Monday, March 26, 2012

Bubur Nasi & Ikan Bilis Serai

Assalamualaikum..

Saya rombak bloglist baru. Kalau2 ada bloglist kawan2 yang saya tak masukkan dan terrr remove sila bagitau yeeee.. ^____^




Bubur untuk si Muaz yang batuk.
Mak nyer amik kesempatan jugak, memadankan bubur dengan ikan bilis serai.
Sempoi dan segar sesekali makan bubur nasi gini.
Senang je masak bubur nikan.
Masukkan aje bahan2 yang menyedapkan bubur.
Saya masukkan isi ayam, kentang, cendawan tiram dan sotong.
Dan faktanya, saya yang beria ria makan bubur ni.
Hehehhe.. 
Dan Ikan bilis ni saya goreng garing2 bersama serai dan cili padi.
Pergghh berpeluh mkan bubur.;-)



BUBUR NASI
by:izah

1/2 cwn beras dimasak dengan air yg banyak

bahan yang dimasukkan sekali:
2 ulas bawang putih ketuk
1 btg serai titik
2 hiris halia
segenggam isi ayam
2 ekor sotong
1 biji kentang dadu
segenggam cendawan tiram
1 sk pati ayam
sedikit lada hitam
sedikit garam

Semua bahan dimasukkan sekali, kecuali cendawan tiram. Masukkan cendawan diakhir proses setelah bubur tadi masak. Angkat dan hidangkan bersama ikan bilis serai.




IKAN BILIS SERAI
by: izah

segenggam ikan bilis
1 biji bwang besar
10 biji cili padi
2 btg serai hiris nipis

Panaskan minyak. Goreng ikan bilis sebentar dan terus masukkan bawag besar.
Bila bawang nampak layu dan ikan bilis nampak hampir garing, masukkan serai.
Goreng hingga garing dan akhirnya masukkan cili padi.
Angkat dan hidangkan.







41 comments:

Mas said...[Reply to comment]

makcik....sambil hulur mangkukkkkk...
aku pun dah lama tak buat bubur nasi...
peberet ain ngan daniel gak ni..he3

ijayuji said...[Reply to comment]

Salam KAKAK Izah! haaaaa... bangkok dgn ampang jauh dak??? hihihi.... osaka dgn hokkaido lebih kurang selatan g utara mesia, hokkaido tempatnyer sejukkkkkkkkkkkkk sbb bhgn utara :D yg pasti mkn kek chiffon :D sama ajerr cuma ada filling dia tuu :D.. budak batuk2 jgn bg makan ikan bilis nanti makin batuk2 tau kalau org tua2 yg makan takpe hihihi... sedap pulak tgk bubur tuu, lama tak makan bubur kita tgh rebus nasi himpit ehehhe... pssst>> lari 8 round kikiki...

kakna said...[Reply to comment]

salam izah...
amboi.. sedapnya bubur dia.lebih untuk orang sihat je..
orang sakit makan sesudu orang sihat perabiskan ni.tu la ngacam buburnya.dah lama tak buat bubur ni.

Mas said...[Reply to comment]

selamat pagi izah...

semalam ayam pangang serai, arini bubur nasi ikn bilis serai plak...alahai perut dah melonjak-lonjak ajak ke rumah izah ni hihihi

Anna Qawina said...[Reply to comment]

wooo..bak sepuyuk..nak ulang2 makan..hehe
pe kes Osaka..Hokkaido? kalo kek same je tuh..hahaha..sama2 dari jepun..

Acik Erna said...[Reply to comment]

assalam izah.sedapnya bubur nasi..teringin nak buat lagi ikut cara izah pulak

ASMAH YUSOF said...[Reply to comment]

asmk....k.izah...nak semangkuk...kalau x dpt sesudu pun ok..hehe.bestnya kak..mkn pulak ngan bilis berserai tue...aduhhh bikin perut berbunyi la....hehe

Chah said...[Reply to comment]

mak demam ni nok...tolong suap ai jemah...gegegegegee...tgh gigil nih..

K.Nor said...[Reply to comment]

akak punya link ada tak? kalau tak ada siap dia.. hehehe.. angkut bubur semangkuk ni, males nak masak arini.. tak best makan sowang2 huhu

zila 4ever said...[Reply to comment]

salam izah..
bubur nie makan lepas2 demam mmg sedap..mintak sikit bole..:)

Sari Yusa Ibrahim said...[Reply to comment]

Izah, samalah macam akak, kalau masak bubur utk org sakit, kita yg beriya2 makan & mnghabiskan, huhuhu

desperate mama said...[Reply to comment]

eh, fidza baru plan pagi tadi nak masak bubur nasi hari ni... lagilah tak sabar rasa nak buat lepas tengok bubur ikan bilis izah ni... :)

F.A.R.A.H. deeb said...[Reply to comment]

Bubur padankan ngan ikan bilis ni mmg bestkan? Adehhh x thn nengoknye haha...
My latest Entry :)
Review: Papa Johns Pizza Festival City

cplud miera said...[Reply to comment]

wow.. menariknya bubur ni kak izah. syedapnyer

ogyep yummy mellow said...[Reply to comment]

sedapppppnya bubur nasi... Rasa nak demam pulak..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

sedappp! menu time kurang selera atau kurang sihat... tp akak selalu 'jahat' kalau buat bubur nasi selalu nak boh santan... hishhhh...

Qasey Honey said...[Reply to comment]

amboiii menu sedapnya...makan panas2 mmg bestkan...lg2 tgk ikan bilis tu...sedap betul kalau dibuat ratah gitew aje..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...[Reply to comment]

salam Izah..klu dah sedap camni,org yg xdmm pon mkn melebehi org dmm.hikhik

Mieza said...[Reply to comment]

izah, yg ni yang sedap sgt...kak mieza suker..bg 2 mangkuk pun abisssssss..lebih2 lagi kruppp krapppp ikan bilis..perghhhh sedap sgt!

Harleena Kassim said...[Reply to comment]

bubur nasi memang favorite anak2. Then, makan dengan sup ayam atau daging. memang sedap..

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
tu la. aku buat makan simple je tuk budak2 ni kalau time demam. sebab mmg susuah nak ada selera kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@ijayuji
ikan bilis tu memang mak mereka aje yang amik kesempatan nak makan.a ank2 makan bubur nyer aje .. hehe.. oo jauh nyer ye.. tapi dah kata jepun tu, sama la aje keknyer kan ;-)

izahdaut said...[Reply to comment]

@kakna
hehehe betul tu kakna.. orang yang sihat ni yang beriya iya makannyer. hehehe..

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
hehehe. meh perut meh.. kita makan sesama .. sedap tang krup krap ikanbilis tu kan ;-)

izahdaut said...[Reply to comment]

@Anna Qawina
seperiuk ? ko agak2 la nak mintak. kiki.. aku buat ni tak banyak sangat. sah2 tak cukup tuk perut ko. gi buat sendrik nun. ;-P

izahdaut said...[Reply to comment]

@Acik Erna
ala cara saya simple je acik.. memang mcm ni la saya buat tuk anak2 dulu dari kecik2 dulu. cume dah besar ni brani la masukkan macam2 bhan kan ;-)

mimie said...[Reply to comment]

bak sini skit Jah....best mkn bubur ni..x payah penat2 rahang dok ngunyah...main telan2 jerkk....

izahdaut said...[Reply to comment]

@ASMAH YUSOF
tu la asmah... yang menambah seleraa tu ikan bilisnyer tu.. haishh krup krap gitu kan. tak sedor mak nyer yang beriya iya tambah bubur. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Chah
eh eh demam keeee nok.. best demam, turun 2 kg.. hahaha

izahdaut said...[Reply to comment]

@K.Nor
akak musti la adaaaaa... takkan tak de koot.. hehe.. tak aci taka ci.. amakns orang pun lauk udang tau.. huh

quinnie said...[Reply to comment]

wah menarik la izah..goreng ikan bilis taruk serai..boleh cuba nih....sedapnya makan bubur..lama tak makan...huhuhu

dapurCikWan said...[Reply to comment]

sedapnye bubur kak izah..hihihi =)

HomeKreation said...[Reply to comment]

makan bubur kenyang ke Izah.... ni kena makan setiap 15min baru kenyang...hehe Tengok ikan bilis goreng serai tu mmg best!

Mamasya said...[Reply to comment]

Aslmkum Izah.moga Muaz cepat semboh batuk...anak akak no 3pun baru semboh dari batuk dg demam.bubur...mkn dgn ikan bilis goreng mmg sesuai sgt...

ummiaisyah said...[Reply to comment]

sedapnya bubur dia..ada ikan bilih krup-krap! get well soon untuk si kecik tu!

Yat Maria said...[Reply to comment]

Kalo dah jelak makan rendang, sotong, daging, marilah kita makan bubur nasi..really sedap..makan panas2 baru keluar periuk..hmmm..tak leh cakap sedap dia..tapikan akak notice kalo makan bubur mesti cepat lapar..ntah apsal eh ke akak jer sorang yg akan bertambah2 makan kalo ianya bubur & not nasi..

hana said...[Reply to comment]

tetiba aku rasa demam..... gegegegege... tulun tulun... tulun buatkan!

Melly Octaviana said...[Reply to comment]

Kalo melly lagi malas masak atau no idea mau masak apa biasanya buat bubur ayam.. kapan kapan melly buat macam bubur nya kak Izah.. ;)

CT Delima said...[Reply to comment]

As'salam Izah

bila anak sakit dan tak sihat kita juga rasa tempiasnya, tapi harap anak Izah cepat sembuhlah ya, kesian anak2 ni kalau batuk2 kan.

k.ct pun suka juga makan bubur nasi, kalau ada permintaan atau anak2 ada yang kena sakit tekak atau batuk, memang bubur nasi juga pemintaan dari anak2. masak aje buat lebih2 maknya pun tumpang makan bermangkuk2..hehehe

obat mata herbal said...[Reply to comment]

mantap..

Knappkknn said...[Reply to comment]

@ Acik Erna ala cara saya simple je acik.. memang mcm ni la saya buat tuk anak2 dulu dari kecik2 dulu. cume dah besar ni brani la masukkan macam2 bhan kan ;-)