CSS

Wednesday, March 16, 2011

Carrot Raisin Bun


Assalamualaikum..

Entry laju laju je ni. Nak share satu bun yang best dan sesuai untuk kanak-kanak. Bun sihat gitu kan. Resepi asal ada pipe kan atas roti tu dengan kastard, tapi saya tak letak, cuma saya lebihkan manis dalam roti tu je. Bagi saya roti ni bak kapas lembutnye. Memang sesuai makan cicah tea o ais lemon dipetang hari. Memang akan diulang lagi untuk menghabiskan stok carrot yang susah nak habis. Bila tengok carrot kecut gitu je, maknenya habis lah iye ditempatkan di suatu bekas di tepi dinding, berselimutkan plastik sampah yang berwarna biru. Sadiss.. Mekasih kak Hana untuk resepi mu ini. Aku sukaa aku suka.. i lebiu.

update sikit: Hari ni lupa lak anak kecik tu dah masuk 2 tahun. Muahaha..tadi jenguk kat blog kak Ita baru teringat. Pastu nampak kat tingkap, kak Erna buat entry anak bongsu dia dah masuk 15 tahun, juga hari ni. Happybirthday buat semua yg lahir sama ngan tarikh dak Muaz hari ni.



CARROT RAISIN BUN

Bahan-bahan
300g tepung roti
50g gula * saya letak 70g
2 sudu besar susu tepung
2 sudu besar marjerin
6g yis kering
1/2 biji telur
1sk bread improver *saya letak secubit je
100g carrot - potong kecil dan rebus empuk
60g kismis
90-100ml air @ susu segar * saya guna air

Bahan kastad * saya tak buat
1 sudu besar tepung kastad
1 sudu besar gula - leh add if nk manis lg
1/2 cawan susu segar
 kacau atas api hingga pekat. dan masukkan piping bag utk paip atas roti.

Untuk gliss
susu segar+madu - sebelum bakar
butter - selepas bakar

Cara-cara
Rebus carrot hingga empuk. Toskan. Blend@kisar carrot dengan setengah dari sukatan air.
Masukkan bahan2 lain ke dalam BM dan pilih menu doh, ONkan dan tunggu hingga siap.
Jika menguli dengan tangan, mulakan dengan mencampurkan bhn2 yg kering dahulu kemudian baru yg basah. masukkan air sedikit demi sedikit. uli semua bahan hingga kental dan elastik. kemudian bulatkan doh dan tutup menggunakan plastik wrap. Biarkan kembang naik hingga 2 kali ganda dari yang asal.
Keluarkan doh. Tumbuk2 keluarkan angin. Bahagikan kepada bulat2 kecil. Susun di dalam loyang yg telah disapukan tepung @ butter.
Naikkan doh hingga dua kali ganda lagi.
Panaskan oven suhu 170-180. Glisskan roti yg telah naik td dengan campuran susu segar dan juga madu agar berkilat.
Kemudian paipkan kastad di atas roti. Bakar selama 15-20min atau hingga keemasan.
Keluarkan roti dari oven dan sapukan dengan butter agar roti anda lebih cantik. Jika tak mau sapu pong takpe, sbb susu dan madu tadi dah boleh membuatkan roti anda cantik. Sejukkan di atas redai. Dan siap utk dihidang.





24 comments:

Umm Mymoonah said...[Reply to comment]

Looks very soft and yummy.

Yatie said...[Reply to comment]

nak loti..nak loti...lapaulah...
Hamka= auntie, mama wat donat pisang arini..tq auntie resepi yg sedap...nah Hamka nak bagi Bais dngn Muaz donat...hehehe..

Nieza said...[Reply to comment]

wah roti carrot lak ko izah...menarik tul tak terkejar list dh ni...haha btw happy birthday to muaz semoga membesar menjadi anak yg baik...amin..:)

NADYA ANWAR said...[Reply to comment]

epy besday dak muaz.. patutla dgn kek gulung ,roti bagai .. roti aku jugak yg x jadi2 ni grrr.........

DJ Dayang said...[Reply to comment]

hwaaa!...byknya bun...akak nk 10 bijik. terima kasih..arigato...sayonara...haha

psst! izah, akak dah update entri swiss roll tadi. ade sedikit tip. mungkin boleh bantu. jom tengok... ;)

K.Nor said...[Reply to comment]

hari jadi muaz ya.. happy birthday buat muaz.. semoga menjadi anak soleh, sentiasa dlm kesihatan tubuh badan yg sihat, akal yg cerdas.. semoga berjaya dlm hidup di dunia dan di akhirat.. aminnn...

Antan Bertingkah said...[Reply to comment]

Happy birthday Muaz.. seronoknya tengok orang dok tayang roti....akak ni bilalah nak beli BM.. nak guna mixer malas sikit...

zarin said...[Reply to comment]

happy birthday to muaz
tk terkejar dah akak ngan entry izah ni...laju bangat ;-)

tun_telani said...[Reply to comment]

kak izah. sedapnyer roti!! happy birthday Muaz.. autie nyanyi utk muaz ye..
Allah selamatkan kamuuuuu...
Allah selamatkan kamuuu..
Allah selamatkan Muaz..
Allah selamatkan kamuuu...
erkk.. bunyi mcm guruh je..tiba2 mendung. kui kui..

Mas said...[Reply to comment]

makcik...roti carrot lak....
sedapp yer makcik..
kau kata roti ni lembut bak kapas tu yg buat aku tergoda nak menerainya...
nanti balik subang baru aku buat..he..he..
tengok pun gebu jer...he..he..

nOOrsha said...[Reply to comment]

alolololo izah..pasni bukak la bakery..sangat gebus kelhatannye roti mu tew..heheh..mntak rase sket...ngee...

Mas said...[Reply to comment]

haaa..ni khas untuk Muaz...
selamat hari jadi Muaz,
moga Muaz membesar sebagai anak yang cerdik, sihat dan soleh...
moga muaz menjadi insan yang berjaya dunia dan akhirat...
moga menjadi kebanggaan ummi dan ayah....
muaz...ummi buat kek apa tu...

ijan said...[Reply to comment]

Dia kan... kalau buat roti ke, kuih ke semua nampak best sangat.... nak jugak. nak dengan bread maker sekali tawww! ;D

ady said...[Reply to comment]

as-salam ,gebus nya roti tu ..sedap dimakan dgn secawan kopi!!

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...[Reply to comment]

kalau bab roti..memang ler Izah queen..gebu jer...rajin jer...

hani said...[Reply to comment]

kak izah,
mau loti 1...gebuss nyeee

kak Erna said...[Reply to comment]

izah..sama tarikh lahir ye..happy birthday muaz.

AZLINA said...[Reply to comment]

Izah...busy sgt meroti sampai lupa arijd anak eh...mmg gebu nampak itu roti, akak tengah bayangkan camne rasa dia yg mcm kapas tuh..sedapnya,terliur sudah..Hepi Birthday utk Muaz yea! Semoga menjadi insan terpuji yg membahagiakan ibubapa..

eima said...[Reply to comment]

kak izah,...kite dah cuba dah buat roti ni smlm...sedap....:)

anymz said...[Reply to comment]

izaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah

ai misssssssssssssss you like crazy

asek teringat2 je..ada..ada..akak ada beli hadiah keychain..hehehe..entah taun bila lah nak dapat tu ya..silap2 akak sendiri yang guna..muhaha..

eh!epi bday muazzzz..jadi anak yang soleh ya nak ya..dengar kata ummi dan ayah..semoga berjaya di dunia dan akhirat..

HaSue said...[Reply to comment]

Buleh lak ummi muaz nih lupa bday muaz yer..ternyata ketuaan beliau semakin terserlah..muehehe

Happy birthday buat Muaz..semoga membesar menjadi anak yang soleh dunia akhirat..

Weh ijah..xkan ko wat roti je wat anak ko?aku nak mkn kek nih..ngegege..auntie sue lak lebih2 ye muaz..sabo je la

Ayu Safieza said...[Reply to comment]

Izah, thnx ye...Aii dah copy paste recipe nasi ayam versi owang minyak aiii hik3!!!

MMM mem buns kan diri lagi yer......nak bagi title ratu Buns...tak leh lak...sbb dasyaaat ngat bunyik nyer wooooo....ngeeeee!!!

lina said...[Reply to comment]

izan - sgt dengki dengan kerajinan izah ni...bila masa boleh cuba ni ada mcm2 menu yg sedap2.

andrea chiu said...[Reply to comment]

The strongest and fearless person is the one who knows his/her mistakes and still seek
for guidance and forgiveness. Have a pleasant day and keep on smiling. Visit my site for
more information.

triciajoy.com

www.triciajoy.com