Thursday, July 29, 2010

Kentang Putar


Assalamualaikum.. Memula nak nangis dolu lah tak dapat hadiah dari kak Hana Jepun tuh..huhuhu... Terlewat klick sebab tak tahu la, saya punya blog list nih lambat sangat update kot..bila tengok blog kengkawan lain,  semua dah list baru, kat my blog stil tak update lagi kat blg list tuh.. 

Bila bebudak rilex and ada gak yang tido, maka dapat la saya meng active kan sikit blog ni dengan menu baru. Sian jugak si kecik baby baru tu merengek je, mungkin kembung perut.kot. Dah la tak mau dibedung..marah tu kalau bedung. Haiisshh.. Tuam jugak perut tu dengan biji apa ye yang hitam beli kat kedai india tu. Tapi pagi tadi dia tak berapa selesa kot.  Merengek je, dah tengahari ni baru tido ok...


Menu ni biasa je la, ramai dah try dan ramai gak beli je la kan..kekeke.. Tapi sebab mudah buatnya dan senang je bebahannya, jadi saya pun buat . Bebudak pun suka, makan dengan roti pun sedap. Mekasih Mas ye sebab letak resepinya. Resepi copy kat umah Mas. Asalnya resepi kurang pasti..ke resepi Mas sendrik atau dari myR  Mas? Tapi rasa memang mcm yang kat KFC tu..Mintak izin copy.



Kentang Putar
Sumber: Mas Duniaku

Bahan Sos :
650 ml air
5 sudu besar stok ayam -brand maggi dalam botol / kiub ayam pun boleh, hancurkan kiub dan sukat
1 biji  bawang besar - dicincang
1 batang saleri - dicincang 
 40 g mentega
20 g tepung gandum
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
sedikit serbuk lada hitam
sedikit kicap pekat

Cara memasak :
Satukan air, bawang, batang saleri dan stok ayam dan masak hingga mendidih ( 10 minit ).Tapiskan ke dalam mangkuk.
Cairkan mentega dan masukkan tepung gandum, kacau dengan api perlahan hingga tak melekat tepi periuk.
Tuang air rebusan yang telah ditapis tadi dan kacau sebati.
Masukkan sos tomato, sos tiram, beberapa titik kicap pekat ( agak2 hitam ) dan serbuk lada hitam.
Kacau sebati dan ikut kepekatan yang di ingini.
Rasanya tak payah letak garam sebab stok dan sos tiram dah masin, jika terasa kurang masin, boleh letak sedikit garam.
Untuk kentang 
- Basuh kentang dengan air suam dan rebus hingga kentang empuk, buang kulit dan lenyek halus kentang tu, masukkan sedikit susu segar dan butter, sebatikan dan boleh dihidangkan dengan sos kentang putar. Boleh juga guna kentang putar segera, caranya gaul serbuk kentang dengan air panas dan masukkan sedikit susu segar dan butter, sebatikan. 

16 comments:

MAS ( DUNIAKU ) said...[Reply to comment]

kentang putar dah sampai kat rumah izah....nampak sedap sangat...resepi tu mas copy dari myresepi la izah..sedap kan, rasanya sama macam kat kfc..peberet Ain ngan Daniel tau...

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Salam.. Izah..lah erma tertinggal komuter rupernyer.. ader baby kat umah tu... rajin tullah.. ermapun suker kentang putar alam tu.. join yer..

MaMa NabIhAH said...[Reply to comment]

izah.. toche2 share resepi nih...ayah nabihah suka sgt mashed potato ni...

penah buat 2-3 kali tp fail...sebab kentang tak empuk... bila tumbuk dgn lesung, masih ade ketul2nya...

nmpknya kena ikut resepi yang ni pulak...mudah2an menjadi...

hana said...[Reply to comment]

alamakkkk... nih yg tak bley tahan nihhh!! anak aku nampak kompom dier mintak. pehtu kompom dier mintak jugak ciken chop or steak pulak! fuhhhh sib baek dier xde! hihihihi

indahhouse said...[Reply to comment]

Salam kak izah,
Hu... sedapnya! sampai skarang saya lom try2 lagi buat kentang putar ni. asyik mkn kat kpc je. lagi jimat wat sendiri kan?

MysDear said...[Reply to comment]

salam izah...sedapnye....nak try la jugak nnt kalo da masa terluang :)

izahdaut said...[Reply to comment]

mas..
betul tu..mmg rasa sama..bleh ejas ikut suka kita kalau nak bagi pedar lagi rasa lada itam tu kan..pastu kentang tu kalau guna jenis wangi lemak..lagi bertambah sedapkan..bahan segar buat sendrik..

erma..
loh tertinggal komuter ek..pandai la ye, putar alam pun boleh lah..mcm kita makan tu berputar2 di alam nyata akan kesedapannya..fuh ayat!

mamanabihah..
tu la, saya wat 1st time gune resepi ni mmg menjadi..nanti sikin try la..mkn gitu je witout kuah tu pun sedaap je

kak hana..
tu la tu..bebudak yg dah pandai minta nih, org dah bagi betis nak peha tau..kalau bagi peha nak apa lak ek? ekekekeke..jawab kak hana jawab..

nurindah..
betul buat sendrik bukan je jimat..bersih pun iye..suci tu lagi penting..betul kan..tu time rajin..kalau time malas..kikiki....pepaham jela

mysdear..
boleh cube..saya pun dah banyak kali buat nih..kadang2 tak de idea nak sarap dgn anak2..saya rebus je kentang sesambil kemas rumah tuh, jap lagi putar mkn ngan roti

lizahanum said...[Reply to comment]

Salam izah....cam best je kentang putar tu...tak yah beli lagi kat kfc...camnie bleh try nie...hehehe

fara dean said...[Reply to comment]

lama dh x mkn kentang putaq ni..cedap nih

Jiya said...[Reply to comment]

kak izah... bg sepolo scoop kentang putar.. gravy lebeh2 tau. jan dekuttt!!

MamaFaMi said...[Reply to comment]

Nasib baik tengahari tadi dah makan KFC. Adalah kentang putar.. idaklah kempunan!

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

salam izah...yg ni klu rajin sy bt la tp my hantam keromo style :D pssss..kite pun x dpt adiah tuh tp kite dpt bun kayu manis, baaaanyak-nak share tak?hehehe :)

maz said...[Reply to comment]

kmaz pun klu buat gna rspi ni je..rasanya rspi Daunpandan...memang sdppp...mtak skit..nk buat mls la plak..hehe..

izahdaut said...[Reply to comment]

lizahanum..
memang sedap nih..mcm kat kpc tu la rasanya..dan kite bleh ajas la ikut rasa kita

fara dean..
dah lama tak makan..boleh buat..sedap n mudah je

jiya..
melampo ko jiya..ah memang akak kedekot aa... tak pe, tunggu hakak bukak kedai kepci tiruan aaa

mamafami..
ehehee...tak do nya kempunan ma, ini kan kepakaran mama bab bab ala western nih..sah sah..pejam mata je dah siap keletung kat dapur

deliah deli..
ooppss..mana aci dapat bun cinomonrol tuh..nak jugak..nak buat malas tul

kak maz..
oo iye ke resepi daunpandan..maceeh buat daunpandan..nak cari kat myR kengkadang ok kengkadang tak ok..tu yg amik umah mas je tu..maceh kak, bagitahu

hana said...[Reply to comment]

aku baru perasan karangan ko yg mmula tuh.. almaklom la server aku pong lembab kot! wakakakakaa... adehhhh.. ader org nangis tk brenti2 lg ghupernyer! muekekekeee

izahdaut said...[Reply to comment]

ceess kak haanaaaa.... tak pe aa.. pok montot darwish bior jatuh tergolek...muahahaaa... gara gara tak dapat hadiah, anaknya ku tangan tangan kan..kes deraaaa