Friday, July 16, 2010

Kacang Panjang Goreng Bersambal



Assalamualaikum.. selamat bermakan tengahari. Ni menu simple saya. Kacang panjang goreng pedas. Tak kisah la apa tajuknya, tapi kacang ni digoreng bersambal dan ada belacan. Sodap!! Teruja masa blogwalking hari tu menyinggah satu rumah ni, tak ingat sampai la ni rumah sapa, tapi tuan rumah tu goreng kacang panjang pedas cam ni. Terliur betui menengoknya. Jadi la kacang panjang goreng belacan pedas nih. Meh check resepi versi saya.

Kacang panjang secukupnya (sebungkus)
2 biji bawang putih
1 1/2 inci belacan (ditumbuk bersma bawang putih)
3-4 sudu beso sambal bilis (dah siap tumis ye..kikiki..sonangkan!!)

Caranya: Bersihkan kacang dan potong serong. Ketepikan. Panaskan minyak dan tumiskan belacan bersama bawang putih yang ditumbuk lumat hingga naik bau. Kemudian masukkan sambal bilis dan kacang. Goreng hingga masak.

Moral of the resepi: Jangan buang sambal bilis kalau tak habis!! Ngeeehehee

8 comments:

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

salam izah...sy suke yg moralnye tu :)

azian said...[Reply to comment]

Sedap tu...lama dah tak masak gini.

lina said...[Reply to comment]

salam izan..bagus la ideal tu..

moklong said...[Reply to comment]

lps ni kena ingat la nasihat moral drp izah...hehehe..

Kak Rose said...[Reply to comment]

moral of the story yg bagus... kak rose selalu simpan sambal yang dah siap ni... nak goreng me ke sambal sempoi ke... senangkan.

MAS ( DUNIAKU ) said...[Reply to comment]

memang kena lauk ari ni,. sedapnya..tension2 pun kena makan juga..hu..hu..kak yatie cakap nanti ok sendiri...izah..sampai bila penantian ni...harap2 cepat...tima kasih ye bnyk tolong mas...ni yang sayang kat izah...

HALAMANKU said...[Reply to comment]

mmm syedap mkn ngan nasi panas2 nak join zah..

izahdaut said...[Reply to comment]

deliah deli..
bagus bagus..hehee

azian..
tula kak..skali skala sedap la pulak..

lina..
salam pekenalan..maceeh datang.tu la dedulu buang je agak2 tak makan.hehe

moklong..
tu la kan..ingat nasihat yeeeee

kak rose..
betul tu kak...sebab serbbaguna juga sambal ni..

mas..
sabar la mas..tapi tadi tanya tanya gak.kalau agak2 tak de, terpaksa la mas buat baru blog tu..sebab mungkin hilang terus sebab virus..atau ada yang pedajal ke..agak agak la kan..mcm2 boleh jadi..ada jugak hilang terus.sabar la mas..tunggu la ye

erma..
betul ma..isshh..erma tu makan ke?kang sk je suka ..erma manjang tak suke..heheee