CSS

Tuesday, August 16, 2011

Gulai Siput Sedut



Assalamualaikum..

Memasing dah datang semangat membiskut ke? Maklom la dah ramai yang memborong bebahan buat sekut khaannn.. Saya ni dah ada je bebahannya, cume mood pulak lemauuu je. Jangan kata nak membiskut, nak mengupdate blog pun semangat kelaut dalam perginya. Sobb soobb..

Suke makan siput sedut? Dulu masa kecik saya tak suke makan. Macam kengerian gitu. Tapi tengok orang lain makan semangat betul menyedut, kengkadang sambil makan sambil gelak pun ada. Saya, time tu, tak berani nak makan. Bila dah beso ni, apa je yang tak makan? Asal kata halal, makaaaann ajeee. Hehe.. 

Gulai siput sedut ni, pertama kali dalam hidup saya masak sendrik. Bermula ngan membasuh siput hingga ke titisan akhir membuang kulit siput yang dah makan. ngehe.. trasa makcik2 je bila pandai menggulai siput ni. Ye.. memang dah makcik pun khaan. Nampak siput ni kat Giant depan rumah. *Amboi tak nak kalah ngan kak Nor, Giant kak Nor sebelah rumah. Giant saya depan rumah. Giant baru ni, dulu tak de. Hehehe. * Memula saya kerling je siput tu, tetibe en suami nampak, dia suruh beli. Sumpah tak reti nak menyiang nyer nanti. Tapi en suami cam konfiden je, macam dia biasa memasak siput aje aku tengok, tu yang beli gak sekilo.

Cara membasuh saya ikut si Noorsha Dhira. Rendam kejap, kemudian berus. Kata en suami, berus la 5,6 ekor skali. Tapi saya tak reti la pulak, maka berus la satu2. Sepetang la saya kat dapur nak membasuhnya. Pastu ketip hujung siput tu, ikut cara Noorsha jugak, guna gunting ikan je. Tapiiii berbaloiii baloiiii. En suami kata, masak sendrik nampak pun dah beza. Putih bersih siput tu. *Kan ke berussss.. 

Sedaapppp.. Makan pun puas, suci murni gitu kan. Dan dan suami kata tak yah beli dah la, buat je sendrik. Terus saya imejin kena memberus siput sepetang tu. Wahahaa... Jawapan saya sambil menyanyi lagu Maher Zain la nampaknya.. insyaAllahhhh insyaAllahhh

Resepi saya ikut resepi Cik Matt Gebu. Terima kasih banyakk, cume saya tak letak batang keladi. Dan yang lainnya saya rujuk resepi Noorsha, saya ikatkan je daun kunyit tu, saya tak hiris. Terima kasih Noorsha. 



GULAI SIPUT SEDUT
resepi: CMG@DTS


BAHAN-BAHANNYA :

1 kg siput sedut @ belitung
2 pokok keladi minyak *Izah tak letak
2 keping asam gelugor
1 liter santan cair
300 ml pati santan
3 batang serai, dititik
3 helai daun kunyit, disiat *Izah ikat je
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
3 biji cili merah
10 biji cili padi hijau kampung
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan
8 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 biji buah keras *Izah tak letak

CARA MEMBUATNYA :-)
Siput sedut @ belitung, dicuci bersih, kemudian kerat hujungnya, anggaran 3 ruas. Buat hingga siap, cuci kembali dan toskan, masukkan ke dalam periuk bersama bahan2 kisar halus dan 1 keping asam gelugor dan sedikit garam serta serai, gaul rata dan masak hingga mendidih, matikan api dan ketepikan.
Sementara itu batang keladi dikerat dan dibuang lapisan luar, rendam. Keladi dikupas dan potong baji, rendam. Rebus keladi dalam air mendidih yang telah diletak 1 keping asam gelugor dan sedikit garam hingga 3/4 empuk. Masukkan batang keladi dan celur sekejap hingga lembut. Toskan.
Dalam periuk berisi siput tadi, tuang santan cair, didihkan dan masuk batang/isi keladi. Kacau perlahan, tuang pati santan. Tambah garam secukup rasa, daun kunyit dan sedikit gula. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat, sambal belacan dan ulam-ulaman..


RESIPI GULAI LEMAK CILI API SIPUT SEDUT
Resipi Asal : http://noorsha.blogspot.com

Bahan²

*sila gunakan mangkuk yang sama saiz

1 mangkuk siput sedut
1 1/2 mangkuk santan cair
1/2 mangkuk santan pekat

10 batang cili padi
2 inci kunyit hidup
1 batang serai - ketuk
1 helai daun kunyit - simpulkan


Cara²

1. siput sedut direndam, diberus dan cuci 3-4 kali hingga bersih. Kemudian buangkan bahagian bawahnya. Cara mudah, buangkan pada paras pangsa ke 3 dari bawah bahagian siput sedut dengan gunting ikan. Dengan cara ini siput sedut masih banyak isi dan mudah disedut.selepas di buang bahagian badan, cuci lagi sekali untuk menapis sisa lumpur yang tertinggal.
2. blend cili api dan kunyit hidup.
3. masukkan bahan yang di blend bersama santan cair, serai dan daun kunyit yang disimpul kedalam periuk. Kacau selalu hingga merenih.
4. Bila telah merenih, masukkan siput sedut, kacau rata.
5. masukkan sekali santan pekat. kacau hingga mendidih.
6. perasakan dengan garam dan perasa @ sedikit gula (hujung² sudu).
7. matikan api dan sedia dinikmati. selamat mencuba :)

44 comments:

faa.rosli said...[Reply to comment]

sedapnyer..

nak soh ummi buat laa..hehehehe

syasya said...[Reply to comment]

weee...ayah sya suke ni!

Anawahid said...[Reply to comment]

ya rabbi, mkn siput ni mmg x hengat donya tau... ekekekeke... akak kalo bab beros memberos tu takdak hal, yg x tahan time nk potong ujung siput tu ha, adik beradik siput yg lain2 bole merayap 1 dapor sementara tggu giliran... haha

nOOrsha said...[Reply to comment]

waaa..kurus pose aku nengok tayangan siput sedut nih....memang letih ler nak membersihkan siput, nak memberus satu kejer... alangkan mase skola nak basuk hkasut seminggu sekali pun aku malas kan... hahaha./.inikan nak membersihkan siput tu satu satu.. tapi samela cam ko, dah en hb suke, kenela watkan jugak..hihih..alhamdulillah en somi suker yer.... len kali blehla masak lagi.. hehe..


satu tips , kalau ko beli siput arini tapi nak masak esok contohnya, ko jgn masukkan siput dlm peti ais... ko masukkan siput tu dalam besen @ baldi @ ape2 jer lah bekas yg besar... lepaskan siput2 tu pastu tabur ngan kelapa parut.... insyaallah siput2 tu tak mati, n esoknye baru ko basuh cam biase tu.. insyaallah, nanti rasa sipu tu makin lemak, manis & sedap tau... nanti cube yer... tp jangan luper ko tutup pemukaan baldi @ besen tu ngan tudung saji @ tapis...biar ada aliran udara....klo x tutup nanti merayap sampai ke bilik plak siput tu ha.... hehehe.. ni pun MIL aku yang ajar.. memang rasa lebih sedap tau ile dah berendam ngan kelapa parut... ^^

chikadakbiru said...[Reply to comment]

kite berus siput sedut dgn daun serai di potong dlm 2 inci gitu...petua org2 kampung...selain wangi..berkesan juga menghilangkan hanyir...petua noorsha tuh pun mmemang dh dipraktik..jgn lupa tindih lesung batu atas baldi..kalau tak siput merayap sampai lubang tandas...hahah berdasarkan pengalaman sendiri nih..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

izah.. akak dulu pun tak reti gak mkn siput sedut ni.. mmg ngeri wehhh.. lagi2 kalau lepas sedut.. kita telek2 balik rupa siput yg keluar tu.. siap berputar2 rupa dia.. kah kah kah!!
tpkan.. akak ni isteri yg baik.. bila suami suka... akak pun kenalah belajar2 jd suka jugak.. bila blk kg.. ada kelapangan suami ajak cari siput kat sungai..ala.. sungai sebelah rumah aje.. (siput sungai lain sikit rupa dari siput laut yg jual kat pasar tuh.. kulit siput sungai hitam legam! tp sedap!) sejak2 dah kawin ni ler reti mkn siput.. bermula dr situ.. kalau nampak gulai siput (siput yg mcm izah masak ni) kat kedai.. dah berani ler makan.. hehehe.. tp mcm izah kata.. memang tak pernah masak sendiri lagi.. kalau kat kg tu.. tolong2 je mertua masak.. bab nak ketuk/titik siput tu memang mertua yg buat.. nak kena try gak masak sendiri ni one day.. hehehehe.. lepas ni kalau izah nk masak.. try skip daun kunyit & ganti ngan daun kaduk pulak.. lagi ngam tauu.. wangi jer.. mmg best.. daun kaduk tu pun kita boleh mkn sekali.. takyah boh byk.. dlm 3, 4 tangkai gitu..

Amie said...[Reply to comment]

adeehhhh Izah... tayang siputlah pulak dah! tak sabar nak balik kampung, nak juga makan siput... biarlah time raya orang lain makan ketupat, kita nak makan siput gak...slurp..slurppp...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

p/s: mertua akak pun biasanya rendam dulu semalaman siput dlm baldi sebelum di masak.. tujuan supaya siput2 tu sempat membuang dulu apa2 yg patut dari badan dia.. hehehe.. jadi masa kita masak tu.. kiranya isi siput tu dah bersih la dari sisa2 buangan dlm badan dia.. hehe..

K.Nor said...[Reply to comment]

amboi jah.. rajinnyer gosok sekor2 siput tu.. mmg suci murni sungguh siput tu.. berkilat memancar2! tp puas hati kan masak sendiri.. ni menu bila? kata makan mee rebus jer sorang2 smlm..

hehhee. dah ada gergasi dpn rumah ya.. kita pakat kerling2 ya... :)

izahdaut said...[Reply to comment]

@faa.rosli
wah..ada ummi seronok la..suh ummi je ye..nanti tolong memberus siput neh

izahdaut said...[Reply to comment]

@syasya
ye ke... suke makan kan, tapi tak berapa suke nak menggulai tu, hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Anawahid
hahahhaa.. memang kak, nak kena ketuk2 sikit siput tu, bagitau dia jangan nak merayap je.,sila tunggu turn anda..ngahaha

izahdaut said...[Reply to comment]

@nOOrsha
tu la sha, aku tak tahu cara nak simpan. sebab aku rasa, kalau simpan dlm peti ais, mcm tak best je.aku pulun gak masak sekilo tu. puas nak membasuhnya. kalau tau cara simpan aku mmg masak separuh je. nak menyental tu sampai rasa2 nak serender je.. hehhehe...

tq sha... sangat membantu komen ko neh. tq tq

Ummi said...[Reply to comment]

Salam Izah - caaaaaaaaaaaakkk!! Sedut jgn x sedut...hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@chikadakbiru
haaaaa... tu la yang akak terpikir2 tu... apa la mak akak guna tuk basuh nyer. tak ingat tul..oo rupanya serai ek..

izahdaut said...[Reply to comment]

@MaDiHaA a.k.a Ratna
sama la kak ... dulu makan siput sedut sungai tu la. masa mengutip tu suke sangat. siput tu kan kaler hitam, lagi la tak leh masyukkk nak menyedutnyer tu. hehhee..

ooo daun kaduk.. alamak rupa daun kaduk pun bagai nak fail je ni.. hahahhaa.

izahdaut said...[Reply to comment]

@Amie
hahaha.. kak amie..tak pe, ni lauk evergreen.kengkdang time raya lagi best, sebab dah jemu makan rendang je kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@MaDiHaA a.k.a Ratna
ooo gitu pulak yee.. a ah kan. betul tu. saya kalau makan siput ni memang makan tang putih je, yang hujung tu masih ngeri nak sedut. kiki

Yatie said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah,
waduh kalau suami akak nmpk gulai siput sedut ni..mesti terliur punyerrrr..siaplah suruh akak masakan...akak kalau masakan tu bolehlah, tapi tak leh plk nak makan siput ni....bukannya tak selera, segan je dngn siput nih...hehehehehe...

izahdaut said...[Reply to comment]

@K.Nor
hahaha.. kak nor, memang gosok satu2 kot keluar jin ke dari siput tu, leh mintak tolong gosokkan. hehe.. ni menu hari sabtu la kak. punya la tak de mood nak ngentry.. kikiki..

a ah lepas ni kerling2 sesangat la... suke la dekat gituu

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ummi
hahaha.. kak ummi nak join sedut ke? kiki

izahdaut said...[Reply to comment]

kak yatie...
hahahhaa... ayat last kak yatie tu saya nak gelak. segan apa tu maksudnya tu?hehee..

sama la kite ek.. kalau en suami makan pun berselra sesangat

Liza said...[Reply to comment]

kalau tips arwah mak liza pulak, rendam dulu siput tu dgn cili api yg dh dipecahkan supaya segala kotoran kat dlm siput tu keluar, baru bersihkan..
dah lama tak jumpa siput sedut ni...sedapnyaa

ijayuji said...[Reply to comment]

Salam KAKAK IZah, nom nom nom sambil kunyah tart nenas wakakaka... siput sedut takl gheti nk makan sbb dulu2 masa mula2 nak makan kita duk umpil2 isinyer, pastu terkeluar isinyer terus tak jadik nk makan sejak tuu hihihi... tp kuah dia kita makan :D

tun_telani said...[Reply to comment]

kak izah.. tun mmg x makan nii.. huhu.. nk pegang pun geli2 gitew.. kui kui.. tp kalau hasben tun nengok nii.. pasti akak kuar statement 'dah lama x makan siput sedut', n bila dh kuar statement tu, maka tun pun bakal susah hati sbb kompom kene wat.. huhu.. last time mak mertua tun dtg, dia nk wat semua, bersihkn tu, kerat2 ekor dia, pastu masak. masa dieorg tgh duk sedut2 dgn penuh gembira tu, tun goreng telur pastu mkn nasi ngan kicap. haha..

sitiezahim said...[Reply to comment]

akak...peberet saya dolu ni...nostalgia nostalgia...sob sob sob..psstt mana la nak carik siput sedut kat sini, jangankan siput sedut, siput b*bi pon takde tepi2 jalan...hahahaha

Yana Shaiful said...[Reply to comment]

Salam Kak Izah..rasa mcm nk terkam jee siput sedut tuu..sedapnyaa..dh lama xmkn..blk kg next week cnfem srh mak msk..yana males nk memberusnya tp klu menyedutnya kejap jee hikhikk

Ayu said...[Reply to comment]

izah, akak selalu gunakan plier aje pun boleh untuk buang bontot dia tu..3 line from below..ok juga senang..memang sedap siput sedut ni..

anymz said...[Reply to comment]

pandai dah adik akak sorang ni masak siput sedut ya..akak suka org mcm izah.sentiasa cuba menyukakan hati suami dgn masakan2 kegemarannya..(oh terkenang pd seseorang..si isteri tak pernah nak belajar dan mencuba).
Akak kan zah kalau bulan posa jarang masak siput..masak lomak pun kurang..ikan pun jarang2 akak masak..kurang laku lah zah..selalu diorang ni selera pelik2..hehe

lina_pg said...[Reply to comment]

salam izah, pebereti akak tapi..tapi..akak tak pernah gulai siput ni sbb malas nak potong muncung dia hahaha..sedap tu...

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

rajinnyer izah memberus 1per1..sy x pnh masak ni.dah lama jg sy x mkn..tgk msk lemak izah ni sy betul2 ngences...lapar! :))

Juwita Jamaludin said...[Reply to comment]

izah ita tak pandai tau makan ni.. tak reti nak sedut hahahaha.. apatah masak lagi la tak pernah

mrs plain-june said...[Reply to comment]

teringat kat tok tgk siput sedut masak lomak nih.. btw izah, akak ada tag kamu ;)

izahdaut said...[Reply to comment]

@mrs plain-june
kalau siput sungai tu hitam kan. itu la yang makin ngeri nak menyedut tu. hehe..ok kak saya dah tengok dah tag tu

izahdaut said...[Reply to comment]

@Juwita Jamaludin
hehehe.. ramai je rupanya tak reti nak sedut.. tak pun segan gamaknya... saya ni laju je sebab nengok hubby makan berselera,.kite pun jadi tak segan nak sedut

izahdaut said...[Reply to comment]

@Deliah's Deli
tu la, rasa bila basuh 5,6 skali gus tu rasa cam tak bersih je.. hehe..tu la sepetang kat dapur tu.. haiishhh

izahdaut said...[Reply to comment]

@lina_pg
tu la kak.. sebab en hubby suh masak tu, kite relakanlah... senang je nak potong tu kak. guna gunting dapur tu. kan ke dia ada takuk tu, senang je. tapi nak membasuh tu yang susah tuuu

izahdaut said...[Reply to comment]

@anymz
sapaa la tu kan kak. rugilah tak belajar masakan kesukaan suami.. kalau jenis2 yang masih boleh dicuba masak tu, kite usahakanlah kan.. tapi kalau yang susah2 sangat tu... nak buat cemana kan.

kami pun smaa la, ikut selera jugak la kak. sebab dah lama tak masak lemak ni, sedap sesangat la pulak makan.

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ayu
ooo senang gak ek..yang potong senang jugak kak guna gunting, tapi yang nak memberus tu la rumit sikit. seput tu kan ke kecik2 je.. hehee

izahdaut said...[Reply to comment]

@Yana Shaiful
amboii yana.. mana aciii.. suh mak pulak tau.. cesss..hehehe... kena air tangan mak suke la sangat ek..

izahdaut said...[Reply to comment]

@sitiezahim
hahahhaa..sabo la hajar. buat lawak lak budak ni.. cer ko tengok siput lain. musti ada. kat obersea siput kan pelik2 je. cer ko buat gulai lemak jar.. hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@tun_telani
hahahhaa.. sian ko tun, akak membayangkan dudk terperuk ko makan telur goreng. akakaka... orang lain menyedut kesedapan.. aiishh statement... hahaha

izahdaut said...[Reply to comment]

@ijayuji
tu la hubby akak kata kalau makan siput ni, jangan ditengok isinya,.. karang tak jadi nak makan... wehh budak ni..ngunnyah je tauu..

izahdaut said...[Reply to comment]

@Liza

ooo gitu ye,, suke suke..banyak tips dapat ni.. tq tq