Friday, March 25, 2011

Agar-agar Tembikai @ Puding Tembikai


Assalamualaikum..

Pagi-pagi musti tak terliur sangat ngan puding kan. Dah ler pepagi sebelum subuh hujan lebat yang amat. Seejuukk.. Jadinyer  tak per le tayang puding sejuk pepagi, tak de yg meroyan. Puding ni buat petang semalam. Menghabiskan separuh lagi agar2 serbuk dalam peket. Kot bior lelama nanti  jadi keras kejung je.


Ingatkan memula tengok orang buat puding ni, dalam kepala set, susaahh sangat. Tapi once dah try, kira boleh la walaupun tak perfect but no body perfect rite? Kire dah nampak sikit2 sipi2 macam tembikai tu kire orait ler. Biasanya bebudak ler yang teruja tengok puding ni. Sambil tolong ummi letakkan biji tembikai tu, sambil depa duk ngap coklat chip. Sedor sedor tinggal ler berapa ketui je lagi cok chip tu. Jenis pantang lepa.



Tapi kesian jugak, bila mereka sangat teruja time nak potong tu, tetiba rasa..ouwwchh, napa tak sama rasa tembikai. Bais dengan muka tak ikhlasnya sambil gigit sambil buat muka pelik campur kecewa sambil kata dengan nada slow..ummiii sedapkan ummi. Adehh kesian lak dengor. Haha.. tapi for sure, puding ni bukan lah kegemaran mereka. Tapi habis jugak la sepotong dan yang pasti cok chip atas tembikai tu semua habis di korek.

Puding ni mcm puding buih. Macam makan buih gitu. Cantik sangat kejadiannya. Sesuai untuk hantaran tak?Kalau dulu2 ada je orang buat kan. Elok je texture puding ni. So pada penggemar puding jenis buih gini, should try it! Saya? Sekadar menguji bakat dan teknik memuding je sebab agar2 sirap jugak yang jadi pojaan hati. Haha.. terima kasih bebanyak kat kak Hana yang dah berada kat Mesia dan kak Lina pg tuan nyer resepi. Kak Lina, saya mintak izin tepek resepi sini pulak ye. Menjadi tak tembikainya kak? Saya buat setengah adunan je ni. Ada derhaka sikit, Ampoon kakkk. Hehe



RESEPI AGAR-AGAR TEMBIKAI
Source: Lina.pg
Copy from: kak Hana

Bahan-bahan
1 paket agar2 serbuk (10gram)
4 - 41/2 cawan air ( cawan arcopal ) - (1cwn-190ml)
3/4 cawan gula 
1 sk esen vanilla
3 biji telur gred A (asingkan kuning dan putih )
Pewarna merah , kuning dan hijau
Sedikit kismis- xde stok, hana gune choc.chip

Cara-cara
Masak agar2 bersama air dan gula hingga gula hancur. Masukkan esen vanilla.Tutup Api. Sejukkan adunan agar2 hingga suam2 kuku ( anggaran 15-20min). *saya tak tunggu sejuk, tutup api, putar telur putih kemudian kuning, terus masuk adunan agar sikit demi sedikit.
Pukul putih telur hingga betul2 kembang (jika terbalikkan bekas,adunan tak tumpah), kemudian masukkan kuning telur satu persatu, pukul lagi hingga kembang dan gebu.
Tuang adunan agar2 (yg dah suam2 kuku tu) ke dalam bekas adunan telur. Pukul lagi hingga sebati dan adunan menjadi agak sejuk.
Tuangkan ke dalam bekas, masukkan pewarna di bahagian tengah adunan dan kacau dengan mengguna lidi @ chopstik. Kacau dgn berhati2 supaya warna tidak terkena dasar bekas.
Letakkan kismis di permukaan agar2 (sebagai biji buah tembikai ). Sejukkan ke dalam esbok
Apabila agar2 sudah beku, keluarkan agar2 dari bekas dan warnakan bahagian luar dgn warna hijau sebagai kulit tembikai.
Tara..dah siap..selamat mencuba

Untuk langkah demi langkah boleh juga lihat di blog KAK WAN.



53 comments:

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...[Reply to comment]

As salam Izah,
Cantik jer puding tembikai tu..perfect sebijik mcm buah ori..rajinnya ..

tun_telani said...[Reply to comment]

morninggggg!!!!!!!!!!!!!!!!!
eh.. assalamualaikum kak izahhhhh~~
tun masih xdpt telan agar2 yg ada telur nih.. nway, chantek laa tembikai akak.. dpt bayangkn muka anak2 akak yg kuciwa sbb x rasa mcm tembikai.. hahahaha..
rasanyer2 kalau tangan keras tun nih yg nk letak kaler merah tuh, kompom dh xde putih2 tu, smp dasar terus.. haha

unknown girlz said...[Reply to comment]

chantek..dan pastinya sedap ini..

paling menarik ati nk mkn..ehemm..
mestilah yang cok cip tu :p

anymz said...[Reply to comment]

eh ijah,akak bukan je meroyan tapi dah mengilai2 dah nihah..jeles tul tgk kecantikan puding mu itu..
nyamfah2 tengok..sambil jeling2 je ni.malas nak tengok depan2.tengok sipi2..
muahahaha....

HaSue said...[Reply to comment]

weehh..sejuk perut aku ko tyg puding pepagi nih..hihi..
tp mmg dah cun laa puding ko tuh.. cuma aku muskil sikit tembikai nih takde bijik kat sebelah dlm tu kan..muehehe..*ayat x puas ati

sama laa kat umah ni pun lambat sikit kalo puding jenis buih ni..kang aku jugak yg abiskan tuh..err,budak2 tu x test power lagi laa..ntah2 diorg suke kot..
nanti nak ujibakat gak lah..err,tunggu rajin dulu..ahaks

P/s:agar2 sirap mmg layannn..tp bdk2 x lyn gak..haha

Bib Abdul Hamid said...[Reply to comment]

cantik nye puding tembikai nie.. ermm,, kalau saya yg buat ntah le.. jd ke tidak :)

Yat Maria said...[Reply to comment]

weiiiiii santek jelita menggoida arr ni agar2.. :) suker..
sila kasik sepotong..

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

cantiknya puding tu izah... diana pun ada 1 resipi puding tembikai nie.. tp dah lama giler x buat tu.. dah tahun2 tak buat dah.. hehehhe..

NADYA ANWAR said...[Reply to comment]

cantekkkkkkkkkkkk nyerrr..
nak sket.. nak sket...
berseni betul tgn ko ni izah.. tu kalo aku yg buat tu mau tukor jadi tembikai betul tu hahahahah...... (pusing x jadi,ganti dgn buah tembikai ler)

esok aku nak pg cari tepung istimewa ko tu.. ko beli kat jasko mane weh?

lina_pg said...[Reply to comment]

salam izah, wah hasil yg sangat cemerlang.Agar2 ni mmg sesuai wat hantaran..bleh amek tempahan dah tu

Anna Qawina said...[Reply to comment]

sibbaik aku lom bersalin, takdela nak meroyan sgt..kekekee...

inaku79 said...[Reply to comment]

sini dah petang...elok benar la puding ni keluar....lagi sejuk lg sedap....hahahaha....mintak sepotong! apa? dh habis? xper la, akak tinggal jer la tupperware kt sini...untuk diisi menu seterusnya nanti....kekekekeke...

Ilhamny.com said...[Reply to comment]

cantikkkk nyerrrr..tergoda i..
nak try, nampak macam senang bila tgk bahan2,

tapi mcm renyah plak bila tgk cara2nyerr tu...

Anna Qawina said...[Reply to comment]

eh...kek kastard tu kan..try ko tgk sini..

http://annaqawina.blogspot.com/2010/07/custard-tea-cake.html

aku pernah wat masa mula2 berblog dulu, tapi kejadiannya agak memalukan..wakaka..aku ambik rsp kat blog E-na Zarina dulu..td cek balik rupa2nya sama rsp...nanti nak try lg skli...kot2 jadi lg cun..ngeee

Rima said...[Reply to comment]

Manyak cantik lor... sure sedap kan.. memang betul.. if orang dulu dulu suka kasi agar agar as hantaran.. eh i wonder masih ade orang kasi agar agar bentuk ikan tak as hantaran? hmm

Yatie said...[Reply to comment]

uwaaaa manyak santek woooo...terguda I....nak wat tak berapa ghajen...nak sepotong Zah...

Sizuka said...[Reply to comment]

waaaa izah! sebijik mcm tembikai. memng tahyah beli tembikai dah lepas ni.. hehe.. comey sgt2.

ps : izah kena spam lagi. bila akak click comment, ada pop up :)

JaSSNaNi said...[Reply to comment]

izah.. aku pernah wat ni.. tapi skali je.. tu pun 2 tahun sudah kot.. 1st time buat tu.. tak brapa nak menjadi.. lapisan agar2 tu tak sebati sangat dengan putih telur tu.. jadi dia turun kebawah.. bila aku potong, jadi agar2 merah kat bawah.. lepas tu baru rupa tembikai tak jadi kat atas.. wakakakakak.. tak berapa nak layan lak anak2.. terus aku tak wat dah.. ahahaha.. :P

AZLITA AZIZ said...[Reply to comment]

izzzzaaaahhhh....
terlopong sekejapppp!!! tak tau nak cakap apa...
mmg perfect! cantik ... menarik... DEBOOMMMMM!!!!

desperate mama said...[Reply to comment]

ya ALLAH, bestnye izaaahhhhh!!!!!! cantik jeee...

izah, fidza menjawab juga soklan di sini... tumpang lalu ya...

bb cream yg fidza pernah pakai, elianto, skin79, dr G, dr jart...
elianto je yang fidza beli normal size, yang lain, semua trial size.... dan rasanya, yg paling fidza suka, skin79 hotpink and drG... elianto, fidza tak berapa serasi sangat.. sebab bau dia wangi... dan dia cair... tapi, kalau drG, fidza suka sebab dia pekat dan warna sesuai dgn kulit fidza... skin79 pun pekat... so, coverage dia lagi ok....

clerk kat office fidza pakai bbcream maybelline, sesuai dgn dia... bila dia pakai, nampak cantik jee.... maybelline worth to try... harga reasonable sebab dia sikit je... boleh cuba... review pun banyak kata ok...

dari segi benefit dia, memang kebanyakan bbcream claim benda yg lebih kurang sama... mencerah, anti aging, dan mcm mcm lagi....

selamat ber "bbcream"!!!

azian said...[Reply to comment]

cantik nyer....dulu-dulu mak selalu buat...akak tau makan ajer...bak sepotong...

umi said...[Reply to comment]

esok esok time Bais nak brtunang boleh la uminya buat hantaran, dah ada gaya ni..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

cantik kejadian puding nih... akak suka tengok je.. tp kureng gak sbb ni agak manis sikit kan.. hehe.. pastu rasa mcm mkn buih2 tak puas nak kunyah.. hehe.. tp puding buih bersos tu suka la pulakk... ishhh.. camno tuh?

suri solehah said...[Reply to comment]

salam izah..wah puding..kedudukan akak sekarang ni..tengok apa time mana semua terliur..ingat ibu kat kg..dulu2 masa anak2 kecil selalu buat puding ni..huhu..

izahdaut said...[Reply to comment]

@tun_telani
waalaikumussalam warahmatullah..
memang kena lembut lembut sikit gaul tu. tapi jangan lambat pulak sebab takut nanti agar2 keras.hehe..lawa kan, tapi sama la, akak pun kureng jugak agar bertelur ni, kecuali tak ada langsung bau hanyir.i loikee

izahdaut said...[Reply to comment]

@unknown girlz
tu la pasal..coklat chip aje yang habis dulu kena korek.hahaa

izahdaut said...[Reply to comment]

@anymz
kak nim ngilai dah mcm kak ponti atas pokok je kak.hahahaa... shantek tak/ shantek? sila jels sila jeles...hahah

Mas said...[Reply to comment]

perhhhh...cantik betoi puding tembikai kau tu makcik....
dah macam tembikai betoi......
tahniah.....
aku jer belum sampai seru nak membuatnya.....
elok bebenor untuk hantaran kan makcik..

izahdaut said...[Reply to comment]

@HaSue
eh ni tembikai jenis mahal bijik atas je.hahaha..weh masa aku potong puding ni kan, dengan aku aku skali ngences kalau dapat ngap tembikai betul.sian kat aku...huhu.anak2 aku suke je agar2 sirap tu.lagi suka buat ramas2..cess

izahdaut said...[Reply to comment]

@Bib Abdul Hamid
kena cuba dulu baru tau..siyess..hehe..kena tenang gitu masa membuatnya.insyaAllah..

izahdaut said...[Reply to comment]

@Yat Maria
nah kak yat 2 potong.ada lagik ni

izahdaut said...[Reply to comment]

@Diana @ Melley Mey
lama tu.hehe.. tu la, try buat je.nanti2 kalau org sebut, at least kite dah pernah try buat kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@NADYA ANWAR
hahaha..ampeh ko.tu bukan buat. tu ko beli tembikai.bagi aku sebijik wei.tengok puding, aku terasa tul nak makan buah betul2

izahdaut said...[Reply to comment]

@lina_pg
uii kak lina, tak sampai lagi taraf tu.tak reti pun sangt. mekasih kak

izahdaut said...[Reply to comment]

@Anna Qawina
haha..ye la ko tuh

izahdaut said...[Reply to comment]

@inaku79
kak ina..ni ada lagi ni kak.hihi..nh amik 2 potong.. mmg mkn sejuk la sedap

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ilhamny.com
boleh try dulu..nk buat tu tak de renyah sangt klu ikut cara nya betul2...saya biasa study dulu klu resepi tu susah.duk imagine dulu before buat.hihi

izahdaut said...[Reply to comment]

@Anna Qawina
anna aku tak leh masuk blog ko.. sowii tak dpt tengok kek ko.katanya ada malware

izahdaut said...[Reply to comment]

@Rima
agar2 ikan? tak pasan la kak rim, tapi klu baulu ikan masih ada lagi.hihihi.. kalau suka makan puding buih suka la kot.org rumah ni tak brapa nak reti makan lagi.

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sizuka
ye ke kak..adehh kena clear lagi lah

izahdaut said...[Reply to comment]

@JaSSNaNi
hahaha...gitu ke kejadiannya. mungkin la jugak boleh agar2 tu mendap.mungkin agar2 banyak tak setimpal ngan telur kot.atau telur tak kembang lagi dipukul. tak pe la kak, beli tembikai bebetul je lah.haha

izahdaut said...[Reply to comment]

@AZLITA AZIZ
hisshh akak neh..ihihi..lawa ye lawa..mekasehh..sambil tersipu sipu

izahdaut said...[Reply to comment]

@desperate mama
fidza tahnks..ko la tempat rujukan aku.hahahah..kena copy neh.kang lupalak

izahdaut said...[Reply to comment]

@azian
tu la kan.antara puding glemar masa kenduri kawin dulu2

izahdaut said...[Reply to comment]

@umi
hahaha..lambat lagiiii

izahdaut said...[Reply to comment]

@MaDiHaA a.k.a Ratna
betul betul.tapi puding ni tak manis sangat kan.kalau ada kuah puding ke sedap gak neh

K.Nor said...[Reply to comment]

tersangatlah cantik kejadian tu izah.. pandai! :)

Kak Rosaliza said...[Reply to comment]

Cantik sangat agar2 tembikai izah tu...anak2 kita tak dapat nak teka kan..dia tgk cantek, tapi tak suka pulak

Nieza said...[Reply to comment]

uishhh cantiknya pandang tak jemu sayang lak nak mkn bawa blk simpan dlm almari kaca la ni..hehe

Jobless Girl said...[Reply to comment]

Nampak cantik.

Anonymous said...[Reply to comment]

[url=http://spymobile08ek71gi.carbonmade.com/projects/4708529][img]http://emeds.biz/pics/spymobile.png[/img][/url]
mobile spy 2.0 download http://surveys.questionpro.com/a/TakeSurvey?id=3440894 spy meteor replacement lenses [url=http://archive.org/details/lalabalge] sms spy freeware[/url] cell phone spy samsung intensity mobile spy phone software free text spying iphone 4
mamoleptino321 http://www.world66.com/member/spymobile_r6e13dpi/ http://spymobileie1422.carbonmade.com/projects/4708466 http://surveys.questionpro.com/a/TakeSurvey?id=3440730
spy cell phone software freeware http://spymobile11ry.carbonmade.com/projects/4708483 how to spy cell phone calls [url=http://surveys.questionpro.com/a/TakeSurvey?id=3441013] top rated cell phone spy[/url] free download text message spy software spy on iphone text messages free spy vs spy costume for sale
http://archive.org/details/orwessaber http://archive.org/details/grennobestthquak http://www.world66.com/member/spymobile_fc0avuk2/
[url=http://www.blogger.com/comment.g?blogID=17469457&postID=114624779041621002&page=1&token=1362940780064&isPopup=true]gps cell phone tracker app blackberry[/url]
http://www.stgau.ru/community/forum/messages/forum6/topic1124/message6513/?result=reply#message6513 http://blog.safindit.co.za/reconnect-at-rhino-river-lodge/#comment-9415 http://www.deine-spuren-im-sand.de/?p=114#comment-5266 http://kufknotz.com/bio/#comment-56140 http://www.blogger.com/comment.g?blogID=8713475591450201108&postID=6278836454079052887&page=1&token=1362832527694&isPopup=true
spy museum shop online http://spymobileoi94se.carbonmade.com/projects/4708513 spy recorder cell phones free download [url=http://archive.org/details/riotasiren] free sms spy any phone[/url] mobile phone monitoring software free download himym season 7 episode 13 release date how to read my text messages online with sprint

Anonymous said...[Reply to comment]

[url=http://is.gd/0pXUsv][img]http://stomsk.ru/pics/spymobile.ol1[/img][/url]
[url=http://archive.org/details/nterutlati]Frases De Refranes De Mensaje De Texto[/url] [url=http://archive.org/details/verlupalect] Mobiele Telefoon Monitor Verbinding [/url] [url=http://archive.org/details/framecopun]Celular Espia Ahora Freeware[/url] http://archive.org/details/eekchencoema Spy kids 3 full Movie-putlocker rastrear telefonos moviles de localizacion gps gratis espiar cualquier celular ahora brickhouse cell phone spy fonctionne vraiment Spy kids 2 putlocker gratuit en ligne numero de telefono movil de rastreo mediante gps
Freeware Mobiele Spionage Software
Comment Espionner Le Telephone Portable Gratuitement
http://stacyideusphotography.com/10-reasons-why-you-should-adopt-a-pet-guest-blogger-karla/#comment-4835 http://www.pirigulinobabilake.com.br/noticias_detalhes.php?id=25 spy wireless audio transmitter piste emplacement de telephone portable en ligne gratuit mobile phone gps software free download Hur att hitta en plats mobiltelefon gratis celular espia gratis pequenos espioes 2 trailer do filme
[url=http://archive.org/details/circcrusconping]Kostenlose Handy Uberwachungssoftware[/url] [url=http://archive.org/details/sunrigosa]Spy Mobile Sms Software[/url] [url=http://archive.org/details/gehigeni]GPS-track-Handynummer[/url] http://archive.org/details/rhodcendcamci rastrear um telefone numero, de graca, Reino Unido protection telephone espion espia software celulares Nachverfolgen von Handy mit Google maps Free cell phone spy software

Haryati Yusoff said...[Reply to comment]

kalau nak tempah boleh?