CSS

Monday, January 10, 2011

Seri Muka Pisang


Assalamualaikum..

Antara hasil godaan di blog masak masak , maka terhasil la kuih yang sodap ni ha. Seri muka pisang. Sesedap namanya. Kuih ni dah habis ye, sebab buat hari sabtu baru ni. Kejap je dah habis kuih camni. Saya buat setengah je dari resepinya tu. 


Kuih ni memula tengok kat umah kak Jun, pastu kak Hana lak membuatnya. Asal resepi dari hasiah63 myR. Sapa ada pisang lebih tu boleh la try kuih ni. Anak anak saya suka, mak bapak pun suka kuih ni. Mekasih kak Jun ye. Saya copy from Irish Kitchen.



SERI MUKA PISANG
sumber: hasiah63@myR

Bawah
1 cawan tepung beras
2 cawan santan
2 cawan pisang lenyek
1/2 cawan gula* kalau pisang manis,harap kurangkan
2 sudu kastad

Campurkan semua dan kukus selama 20 minit..

Atas
60gm tepung gandum
100gm gula
250gm santan
50gm jus pandan *saya guna 1 sk pandan paste + 50gm santan
1/2 sudu tepung jagung
2 biji telur
sedikit garam dan pewarna hijau

Pukul telur dgn gula. Kemudian campurkan dgn bahan-bahan lain. Tapis dan curah atas kukusan lapisan bawah tadi. Kukus semula selama 20 minit. Kemudian sejukkan dan potong...



24 comments:

Anna Qawina said...[Reply to comment]

comey lottey kuihmu ini...kitaorg kalau beli pisang & nak but kuih/kek, kena sorok, kalau tak habis di ngap dek ank2ku yg ramai itu..hihi

hana said...[Reply to comment]

aku suker aku suker aku sukerrr.... tp nk ngabiskannyer jenuh juga sbb budak2 tk mkn..salah sape sebenanya klu isteri2 gemok? hahahaha

kasihredha said...[Reply to comment]

cantiknya
suka tengok colour kueh ni
sure sedap

fara dean said...[Reply to comment]

waa senangnya nak makan..ada suka sekali..i like!

Mas said...[Reply to comment]

tuuu...kau nak goda aku lak......
terliur dah aku tengok...
kena cari pisang dulu...he..he....

HaSue said...[Reply to comment]

*berlari ke dapur izah..dah abis pntg katekn..haha...
tapaukan setengah loyang yer zah..errr,guna pisang ape ni?kalo pisang embun lum berani nk mkn...sejuk.ngee

Yatie said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Uisshhh tak tahan tngk kuih2 mcm ni tau...kalau ada stok pisang kat umah ni, skrng gak akak wat tau...terliur je tngk...dah tau mmng sedap kuih ni..waduh pnjngnya list akak niiiii...

Ayu said...[Reply to comment]

wah..cantik warna kuih izah ni..
kalau izah cakap sedap, mesti sedaplah kuih ni ya izah..bolehlah masuk list..

lina said...[Reply to comment]

mmg nampak berselera jer tuh izah

Mr. Mama said...[Reply to comment]

nak jugak...nak jugak

Suzi said...[Reply to comment]

izah...memang berseri2 seri muka pisang ni.
masuk list lg...bila boleh buat tu tak tahulah hehehe...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

yea yeaaa.... dapat gak pos entry sama dengan izah hari ni... hehehehee...

sememangnya sedap kuih ni... i like pisang!!

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

salam izah...suker pinggan itu..tang kuih x yah citer la..slgi namenyer pisang mmg mjadik kesukaan :))

hani said...[Reply to comment]

ehmmm eehhmmmm...cedapp kakkk...dah mcm warna negeri kedah ni...ekekekeke

izahdaut said...[Reply to comment]

anna qawina..
bagus la anak suka makan pisang kan.anak saya yg kecik tu tak boleh makan pisang la pulak.ada alergy.habis naik bintik merah kat muka.sampai bengkak2.tapi alhamdulillah kalau buat kuih boleh pulak makan

kak hana..
haha..ayat tak leh tahan tu.salah mereka dan keluarga mereka.kiki... aku lak kak, satu umah memang suka kuih cam ni..

kasihredha..
cantikkan..
mcm bendera kedah..
sedap..mmg kalau suka kuih rasa pisang, resepi ni recomended la

fara dean..
ha ah..suap je terus ke mulut.hehe.budak2 berdua tu la yg teruja sesangat

mas..
makcik,
apa yang ditunggu lagi..gi cari pisang gi.banyak dah ko masuk list kuih2 pisang ni kan..haha

izahdaut said...[Reply to comment]

hasue..
amboii amboii..suke nyer mek sorang ni dah habis pantang.haha..aku guna pisang emas ler.manis plak pisang ni.mmg kena kurangkan gulanya tu

yatie..
haha...tu la pasal.mmg tak leh dipendekkan lagi dah kak.bila buat akan datang lagi resepi2 yg best.dah tau dah, mmg akak gile kuih2 mcm ni..hehe.ni mmg resepi kena cuba tau kak

ayu..
ha ah.sedap.kalau saya family yg suke kuih pisang2 ni, mmg sedap la.ada juhak rasa mcm kuih lapis pisang tu

lina..
ye.mmg berselera lina.

mr mama..
boleh..kena buat la.mudah je tu.kalau famly kecik buat mcm saya.setengah adunan je

suzi..
akak..tu la.semua nya sedap n masuk list kan.hehe..ada terlebih pisang boleh buat kuih cam ni.pepulak kepada yg suka kuih2 talam n berkukus mcm ni

kak madihaa..
hahaha..gimme 5 la kak.boleh lak sama kan..sehati sejiwa ke ek..kiki..sedapkan.kejap je habis

deliah deli..
haha..pinggan lak ye.ha ah pokodot gitu.

hani..
betul tu, sempena warne bendera negeri hubby akak la ni

Ayu Safieza said...[Reply to comment]

Izah......sorang lagi yang macam hana....masak cam chef..gambar cam pro......:))...er I loiikess......talam2 ni....tapi i xder mase nak wat......uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....!!

kak Erna said...[Reply to comment]

salam izah..terliur akak ni..mau cari pisang ni..pisang apa sedap izah..tak sabo ni..dah la kat rumah akak ni..sume suka pisang..

anymz said...[Reply to comment]

waah..lawo..lawo..masuk list jugak yg ini..
kak erna..akak buat lah yo..nanti kita pegi umah akak mamam.hehe

Ida Ddapur said...[Reply to comment]

comel lote kecik molek kuih seri muka izah ni...sumenyer m'goda jiwa ni..mcmmana ni..yg mana dulu ni..aduh waduhh

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

xaci...xaci..habis baru nk tunjuk....uwaaaa.....nak jgk!! nak jugak!!!

izahdaut said...[Reply to comment]

ayu safieza..
alaaa mana ada pro pun.pro kat rumah ni je la.amik gambar pun masi bertatih nak belajar la ayu..shy shy cat rasa dengar pujian itu.haha

kak erna..
fuh semangat tu kak.hehe..saya buat ni guna pisang emas.rasanya kalau pisang yg rasa lemak manis semuanya sesuai.jangan guna pisang kelat je sudah..try la akak..

kak anymz..
amboi amboi...mana aci suh kak erna lak yg buat...jangan layan dia kak erna..buat senyap2 je ye kak..hehe

kakida ddpaur..
haha...sudah sudah..bukan pening nak masak macamana tapi pening nak masak yg mana..tu la.memang terjadi pada kita yg panjang list ni kan.hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

mimiey..
uii datang lambat nak jugak tau budak ni.biasa dia..mana rotan nak rembas skiitt budak nehh...wakaka

Mama Gee said...[Reply to comment]

Izah.....Mama Gee nak try buat jugak lah....anak2 mmg suka pisang...slalu buat kek atau sekodok je....TQ for the resipi ya!