CSS

Thursday, April 5, 2012

Bingka Kentang (kak Yatie)


Assalamualaikum..

Ada nak suap suap bingka. Meh saya suapkan.
Hehe.. jap tadi main teka teki kuih bingka niha kat FB. Memacam gak jawapan.
Betul le jawapan si Anis ngan kak Zura, bingka kentang.
Nasib teka sebelum tuan resepi dtang, kalau tak tak de chance la kan nak teka dah.
Nampak ek sopak2 keliling kuih tu? Hehe..
Sebab loyang tu saya sapu ngan minyak aje.
Tak pernah sapu minyak, sebelum ni suka sapu majerin atau shortening.
Rupenya loyang saya tu tak leh sapu minyak,melekat,  saja try test mcm kak Yatie tu.
Tapi tak pe.. masih boleh diselamatkan. Bukanlah itu pengakhirannya.
Kesedapan bingka ni mcm dan ada iras2 kuih muih jualan my MIL.
Maybe saya guna daun pandan segar dan juga kuih ni mmg kena tunggu betul2 sejuk.
Kalau tak mmg tak leh potong. Kalau nak makan jugak, sila ceduk ngan sudu la time suam tu.
Tepuk kepala sikit, tah apa yang saya tulis tuha. Cam pusing2 jek ayat. Gasak

Mekasih banyak2 ngan kak Yatie untuk resepi ni.
Mintak izin nak memanjangkan resepi akak ni kat Izah Muffin Lover lak ye kak.
*bingka kreker jugak tak terbuat lagi.
Masss tulun mokcikk..belikan aku sekut lain. huhu



BINGKA KENTANG KAK YATIE
resepi: kak Yatie



Bahan-bahan.
(loyang 8x8inci)-Yatie guna acuan pecah 8 dapat 4 keping kuih.

1 cwn kentang rebus(dlm 2 biji yg sedang)
1 1/2 cwn tepung gandum
2 cwn santan (nak kisar dngn daun pandan pun boleh)
1 cwn susu cair
1 cwn gula
2 sudu besar butter/minyak sapi
4 biji telur
sedikit garam
pewarna hijau dan sedikit pes pandan


sedikit bijan
2 sb minyak utk sapu pd loyang -guna butter pun boleh


Cara-cara.
Kentang di rebus hingga empuk, toskan dan dilecek.
Masukkan kesemua bahan ke dalam blender kecuali bijan dan minyak.Kisar sebati.
Sementara itu panaskan oven 180c.Sapukan minyak/butter di sekeliling loyang dan masukkan dlm oven sebentar.
Keluarkan loyang dan tuang adunan tepung tadi dan taburkan bijan di atasnya.
Bakar selama 50 minit api atas bawah dan tambah 5 minit lagi guna api atas je utk garingkan bahagian atas.
Biarkan betul2 sejuk barulah di potong.


*izah tak de bijan. Saya saja taburkan ground almond



DAN TERIMA KASIH BUAT ADIK YANG DI PENANG ITU, YANG SENYAP SUNYI JEK TAK UPDATE BLOG DENGAN KIRIMAN PARCEL DAN MANGKUK COMEL2 TU. AHKAK SUKEE DIKKK. TQ TQ TQ.. SO SEPERISEE.. ;-)






20 comments:

Nazrah said...[Reply to comment]

Bingka kentang rupanya... Nanti petang nak buat gak lah.. Nak rasa kesedepannya

Bicara Kak Noor said...[Reply to comment]

wow ngancamlah nak try jugak lah mesti lembut bangat ni kan

Zaliedana said...[Reply to comment]

Assalam ahkak izah..wah bingka kentang lak eks..Jom kita tuka ngan bingka labu ai,opsss dahla a pinish la,xpe ahkak bagi bingka,sy bagi bijan eks,nak yg putih ke yg itam,ikiki..
Owh Mil akak wat jualan eks,mesti sedap2 kan kuih2 yg dia jual,sbb org tua2 punya ayaq tangan mmg best..
Ahkak,nmpaknyer mmg mulut ahkak masin lah kak,semalam baru ai check,alhamdulillah tuhan bagi rezeki awai..

Sheila Shafeareen said...[Reply to comment]

salam sdp kuih2 mcm nu buat utk minum ptg2 nak pulak time ada tetamu..npk garing di atas sdp tu....

Mas said...[Reply to comment]

oiitttt zaliedana...
ko menyepi sebab mabuk2 ke..
shifa nak dapat adik yerkk...he3
alhamdulillah......

makcikkkkk...
ko buat bingka kentang yerk...
aku stok santan lak abisssss...
nnti2 la aku try resepi kak yatie nie...
ko nak biskut cracker yerk..
gi beli sendiri....
sapu suruh ko perabisss menyicah ngan milo sambil nyorok bawah meja...muahahaha

psssssst....
tahniahhhh makcik..
gambar2 makin cun melecun la...
tergoda iii nengoknya...

Yatie said...[Reply to comment]

uwaaaa menjadi gak ya bingka kentang...lebihan kentang rebus malam tadi wat projek apa plk tuuuuu..he3..saje je kacau Izah..tq sudi mencuba..mmng sedapkan bingka ni...mak dan ayah akak suka betul, kalau balik kmpng mesti dia suruh buatkan bingka kentang ni...

zila 4ever said...[Reply to comment]

izahhh
x sempat nk teka kt FB tadi..h e heee tp x yah tanya mmg dh tau jwpanya ..(perasan la nie)..semalam tgok ada kt dapur kt yatie..sedap x izah??..nk menerai jgk ler..:)

inahar ali said...[Reply to comment]

waduh lamanye dh x mamam bingka..nmpak sodaapla izah..bak akak 2 potong!!

Watierman said...[Reply to comment]

Assalam Dik Izah oooi...dah lama tak makan bingka bagai....yang ni lak belum pernah try...maklumlah nak turunkan berat kekononnya....ngecesssss!

Nieza said...[Reply to comment]

amboi sana sini tayang bingka la ni Izah..mcmx2 bingka dok ada..mana satu nk terai buat ni..hehe harus dicuba juga nanti ni:)

mimie said...[Reply to comment]

vahhh...bingka peberet...penah menerai bingka ni mmg sodapp kn jahhh..lemak2 gituu...n badan pon berlemak...hahahhaha

Liza said...[Reply to comment]

izah,akk dah nganga dr tadi lg ni, naik lenguh dah mulut ni...mana tuannya xsuap2 pun...ekkekeee

ijayuji said...[Reply to comment]

wiiiweeeeetttttttt!!! nak wet raya!!! dtg2 mintak wet raya mmg tak pasal kena baling dgn penyapu :D mcm ada somting wrong ngan bingka akak tu, apa dia????? kita pulak yg menyoal tukang buat akakaka... tepi2 dia tu lerrr haishh! jgn bg mcm2 alasan kalau kedekut opppsss... undur diri dulu :D

LinRosly said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah...

Kak Lin dtg nak minum petang dgn Izah ni....sedapnya Bingkat Kentang ni..sedap3 Kak Lin suka...


Selamat Menjamu Selera :)

Mas said...[Reply to comment]

nak..nak..nak suappp sbb sy malas nak buat hihihi...
biar rupe sopak janji sedap!

hana said...[Reply to comment]

owhh bukan bingka nasik goreng eh.. kekekeke... awat potong kecik sgt tuh! dekut taw tak baekkk.... kekeke

Qasey Honey said...[Reply to comment]

ouchhh bingka sedapnye...ramai jugak yg dh mbingka skrg ni...QH aje yg xcuba2 lg...apsl kecik sgt potongnye tu...takut org mintak ehhh...huhuhu

ummiaisyah said...[Reply to comment]

byknya terlepas menu sedap-sedap.....

ogyep yummy mellow said...[Reply to comment]

KAk Izah, ogyep cop tang kerak dia ya... jgn bagi orang lain k..

Matt Pineda said...[Reply to comment]

Bingka kentang rupanya... Nanti petang nak buat gak lah.. Nak rasa kesedepannya