CSS

Thursday, August 25, 2011

Kari Udang Biji Cempedak


Assalamualaikum

Pernah makan ke kari gini? Saya 1st time makan dan of coz 1st time masak gulai biji cempedak ni. En suami nak sangat makan gulai biji cempedak katanya. Bila dia dah perisi biji tu, sebab cempedak nyer dah di goreng tanpa biji, pastu ada la permintaan tuk digulaikan. Sudah.. bini nyer ni idak ler reti nak menggulai pelik2 gitu. Tapi katanya masak cam gulai biasa letak la rempah kari. Ooo kari la kot. Tapi katanya bukan kari.. kiki..Google2 jugak, tapi tak de la pulak resepi. Cume ada terbaca biji cempedak ni di karikan dengan udang. Aaah karikan aje la.

Memula kena la rebuskan dulu biji cempedak, lepas tu kikis pulak kulit nya. Lepas tu dh siap tu masak la kari mcm biasa. Resepi saya amik kat rumah kak Ayu Sg, simple tapi nampak cam sedap je kan. Kengkadang bergantung jugak dengan brand kari apa yang kita pakai kan. So.. bila siap, en suami kata bukan gulai kari mcm tu, tapi gulai je. Hehe... apa apa la kan, tapi bila dah rasa tu, en suami kata ok la..sedap la..cume tak seperti di jangkakan dia lah.  *Kadang2 confuse jugak tau, org utara panggil gulai tapi saya sampai sekarang tak pasti gulai tu specifikasi kepada gulai apa. ngehehee...

Tq kak Ayu sebab saya amik resepi kari udang ngan pisang. Cume saya tukar pada biji cempedak. Tapi pada saya kari ngan biji cempedak ni sedaapppp.. Biji tu sebagai pengganti kentang. Tapi sedapp lah..Wangii je..



GULAI KARI BIJI CEMPEDAK

adaptasi from: GULAI KARI UDANG DGN PISANG..
rujuk di : kak Ayu Sg

Sesikat pisang sayur muda (siat kulit & potong serong)- (Ayu rebus hingga empuk)
*izah guna biji cempedak - direbus hingga empuk dan kikis kulitnya
½ kg udang basah-(Ayu gunakan 350g)

Bahan tumis (kisar halus)

1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas-(Ayu gunakan sehiris aje)
2 biji buah keras
Sedikit cili kering (optional)-(Ayu gunakan 2 sudu besar)
2 btg serai (ketuk)
1 biji bawang besar dihiris-(Ayu tambah)

Serbuk rempah kari (Ayu gunakan 4 sudu besar)
Daun kari
Santan pekat-(Ayu gunakan 2 cawan santan + air)
Minyak untuk menumis
Garam / Gula / serbuk perasa.

Cara :-
1- Panaskan minyak & masukka bahan tumis.
2- Masukkan daun kari & serai..tunggu hingga wangi
3- Masukkan kari paste...tumis sehingga pecah minyak.
4- Masukkan pisang *izah masukkan biji cempedak & sedikit air...tggu sehingga sedikit empuk &  masukkan udang.
5- Kacau rata...tggu sehingga udang masak...&  masukkan santan.
6- Perisakan dgn garam & gula.
7- Siap...


9 comments:

Qhaifa Nur said...[Reply to comment]

amboi kreatif ibu2 skrg..sesekali kna tukar bahan dlm masakan bru kita tau jika ubuh itu ini sedappp tau x....

dah follow - qhaifanurin.blogspot.com

intan_blur said...[Reply to comment]

wahhh..sedapnye..nampak menyelerakan..sbb intan suke kari..xkiralah kari ape sekalipun

mamawana said...[Reply to comment]

Sedapnyer gulai udang biji cempelak.. Pas ni cuba wat gulai asam pedas udang dgn jambu air..

http://nurqasehbiz.blogspot.com/2011/08/berbuka-dgn-bangla.html

Liza said...[Reply to comment]

1st time Liza dengar biji cempedak buat gulai..menarik tu..

Sari Yusa Ibrahim said...[Reply to comment]

akak pun confuse gak ngan husband Izah ni, nak kari yg mcmn, gulai yg mcmmn, ahakz! tapi menariklahhh..

icaland pelangi petang said...[Reply to comment]

mmg 1st time dgr ni. selalu dgr org rebus je.
mmg kompius la kan org utara ni. msak lemak di panggil gulai..masak kari pun..di panggil gulai..semua benda panggil gulai... kompius3x!

Mas said...[Reply to comment]

ijah...klu gulai ...yg rebus sekali semuanya...kemudian baru tumis bawang, daun kari tuang atas gulai tu..klu tak silap aku la..
kari tu yg kene tumis dulu..
wehh...pekat likat gulai kau tu..
sedapp..sedap...

Cendana Kasih said...[Reply to comment]

dh lama tak makan...sbb cempedaknya tarak... kalo wat gulai lemak pun sodap gak.. sedara akak pernah buat gulai dengan siput sedap..pun sedap...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

pernah nmpak kak rusnah(fotopages) msak kari ngan biji cempedak ni dulu... rasanya mmg sedap masak kari. akak pernah buat pengat/bubur dari biji cempedak ni.. sedap jugak...