Saturday, January 29, 2011

Apple Roll Bun


Assalamualaikum...

Apple Roll bun ni dah sampai ke dapur saya gara-gara cerita mamafami semalam yang roti ni mendapat sambutan yang hangat kat rumah mama. Hmmm...memang sedap la weii. Hari tu kak Anymz ada tanya CMG kan.. ni jawapan saya kak Nim...memang best. Bila gigit roti ni yang gebu lembut tu, ngan masam manis apple ngan gula perang tu, memang sangat kena. Ada rasa garing-garing pulak, kalau kunyah masa panas-panas la. Bila sejuk dah lembut je semua tu kan. Hubby yang hanya layan roti cam tu cam tu je pun cakap roti ni sedap. Haa..tunggu lagi ke....



Hasil dari tangan amatur. Nak tengok versi comel boleh tengok umah MamaFami juga CMG. Mekasih buat Mama dan Cik Mat!


APPLE ROLL BUN
Sumber : Che Mat Gebu

BAHAN DOH ROTI :

250 gram tepung roti
50 gram gula halus
1/2 camca teh garam halus
125 ml air
10 gram susu tepung
1/4 camca teh bread improver
1/4 camca teh bread softerner
30 gram telur (pecahkan 1 biji telur, pukul sedikit dan timbang)
20 gram mentega
6 gram instant yeast (mauripan)

BAHAN TABUR :

2 camca besar mentega, dicairkan
3 camca besar gula perang
2 biji epal hijau, dikupas dan parut kasar, perah sedikit airnya
1/2 camca teh serbuk kayu manis (optional)

CARA MEMBUATNYA :

1.UNTUK DOH :- Larutkan yis dalam air suam, biar berbuih. Satukan semua bahan lain kecuali mentega, masukkan bancuhan yis dan gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal dan anjal (kurang lebih 20 minit). Bulat2kan doh, letak dalam bekas dan balut dengan plastik bersih, biarkan 45 minit hingga naik. KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan2 untuk doh dalam breadmaker, pilih setting untuk "DOH" dan tekan "ON", tunggu hingga siap (selalunya BM mengambil masa 30 minit menguli dan 1 jam memerap, ikut jenis BM masing2).

2.UNTUK APPLE ROLL BUN:- Tabur tepung pada meja kerja, keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara. Tekan2 dan canai sehingga menjadi 4 persegi (tabur sedikit tepung jika melekat). Sapu dengan mentega cair, tabur dengan gula perang+serbuk kayu manis(jika guna) tadi rata2. Akhir sekali ratakan parutan epal hijau. Gulung seperti swissroll, gulung ketat2. Kerat dengan pisau tajam kepada 10 bahagian sama besar.
3.Isi setiap potongan dalam paper cup bersaiz 4 inci, tekan sedikit biar leper. Buat hingga siap dan perap 45 minit. Sapu telur (baki dari 30 gram tadi) rata2 dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 25 minit. Keluarkan dari oven dan sapu dengan baki mentega cair. Biarkan sejuk dan boleh hidangkan.... Selamat mencuba..


yang ni letak dalam loyang je


47 comments:

Mas said...[Reply to comment]

makcik...cantik betul roti epal ni...terliur aku..
nak buat kene beli apel hijau dulu...
sedappp yer makcik...aku pun dah teringin ni....

kak Erna said...[Reply to comment]

izah..pagi2 akak dah tengok bun yang cantik dan sedap nih..

Sofea said...[Reply to comment]

singgah tgk apple roll izah..mesti sedappp ;)

ilahjy said...[Reply to comment]

salam izah..
amboiii roti dia bukan men tantekkk lagi ..jeles kak ilah tgok..dok cari BM tak dak lagi ni..hehe nak uli dgn tgn tak berapa kuat...
ya kak ilah guna tpg roti dlm pau tuu..tu yg payah tak sukat men agak2 jer..

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

patutla rase cam nk makan epal ijo pagi nih...rupenye ade org tanya roti epal...sedap eh kak izah...masok list lagilah jwbnye... nk tgg buat lmbt lagi, mintak yg dlm loyang je la...

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

salam izah...lawanya! nk yg dlm loyang tu nampak moist n blh mkn lebih skit :p~

Yatie said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Comelnya roti dlm cup tu...yg dlm loyang tu gebu dan tak cukup ruang, tu yg dok berempet2 tuuu...nak beli apple ijau dululah...kalau buah limau banyaklah ni kat umah...kih3..

hani said...[Reply to comment]

salam kakak izah,
saya akan dtg umah akak dgn anak saya jap lagi...sila sediakan roti tersebut utk dimakan dan ditapau...terima kasih..!!

Aqil said...[Reply to comment]

Akak kite bru je nengok2 kt blog CMG smlm ada gk pasang angan2 nk membuatnya hu3..tgk3 pg ni akak dh buat..sedap ye..kite ni pntang org kate sedap sibuk gk nk membuatnya..hu3

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

cute nyer bun nie... cam tak sampai hati pula nak makan kalau dpn diana... ^_^ cute sesgt

Anna Qawina said...[Reply to comment]

dah lama pasang angan2 nak buat roti inti epal ni tapi anagn2ku musnah sbb kurang ghajin..hihi..kalo takdak bread softner tuh canne? mintak sikitla...

Anie said...[Reply to comment]

Izah,

Cantik lah hasil tgn amatur buat roti, kalau dah pro cfm hebat meletopsss...hehehez. Kena plak tu dgn paper cup yg kiut miut...I like ;)

cikmanggis said...[Reply to comment]

salam izah..lama tak singgah kat dapur izah ni..alamak nak cuba jugak la..apple pun ada kat dapur tu..saiz pun dah makin kecut ..dapat bayangkan sedapnya rasa apple masam masam tu:)

ain (sweet thots) said...[Reply to comment]

hoho... sedap2... tgk pon dah sedap, dpt mkn lg syiokk... weh... cantik la papercup tu... kiut... kalau budak tgk, mmg terkam trus. mana beli nih..? ^_^

Ida Ddapur said...[Reply to comment]

cun ler dik izah punya roti epal roll ni....dah lama akak tak meroti ni...sedappnyer...tergoda akak tau

HaSue said...[Reply to comment]

zah..aku nak ngendeng roti umah ko jelah..aku kan,roti2 mmg lambat abis kat umah ni..kalo kek laju jek..kalo buat roti pun harus kreatif2 mcm roti ko buat ni laku kot...ce ko anta ke sini byk2..muehehe

hana said...[Reply to comment]

makcikkkk.. mana roti paun tuhhh??? ker paun tuh ko dah derhakakan jd apple bun??! tak aci tak aciii... kakakakakakaa

~Norul Mas Hana ~ said...[Reply to comment]

Assalamualaikum kak izah..
cara kak izah describe pasal rasa tu pon dah menggiurkan..haha..

Kak Sam said...[Reply to comment]

Assalamualaikum....
Tak mau komen apa2 le. Sebenarnya jeles hahaha

Ezadlieza said...[Reply to comment]

izahhh...nak seketoi yg dlm cup tu...pintalan yg cantik tuh..aduhh...tergoda dan menggoda..tp bila ler akak nak buat nih...hukhuk

izahdaut said...[Reply to comment]

Mas... Sedapmmakcik.. Ko musti suke. Ada rasa masam manis tu mmg sedap. Ada moist moist pulak.makan panas2 mmg best lah. Tapi aku skip serbuk kayu manis sebab bebudak tak brapa suke rasanya tu

izahdaut said...[Reply to comment]

Kak erna... Sihat ke tu. Lama tak nampak akak kat sini.. Mekasih kak. Tu nasib baik namapk elok.. Yang tak elok kita kasi sorok2 sikit tu kak. Heheh

izahdaut said...[Reply to comment]

Kak sofea.. Bagi saya mmg sedap kak. Gebu dan gigit ngan apple tu mmg kena la. Sedap. Kalau nak try rasa kena buat tuuu.. Hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

Kak ilah.. Akak kena buat lagi n bagi rsepi pulak kat kami tu. Namapak gebu betul pau akak tu.. Hehe
Akak.. Kata nak cari kat cosway.. Tak jumpa lagi ke bm nya..hehe selamat mencari kak ya

izahdaut said...[Reply to comment]

Mimiey.. Haha yela tu. Kena buat mie baru skill meroti ada mari. Ok nanti nak meroti lGi kena try roti yg ini. Mmg best!!!

izahdaut said...[Reply to comment]

Del.. Mmg ler kuar oven je terus makan brapa ketui yg dalm cup tu. Comel gitu kot.. Yang dlm loyang tu bebudak buat tak nampak je... Hehhe

Adiwieyah said...[Reply to comment]

salam ziarah petang, sedapnya nampak gebu...mesti tak cukup kalau satu..nak 10 boleh....
thanks izah bg maklumat pasal bekas muffin...nanti nak cari kat kedai kek....kat giant n tesco tak jumpa..

izahdaut said...[Reply to comment]

Kak yatie kot kot nanti keluar roti oren sempena CNY .. Hehe.. Akak sedap ni kak.. Hubby saya pun kata sedap. Maknenya sedap lertu..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

Hani.. Buat suspen je tau. Heheh. .. Haa datang datang lai lai.. Dah sampai depan pintu miskol ye.. Haha

izahdaut said...[Reply to comment]

Aqil.. Pada akak la kan.. Akak mmg suke rasa dia. Rasa mamsam2 manis n moist2 sikit. Sedapppp jee.. Try la, baru taU.. Hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

Diana.. Heheh.. Anak2 saya yang comel tu dulu yg diorg nak terkam gigit. Kalau kita ni duk tenung renung kejapkan. Amik feel dulu org kata. Haha

izahdaut said...[Reply to comment]

Anna tak de softner tu ko guna wateroux. Kalau nak rajin lagi ko guna je softner kain softlan/.. Hakhak.. Marah ana! Ala ko masuk bebahan dlm bm je. Apa susah..

Nieza said...[Reply to comment]

izah, lawanya roti ni...geram nengok rasa nk ngap jer ni..haha nanti nk cuba jugalah ..:)

izahdaut said...[Reply to comment]

anie..hahaha..aku rasa tak pro dah kot..duduk kat amatur je la bab roti ni..hehehee... paper cup tu mmg comel..tu yan beli tu..pink colour..i likee

izahdaut said...[Reply to comment]

cikmanggis..tu lah memang kena la rasanya tu masam manis lemak2 roti tu...pandai cikmat mengadun rasa dlm roti tu..

izahdaut said...[Reply to comment]

kak ain..tu la pasal..comel kan..ada yang besr je..kalau ada kecik kiut miut dah tentu saya beli banyak banyak..hehe..kedai yen bakery kat ampang indah..akak biasa gi tak? saya 1st time terjumpa rupanya kedai kek depan idung je..sebelum ni slalu gi area taman serkut sana..dekat2 taman midah..eh akak tau ke?hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

kak ida..memang nak menggoda akak pun ni..sesedap rupanya..roti ni tau..nyaman je masa menggigit tu..kalau kena ngan kopi o choww choww punyer..fuhhh ayam masuk rumah pun tak sedor..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

hasue..ko buat kreatif kreatif sikit..ko buat bentuk kereta ke..bentuk duit ke..sah kompom anak2 ko makan..hahaa..tak kuasa nak bagi ko...tempayan aku lagi besar nak isi ni..hahaha

izahdaut said...[Reply to comment]

kak hana..sshhh apa derhaka derhaka ni..cakap slow slow sikit.haha..entah la, kalau aku jumpa gambor roti tu nanti aku letak..patutu la ada sehari tu aku rasa cam ada menda je aku tak buat..aku rasa roti paun tu ler aku lupa nak buat ppost..huhh

izahdaut said...[Reply to comment]

norul mas..haahh tunggu lagi..gi ler nguli..best wooo..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

kak sam..uii jangan jeles..hehe...meh buat meh..pasti tertawan dengan rasanya...

izahdaut said...[Reply to comment]

ezadliza..akak jangan tunggu lagi kak..aduk kan bebahan dan uli...akan bangga melihat rupanya nanti...saya pakai buat je..tengok2 dia kembang cantikk je...kembang jugak idung niha melihatnya..haha

izahdaut said...[Reply to comment]

adiwieyah..fie kat kedai bahan kek mcm mcm ada..gile kite dibuatnya..hehe..10 ketui?huh kenyang 2 hari tu..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

nieza..boleh di masukkan kategory must try roti ni..mmg best..kena plak epal masam masam tu kan mmg best lah

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...[Reply to comment]

Salam...kita terlambat tengok roti apple ni...mesti dah habis dah..kalau wat lagi nak yer....

fara dean said...[Reply to comment]

salam ..
ding dong!
malam2 baru singgah ..mesti tuan dapur dh titon..
ada lg tak apple tu? cantik putaran tu...terasa nak gigit je..hihi

NoorMasri said...[Reply to comment]

sedapnya roti epal.....terliur dibuatnya...!