Wednesday, September 26, 2012

Biskut Coklat Chip Sapi




Assalamualaikum..

Masih terasa nak ngunyah biskut dak? Atau kat gobok dapur masih banyak bahan sisa sisa membiskut?
Boleh la cuba sekut simple ni, tapi bila kunyah tak reti reti nak berenti..
Saya memang mencari resepi biskut coklat chip yang sangaaat sedap yang saya kunyah time raya kat rumah sepupu saya. Bila kunyah sekut coklat chip nyer tu saya duk bayang bahan apa la yang dimasukkan skali membuatkan biskutnya tu wangiii, sedap sangat jauh la sedap dari kebanyakkan biskut cip cip yang pernah saya rasa, homemade waimma sekut kilang :-)
Akan tetapi masih fail nak bayangkan apakah secret bahan nya.
Bila tanya ngan geng sengal, si Anna bagi resepi berharga ratusan ringgit, tapi bebahan tak cukup pulak.
Jadi saya ejas2 dari resepinya tu dan resepi2 yang ada di internet.
Jadi lah resepi olahan dari saya untuk kamo kamo semua.. ecewahh mcm nak nyanyi kat konsert lak :-P
Syukur Allah sekut saya ni masih menepati piawaian tekak. Rangup, wangi dan lemak kekacang.




BISKUT COKLAT CHIP SAPI
by: izah

175 gm mentega
50 gm minyak sapi
150 gm gula perang
1 biji telur
2 cawan tepung
1/2 sk soda bikarbonat
1 cawan coklat chip - kecil
2 cawan almon flakes/nibs
sikit vanilla essence


Cara:

Satukan mentega, minyak sapi dan gula perang ke dalam mangkuk yang besar. Kacau menggunakan handwisk sehingga sebati. 
Kemudian masukkan telur dan kacau sebati.
Masukkan pula tepung dan soda yang telah diayak ke dalam mangkuk tadi. Kacau.
Kemudian masukkan coklat chip dan kekacang.
Bentukkan menggunakan tangan bulat2 mengikut size yang disukai.
Bakar pada suhu 170 C selama 20-25 minit bergantung pada oven masing2.
* Biskut ini akan meleper n mengembang sedikit. Jadi bila dibentukkan bulat2 akan menghasilkan biskut seperti gambar di atas.


















18 comments:

Mas said...[Reply to comment]

jahhhh...
sajerkk jerk ko goda aku...
meh sebalang..
jngn ngada2 kata dah abisss...
dapat ku bayangkan rasa sekut tu mcm mana bila ditambah minyak sapi..
sedapp tu..
masuk list..
insyaAllah...nak try... ( ^_^ )

Asyifa Mustaffa said...[Reply to comment]

Adoiii...menggodanya sekut dia...!
mcm nak terjah je ambik barang sekeping 2 nie hah !...huhuhu...

mala said...[Reply to comment]

unik resepi ni guna minyak sapi ..

mama sara nur said...[Reply to comment]

assalam izah
rajinnya...tp kan sedap gak kan la ni kunyah2 biskut he he
akak suka bau minyak sapi tu..wangi

Anna Qawina said...[Reply to comment]

aku nk sepak jugak ko nnt lps dah bersalin...jaga ko..haha..
jah...meh kita bersuap2suapan jah..ko suap biskut aku suap ko air kosong...haha..
nk try gok...rsp rega ratus2 aku xdan nk bli bhn lg...kihkih

Gee® said...[Reply to comment]

wah...gojes...!

JaSSNaNi said...[Reply to comment]

biskut yg guna minyak sapi mmg sedap.. wangi sangat.. saya pun suka... skrg dok tengah nguyah biskut famous almost kat opis.. nak?

ummiakid-lily said...[Reply to comment]

Memang tewas kalau resepi sekut yang lain dari lain ni...mesti nak cuba sebab mmg hantu sekut...dan bila makan berhantu x moo berhenti...TQ share resepi ni. nanti nak cuba...

Bicara Kak Noor said...[Reply to comment]

donut sedap masih lagi berbaki dah kuar biskut ni pulak ke Izah,tak terikut dah resepi sifu ni dahlah mata pun ngantuk macam nak ngap saja sekut tu

ijayuji said...[Reply to comment]

Salam kak! aishhh! saja nak goda2 suh membiskut lagii kita tgh malas ni kak :D kalau ada depan mata nak jer mkn terus :D antor sini ya kak ehehe

Tina Othman said...[Reply to comment]

wah, minyak sapi stok sekut raya aritu ada lg

boleh masuk list untuk raya haji punya biskut

Yatie said...[Reply to comment]

waduhhhhhh cantiknya gambor..cantik gak sekutnya...dah tentulah sedapkan.....cer rasa seketoi...malas nak wat sendiri..ekekekeke..

Yana Shaiful said...[Reply to comment]

adusss..godaan lagik ari nii..sabo yana..sabo..;-)

dZana said...[Reply to comment]

rasa nak membiskut pulak ... huuuuu.. tpi tak cukup bateri...

tun_telani said...[Reply to comment]

fuhh.. bape n3 dh tertinggal nih.. naik semput tun ngejor.. donat tu dh masuk list nk buat. kuih belimbing pun sedap! dh penah try guna resepi kuih belimbing kak hana nih. sekut ni pun nmpk sgt omeyy dan sedap. tp tun surrender bila biskut yg guna minyak sapi. xtau nape, mcm xbape nk blh telan.

rahel said...[Reply to comment]

Oooo Izah....hehehe...kruk kruk kruk...abis cok cip satu mug....

HaSue said...[Reply to comment]

amboiii kemain lawo comel sekut ko posing jah...ke ko minum sekut tu ek jah?kikiki..
Ko tau,aku nyer doh almond landen duk dlm esbok tu ade belen lg..tolong aku abiskn mbuatnya plis.
Pastu tolong bg skali sekut ko yg nmpk sedap ni eh.

ibh_sue said...[Reply to comment]

Mcm mana boleh tertingal ni...
Memang mencari sekut yg sedap...Copy dulu siap2..Tunggu mood kedapur datang baru buat..Heee