Wednesday, July 28, 2010

Pain Au Lait

Assalamualaikum.. Selamat pagi semuaaaaaa.. Hampooonn..lama tak menghapdate blog. Ngehehee..mcm la busy sangatkan. Dan maaf juga tak sempat nak balas message kat chat box dan komen komen sebelum ni. Nanti saya cube balas jugak time free okai. Tapi yang satu ni saya sempat buat, menjenguk umah kengkawan..tapi tak tinggal jejak...cepat cepat je. Pada yang sudi bertanya kabar saya, maceeh ye Ana n Erma.. Ni la dia sebab lama tak update.........



Eh dapat baby baru ke? Ha ah..baby baru..baru datang. Baru berumur 24hari lebih kurang. Omaknya berpantang kat rumah ni kejap.. 




Berbalik kepada roti zipzapzup tu..resepi yang berasal dari  Pook dan telah tersebar di seantario blog kengkawan. Memula tengok kat Mamafami..pastu kak kencang jet turbo Kak HANA.. dan seterusnya ada di ...mmmm tak ingat la pulak..tapi ramai yang dah cuba. Dan seterusnya hinggap di rumah saya pula. Saya copy resepi dari kak Hana. Mintak ijin ye buk..




Pain Au Lait (Delicious Mini Milk Bread)
Source: Pook
Copy: Kak Hana

Bahan-bahan 
  • 230g tepung gandum
  • 60g tepung roti
  • 125g susu segar
  • 4g yis kering
  • 50g telur (1 biji)
  • 38g gula
  • 5g garam
  • 63g butter
  • Gula kasar
Cara-cara (Kaedah Breadmaker)
  • Masukkan susu, garam dan gula ke dalam breadmaker. Masukkan juga telur. Kemudian tepung dan yis.
  • Setting menu Dough dan ONkan.
  • Bila adunan doh telah sebati, masukkan butter dan biarkan breadmaker terus menguli sehingga habis lebih kurang 11/2 jam sehingga kembang.
  • Bahagi2kan doh kepada 10 ketul dan rehatkan lebih kurang 15minit.
  • Ambil sebiji dan canai membentuk circle atau oval, lebih kurang 8 cm. Gulungkan doh dan cantumkan. (rujuk step by Pook)
  • Tutup doh dan biarkan naik sekali ganda lagik lebih kurang 30-40 minit.
  • Sebelum bakar, sapukan doh dengan campuran telur dan susu segar serta madu setitik. Kemudian guntingkan sedikit atas permukaan roti.Tabur gula.
  • Bakar suhu 170-180 selama 10-15min atau hingga keperangan.
  • Angkat dan sejukkan di atas redai.


16 comments:

lina said...[Reply to comment]

nampak gebu itu roti....

eliyaezlinalias said...[Reply to comment]

hehe..bukan takat roti jek gebu..pipi yg tayang kt atas tu pun amatlah gebu!!!

hana said...[Reply to comment]

hahahahaa aku sokong kata2 eliya tuh! kisahnyer jaga owang pantang.. ko msk lauk pantang apa arini?? leh aku tumpang sekaki.. lauk pantang sedap wooooo... muekekeke..

pssttt thanx atas sokongan! lebiuu lebiuuu..tp emel ko aku lom sempat bls.. ngeeeee...

MAS ( DUNIAKU ) said...[Reply to comment]

patut izah menyepi jer..ada tugasan rupanya...mas pun nk tahu juga izah masak lauk pantang apa...roti tu pun memang mengancam..mas copy lagi tau resepi muffin izah...sedap la...

K.Nor said...[Reply to comment]

amboi ina, seronok makan lauk pantang, agak2 nak berpantang lg ke lepas ni? hihi

izah.. cantik roti tu :)

Kamalia said...[Reply to comment]

izah..gebusnye roti tuh..baby tu pun tomei sgt..selamat mnjaga org berpantang ye..oppss..lupe plak..izah sihat??

mummyseri said...[Reply to comment]

salam izah..
sgt comel bb tu..(smbil cobet pipi yg gebu n ambil roti seketul :)..

Ayu said...[Reply to comment]

salam izah, cantik nya roti..
k ayu jeles betullah tengok orang meroti..kita punya BM, dah rosak..nak uli pakai tangan malas..

izahdaut said...[Reply to comment]

lina..
maceeh..sedap juge roti ni..gebu n lebut

eliyaezlina..
hikhik...tu la tu..dua dua gebu ye.. makan roti gebu sambil tengok budak gebu..ok gak tu

kak hana..
tu la pasai..jaga orang pantang..pantang yang tak berapa nak pantang alkisahnya..lauk pantang,sup lepas sup, sup pas sup bako bako..pas bako bako..mmm singgang..ha ah..mmg la sedap kan.skali skala,tapi org pantang tu dah boring dah..

maceeh kak hana..i lebiuu too..ngehehee...

mas..
lauk pantang tu la bagai yg dikata..lauk bakor2 dengan sup...singgang..cam tu la..tu la, tolong masak ngan jaga anak yg sulung tuh..fuhh..berfeluh!!

kak nor..
agaknya kak hana nak lagi la tuh..muahahaaa...oye oye..darwish nak dpat adik la...hehe.. maceeh kak nor.gebu n lembut..kalau gula tu banyak lagi, lagik sedap


kamalia..
alhamduillah..saya sihat..tu la..maceehh la wish slamat menjaga org pantang nih..kena bersabarnya tang anak sulung nya tuh.yg lain ok jew

mummyseri.
cubit ekk..nangis nanti kita main jauh jauhkan..bior maknyer yg pujuk..hehhe

kak ayu..
alahai rosak plak dah BM nyer..tu la biasa kalau ada BM nak nguli pakai tangan memang la..alahaiii..maleh bebenor ye..memang berpeluhlah ketiak nak nguli...

indahhouse said...[Reply to comment]

Salam kak izah,
wah! roti susu dah sampai sini.. laju jer kak izah buat. Tgah jaga adik berpantang ya kak? banyak dugaan tu. hihihi. Dan ceria, maklumlah dah ada kawan, bole pot pet kan? ;)

Ida Ddapur said...[Reply to comment]

Slm zah..la sibuk rupanya dia,sibuk2 pun sempat juga meroti tu..comelnyer baby tu..kirim slm kat mama baby tu ye

JaSSNaNi said...[Reply to comment]

salam izah...

aaa... tujuan letak kapur sireh tu.... tuk merangupkan.. and tak leh letak banyak.. takut pedaq... pedaq tu org utara cakap... kalau orang sini aku tak tau cakap ape.. something tak best kat tekak kot.. hhhmmmmm....

LENDANUAR said...[Reply to comment]

izah,akak minta ijin cnp..tergoda pulak dgn kejelitaan roti tuh....

kak Erna said...[Reply to comment]

izah..comenya baby tidur..jaga orang dalam pantang bebaik ye..

Eliza said...[Reply to comment]

comeylah baby tu. sonoknya ada baby uwek..uwek kat umah. Boys dua org tu mesti excitedkan Izah..

izahdaut said...[Reply to comment]

nurindah..
ha ah.,,suka jugak boleh potpet..tapi potpet tak banyak..yang banyaknya anak menangis je..hehe


ida..
tula..meroti tu hajat dah lama nak buat..dah ada budak ramai kat rumah, ada tukang makan..tu yang buat jugak tu..

jassnani..
oo tau tau..pedaq..ye la, kalau kite beli kuih pun kalau terlebih letak kapur kan rasa tak best..macam rasa kat mee kuning tu kan?

lendanuar..
amik la kak lenda, tu la,,saya buat pun sebab bentuk and ke mini an nya tu..kecomelan nya la tu..hehhe

kak erna..
maceeh kak..tu la.. kesian jugak tengok baby kecik tu, uwek uwek..kembong perut agaknya..

eliza..
kak eliza..boy dua org tu excited main ngan sepupu nya aje..tengok budak kecik tu, pelik je memasing muka..kalau umminya ni dukung baby kecik tu, anak saya yang bongsu tu jeling je jeles..hehe