Monday, January 3, 2011

Ubi Getuk dan nostalgia


Assalamualaikum..

Ni projek petang semalam. Tengahari tu rebus ubi kayu pemberian akak ipor masa balik kampung hari tu. Rasa cam dah lama je terperam ubi tu, karang expired pulak. Jadi bila dah rebus, tak terabis makan mcm tu aje, dipikir pikirin teringin nak buat ubi getuk. Hari tu tanya cikgu Zana kita tu macamana nak buat, dan bila tengok Mas buat pun sama je la kan basicnya. Ubi ni pulak gebuu wangi je. Sedap benor la bila dibuat kuih gini.


Yang dah siap digoreng. Ubi ni membawa nostalgia pada saya sebab 1st time saya rasa kuih ni masa belajar di Gombak. Terus teringat my best friends kat uia dulu, Sina dan Yami. Time tu memang time seronok bujang bujang gitu kan. Walaupun masa belajor tu memang la tak suka, nak kena pikir class, tutor, presentation yg tak sudah2, assigments, paling tak suka mock trial (suka tengok orang je bila kena diri sendiri, gigil) tapi bila dah tuo tuo ni, time tu la paling best dikenang.




Bila time nak beli barang keperluan harian, masa tu paling dekatnya pasaraya Idaman kat Ong Tai Kim. Kat situ la selalu dok beli kuih makcik2 jual kat depan supar tu. Mek Sina suka beli Laksa. Gila laksa budak tu. Saya pulak tak suka laksa. Tapi asik kena paksa makan jugak ngan budak sorang tu. Hmm rindu masa tu. Dan masa tu la saya merasa kuih getuk ni.

Macam nostalgia sangat ek. Hehehe.. mekasih Mas. Aku tiru resepi macam ko buat. Memang sedap, lembut je dan rangup diluar.

Rujuk dari: Mas Duniaku



UBI GETUK

Bahan :
  • 2 cawan ubi kayu rebus
  • 1 cawan kelapa parut putih
  • 1/2 cawan gula *saya tambah beberapa sudu lagi
  •  sedikit garam
Campur semua bahan dan gaul sebati dan rata. Kepalkan bulat bulat kecil.

Bancuhan tepung goreng :
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung beras
  • 1 sudu teh garam 
  • air
  • - satukan semua bahan dan kacau hingga sebati
Bancuhkan semua bahan dan kacau sebati. Celup bebola ubi getuk tadi dan goreng dalam minyak yang banyak sehingga garing kekuningan. Toskan minyak dan hidang.

22 comments:

hani said...[Reply to comment]

ayoyoyooo ...kalau ujan2 ni, ubi mmg menjadi pilihan hatiku...huwaaaaaaaa nakkk...!! mesti dah habes kan kak..???

izahdaut said...[Reply to comment]

hani..
dak aih..ada lagi ni.akak buat banyak n frozen kan.entah ler tahan lama mana..tahan la kot..

hani said...[Reply to comment]

tp tgk pon dah tahannnnnnnnnnnn

Mas said...[Reply to comment]

perrhhh..makcik, sangat cantik dan comei2 ubi getuk kau tu....
sampai tergoda aku tengok....
sedapp kan makcik, sebab tu aku suka buat ubi getuk bila ada ubi kayu.....
kata tadi ada banyak, baik kau goreng...pas tu kau anto subang.....he..he...bijak tak aku....
izah, boleh wat frozen ubi getuk tu, tapi tak la tahan lama sangat sebab ada kelapa parut dlmnya...2 ke 3 hari ok lagi tu...
nostalgia yg manis tu, mesti kau ingt masa nmpk ubi getuk kan....

JungRara said...[Reply to comment]

oh ubi getuk....nak balik kg sekarang..makn ubi getok!

Anie said...[Reply to comment]

Salam Izah,

Happy New Year ;) I tertinggal beca lah pasal tu lambat nak wish..hehehez

Sedapnya kalau dpt mkn ubi getok ni ;) sungguh amat menyelerakan...yummzz yummmz :pppp

HaSue said...[Reply to comment]

oh my goat!this is my peberet okeh..anta 12 ketui yer zah..plisss2..ngeee ;P

::Azura Rahman:: said...[Reply to comment]

oh izah.. ini adalah kuih yg pertama kali zura makan and fall in love terus.. masa tu pegi Seremban.. punyer laa sedap.. huhu.. bak mai skit.. kalu sue mntk 12ketui.. zura nk 20 ketui.. hahaha.. boley dak?..

Kak Rose said...[Reply to comment]

izah... sedapnya ubi getuk ni... cun sangat lak tu... eee rasa masa ni jugak nak g cari ubi!

Noorma Ismail said...[Reply to comment]

huish...sedapnyer ubi getuk..akak panggil isabella (entah ler..orang kat cheras ni panggil kuih tu dengan gelaran isabella plak)... anak akak panggil bola ubi..

pernah gak buat style pedas,,,pun sedap jugak

Ayu said...[Reply to comment]

salam izah,
wah ubi getuk kalau dapat ubi yang empuk memanglah sedap..akak selalu kalau beli ubi dapat yang ganyut..hehe

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...[Reply to comment]

kena dengan kopi o , sedap ni.

lina said...[Reply to comment]

izan sedap ni menu kuih kegemaran ...

hana said...[Reply to comment]

makcikkkkk simpankan sket! sok aku nk wat sarapan! mlm nih jd kupu2 mlm jap... :D

Nieza said...[Reply to comment]

izah, sungguh gebus dan comel ubi ni...adehhh terliur lak memlm ni...hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

hani..
sah memang gemor betul ubi ni.tapi makan mcm tu je pun sedap before goreng tu.sebab dh rasa semuanya kan.bebudak suka

mas..
nostalgia tu sebab getuk aku buat tu sedap n lembut.kalau idak tak de nak nostalgia bagai.haha

ha ah aku buat frozen ni.memng la sebab ada kelapa aku tak jamin lama mana tahan.apa pun mekasih bagai anggaran sukatan tu.aku buat lebih kurang tu la jugak..

jungrara..
hehe..kalau maknan mcm ni memang teringatkan kampung ek..nostalgia jugak di situ..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

anie..
ye..selamat tahun baru jugak... orait..thanks sudi singgah jugak..suka jugak ubi getuk ye...simple jekan nak buatnya.boleh cubaaa

hasue..
weii boleh makan ke mek? ishh sabau je la..hahaha..teruk tul

azura..
wah wah..ni dah boleh saya bukak geri getuk2 dah ni..haha..tu la, saya pun 1st rasa, terus jatuh cintan jugak...sanagt suka..nak nak kalau dapat nyior muda lagiii best

izahdaut said...[Reply to comment]

kak rose..
hahhaa..selalu gitu lah.tengok je blog ada menu best2 giler, time2 tu jugak tak leh duk diam nak bikin je...tak tahan godaan...kak rose..ini..cobaaannn//mcm citer p ramlee..haha

kak noorma..
isabella? haha..awat pelik enor bunyi nye..kalau bola ubi ok lagi tu..buat pedas cam ner kak?pedas dlm ubi atau sira kan ubi tu?

kak ayu..
betul tu, kalau dapat yg gebu mmg sedapkalau org kampung pnggil 'gebu'. tapi ni org kampung yg tanam, tu yg sedap kot.kalau beli ni pepaham je la kan..

paty kitchen.
betul kak, nak nak pulak kalau ada beranda.wah sambil minum sambbil tengok hari hujan..kiki

lina..
pun gemar? memang menjadi kegemaran kan...simple kuih tapi ramai peminat

kak hana..
weh kupu kupu malam yang cenggana tu? kikiki...ha ah aku simpankan lah..banyak lagi ni

nieza..
kat sana ada ubi tak? bleh try la kalau dah terliur..kesian je dengor tu..hehe

CERITAKUASN said...[Reply to comment]

waaaaaaaaaaaaaaaaa pae... dah lama teringin nak makan kuih ni.. yg beli kekadang manis sgt lah, banyak kelapa sangat lah.. nanti ko tolong buatkan utk ana pae.. cayalah

izahdaut said...[Reply to comment]

ceritakuasn..
ana...boleh sehh..ada bebahan musti boleh punya..nak beso mana bolanya tu? besar guli? besar bola pingpong? ke bola golf? ke bola sepak...hahaa. ana sama la kita.suka gok kuih ni...

Yatie said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Sorry ya..akak dtng lmbt sngt..kompem dah abes...antor dan ambek anak2 sklh ni...tu yg busy bebenor..mlm baru rehat sikit...
Uwaaaaa cantiknya ubi getukmu itew...kalau jual mmng laku punyer...comel loteh mcm tuannya..

izahdaut said...[Reply to comment]

ececeh..kombang jap tuannya dikatakan comel..haha.. oo yela..dah musim sekolah.busy la kak kan...patut la senyap je hari ni