Friday, July 16, 2010

Daging Kerutuk Darat



Assalamualaikum..selamat pagi. Hari ni kembali dengan update menu dari saya. Sebelum tu nak tanya pendapat kawan kawan mesra cyber saya ni semua, berkenaan masalah yang dihadapi oleh sorang kawan blogger kita ni. MAS-DAPURMAS ni. Katanya dari tengahari semalam tak dapat masuk blog dia. Saya pun kurang arif, jadi untuk membantunya bolehla kiranya yang ada ilmu berkenaan masalh ini atau tempat nak rujuk masalh ni meninggalkan komen sedikit sebanyak caranya.

Berkenaan menu ni, saya jarang berjumpa nama kerutuk daging, tapi terung kerutuk biasa saya dengar. Rupanya nak masak kena ada special rempah kerutuk kan? Sebab ternampak kat dapur idadapur. Tapi yang ni resepinya tak menggunakan rempah. Bahan biasa biasa yang ada kat dapur je. So saya pun try buat dan rasanya sedap. Makan ada sambal kak Hana tu cicah ngan bendi rebus. Fuhh bestnye...

Resepi saya dapat di dapur fzmenu. Menu kelantan kan? Mekasih kak kongsi resepinya. Saya mintak izin letak resepi disini pula ye kak. Tapi versi saya ni cam kuning sikit. Yang asal boleh terjah rumah empunya resepi ye.



Daging Kerutuk Darat
sumber: Fzmenu

1/2 kg daging steak *daging ros/filet yang lembut*
santan pekat
halia sebesar ibu jari
bawang merah besar 1 labu
bawang puteh seulas kecil
kunyit hidup 1 inci
sehiris lengkuas *hirisan nipis sahaja*
lada kering 3 - 4 tangkai
1 asam keping/gelugur
1/2 sudu besar rempah biji (ketumbar) ... tak payah tumbuk, bubuh 'hidup2' *oghe kelate kata*

Cara:
Tumbuk lada kering, lengkuas, halia, kunyit, bawang merah serta bawang puteh.
Gaul dengan daging.
Masak sampai hampir kering air baru dibubuh santan pekat, asam keping serta rempah biji.
Masak sampai naik minyak dengan menggunakan api yang kecil.
Sedia untuk dihidangkan

12 comments:

anymz said...[Reply to comment]

ada lagi tak daging kerutuk mu itu..akak dah punggah icebox ni,nak kemas2,tak larat nak masak...masak nasi je ni..hehe

hana said...[Reply to comment]

haah kan zah..siannyer la kat mas.. smlm akak igt dier privatekan blog! huhuu... den tak ghoti nak godeh2 IT! den tau dok kat baby court jerk! kikiki... hopefully ader kengkawan yg leh bantu.. aihhhh penat aku berceloteh! ayam semangkuK!

izahdaut said...[Reply to comment]

kak anymz..
ala kak..kemas icebox ke..aduuhhh sama la kite..icebox ntah rupe apa tah..tu dah makan lodeh dah la tuh..konyang sampai petang..kedekut nk bgi dging!!

hana..
hihihi..baby court yeeeee..pandai a kak hana tuhhhh..saya pun sama tak reti gak..slalu problem2 camni tanya hubby je.mana lak dtg ayam nih..haiipp

norlina said...[Reply to comment]

salam izah..
sedapnyo weey..la.. kerutuk daghat demo nih.....payoh seka'loh nak jupo lo ni..

TopsyTurvyMum said...[Reply to comment]

sedapnya nampak daging tu kerutuk tu Izah..dah le tgh lapar ni..
mana le nak cekau plak rempah kerutuk..dok berangan je la kome:)

lohh..word verification aku: paeloupe

macam pelupa loghat pahang wahahaha

izahdaut said...[Reply to comment]

norlina..
soh demo ore klate nih..aku nih tok se kecek klate, nanti ore klate margho kabo aku kecek siye (siam)..hahaaa

TTM..
TTM..hahhaa dia tau deme org pahang la teh..weii haku tak pakai rempah bagai pun.guna bahan yg ada kat rumah je..sah tak bace bahan terus bagi komen..kecik ati tau!!heheee

moklong said...[Reply to comment]

sedapnya..klu cicah ngn roti pun best nih...

izahdaut said...[Reply to comment]

moklong..
betul tu..tapi esoknya saya keringkan sikit dan makan dengan nasi lemak..sedap..

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Zah pernah mkn kerutuk tapi warna agak gelap... maser openhouse umah member kelantan.. katanyer memang pakai rempah kerutuk... nak raser kerutuk Izah..

izahdaut said...[Reply to comment]

tu la tu..memang pakai rempah..tapi try resepi ni tak yah beli rempah nye..memang kaler hitam skit..hehehee.. buat buat kaler kuning plak..agaknya kunyit terbanyak bubuh kot

fzi said...[Reply to comment]

Salam izah...
Woah...best tuh kerutup darat...
Thx izah, sudi terai... :)
..takpe, ceria kaler kuningnya... kerutup darat memang kaler ori kunyit hidup sebab kita memang tak masuk rempah beli... :)

izahdaut said...[Reply to comment]

kak fzi..ooo memang kuning ye..tu la ni 1st time terai gulai kelantan nih..mmg sedap.maceh kak sudi kongsi resepi ye..