CSS

Monday, March 21, 2011

Accident Sepanjang Jalan


Assalamualaikummmmmm..

Alhamdulillah..semalam selamat sampai ke rumah lebih kurang pukul 10 setengah malam setelah melalui perjalanan yang agak lama. Sepanjang perjalnan hujan, kereta pun slow, bila slow terasa kereta sangat banyak di jalan. Bila hari hujan, senang betul kereta terbabas, langgar vontot kereta depan, kereta rosak, eh macam2 la jugak semalam kejadian yang tak berapa diingini dapat ditonton. *sebenarnya kepala ni berat je ngantuk lagi, tu tak berapa reti pulak nak karang ayat. Blasah je la..

Saya jugak semalam dah ala ala mamarazi pegang camere n klik klik. Walaupun jenuh bergaduh ngan dak kecik dalam kereta. Biasa la budak budak ni kan. Kalau dapat tido dalam kereta, ya Allah..aman sungguh. Semalam pasang movie upin ipin pun dah tak jalan. Boring sangat la tu dlm kereta, mula la duk meragam nak  mcm2.


Ni gambar2 accident yang sempat di snap. Rasanya tak kurang 5 ke 6 kali jugak sepanjang jalan kami jumpa insiden gini, sampai kami pun nyaris-nyaris aje nak terkena jugak. Ni yang 1st saya sempat snap. Gambo mmg tak clear mana, maklom la nak melayan dak kecik lagi, nak snap lagi, kereta bergerak lagi. Hujan lebat, dan eksiden..bayang aje lah kereta gerak cam nerkan sepanjang jalan tu. Cam siput.



2nd eksiden, kereta terbalik. Tak silap ada lori kecik jugak yang terlibat. trafik pun cam siput lambat bergerak. Tapi bila lepas je kawasan eksiden, jalan lapang balik.


Yang ni lagi sesak. Dua dua laluan sesak, yang eksidennya belah bertentangan, tapi sebab rakyat Malaysia ni taraf mengambil berat yang melampo, jadinya jalan laluan kami yang tak de kena mengena ngan eksiden pun jadi slow.  Eksiden yang ini, sampai 5,6 biji kereta la jugak. Langgar melanggar vontot kot. Maka mereka yang terlibat pun ramai la jugak. See..


Ramai lagi sebenarnya, tak dapat nak tunjuk sebab gambo kelabu hasap.


Eksiden yang ke 4 yang sempat di snap, lepas pada terowong dan jalan turun bukit. *ni highway utara selatan ek. Terowong kat Perak tu. Bayangkan time turun kereta sedikit laju kan, jalan pun tak banyak kereta, hujan renyai2, dan cuaca pun gelap. Eksiden yang ni fresh, baru je jadi.Nasib aje abang sempat break, kalau tak dah cium la voontot kereta depan. Dan yang menyaspenkannya, kereta belakang break sampai hangit dan tak pasal sikit lagi nak rempuh kereta kami. Nasib jugak abang cepat amik lane sebelah. Fuhh.. dugaan betuii.. Nauzubillah.. Alhamdulillah..lepas tu perjalanan dah tak jumpa eksiden tapi kereta gerak memang slow sebab sepanjang jalan hujan lebat.

Apa pun, mata berat lagi neh. Nyambung tido sedap gak neh. HEhehe.. mekasih jugak yang sudi bertandang walaupun tuan tanah tak hapdate blog. I miss uuuu... Nak settle mendobi baru bertandang lenggang kangkung ke umah kengkawan ek... ddaaaa






22 comments:

♥LOVE2COOK♥ said...[Reply to comment]

OMG...accidents everywhere! Sometimes seram jugak nak drive jauh jauh kan. How careful we are pun, accident happens!

Good to know you guys are safe home! :D

JaSSNaNi said...[Reply to comment]

allahu akbar... takut tengok excident ni.. kalau aku yg drive time tu.. dah ngeletor kaki ngan pale lutut.. mmg tak daye nak tolong ler kalau gaye gitu..

JaSSNaNi said...[Reply to comment]

izah.. tanye asben ko jap.. pasal internet aku slow sangat ni? aduyaii.. seminggu sekali je leh log in to BLOG ni.. harap2 kali ni/hari ni.. sampai bila2 leh log in.. dekat BALLOONS tepi pc aku tu dia tulis.. some other networks cannot access.. kenapa ye? minggu lepas 1 hari je leh masuk blog.. minggu sblm pun sama.. minggu ni harap2 tak de problem.. kalau ade gak.. ko kena wat kat aku cheese kek antor kat opis ni.. kasi aku kool down sbb tenet tak leh masuk.. k..

HaSue said...[Reply to comment]

Loor...saspen gak td ingatkan korang terjoin eksiden sekali...
mcm baca berita tv3 pun ada aku rasa jap..

Ngeri betul eksiden banyak2 gitu eh jah..siap ada yg terbalik bagai..harap2 diorang tu pun selamat laa x cedera teruk..masing2 nak cepat sampai laa tu kot..ujan2 lak kn,bahaye tul..adehh..

syukur laa mek jah n family dah selamat sampai dah ni..miss u bebehhh!welcome back home..meh laga2 pp sket..mwahh2..hehe..dah2,gi watkan aku air lekas..lum bekpes nih!x reti malu tul ngan ko kan :D

unknown girlz said...[Reply to comment]

dugaan.banyak nyer accident..
faktor cuaca+pemandu+jalan..konklusinya,
drive carefully~
macam mana pun..

syukur slamat smpi :D

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

assalamualaikum izah..
semalam kat cnie pun hujan lebat gak... Alhamdulillah syukur ler izah n family selamat sampai... memang menakutkan jika nmpk banyak kemalangan dalam perjalanan yg jauh dan hujan lebat plak tu...

MamaFaMi said...[Reply to comment]

Alhamdulillah Izah sekeluarga sampai rumah dengan selamat. Minta dijauhkanlah kita dari segala bencana kan?

K.Nor said...[Reply to comment]

alhamdulillah... dah selamat sampai rumah tanpa sebarang perkara yg tak diingini berlaku..

jgn dera teruk2 mesin dobi tu ya..kang merajuk lak.. hihi

miss U :)

Wanieyra said...[Reply to comment]

Alhamdulillah izah selamat sampai kg. Ira balik hari tu pun sempat juga tgk 2 kes sepanjang jalan masa balik, jem tu tak yah cakap lah....jem giler.

dah balik kl ke?

Ayu Safieza said...[Reply to comment]

Izah,
Assalamualaikumwbh dear...so glad you are al ok...:)

anymz said...[Reply to comment]

izaaaaaaaaaaaah
miss you arrrrr..ko balik kg tak cakap.akak baru ingat...baru ingat okay nak kirim char kue tiau..huhu
seb baik aku tak ngandung kalo tak mau leleh2 air liur baby..hahaha

ni apo yg rajin bona ko skodeng org eksiden..lain kali kalau dah jadi co pilot tu nyanyi2lah sikit..lagu tiga kupang ko,lagu pok amai2 ko baru cik daud aman damai pandu keta tu..takdo lah dia tersadung vontot org..eh..vontot keta orang..wakakaka

cikmanggis said...[Reply to comment]

ini yg membuat kami fikir dua tiga kali nak travel musim cuti atau perayaan.apa apa pun Alhamdulillah izah dan keluarga selamat pergi dan selamat kembali dah kan:)

tun_telani said...[Reply to comment]

kak izahhhhhhhh~~~~~~~~ windu nyer.. hihi..
alhamdulillah dh selamat sampai.. musim2 cuti mmg byk accident. mg kita semua di bwh perlindunganNya. iA.
nmpk cm bz mendobi je. jgn berasap mesin basuh tu sudah la. hihi

Kak Rose said...[Reply to comment]

ari tu kak rose balik dari AS pun banyak accident, tp x kosa nak amik gambo... hujan lebat sepanjang perjalanan... mmg dugaan, kena jalan slow2 jer..

cukup ke tempat penyidai tu?

mokwonik said...[Reply to comment]

Alhamdulillah selamat sampai semuanye..mcm nih leh klau coti sekolah kete vontot to vontot sesak nye...selamt mendobi lerr...takmasak ke ari nih?? ke perangat char kue tiaw penang mari punya!! nak skit!

hana said...[Reply to comment]

alhamdulillah ko skluarga slamat.... woitt mana CKT aku?? huh!

Ayu said...[Reply to comment]

Assalam izah,
woo, baru akak tahu pergi balik kampung ya...dah balik baru tahu..heheh..alhamdullilah lah dah selamat sampai kerumah..ni mesti ada bawa bekal macam2 dari kampung kan..heheh..pucuk ubi, belimbing buluh, ubi kayu, sayur pisang , hahah..on & on...etc..haha

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

alhamdulillah sampai rumah dah..bw oleh2 x..:))))

Zaliedana said...[Reply to comment]

Assalam kak ijah,amboi xgtau pong nak mai penang,kalo x,leh ajk mai umah..Btw alhamdulillah la akak 1family selamat dah smp umah..Akak nnti akak tlg email sy no phne leh x?sng ckit kalo akak mai pg lagi..

Mas said...[Reply to comment]

makcik.....tak perasan lak aku n3 kau ni..
tu la gara2 kau nak jadi mamarazi....wakakaka...ada bakat terpendam tu....

alhamdudillah, makcik sekeluarga selamat sampai rumah....

dah panaskan dapur ke belum tu..he..he..

Mak Qis said...[Reply to comment]

alhamdulillah selamat jgk sampai...akak balik kg hari tuh pn gtu la..jumpak 5 xcident sepanjang hway...kita pun jadi suspen je kan

Bee said...[Reply to comment]

Alhamdulillah..masa balik dr a/s ke kl pg jumaat (18/3) clear je. berdoa sepanjang jalan minta jauhkan malapetaka sbb kakbee drive ngan anak2 je..lepas Ipoh baru hujan lebat tp selamat sampai rumah kul 3pm..