CSS

Tuesday, March 15, 2011

Ayam Madu Sticky


Assalamualaikum..

Menu yang sangat simple tapi best. Saya guna kepak ayam je sebab tengok resepi yang sama kat blog Hasue ni guna kepak ayam. Later kak Hana pun post resepi ni yang lebih kurang sama je. Sedap..saya ni bukan penggemar kepak ayam, tapi bila dah dibuat gini, sedap lah pulak. Hubby siap tanya, sejak bila pulak suke makan kepak. ngeee.. maceh kak Hana yang dah nak terbang ke Mesia 18hb ni. Semoga perjalanan dipermudahkan Allah dan selamat.



RESEPI AYAM MADU STICKY

Bahan-bahan
1/2 ekor ayam - potong kecil
2 inci halia muda - parut
5 ulas bawang putih - ketuk
2 sudu besar kicap pekat manis
1 sudu besar sos tiram
2sk maggi seasoning @ sos ikan - hana letak dua2
1 sudu besar sos cili dan sos tomato
3-4 sudu besar madu
1/2 sk lada hitam
1/4 cawan air
garam jika perlu

Cara-cara

Gaul semua bahan dalam mangkuk kecuali air. Perap sebentar 10-20min.
Panaskan kuali non stick dengan sedikit minyak. Masukkan ayam tadi dan juga sedikit air. Tutup dan biarkan masak hingga air kering dan terbit minyak dan sticky seperti ayam bakar.Sesekali balik2kan supaya tidak terlalu hangit.
Sebelum matikan api, pastikan ayam masak, jika belum tambahkan lagi air dan masak lagi hingga kering dan sticky.
Angkat dan buang lebihan minyak. Hidangkan.


25 comments:

Antan Bertingkah said...[Reply to comment]

Salam. Mengancam betul tengok ayam Izah... terancam akak... nak satu boleh?...

hani said...[Reply to comment]

salam kakak ijah
nak nak nak nak nak nak...seketul pon jadilah...

Zaliedana said...[Reply to comment]

Assalam kak nak ayam tuh,puding kat bwh pong nak gak,hehe,nmpak sedap jer akak..

Rima said...[Reply to comment]

Alamak Izah.. tadi nak masak daging.. nampak kepak ayam izah macam nak pi masak ni pulak.. first nak pi defrost itew kepak ayam ku yg keras macam batu hahha

DJ Dayang said...[Reply to comment]

izah, akak mai nk bertandang jap...cepat2 idangkan ayam sticky ni...dah lapo tahap gaban, jap lagi nk jd ultrawoman...ekeke

akak tgh rendam ayam ni...maybe ade kesinambungan dr resepi ni..ahakss...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

sedapnyer kepak ayam ni zahh... kalau nak masak ni nampaknya kena kumpul dulu kepak ayam.. hehe...
rege ayam skrg ni mahal melambung2.... skrg kena mkn ikan lebihlah nampaknya.. hehehe.. opsss!!

hana said...[Reply to comment]

uit! yg 18hb tuh bukan aku yg terbang lah! barang kontena jer... tuan terbang kendian... hehe... bak sini kepak spoloh bijon!

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Salam Izah menu kita sama cuma erma goreng jek ha ha ha ha senang kejer.. balik semalam dah kul 6.40sampai umah... lebur jek... lama x jenguk.. wah kak Hana nak balik?.. risau gak tgk berita kat tv.. mcm2 jadi kat jepun nun..

Umm Mymoonah said...[Reply to comment]

Salams Sister, This chicken looks very tempting and yummy. Your blog looks wonderful with lots of yummy recipes, following your blog :)

tun_telani said...[Reply to comment]

sedapnyer.. mesti makan smp menjilat pinggan nih.. pernah try resepi kak hana nih. mmg sedap bangat..

Sari Yusa Ibrahim said...[Reply to comment]

banyak sangat kepak tu Izah, Izah mana pandai mkn kepak byk2, bagi sini sikit...

NiezaMan said...[Reply to comment]

Izah..Nak seketul ^_^

Ayu Safieza said...[Reply to comment]

Izah...minta copy pes resepi nasi ayam buter k...samelah k ita menu ari ni ayam....err xdak mood nak masak sket....ari ni blurr jer!!

Tihara said...[Reply to comment]

meleleh samapi terlentok tengok ayam ni..sedap nyer :)

zarin said...[Reply to comment]

akak suka ayam mcm ni..slalunya akak buat drumstick je :D

Mas said...[Reply to comment]

makcikk.....
aku datang dari kg ni ...
bertandang dan jengok kau kejapppp...
wehhh..kau tak suka kepak ayam makcik....
perhhhh..sedapp tau kepak ayam....
terliur lak aku tengok kepak ayam tu..he..he..

izahdaut said...[Reply to comment]

@Antan Bertingkah
terancam tu kak.bahaya tu..hehehe..kena godek jugak.simple anak2 pun suke kak.

izahdaut said...[Reply to comment]

@hani
hani..seketoi buat taik gigi je.baik ko godek 10 ketui terus.ratah gitu je pun dah tak sedo anak nangis tepi lutut..hahaha

izahdaut said...[Reply to comment]

@Zaliedana
waalaikumussalam warahmatullah
dua dua sedap ni. lepas makan ayam baru makan puding.walahh best nyer..hehhehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Rima
hehehe..kak rim, buat 20 ketui bagi sikit kat saya.tak puas makan la.lenkali kena buat banyak lagi.sedap ratah je ni

izahdaut said...[Reply to comment]

@DJ Dayang
kak dayang..saya ada dah nampak kat btingkap ayam ni.jap lagi nak ngendeng ayam akak lak..hahaha

izahdaut said...[Reply to comment]

@MaDiHaA a.k.a Ratna
akak..bukan aje ayam, ikan pun kanmain mahal.sebab tu bila tengok ikan, adeh mahal nyer, baik aku beli kepak ayam je..hahaha..betui kan kak.mahal tul skrg ni barang2

izahdaut said...[Reply to comment]

@hana
lorr ye ke..hahaha..tak pe la, kire semoga barang dlm kontena selamat sampai..hahahaa

HaSue said...[Reply to comment]

ko lenkali dah tak suke kepak tu takyah laa suke terus..aku mmg suke kepak..nanti kalo ko suke gak terpaksa laa berebut ngan ko lak..hahaha...

err,ada lagi x kepak nih?

eima said...[Reply to comment]

hi kak izah...kite dah buat jugak tapi lupa ambik gamb dsebabkan budak2 tu dah duk depan meja...sedap kan...manis2 jer kepak nie...kite suka...