cornstarch
1.5 tbsp water
chopped spring onions/ corriander leaves ~ for garnishing
cooking oil

Method :~ 

In a bowl, mix ingredients (A) and leave it to marinate for 15 minutes. Deep fry the chicken pieces in oil until golden brown. Drain on paper towel.
Heat up some oil, stir fry garlic, ginger and onion. Add chicken broth, sweet soy sauce, soy sauce, tomato puree and chilli sauce. Cook until sauce boils.
Mix cornstarch with water and add into the sauce. Let it thicken. 
Put in the fried chicken pieces. Mix evenly. Garnish with some chopped spring onions or corriander leaves. Ready to serve. 




Saya buat separuh dari bahan2 di atas.

22 comments:

K.Nor said...[Reply to comment]

erkkk!!! kacang pajang tu berbelit2 la.. hehehee..meh nak rasa sket ayam tu.. ada lg tak :)

♥LOVE2COOK♥ said...[Reply to comment]

Izah...Love came to inform U that I was suppose to make yoghurt choc chip muffin following ur recipe, tapi choc chips tarak!!! Haishhh, tengah baking muffin lain pulak karang! Esok nak gi beli choc chip n will bake it this weekend. Hehehe! :D

Teruja tengok Chicken Manchurian tu!!! Thanks for trying it and your lovely words ;)

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Salam Izah... sedapnyer makan ngan nasi panas2 ader lagi? lapolah pulok...he eh eh

Mas said...[Reply to comment]

makcik...kau makan macam mana kacang panjang tu..dah berpintal2 kau kerjakan....
ayam tu aku nak...kacang panjang aku buat2 tak nmpk...

anymz said...[Reply to comment]

zah,takpe zah,akak pujuk2 izah balik..bagi lah akak kacang panjang tu zah..akak rela makan walaupun kacang tu berbelit2..jgn aku tercokik sudah lah yo..ayam tu pun nak jugak..semuo sekali lah zah asal ko jgn majok lagi sudah lah..huhu..


akak pernah kena strok raya kedua thn '09 dulu..skang masih dlm perhatian Dr..ala..sikit je.dah boleh berlari dah...huuiiihh..eksyen nya aku..kihkih

ros@JMC said...[Reply to comment]

salam kak izah, wah ade lauk ayam manchurian ni...sure sedap...nak set nasi tu sekali kak, ka cang panjang kasi byk2 ya heheee

HaSue said...[Reply to comment]

aoww..nak rasa jugakkkk..dah abis pun nak jugakkk...(nih style anak aku laa nih)hehe

Yatie said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Masak mcm ni mmng sedap rasanya..tak berapa pedas mmng kegemaran anak2....akak msk cincai jek arini...hah3..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

akak suka gak sekali sekali mkn kering2 gini.. kacang panjang tu pun akak suka wt ulam.. masa arwah ayah berkebun dulu.. sambil petik.. sambil curik mkn kacang yg muda2.. hehee... tp kalau baru lepas spray racun jangan buat hal.. karang ada yg masuk spital.. kikiki...

Anie said...[Reply to comment]

Izah,

Jauh nak merantau sampai ke Manchuria pasal nak makan ayam...hahahaz :D Wahh nak jugak kacang panjang terbelit2 itew...

Nieza said...[Reply to comment]

izah, ko punya ayam ni dah berbau harum sampai ke dapur kita ler..ni dtng bawa piring nk rasa skit..hehe btw kuih cek mek molek tu pun molek jer nengoknya...kalau ada juga tapau..hehe

hana said...[Reply to comment]

makcikkkk.... aku buat2 bizi nih! dtg kejap! tapau ayam spoloh ekor! eh spoloh ketui eh tak cukop! satu besenn!! hahahahahaa

hani said...[Reply to comment]

kakakkkkkkkk...sata tak sebesen mcm kakak hana tuh...dpt sepinggan jadi le

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

salam izah..tgk kat dapur love hr tu..nmpak sedap...dpt kat izah resepi sekejap je dah siap terhidang mknnya..trpikat ngan kcang panjang berbelit2 tu..cicah smbal belacan sedap tu :)))

*cek mek comey tu ada lg..:p~

AZLINA said...[Reply to comment]

Salam Izah, ni kalau anak2 akak dpt ayam ni mst kejap je dah licin. Dgn mak sekali join meratah...hehe..btw geram betui akak tengok cek mek molek kat bwh tu,tersgt la molek rupanya! :)

fara dean said...[Reply to comment]

salam izah..
alamak dah sampai dapur izah dah..mesti sedap ni!!!

Ayu said...[Reply to comment]

salam izah,
nak tanya ayam ni ada manis tak..maksud akak, rasanya manis2 masin tak?macam sweet sour gitu?....uish nak tau kena buatlah kan..heheh..tapi nampak sedap betul..

Kak Sam said...[Reply to comment]

Assalamualaikum...
Salam perkenalan. Selalu jumpa akak kat dapur hana dan k nor. Hari ni baru berkesempatan singgah. Harap sudi terima anak murid baru ni ye. Bukan apa saya ni baru masuk tadika masak memasak so duk tengah cari sifu seramai mungkin biar cepat grad.

izahdaut said...[Reply to comment]

kak nor..
terbelit belit nak tiru sifu lah tu..ekekee..

lovve:
i dah tengok muffin lemon you to.will try urs pulak nanti..nampak sedap tu..anyway thank loe untuk resepi ciken ni.anak2 suka, mak anak pun suka..

erma.
betul ma, makan ngan nasi panas.ulam ngan kacang belit sedap.jangan sembelit sudah..hahaa


mas..
hahaha..ni sorang lagih..huh..kacang tu mulut aku je boleh ngap tu..ekekee..

izahdaut said...[Reply to comment]

kak anymz..
ye ke kak nim, ya Allah...kalau darah tinggi pun leh kena strok jugak ek..agaknya naik giler2 la tu bp nya kak ye...ishh jaga2 makan kak..risau dengor nya


ros JMC..
hehe..ha ah..glemer tak namanya tu ros.makan kering gini sedap jugak.bebudak suka aje..nah amik kacang je..haha..kedekut ek

hasue..
owhh patut la anak style cam tu, maknya style cam tu jugak..kikiki.. amik amikk

kak yatie..
cincai masakan seorang ibu tu jugak la yang sodap amat kan kak...sian aka ku sorang yg busy neh..turun 5 kilo ni kot..ekeke

kak madiha..
haha..tul tu kak.kalau saya plak, mak saya suke berkebun.sampai sekarang pun itu lah hobby dia.makan kacang yg muda tu mmg best.kami kompom boleh makan kak sebab tak de racun punya.baja lak guna bahan kumuhan kambing je..wah ayat sopan tuh..haha

izahdaut said...[Reply to comment]

anie..
lagi kacang terbelit ye..nah amik amik...jangan sembeit sudahhh..ekikiki..

nieza..
ikikiki...jauh nor bau nyer ye..agak2 kalau terkuntut sampai tak bau ke sana..hahhaa..guwau je yee..nah amik tapau gambar je..huh

kak hana..
kan ke kak anymz dah pulang balik ayam ke reban jepun nun..ikiki..nah sebesan tulang ayam..kaka

hani..
sama jugak nak jugak rupanya..nah sepinggan tulang jugak..hahaaa...aku suka aku suka..kikiki

deliah deli..
tul tu, cicah sambal tempoyak pun sodap kan..comel ye..1st time del try buat cek mek tu..nasib jugak menjadi.heh

azlina..
akak, sama la kita kak, anak2 duk ratah je.makan nasi bila ayam dah habis.boleh gitu.hehe..mekasih..1st time buat kak.tak pernah buat, makan je suka..tapi cam kata erma la, kalau beli kengkadang tu tepung banyak jadi liat kan

izahdaut said...[Reply to comment]

fara dean..
sedap..sedap ratah gitu pun iye jugak

ayu..
hmmm sweet sour tu tak sangat...rasa kejadian ayam saya ni saya ejas sikit kak.sesuai ngan bebudak tu..masam tu ada jugak sebab guna puree tomat tu kan.tapi saya sub ngan sos je..so masam tu tak ketara sangat.tak strong.tapi leh ejas kan..akak..better try kak.kalau pedas ni mmg kompom bertambah2 sedap.tapi makan bebudak saya tak buat pedas la.

kak sam..
waalaikumussalam warahmatullah..
mekasih sudi datang ke blog saya niha..ha ah perasan jugak slalu ada kat blog kak hana ngan k.nor..ala saya ni bukan sifu jugak...try n error je.kalau jadi masakan kita tu kita tayang ek..hehee..apa pun slamat berkenalan jugak..kita share la mana yg patut kan

eh tak dapat link ke blog kak sam la.boleh bagi link tak?nak terjah ni..hehe